1000 tempahan hotel di Langkawi dalam masa 1 jam adalah tidak tepat - MAH

Tag:
Dikemas Kini: 9 Jun 2020
Surga Route

Persatuan Hotel Malaysia (MAH) semalam ( 8 Jun 2020) mempertikaikan laporan berita bahawa tempahan hotel di Langkawi mengalami lonjakan dalam masa hanya satu jam selepas kebenaran aktiviti pelancongan domestik di bawah Perintah Kawalan Pergerakan Pemulihan (PKPP) diumumkan oleh Perdana Menteri.

Pemangku presiden persatuan itu, Halim Merican, mengatakan bahawa "seribu tempahan hotel" tidak berlaku seperti yang didakwa oleh ketua pegawai eksekutif Persatuan Pelancongan Langkawi (LTA) Zainudin Kadir pada hari Ahad (7 Jun 2020).

LTA sebelum itu telah mendakwa bahawa lonjakan tempahan hotel telah berlaku di Langkawi tidak lama setelah Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin mengumumkan pelaksanaan PKPP, dengan sekatan pergerakan yang dilonggarkan dari 10 Jun hingga 31 Ogos.

Beliau mengatakan bahawa LTA telah menerima 1000 tempahan dalam satu jam dari jam 4 petang hingga 4.45 petang semalam dan mengatakan bahawa lonjakan itu merupakan permulaan positif bagi industri pelancongan setelah berbulan-bulan perniagaan merosot akibat pandemik Covid-19.

BACA DISINI : HOTEL DI LANGKAWI CATAT REKOD ! 1000 TEMPAHAN HANYA DALAM MASA SATU JAM

Halim berkata, berita itu menimbulkan banyak kegelisahan dan menimbulkan kebimbangan di kalangan pengusaha hotel dan pekerja mereka, dan mereka tertanya-tanya bagaimana maklumat itu tersebar melalui agensi berita terkemuka.

"Walaupun LTA mengatakan mereka mewakili pihak berkepentingan pelancongan di pulau yang popular tersebut, tetapi tidak banyak maklumat yang diketahui mengenai ahli dan sumber data mereka.

Pencarian pantas di internet menunjukkan laman web mereka menawarkan perkhidmatan perundingan dan pertukaran saham, perbankan dan perniagaan antara lain , namun tidak berfungsi."

"Begitu juga, halaman Facebooknya juga tidak aktif," kata MAH dalam kenyataan itu.

Pengerusi MAH bagi sektor Kedah dan Perlis, Eugene Dass, bersama dengan anggota dari Langkawi menjelaskan bahawa, "lonjakan tempahan hotel, iaitu sebanyak 1000 tempahan dalam masa satu jam tidak terjadi walaupun pada hakikatnya pengusaha di sini sangat mahukan perkara sedemikian berlaku", katanya.

Sumber : New Straits Times

5 1 vote
Article Rating
Kategori:

Ditulis oleh Surga Route

Kami kongsikan segalanya berkenaan Halal & Muslim-Friendly Travel.

Baca Juga:
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Artikel Berkaitan

Cerita Popular

Komen Terkini di SurgaRoute.Com

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram