Sebagai negara dengan Islam sebagai negara rasmi , konsep Islamik , Mesra Muslim , dan Halal sememangnya sangat sinonim Malaysia. Tidak terkecuali dalam bidang hospitaliti. Disini kami senaraikan kepada anda 5 hotel Islamik yang menjadi pilihan kami di sekitar Lembah Klang.

Kami sertakan juga faktor yang menjadikan hotel tersebut sebagai Hotel Islamik.

Hotel De Palma, Ampang

hotel islamik de palma ampang
Sumber : Agoda
Sumber : De Palma
  • TARAF : 4 BINTANG
  • HARGA BERMULA : RM117 ++ / MALAM

Hotel ini dimiliki De Palma Management Services Sdn Bhd melalui hotel kumpulan De Palma Group of Hotels & Resort. Entiti ini dimiliki sepenuhnya oleh Perbadanan Kemajuan Negeri Selangor (PKNS). Mereka mula beroperasi pada tahun 1996. Selain itu, mereka juga mempunyai hotel di Shah Alam dan satu resort di Kuala Selangor.

Sumber: De Palma

KEUNIKAN : De Palma Hotel Ampang adalah hotel islamik yang menawarkan kemampuan terbaik dan mesra Muslim di tengah-tengah Kuala Lumpur. 204 bilik yang direka dengan indah dan 32 suite yang luar biasa membangkitkan kehebatan dengan kilauan Islam. De Palma Hotel Ampang adalah hotel pertama di Malaysia yang dibenarkan melakukan solat Jumaat di Surau Nurul Hikmah.

Selain itu, mereka menawarkan tingkat khas Islam (Islamic Floor), yang terdiri dari 25 bilik dengan 2 suite dan 2 suite eksekutif, di mana seruan untuk solat atau Azan dapat didengar di koridor. Setiap bilik dilengkapi dengan Satu Al-Quran, tudung solat, dan tikar sembahyang. Bilik-bilik yang luas direka khas untuk keselesaan maksimum. Perabot yang direka khas dan hiasan moden memberikan rasa kemewahan dalam suasana Islam.

Terdapat 2 restoran di hotel ini iaitu The Rumbia dan The Sports Kopitiam. kedua-duanya menyediakan sajian Halal yang diiktiraf JAKIM.

Silka Maytower Hotel, Kuala Lumpur

  • TARAF : 3 BINTANG
  • HARGA PURATA : RM93 / MALAM
Sumber : halalbooking.com
Sumber : Halalbooking.com

KEUNIKAN : Walaupun dinilai bertaraf tiga bintang, Silka Maytower Hotel menawarkan kemudahan yang mesra Muslim yang setanding malah mungkin lebih baik berbanding beberapa hotel yang lebih mewah.

Hotel ini mempunyai sijil perakuan HALAL yang sah dari pihak Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM) dengan mematuhi peraturan Islam dengan ketat. Hanya makanan halal dan tanpa alkohol yang disajikan. Petunjuk arah kiblat diletakkan di semua bilik, malah sejadah untuk kegunaan solat juga disediakan.

Grand Bluewave Hotel, Shah Alam

Sumber : Agoda.com
  • TARAF : 4 BINTANG
  • HARGA BERMULA : RM 190
Sumber : Bluewavehotels.com

KEUNIKAN: Grand BlueWave Hotel Shah Alam, adalah sebuah hotel bertaraf lima bintang yang mendapat penilaian Hotel Mesra Halal tertinggi iaitu sebanyak 7 bintang oleh Crescent rating.

Untuk maklumat, Crescent Rating adalah pihak badan penarafan terkemuka di dunia untuk perjalanan mesra halal.

Dengan penarafan macamtu, Grand Bluewave adalah adalah hotel pertama yang mendapat penarafan tertinggi dari Crescent Rating di Malaysia. Jadi, traveller Muslim yang mementingkan aspek Halal dapatlah menikmati layanan hotel mewah ini dengan tenang .

Sumber : Agoda.com

Grand BlueWave menyediakan sajian yang diiktiraf halal di 4 restoran berbeza, menawarkan sajian tempatan dan pelbagai jenis makanan antarabangsa. Selain itu, minuman alkohol pun dilarang keras oleh pihak pengurusan hotel.

Kemudahan mesra halal yang lain termasuk penyediaan Al-Quran, papan tanda kiblat di dalam bilik, sejadah solat dan tingkat khas wanita sahaja yang terletak di tingkat 17 hotel ini.

Mereka juga menyediakan kemudahan rekreasi seperti kolam renang dan gimnasium dengan waktu khas untuk wanita sahaja. Selain itu, hotel ini juga mempunyai ruang solat dan kemudahan yang berasingan untuk lelaki dan wanita . Memang hebat sampai hotel ini diiktiraf JAKIM dan juga JAIS sekaligus. MasyaAllah !

Sumber : Booking.com

Mesra Halal tidak menjadikan mereka menolak elemen kemewahan. Mereka turut menyediakan Executive Suite / Presidential Suite yang sesuai untuk golongan kenamaan.

Sumber : Bluewavehotels.com

PNB Perdana Hotel & Suites On the Park, KLCC

Sumber : Traveloka
  • TARAF : 4 BINTANG
  • HARGA BERMULA :237

PNB Perdana Hotel & Suites On the Park adalah hotel berkonsepkan 'Apartment' yang dimiliki oleh Permodalan Nasional Berhad (PNB). Hotel ini sebenarnya adalah pemegang status sebagai hotel Halal pertama di Malaysia .

Sumber : Agoda.com

PNB Perdana Hotel & Suites On The Park mendapat sijil ISO 9001: 2000 pada tahun 2006. Dua tahun kemudian, mereka menjadi hotel pertama di Malaysia yang menerima Sistem Pengurusan-Keperluan (QMS) MS1900: 2005 dari Perspektif Islam.

Dua restoran utama di hotel ini, 10Binjai dan The 39 Restaurant menawarkan sajian Halal tempatan dan antarabangsa telah disahkan Halal oleh JAKIM sejak 2007 lagi.

10 Binjai cafe
10Binjai . Sumber : Agoda.com
The 39 Restaurant. Sumber : Agoda

Kemudahan rekreasi hotel seperti kolam renang dan sauna juga mengambil kira keperluan tetamu Muslim. Antaranya, terdapat beberapa waktu khas untuk tetamu wanita di gimnasium.

Pada tahun 2014, PNB Perdana Hotel & Suites On The Park dianugerahkan penilaian mesra Muslim sebanyak 7 bintang oleh Crescent Rating , seperti yang diterima oleh hotel Grand Bluewave.

Sumber : Booking.com

Walau bagaimanapun, tetamu bukan Islam dibenarkan untuk menikmati daging babi dan minuman keras dengan syarat secara tertutup di dalam bilik mereka.

Namun, bilik yang digunakan itu akan dibersihkan secara menyeluruh dengan proses sertu khas bagi memastikan ia halal dan suci untuk tetamu yang akan datang. Alhamdulillah !

Kami juga telah menulis untuk anda perihal sebuah hotel Islamik di tengah kota Buddha, boleh dibaca disini.

Jika anda mahukan lebih banyak info menarik mengenai Halal Travel, Ikuti kami di SurgaRoute. Kami Kongsi , Anda terokai .

0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Selamat Datang ke Surga Route. Kami suka berkongsi pengalaman menjelajah seluruh dunia.
25 February 2021
Malaysia Airlines mahu perkenal pas kesihatan perjalanan pasca COVID-19

Syarikat penerbangan nasional Malaysia Airlines merancang untuk memperkenalkan Pas Kesihatan Perjalanan Digital bagi membolehkan perjalanan udara yang selamat dalam tempoh pasca Covid-19. Syarikat penerbangan itu menjelaskan kad kesihatan itu akan menyepadu dengan modul daripada Pas Perjalanan yang dilaksanakan Persatuan Pengangkutan Udara Antarabangsa (IATA), sekali gus membolehkan penumpang membuat pasport digital pada aplikasi mudah alih Malaysia […]

Selanjutnya
23 February 2021
Kerajaan cadang pasport vaksin COVID-19, dokumen pengesahan selepas suntikan

Kerajaan bercadang mengeluarkan pasport vaksin sebagai dokumen pengesahan bagi individu yang telah menerima suntikan vaksin COVID-19, kata Menteri Kesihatan Datuk Seri Dr Adham Baba. “Ketika ini, kita cadangkan dua kaedah iaitu dipaparkan (terima suntikan) di aplikasi MySejahtera dan dokumen secara fizikal iaitu dalam bentuk pasport yang boleh diterima negara lain,” katanya. Bercakap pada sidang media selepas menyambut ketibaan […]

Selanjutnya
23 February 2021
COVID19 berakhir pada awal 2022 - Pakar

Pengarah Serantau Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) untuk Eropah, Hans Kluge, percaya bahawa pandemik COVID-19 akan berakhir pada awal tahun depan, lapor Agensi Berita Anadolu. Bercakap kepada saluran penyiaran Denmark, DR.Kluge berkata, COVID-19 masih merebak pada 2021 tetapi akan lebih terkawal berbanding tahun lalu. Sambil menyifatkan senario terburuk kini berakhir, beliau berkata, sudah ada lebih banyak […]

Selanjutnya
23 February 2021
Genting SkyWorlds bakal dibuka pada Q2 2021

Setelah menunggu bertahun-tahun lamanya, akhirnya ada juga berita gembira berkenaan Genting Highlands. Menurut laporan, Taman tema Genting SkyWorlds bakal dibuka kepada orang ramai pada suku kedua tahun ini (2021), sekali gus akan merancakkan semula sektor pelancongan negara kita selepas bergelut dengan pandemik COVID-19. Genting SkyWorlds adalah taman tema paling dinantikan di Asia Tenggara buat ketika […]

Selanjutnya
23 February 2021
Khazanah suntik RM3.6b untuk penstrukturan semula Malaysia Airlines

Khazanah Nasional Berhad akan menyuntik dana RM3.6 bilion kepada syarikat induk Malaysia Airlines Berhad, Malaysia Aviation Group (MAG), bagi menampung kos syarikat itu sepanjang tempoh penstrukturan sehingga 2025. MAG dalam satu kenyataan malam ini memaklumkan Khazanah Nasional telah menyatakan komitmen berkenaan dalam rangka penting program penstrukturan semula berkenaan. Kenyataan itu menyusul selepas Mahkamah Tinggi United […]

Selanjutnya
cross
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram