0
(0)

Sebagai negara dengan Islam sebagai negara rasmi , konsep Islamik , Mesra Muslim , dan Halal sememangnya sangat sinonim Malaysia. Tidak terkecuali dalam bidang hospitaliti. Disini kami senaraikan kepada anda 5 hotel Islamik yang menjadi pilihan kami di sekitar Lembah Klang.

Kami sertakan juga faktor yang menjadikan hotel tersebut sebagai Hotel Islamik.

Hotel De Palma, Ampang

hotel islamik de palma ampang
Sumber : Agoda
Sumber : De Palma
  • TARAF : 4 BINTANG
  • HARGA BERMULA : RM117 ++ / MALAM

Hotel ini dimiliki De Palma Management Services Sdn Bhd melalui hotel kumpulan De Palma Group of Hotels & Resort. Entiti ini dimiliki sepenuhnya oleh Perbadanan Kemajuan Negeri Selangor (PKNS). Mereka mula beroperasi pada tahun 1996. Selain itu, mereka juga mempunyai hotel di Shah Alam dan satu resort di Kuala Selangor.

Sumber: De Palma

KEUNIKAN : De Palma Hotel Ampang adalah hotel islamik yang menawarkan kemampuan terbaik dan mesra Muslim di tengah-tengah Kuala Lumpur. 204 bilik yang direka dengan indah dan 32 suite yang luar biasa membangkitkan kehebatan dengan kilauan Islam. De Palma Hotel Ampang adalah hotel pertama di Malaysia yang dibenarkan melakukan solat Jumaat di Surau Nurul Hikmah.

Selain itu, mereka menawarkan tingkat khas Islam (Islamic Floor), yang terdiri dari 25 bilik dengan 2 suite dan 2 suite eksekutif, di mana seruan untuk solat atau Azan dapat didengar di koridor. Setiap bilik dilengkapi dengan Satu Al-Quran, tudung solat, dan tikar sembahyang. Bilik-bilik yang luas direka khas untuk keselesaan maksimum. Perabot yang direka khas dan hiasan moden memberikan rasa kemewahan dalam suasana Islam.

Terdapat 2 restoran di hotel ini iaitu The Rumbia dan The Sports Kopitiam. kedua-duanya menyediakan sajian Halal yang diiktiraf JAKIM.

Silka Maytower Hotel, Kuala Lumpur

  • TARAF : 3 BINTANG
  • HARGA PURATA : RM93 / MALAM
Sumber : halalbooking.com
Sumber : Halalbooking.com

KEUNIKAN : Walaupun dinilai bertaraf tiga bintang, Silka Maytower Hotel menawarkan kemudahan yang mesra Muslim yang setanding malah mungkin lebih baik berbanding beberapa hotel yang lebih mewah.

Hotel ini mempunyai sijil perakuan HALAL yang sah dari pihak Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM) dengan mematuhi peraturan Islam dengan ketat. Hanya makanan halal dan tanpa alkohol yang disajikan. Petunjuk arah kiblat diletakkan di semua bilik, malah sejadah untuk kegunaan solat juga disediakan.

Grand Bluewave Hotel, Shah Alam

Sumber : Agoda.com
  • TARAF : 4 BINTANG
  • HARGA BERMULA : RM 190
Sumber : Bluewavehotels.com

KEUNIKAN: Grand BlueWave Hotel Shah Alam, adalah sebuah hotel bertaraf lima bintang yang mendapat penilaian Hotel Mesra Halal tertinggi iaitu sebanyak 7 bintang oleh Crescent rating.

Untuk maklumat, Crescent Rating adalah pihak badan penarafan terkemuka di dunia untuk perjalanan mesra halal.

Dengan penarafan macamtu, Grand Bluewave adalah adalah hotel pertama yang mendapat penarafan tertinggi dari Crescent Rating di Malaysia. Jadi, traveller Muslim yang mementingkan aspek Halal dapatlah menikmati layanan hotel mewah ini dengan tenang .

Sumber : Agoda.com

Grand BlueWave menyediakan sajian yang diiktiraf halal di 4 restoran berbeza, menawarkan sajian tempatan dan pelbagai jenis makanan antarabangsa. Selain itu, minuman alkohol pun dilarang keras oleh pihak pengurusan hotel.

Kemudahan mesra halal yang lain termasuk penyediaan Al-Quran, papan tanda kiblat di dalam bilik, sejadah solat dan tingkat khas wanita sahaja yang terletak di tingkat 17 hotel ini.

Mereka juga menyediakan kemudahan rekreasi seperti kolam renang dan gimnasium dengan waktu khas untuk wanita sahaja. Selain itu, hotel ini juga mempunyai ruang solat dan kemudahan yang berasingan untuk lelaki dan wanita . Memang hebat sampai hotel ini diiktiraf JAKIM dan juga JAIS sekaligus. MasyaAllah !

Sumber : Booking.com

Mesra Halal tidak menjadikan mereka menolak elemen kemewahan. Mereka turut menyediakan Executive Suite / Presidential Suite yang sesuai untuk golongan kenamaan.

Sumber : Bluewavehotels.com

PNB Perdana Hotel & Suites On the Park, KLCC

Sumber : Traveloka
  • TARAF : 4 BINTANG
  • HARGA BERMULA :237

PNB Perdana Hotel & Suites On the Park adalah hotel berkonsepkan 'Apartment' yang dimiliki oleh Permodalan Nasional Berhad (PNB). Hotel ini sebenarnya adalah pemegang status sebagai hotel Halal pertama di Malaysia .

Sumber : Agoda.com

PNB Perdana Hotel & Suites On The Park mendapat sijil ISO 9001: 2000 pada tahun 2006. Dua tahun kemudian, mereka menjadi hotel pertama di Malaysia yang menerima Sistem Pengurusan-Keperluan (QMS) MS1900: 2005 dari Perspektif Islam.

Dua restoran utama di hotel ini, 10Binjai dan The 39 Restaurant menawarkan sajian Halal tempatan dan antarabangsa telah disahkan Halal oleh JAKIM sejak 2007 lagi.

10 Binjai cafe
10Binjai . Sumber : Agoda.com
The 39 Restaurant. Sumber : Agoda

Kemudahan rekreasi hotel seperti kolam renang dan sauna juga mengambil kira keperluan tetamu Muslim. Antaranya, terdapat beberapa waktu khas untuk tetamu wanita di gimnasium.

Pada tahun 2014, PNB Perdana Hotel & Suites On The Park dianugerahkan penilaian mesra Muslim sebanyak 7 bintang oleh Crescent Rating , seperti yang diterima oleh hotel Grand Bluewave.

Sumber : Booking.com

Walau bagaimanapun, tetamu bukan Islam dibenarkan untuk menikmati daging babi dan minuman keras dengan syarat secara tertutup di dalam bilik mereka.

Namun, bilik yang digunakan itu akan dibersihkan secara menyeluruh dengan proses sertu khas bagi memastikan ia halal dan suci untuk tetamu yang akan datang. Alhamdulillah !

Kami juga telah menulis untuk anda perihal sebuah hotel Islamik di tengah kota Buddha, boleh dibaca disini.

Jika anda mahukan lebih banyak info menarik mengenai Halal Travel, Ikuti kami di SurgaRoute. Kami Kongsi , Anda terokai .

Artikel Ini Menarik?

Klik pada bintang untuk menilai!

Purata 0 / 5. Vote count: 0

No votes so far! Be the first to rate this post.

0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Selamat Datang ke Surga Route. Kami suka berkongsi pengalaman menjelajah seluruh dunia.
Shop Online for 31% off Purchase, Get 20RM Promo Code
18 October 2020
3 lagi syarikat penerbangan antarabangsa kembali beroperasi di KLIA

0 (0) Tiga syarikat penerbangan antarabangsa telah kembali beroperasi di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumput (KLIA) bermula pada Oktober 2020 setelah menghentikan seketika operasi mereka akibat wabak pandemik COVID-19. Syarikat penerbangan tersebut ialah British Airways yang menawarkan empat penerbangan seminggu dari KLIA ke United Kingdom, Oman Air yang membuat penerbangan dua kali seminggu ke Muscat […]

Selanjutnya
17 October 2020
Firefly akan menggunakan jet bermula Q1 2021, perkukuh laluan domestik dan ASEAN

0 (0) Firefly, merupakan salah sebuah anak syarikat di bawah Malaysia Airlines Group (MAG) akan memulakan operasi pesawat berkuasa jet bermula awal tahun hadapan. Susulan itu, syarikat penerbangan itu akan menambah 10 pesawat jet berbadan sempit (narrowbody) secara berperingkat mulai suku pertama 2021. Mengulas perkembangan itu, Ketua Pegawai Eksekutif Malaysia Aviation Group (MAG), Kapten Izham […]

Selanjutnya
17 October 2020
Firefly jadi syarikat penerbangan nasional jika Malaysia Airlines 'bungkus'

0 (0) Berhubung krisis kewangan yang melanda Malaysia Airlines akibat wabak COVID-19, pemegang saham syarikat penerbangan tersebut iaitu Khazanah Nasional Bhd mempunyai pilihan untuk menyalur modal kepada Firefly sekali gus menjadikannya sebagai syarikat penerbangan nasional dalam memenuhi keperluan pengangkutan udara negara jika Malaysia Airlines terpaksa ditutup. Ia adalah pilihan yang terakhir dipertimbangkan sayap pelaburan kerajaan […]

Selanjutnya
10 October 2020
New Zealand kini punyai passport paling berkuasa di dunia, Malaysia tangga ke-21

0 (0) Ini adalah saat yang menggembirakan bagi pelancong dari New Zealand kerana passport mereka merampas tempat teratas dalam ranking passport paling berkuasa di dunia. Buku hitam yang menjadi dokumen perjalanan NZ memang tela h perbaiki ranking mereka di dalam indeks sedikit demi sedikit selama bertahun-tahun, dan akhirnya mereka telah mengalahkan Jepun di tempat pertama. […]

Selanjutnya
10 October 2020
Tourism Malaysia Surfcasting Tour 2020, acara hebat buat kaki pancing

0 (0) Hadiah wang tunai RM75,500, 50 unit hamper dan 10 unit barangan aktiviti luar jenama Igloo adalah antara hadiah menarik yang ditawarkan kepada para pemenang pertandingan memancing ‘Tourism Malaysia Surfcasting Tour 2020’ (TMST 2020) yang akan berlangsung semula . Pertandingan memancing persisiran pantai anjuran bersama Tourism Malaysia dan Wakjali Event Management ini telah menyingkap […]

Selanjutnya
cross
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram