0
(0)

Tahun yang malap buat Syarikat penerbangan gergasi berasal dari Dubai, Emirates. Mereka menjangkakan sekurang-kurangnya 18 bulan untuk mengembalikan permintaan perjalanan (Travel Demand) susulan pandemik COVID-19 .

Secara keseluruhan, mereka menyimpulkan bahawa krisis COVID-19 akan memberi kesan besar terhadap prestasi kewangan mereka tahun ini.

Emirates terpaksa menangguhkan semua operasi penumpang biasa sejak 25 Mac dan dijangka berterusan sehingga sekurang-kurangnya bulan Julai. Sheikh Ahmed bin Saeed Al Maktoum, ketua dan ketua eksekutif Emirates mengatakan mereka akan terus mengambil "langkah pengurusan kos yang agresif" untuk melindungi masa depan perniagaan.

"Kami menjangkakan sekurang-kurangnya 18 bulan, sebelum permintaan perjalanan kembali normal," kata Sheikh Maktoum.

"Untuk 11 bulan pertama 2019-20, Emirates dan dnata berprestasi tinggi, dan kami berada di landasan yang tepat untuk mencapai sasaran perniagaan kami," Beliau menambah.

"Namun, mulai pertengahan Februari, keadaan berubah dengan cepat ketika pandemik COVID-19 melanda seluruh dunia, menyebabkan penurunan permintaan perjalanan udara antarabangsa secara tiba-tiba dan luar biasa ketika negara-negara menutup sempadan mereka dan mengenakan sekatan perjalanan yang ketat."

Melihat ke masa depan, Sheikh Maktoum mengatakan bahawa mereka telah "mengambil semua langkah yang mungkin untuk melindungi tenaga kerja mahir kami, dan memastikan kesihatan dan keselamatan orang dan pelanggan kami."

"Ini akan tetap menjadi keutamaan kami ketika kami kembali ke operasi secara beransur-ansur dalam beberapa bulan mendatang," katanya menyimpulkan.

Untuk rekod, Kumpulan Emirates adalah syarikat penerbangan ke-4 terbesar di dunia berdasarkan nilai syarikat dengan anggaran $5.336 Billion Dollar Amerika. Selain itu, Emirates adalah antara syarikat penerbangan yang mesra-Muslim.

Industri penerbangan memainkan peranan penting dalam sektor pelancongan. Semoga industri ini kembali bersinar , buat para Travellers !

Untuk sebarang info, terus ikuti kami di SurgaRoute.

Berita penerbangan lain disini

Artikel Ini Menarik?

Klik pada bintang untuk menilai!

Purata 0 / 5. Vote count: 0

No votes so far! Be the first to rate this post.

0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Selamat Datang ke Surga Route. Kami suka berkongsi pengalaman menjelajah seluruh dunia.
Shop Online for 31% off Purchase, Get 20RM Promo Code
18 October 2020
3 lagi syarikat penerbangan antarabangsa kembali beroperasi di KLIA

0 (0) Tiga syarikat penerbangan antarabangsa telah kembali beroperasi di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumput (KLIA) bermula pada Oktober 2020 setelah menghentikan seketika operasi mereka akibat wabak pandemik COVID-19. Syarikat penerbangan tersebut ialah British Airways yang menawarkan empat penerbangan seminggu dari KLIA ke United Kingdom, Oman Air yang membuat penerbangan dua kali seminggu ke Muscat […]

Selanjutnya
17 October 2020
Firefly akan menggunakan jet bermula Q1 2021, perkukuh laluan domestik dan ASEAN

0 (0) Firefly, merupakan salah sebuah anak syarikat di bawah Malaysia Airlines Group (MAG) akan memulakan operasi pesawat berkuasa jet bermula awal tahun hadapan. Susulan itu, syarikat penerbangan itu akan menambah 10 pesawat jet berbadan sempit (narrowbody) secara berperingkat mulai suku pertama 2021. Mengulas perkembangan itu, Ketua Pegawai Eksekutif Malaysia Aviation Group (MAG), Kapten Izham […]

Selanjutnya
17 October 2020
Firefly jadi syarikat penerbangan nasional jika Malaysia Airlines 'bungkus'

0 (0) Berhubung krisis kewangan yang melanda Malaysia Airlines akibat wabak COVID-19, pemegang saham syarikat penerbangan tersebut iaitu Khazanah Nasional Bhd mempunyai pilihan untuk menyalur modal kepada Firefly sekali gus menjadikannya sebagai syarikat penerbangan nasional dalam memenuhi keperluan pengangkutan udara negara jika Malaysia Airlines terpaksa ditutup. Ia adalah pilihan yang terakhir dipertimbangkan sayap pelaburan kerajaan […]

Selanjutnya
10 October 2020
New Zealand kini punyai passport paling berkuasa di dunia, Malaysia tangga ke-21

0 (0) Ini adalah saat yang menggembirakan bagi pelancong dari New Zealand kerana passport mereka merampas tempat teratas dalam ranking passport paling berkuasa di dunia. Buku hitam yang menjadi dokumen perjalanan NZ memang tela h perbaiki ranking mereka di dalam indeks sedikit demi sedikit selama bertahun-tahun, dan akhirnya mereka telah mengalahkan Jepun di tempat pertama. […]

Selanjutnya
10 October 2020
Tourism Malaysia Surfcasting Tour 2020, acara hebat buat kaki pancing

0 (0) Hadiah wang tunai RM75,500, 50 unit hamper dan 10 unit barangan aktiviti luar jenama Igloo adalah antara hadiah menarik yang ditawarkan kepada para pemenang pertandingan memancing ‘Tourism Malaysia Surfcasting Tour 2020’ (TMST 2020) yang akan berlangsung semula . Pertandingan memancing persisiran pantai anjuran bersama Tourism Malaysia dan Wakjali Event Management ini telah menyingkap […]

Selanjutnya
cross
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram