Tahun yang malap buat Syarikat penerbangan gergasi berasal dari Dubai, Emirates. Mereka menjangkakan sekurang-kurangnya 18 bulan untuk mengembalikan permintaan perjalanan (Travel Demand) susulan pandemik COVID-19 .

Secara keseluruhan, mereka menyimpulkan bahawa krisis COVID-19 akan memberi kesan besar terhadap prestasi kewangan mereka tahun ini.

Emirates terpaksa menangguhkan semua operasi penumpang biasa sejak 25 Mac dan dijangka berterusan sehingga sekurang-kurangnya bulan Julai. Sheikh Ahmed bin Saeed Al Maktoum, ketua dan ketua eksekutif Emirates mengatakan mereka akan terus mengambil "langkah pengurusan kos yang agresif" untuk melindungi masa depan perniagaan.

"Kami menjangkakan sekurang-kurangnya 18 bulan, sebelum permintaan perjalanan kembali normal," kata Sheikh Maktoum.

"Untuk 11 bulan pertama 2019-20, Emirates dan dnata berprestasi tinggi, dan kami berada di landasan yang tepat untuk mencapai sasaran perniagaan kami," Beliau menambah.

"Namun, mulai pertengahan Februari, keadaan berubah dengan cepat ketika pandemik COVID-19 melanda seluruh dunia, menyebabkan penurunan permintaan perjalanan udara antarabangsa secara tiba-tiba dan luar biasa ketika negara-negara menutup sempadan mereka dan mengenakan sekatan perjalanan yang ketat."

Melihat ke masa depan, Sheikh Maktoum mengatakan bahawa mereka telah "mengambil semua langkah yang mungkin untuk melindungi tenaga kerja mahir kami, dan memastikan kesihatan dan keselamatan orang dan pelanggan kami."

"Ini akan tetap menjadi keutamaan kami ketika kami kembali ke operasi secara beransur-ansur dalam beberapa bulan mendatang," katanya menyimpulkan.

Untuk rekod, Kumpulan Emirates adalah syarikat penerbangan ke-4 terbesar di dunia berdasarkan nilai syarikat dengan anggaran $5.336 Billion Dollar Amerika. Selain itu, Emirates adalah antara syarikat penerbangan yang mesra-Muslim.

Industri penerbangan memainkan peranan penting dalam sektor pelancongan. Semoga industri ini kembali bersinar , buat para Travellers !

Untuk sebarang info, terus ikuti kami di SurgaRoute.

Berita penerbangan lain disini

0 0 votes
Article Rating
Categories:
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Selamat Datang ke Surga Route. Kami suka berkongsi pengalaman menjelajah seluruh dunia.
18 July 2021
Kenderaan masuk Kelantan dari arah Utara meningkat 5 peratus

Kemasukan kenderaan dari arah utara ke negeri ini menerusi Jalan Gerik-Jeli meningkat lima peratus sejak 16 Julai. Timbalan Ketua Polis Kelantan, Senior Asisten Komisioner Abdullah Muhammad Piah, berkata pertambahan jumlah kenderaan dikesan dari Perak, Kedah dan Perlis. Bagaimanapun, katanya, tidak berlaku pertambahan jumlah kenderaan di pintu masuk di sekatan jalan raya Gua Musang dan Pasir […]

Selanjutnya
18 July 2021
Polis Terengganu perketat kawalan di pintu masuk, elak cubaan rentas negeri secara haram

Polis negeri Terengganu mengadakan kawalan ketat di pintu masuk utama ke negeri ini iaitu sempadan Terengganu/Kelantan dan Terengganu/Pahang serta laluan tikus bagi memastikan tiada cubaan rentas negeri secara tidak sah menjelang Aidiladha. Bagi memastikan kawalan berjalan lancar, pihak polis negeri Terengganu menambah kekuatan anggota di setiap sekatan jalan raya (SJR) iaitu daripada empat kepada enam […]

Selanjutnya
18 July 2021
Rakyat diingatkan tidak rentas daerah & negeri bagi sambutan Aidiladha 1442H

Timbalan Perdana Menteri Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob, mengingatkan rakyat supaya tidak merentas daerah dan negeri untuk menyambut Aidiladha 1442 Hijrah minggu depan. Beliau berkata pertambahan kes dan kluster akibat rentas negeri ketika menyambut Aidilfitri pada Mei lepas perlu dijadikan iktibar kepada semua pihak. “Rentas daerah dan negeri dalam Fasa Satu dan Dua Pelan Pemulihan […]

Selanjutnya
18 July 2021
Perlis akan adakan Solat Aidiladha di tanah lapang, larang individu rentas negeri untuk turut serta

Seperti perayaan Aidilfitri sebelum ini, Perlis membenarkan solat sunat Aidiladha pada 20 Julai ini dilaksanakan di tanah lapang. Raja Muda Perlis Tuanku Syed Faizuddin Putra Jamalullail bertitah ia selaras dengan sunnah selain dapat mengurangkan risiko jangkitan wabak COVID-19 dibandingkan solat yang ditunaikan di tempat tertutup. "Solat akan dilaksana pada 8 pagi di tanah lapang pekarangan […]

Selanjutnya
18 July 2021
Kelonggaran SOP buat penerima dua dos vaksin COVID-19 : Kemungkinan dibenarkan rentas daerah & makan di restoran ?

Kerajaan sedang mempertimbangkan untuk memberi kelonggaran pergerakan kepada individu yang melengkapkan dua dos vaksinasi COVID-19 bagi membolehkan kehidupan rakyat kembali seperti biasa secara berperingkat dan satu inisiatif untuk terus bergerak ke hadapan sewaktu pandemik. Perdana Menteri berkata, kelonggaran tersebut sama ada dari segi perjalanan atau pun pergi ke kedai dan makan di restoran. Beliau turut […]

Selanjutnya
cross
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram