0
(0)

Alhamdulillah Covid-19 di Malaysia sudah mula menunjukkan corak penurunan kes harian. Perintah Kawalan Pergerakan (PKP)) ini agak mencabar kepada “kaki travel” kerana sudah terbiasa berjalan kesana-sini tapi sekarang terpaksa duduk di rumah sampai dah tepu sangat.

Jadi,selepas PKP ni anda dah ada rancangan nak pergi ke mana mana? Atau anda rasa selepas PKP pun tak perlu keluar, duduk di rumah sahaja?  Kami di surgaroute telah menjumpai sebab sebab untuk anda kembali mengembara selepas habis PKP.


1) Merangsang ekonomi

Perkara yang paling penting sekali dalam sesebuah negara ialah ekonomi. Seperti yang kita sedia maklum, wabak Covid-19 memberi impak yang sangat dahsyat dari sudut ekonomi, bukan setakat di Malaysia sahaja malah di seluruh dunia. Ramai pengusaha kecil dan sederhana , majikan syarikat , pemandu teksi, pengusaha kedai runcit tidak dapat meneruskan aktiviti ekonomi menjadikan negara kerugian berbillion ringgit dalam tempoh PKP ini. Namun tahukah anda , sektor pelancongan merupakan penyumbang ekonomi ke-3 terbesar di Malaysia?

Biarpun statistik ini menunjukkan sehingga tahun 2017 sahaja, kita dapat simpulkan bahawa sektor pelancongan mempunyai potensi yang sangat besar untuk terus meningkat dan memberikan sumbangan yang signifikan terhadap ekonomi di Malaysia.

Jadi, apabila kita kembali travel, ianya dapat membantu ekonomi untuk pulih seperti sediakala. Mungkin proses pemulihan ini tidak akan cepat berlaku tapi perlahan-lahan pulih lebih baik daripada tiada langsung kan?


2) Terapi diri & positive vibes

Setelah sekian lama duduk dirumah kira-kira hampir 2 bulan (ketika artikel ini ditulis), pasti mental dan emosi kita terganggu akibat terperuk di rumah. Jadi inilah masanya untuk kita bersama sama memberi ruang kepada otak yang tepu untuk kembali segar dengan menghirup udara di luar rumah serta menyajikan mata dengan pemandangan yang mengagumkan !

Sebab ada orang yang murung terperuk di rumah, mana tahu bila travel ni dapat melepaskan stress dan tak murung lagi.

3) Mempromosi Tanah Air

Rentetan wabak Covid-19 menghalang kita untuk bergerak ke luar negara. Jadi waktu begini sepatutnya kita ambil peluang untuk mempromosikan tempat tempat yang menarik di dalam Malaysia. Tambah tambah lagi untuk orang yang suka sangat berjalan ke oversea tu. Sudah tiba masanya untuk kita meneroka dan menghargai keindahan di tempat sendiri. Baru kita tahu, sebenarnya di negara sendiri pun sangat banyak tempat best belum kita teroka .

4) Membiasakan diri dengan norma baharu

Kita perlu bergerak demi kelangsungan hidup, itu lumrahnya. Pasca covid-19, perlbagai prosedur keselamatan dan penjagaan kendiri telah diperkenalkan di pelbagai tempat. Jadi, kita perlu keluar untuk membiasakan diri dengan norma baharu kehidupan. Jika kita tidak memberanikan diri, kita juga tidak akan mampu untuk membiasakan diri dengan norma yang baharu ini. Sampai bila kita mahu berkurung? 2 tahun , 3 tahun atau 5 tahun ?

Tidak dinafikan, pandemik Covid-19 sangat membimbangkan semua orang tetapi memandangkan kes penularan wabak Covid-19 semakin menurun. Kerajaan juga telah membenarkan kita untuk bergerak, apa kata kita gunakan peluang ini sebaiknya untuk membantu memulihkan semula negara kita.

Jangan lupa amalkan jarak selamat dan kerap mencuci tangan dengan sabun! Semoga wabak Covid-19 akan segara dihapuskan.  Kalau anda tak tahu ke mana nak pergi selepas PKP, ikuti kami kerana kami akan kongsikan banyak info untuk anda terokai. Di SurgaRoute !

Artikel Ini Menarik?

Klik pada bintang untuk menilai!

Purata 0 / 5. Vote count: 0

No votes so far! Be the first to rate this post.

0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Selamat Datang ke Surga Route. Kami suka berkongsi pengalaman menjelajah seluruh dunia.
Shop Online for 31% off Purchase, Get 20RM Promo Code
18 October 2020
3 lagi syarikat penerbangan antarabangsa kembali beroperasi di KLIA

0 (0) Tiga syarikat penerbangan antarabangsa telah kembali beroperasi di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumput (KLIA) bermula pada Oktober 2020 setelah menghentikan seketika operasi mereka akibat wabak pandemik COVID-19. Syarikat penerbangan tersebut ialah British Airways yang menawarkan empat penerbangan seminggu dari KLIA ke United Kingdom, Oman Air yang membuat penerbangan dua kali seminggu ke Muscat […]

Selanjutnya
17 October 2020
Firefly akan menggunakan jet bermula Q1 2021, perkukuh laluan domestik dan ASEAN

0 (0) Firefly, merupakan salah sebuah anak syarikat di bawah Malaysia Airlines Group (MAG) akan memulakan operasi pesawat berkuasa jet bermula awal tahun hadapan. Susulan itu, syarikat penerbangan itu akan menambah 10 pesawat jet berbadan sempit (narrowbody) secara berperingkat mulai suku pertama 2021. Mengulas perkembangan itu, Ketua Pegawai Eksekutif Malaysia Aviation Group (MAG), Kapten Izham […]

Selanjutnya
17 October 2020
Firefly jadi syarikat penerbangan nasional jika Malaysia Airlines 'bungkus'

0 (0) Berhubung krisis kewangan yang melanda Malaysia Airlines akibat wabak COVID-19, pemegang saham syarikat penerbangan tersebut iaitu Khazanah Nasional Bhd mempunyai pilihan untuk menyalur modal kepada Firefly sekali gus menjadikannya sebagai syarikat penerbangan nasional dalam memenuhi keperluan pengangkutan udara negara jika Malaysia Airlines terpaksa ditutup. Ia adalah pilihan yang terakhir dipertimbangkan sayap pelaburan kerajaan […]

Selanjutnya
10 October 2020
New Zealand kini punyai passport paling berkuasa di dunia, Malaysia tangga ke-21

0 (0) Ini adalah saat yang menggembirakan bagi pelancong dari New Zealand kerana passport mereka merampas tempat teratas dalam ranking passport paling berkuasa di dunia. Buku hitam yang menjadi dokumen perjalanan NZ memang tela h perbaiki ranking mereka di dalam indeks sedikit demi sedikit selama bertahun-tahun, dan akhirnya mereka telah mengalahkan Jepun di tempat pertama. […]

Selanjutnya
10 October 2020
Tourism Malaysia Surfcasting Tour 2020, acara hebat buat kaki pancing

0 (0) Hadiah wang tunai RM75,500, 50 unit hamper dan 10 unit barangan aktiviti luar jenama Igloo adalah antara hadiah menarik yang ditawarkan kepada para pemenang pertandingan memancing ‘Tourism Malaysia Surfcasting Tour 2020’ (TMST 2020) yang akan berlangsung semula . Pertandingan memancing persisiran pantai anjuran bersama Tourism Malaysia dan Wakjali Event Management ini telah menyingkap […]

Selanjutnya
cross
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram