Kali ini kami nak buat magic sikit, kami tahu ada beberapa tempat yang dilupakan dan kami dapat rasakan anda sudah lama tidak ke beberapa tempat pelancongan di Malaysia. kami senaraikan sebahagian, antaranya :

Gua Kelam, Perlis

Gua Kelam antara lokasi pelancongan yang memang terkenal di Perlis suatu ketika dahulu. Memang tak sah perjalanan ke Utara Tanah Air kalau tak singgah ke Gua Kelam. Namun, saban hari nama Gua Kelam ini semakin 'kelam' .

Tak tahu di mana salahnya, sejak kebelakangan ini sering kali terjadi kejadian banjir , yang mungkin sedikit sebanyak menjejaskan kawasan pelancongan tersebut. Antaranya adalah pada 2017 dan 2019.

Tetapi , mesti ramai yang tak tahu, Galeri 3D pertama di Perlis yang menelan belanja sebanyak RM150,000 telah dibuka di Gua Kelam pada akhir tahun 2019 yang lalu.

Dengar cerita, galeri 3D di Gua Kelam ini memang menawarkan konsep berbeza berbanding galeri 3D yang lain. Dikatakan Galeri Gua Kelam adalah merupakan satu pameran berbentuk penjelajahan dalam gua yang menerangkan khazanah hutan Malaysia melalui lima segmen pameran yang terdiri dari hutan Malaysia, flora, fauna dalam Taman Negeri Perlisgeologi dan sejarah perlombongan di Negeri Perlis serta pameran keunikan hutan yang diterjemahkan melalui gabungan pameran bahan grafik 3 dimensi (3D) yang diiringi  bunyi- bunyi alam, pameran spesimen, artifak, replika gua dan banyak lagi. Menarik kan? Untuk lebih info, anda boleh baca disini

Zoo Negara, Hulu Klang

Mungkin disebabkan perubahan usia kita, atau perubahan zaman yang membuatkan tempat begini tidak lagi dikunjungi. Tempat yang disukai kita sewaktu kecil dahulu kini ibarat 'hidup segan mati tak mahu'. Pelbagai isu timbul, antaranya kekurangan dana untuk penjagaan haiwan disebabkan kurangnya jualan tiket.

Disebabkan itu, pihak Zoo Negara pun telah melancarkan kempen 'Adopt Our Animals' untuk mencari dana bagi memelihara haiwan mereka. Jadi, kalau kita tidak lagi mahu ke Zoo Negara, kita juga boleh mengurangkan beban mereka dengan menghulurkan sedikit sumbangan.

Maklumat lanjut : https://www.zoonegaramalaysia.my/adopt.html

Pantai Morib , Banting

Antara pantai yang menjadi pilihan warga Selangor untuk Day-trip dan Short escape bersama keluarga dahulu. Kini, tak ramai yang mahu pergi ke Morib, dan tidak keterlaluan kalau kami kata mesti ramai juga generasi baharu yang tidak tahu kewujudan Pantai Morib ini. Kan?

Mungkin di waktu tiada perjalanan rentas negeri ini, Orang Selangor bolehlah bersiar-siar di Pantai Morib ini.

Bukit Merah Laketown Resort , Gunung Semanggol

Kami yakin , ramai yang mengetahui Bukit Merah Laketown Resort. Sebelum kewujudan pelbagai taman tema yang besar-besar di Malaysia, inilah salah satunya Taman Tema yang paling menyeronokkan. Pihak pemaju iaitu MKLand pula mempunyai masterplan untuk membangunkan kawasan ini dengan cukup pesat antaranya kawasan perumahan berkonsepkan resort, kolej dan pelbagai lagi.

Tetapi, akhirnya Bukit Merah Laketown semakin kurang sambutan. Pelbagai unit apartment, townhouse akhirnya kosong. Tarikan-tarikan mereka juga kebanyakannya ditutup. Kalau tidak ditutup pun, ianya tidak dijaga dengan baik. Mungkin kerana faktor lokasi yang kurang sesuai , tiada sokongan infrastruktur yang baik, ataupun tiada pusat pengembangan ekonomi.

Tetapi, sejak kebelakangan ini nampaknya Bukit Merah Laketown Resort macam nak buat 'comeback'. Pelbagai pakej promosi dengan harga menarik ditawarkan untuk menarik kembali minat pengunjung. Antaranya adalah seperti pakej dibawah ini.

Jadi, mungkin anda boleh kembali rancang percutian bersama keluarga anda di Bukit Merah Laketown Resort. Untuk maklumat lanjut mengenai promosi yang bersilih ganti :

https://www.bukitmerahresort.com.my/promos

Bukit Fraser , Pahang

Jika kita sebutkan tanah tinggi di negeri Pahang, selalunya yang terlintas di fikiran adalah Cameron Highland dan Genting Highland sahaja, bukan ? Jarang sekali kita teringatkan Bukit Fraser. Kawasan ini telah ditemukan oleh Louis James Fraser yang membuka pusat perjudian buat para pekerja lombong.

Pada zaman penjajahan British, Bukit Fraser menjadi kawasan peranginan eksklusif para-para orang kehormat British. Namun, kini tidak ramai dari kalangan kita yang meminati kawasan ini walaupun keadaan disini lebih tenang berbanding Cameron Highlands.

Jadi, apa kata selepas ini anda boleh merancang percutian ke tempat-tempat pelancongan yang dilupakan ini.
Mahukan lagi info-info berkaitan pelancongan yang lebih menarik ? Terus ikuti kami di Surgaroute ! Kami Kongsi , Anda Terokai.

0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Selamat Datang ke Surga Route. Kami suka berkongsi pengalaman menjelajah seluruh dunia.
26 February 2021
Perkhidmatan feri Langkawi-Kuala Perlis disambung 27 Februari

Perkhidmatan feri untuk pelancong dari Terminal Feri Langkawi ke Kuala Perlis akan dibuka semula Sabtu ini (27 Februari 2021) bagi memenuhi permintaan pelancong ketika ini. Bagaimanapun, hanya satu perjalanan dijadualkan beroperasi setiap hari setakat ini manakala bagi laluan masuk Langkawi dari Terminal Feri Penumpang Kuala Kedah pula akan ditambah lagi satu perjalanan menjadikan dua perjalanan […]

Selanjutnya
26 February 2021
Jambatan ikonik bakal dibuka di Tasik Kenyir pada Mei 2021

Jika sebelum ini Terengganu terkenal dengan jambatan ikon 'drawbridge atau Jambatan angkat di Kuala Terengganu, nampaknya selepas ini kita semua akan menyaksikan pembukaan sebuah lagi jambatan ikonik di negeri tersebut. Terbaru, Tasik buatan manusia terbesar di rantau Asia, Tasik Kenyir bakal memiliki satu lagi tarikan baharu apabila jambatan ikonik yang dikenali sebagai Jambatan Pulau Poh […]

Selanjutnya
25 February 2021
Malaysia Airlines mahu perkenal pas kesihatan perjalanan pasca COVID-19

Syarikat penerbangan nasional Malaysia Airlines merancang untuk memperkenalkan Pas Kesihatan Perjalanan Digital bagi membolehkan perjalanan udara yang selamat dalam tempoh pasca Covid-19. Syarikat penerbangan itu menjelaskan kad kesihatan itu akan menyepadu dengan modul daripada Pas Perjalanan yang dilaksanakan Persatuan Pengangkutan Udara Antarabangsa (IATA), sekali gus membolehkan penumpang membuat pasport digital pada aplikasi mudah alih Malaysia […]

Selanjutnya
23 February 2021
Kerajaan cadang pasport vaksin COVID-19, dokumen pengesahan selepas suntikan

Kerajaan bercadang mengeluarkan pasport vaksin sebagai dokumen pengesahan bagi individu yang telah menerima suntikan vaksin COVID-19, kata Menteri Kesihatan Datuk Seri Dr Adham Baba. “Ketika ini, kita cadangkan dua kaedah iaitu dipaparkan (terima suntikan) di aplikasi MySejahtera dan dokumen secara fizikal iaitu dalam bentuk pasport yang boleh diterima negara lain,” katanya. Bercakap pada sidang media selepas menyambut ketibaan […]

Selanjutnya
23 February 2021
COVID19 berakhir pada awal 2022 - Pakar

Pengarah Serantau Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) untuk Eropah, Hans Kluge, percaya bahawa pandemik COVID-19 akan berakhir pada awal tahun depan, lapor Agensi Berita Anadolu. Bercakap kepada saluran penyiaran Denmark, DR.Kluge berkata, COVID-19 masih merebak pada 2021 tetapi akan lebih terkawal berbanding tahun lalu. Sambil menyifatkan senario terburuk kini berakhir, beliau berkata, sudah ada lebih banyak […]

Selanjutnya
cross
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram