Tahun yang malap buat Syarikat penerbangan gergasi berasal dari Dubai, Emirates. Mereka menjangkakan sekurang-kurangnya 18 bulan untuk mengembalikan permintaan perjalanan (Travel Demand) susulan pandemik COVID-19 .

Secara keseluruhan, mereka menyimpulkan bahawa krisis COVID-19 akan memberi kesan besar terhadap prestasi kewangan mereka tahun ini.

Emirates terpaksa menangguhkan semua operasi penumpang biasa sejak 25 Mac dan dijangka berterusan sehingga sekurang-kurangnya bulan Julai. Sheikh Ahmed bin Saeed Al Maktoum, ketua dan ketua eksekutif Emirates mengatakan mereka akan terus mengambil "langkah pengurusan kos yang agresif" untuk melindungi masa depan perniagaan.

"Kami menjangkakan sekurang-kurangnya 18 bulan, sebelum permintaan perjalanan kembali normal," kata Sheikh Maktoum.

"Untuk 11 bulan pertama 2019-20, Emirates dan dnata berprestasi tinggi, dan kami berada di landasan yang tepat untuk mencapai sasaran perniagaan kami," Beliau menambah.

"Namun, mulai pertengahan Februari, keadaan berubah dengan cepat ketika pandemik COVID-19 melanda seluruh dunia, menyebabkan penurunan permintaan perjalanan udara antarabangsa secara tiba-tiba dan luar biasa ketika negara-negara menutup sempadan mereka dan mengenakan sekatan perjalanan yang ketat."

Melihat ke masa depan, Sheikh Maktoum mengatakan bahawa mereka telah "mengambil semua langkah yang mungkin untuk melindungi tenaga kerja mahir kami, dan memastikan kesihatan dan keselamatan orang dan pelanggan kami."

"Ini akan tetap menjadi keutamaan kami ketika kami kembali ke operasi secara beransur-ansur dalam beberapa bulan mendatang," katanya menyimpulkan.

Untuk rekod, Kumpulan Emirates adalah syarikat penerbangan ke-4 terbesar di dunia berdasarkan nilai syarikat dengan anggaran $5.336 Billion Dollar Amerika. Selain itu, Emirates adalah antara syarikat penerbangan yang mesra-Muslim.

Industri penerbangan memainkan peranan penting dalam sektor pelancongan. Semoga industri ini kembali bersinar , buat para Travellers !

Untuk sebarang info, terus ikuti kami di SurgaRoute.

Berita penerbangan lain disini

0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Selamat Datang ke Surga Route. Kami suka berkongsi pengalaman menjelajah seluruh dunia.
26 February 2021
Perkhidmatan feri Langkawi-Kuala Perlis disambung 27 Februari

Perkhidmatan feri untuk pelancong dari Terminal Feri Langkawi ke Kuala Perlis akan dibuka semula Sabtu ini (27 Februari 2021) bagi memenuhi permintaan pelancong ketika ini. Bagaimanapun, hanya satu perjalanan dijadualkan beroperasi setiap hari setakat ini manakala bagi laluan masuk Langkawi dari Terminal Feri Penumpang Kuala Kedah pula akan ditambah lagi satu perjalanan menjadikan dua perjalanan […]

Selanjutnya
26 February 2021
Jambatan ikonik bakal dibuka di Tasik Kenyir pada Mei 2021

Jika sebelum ini Terengganu terkenal dengan jambatan ikon 'drawbridge atau Jambatan angkat di Kuala Terengganu, nampaknya selepas ini kita semua akan menyaksikan pembukaan sebuah lagi jambatan ikonik di negeri tersebut. Terbaru, Tasik buatan manusia terbesar di rantau Asia, Tasik Kenyir bakal memiliki satu lagi tarikan baharu apabila jambatan ikonik yang dikenali sebagai Jambatan Pulau Poh […]

Selanjutnya
25 February 2021
Malaysia Airlines mahu perkenal pas kesihatan perjalanan pasca COVID-19

Syarikat penerbangan nasional Malaysia Airlines merancang untuk memperkenalkan Pas Kesihatan Perjalanan Digital bagi membolehkan perjalanan udara yang selamat dalam tempoh pasca Covid-19. Syarikat penerbangan itu menjelaskan kad kesihatan itu akan menyepadu dengan modul daripada Pas Perjalanan yang dilaksanakan Persatuan Pengangkutan Udara Antarabangsa (IATA), sekali gus membolehkan penumpang membuat pasport digital pada aplikasi mudah alih Malaysia […]

Selanjutnya
23 February 2021
Kerajaan cadang pasport vaksin COVID-19, dokumen pengesahan selepas suntikan

Kerajaan bercadang mengeluarkan pasport vaksin sebagai dokumen pengesahan bagi individu yang telah menerima suntikan vaksin COVID-19, kata Menteri Kesihatan Datuk Seri Dr Adham Baba. “Ketika ini, kita cadangkan dua kaedah iaitu dipaparkan (terima suntikan) di aplikasi MySejahtera dan dokumen secara fizikal iaitu dalam bentuk pasport yang boleh diterima negara lain,” katanya. Bercakap pada sidang media selepas menyambut ketibaan […]

Selanjutnya
23 February 2021
COVID19 berakhir pada awal 2022 - Pakar

Pengarah Serantau Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) untuk Eropah, Hans Kluge, percaya bahawa pandemik COVID-19 akan berakhir pada awal tahun depan, lapor Agensi Berita Anadolu. Bercakap kepada saluran penyiaran Denmark, DR.Kluge berkata, COVID-19 masih merebak pada 2021 tetapi akan lebih terkawal berbanding tahun lalu. Sambil menyifatkan senario terburuk kini berakhir, beliau berkata, sudah ada lebih banyak […]

Selanjutnya
cross
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram