0
(0)

Kali ini kami nak buat magic sikit, kami tahu ada beberapa tempat yang dilupakan dan kami dapat rasakan anda sudah lama tidak ke beberapa tempat pelancongan di Malaysia. kami senaraikan sebahagian, antaranya :

Gua Kelam, Perlis

Gua Kelam antara lokasi pelancongan yang memang terkenal di Perlis suatu ketika dahulu. Memang tak sah perjalanan ke Utara Tanah Air kalau tak singgah ke Gua Kelam. Namun, saban hari nama Gua Kelam ini semakin 'kelam' .

Tak tahu di mana salahnya, sejak kebelakangan ini sering kali terjadi kejadian banjir , yang mungkin sedikit sebanyak menjejaskan kawasan pelancongan tersebut. Antaranya adalah pada 2017 dan 2019.

Tetapi , mesti ramai yang tak tahu, Galeri 3D pertama di Perlis yang menelan belanja sebanyak RM150,000 telah dibuka di Gua Kelam pada akhir tahun 2019 yang lalu.

Dengar cerita, galeri 3D di Gua Kelam ini memang menawarkan konsep berbeza berbanding galeri 3D yang lain. Dikatakan Galeri Gua Kelam adalah merupakan satu pameran berbentuk penjelajahan dalam gua yang menerangkan khazanah hutan Malaysia melalui lima segmen pameran yang terdiri dari hutan Malaysia, flora, fauna dalam Taman Negeri Perlisgeologi dan sejarah perlombongan di Negeri Perlis serta pameran keunikan hutan yang diterjemahkan melalui gabungan pameran bahan grafik 3 dimensi (3D) yang diiringi  bunyi- bunyi alam, pameran spesimen, artifak, replika gua dan banyak lagi. Menarik kan? Untuk lebih info, anda boleh baca disini

Zoo Negara, Hulu Klang

Mungkin disebabkan perubahan usia kita, atau perubahan zaman yang membuatkan tempat begini tidak lagi dikunjungi. Tempat yang disukai kita sewaktu kecil dahulu kini ibarat 'hidup segan mati tak mahu'. Pelbagai isu timbul, antaranya kekurangan dana untuk penjagaan haiwan disebabkan kurangnya jualan tiket.

Disebabkan itu, pihak Zoo Negara pun telah melancarkan kempen 'Adopt Our Animals' untuk mencari dana bagi memelihara haiwan mereka. Jadi, kalau kita tidak lagi mahu ke Zoo Negara, kita juga boleh mengurangkan beban mereka dengan menghulurkan sedikit sumbangan.

Maklumat lanjut : https://www.zoonegaramalaysia.my/adopt.html

Pantai Morib , Banting

Antara pantai yang menjadi pilihan warga Selangor untuk Day-trip dan Short escape bersama keluarga dahulu. Kini, tak ramai yang mahu pergi ke Morib, dan tidak keterlaluan kalau kami kata mesti ramai juga generasi baharu yang tidak tahu kewujudan Pantai Morib ini. Kan?

Mungkin di waktu tiada perjalanan rentas negeri ini, Orang Selangor bolehlah bersiar-siar di Pantai Morib ini.

Bukit Merah Laketown Resort , Gunung Semanggol

Kami yakin , ramai yang mengetahui Bukit Merah Laketown Resort. Sebelum kewujudan pelbagai taman tema yang besar-besar di Malaysia, inilah salah satunya Taman Tema yang paling menyeronokkan. Pihak pemaju iaitu MKLand pula mempunyai masterplan untuk membangunkan kawasan ini dengan cukup pesat antaranya kawasan perumahan berkonsepkan resort, kolej dan pelbagai lagi.

Tetapi, akhirnya Bukit Merah Laketown semakin kurang sambutan. Pelbagai unit apartment, townhouse akhirnya kosong. Tarikan-tarikan mereka juga kebanyakannya ditutup. Kalau tidak ditutup pun, ianya tidak dijaga dengan baik. Mungkin kerana faktor lokasi yang kurang sesuai , tiada sokongan infrastruktur yang baik, ataupun tiada pusat pengembangan ekonomi.

Tetapi, sejak kebelakangan ini nampaknya Bukit Merah Laketown Resort macam nak buat 'comeback'. Pelbagai pakej promosi dengan harga menarik ditawarkan untuk menarik kembali minat pengunjung. Antaranya adalah seperti pakej dibawah ini.

Jadi, mungkin anda boleh kembali rancang percutian bersama keluarga anda di Bukit Merah Laketown Resort. Untuk maklumat lanjut mengenai promosi yang bersilih ganti :

https://www.bukitmerahresort.com.my/promos

Bukit Fraser , Pahang

Jika kita sebutkan tanah tinggi di negeri Pahang, selalunya yang terlintas di fikiran adalah Cameron Highland dan Genting Highland sahaja, bukan ? Jarang sekali kita teringatkan Bukit Fraser. Kawasan ini telah ditemukan oleh Louis James Fraser yang membuka pusat perjudian buat para pekerja lombong.

Pada zaman penjajahan British, Bukit Fraser menjadi kawasan peranginan eksklusif para-para orang kehormat British. Namun, kini tidak ramai dari kalangan kita yang meminati kawasan ini walaupun keadaan disini lebih tenang berbanding Cameron Highlands.

Jadi, apa kata selepas ini anda boleh merancang percutian ke tempat-tempat pelancongan yang dilupakan ini.
Mahukan lagi info-info berkaitan pelancongan yang lebih menarik ? Terus ikuti kami di Surgaroute ! Kami Kongsi , Anda Terokai.

Artikel Ini Menarik?

Klik pada bintang untuk menilai!

Purata 0 / 5. Vote count: 0

No votes so far! Be the first to rate this post.

0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Selamat Datang ke Surga Route. Kami suka berkongsi pengalaman menjelajah seluruh dunia.
Shop Online for 31% off Purchase, Get 20RM Promo Code
18 October 2020
3 lagi syarikat penerbangan antarabangsa kembali beroperasi di KLIA

0 (0) Tiga syarikat penerbangan antarabangsa telah kembali beroperasi di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumput (KLIA) bermula pada Oktober 2020 setelah menghentikan seketika operasi mereka akibat wabak pandemik COVID-19. Syarikat penerbangan tersebut ialah British Airways yang menawarkan empat penerbangan seminggu dari KLIA ke United Kingdom, Oman Air yang membuat penerbangan dua kali seminggu ke Muscat […]

Selanjutnya
17 October 2020
Firefly akan menggunakan jet bermula Q1 2021, perkukuh laluan domestik dan ASEAN

0 (0) Firefly, merupakan salah sebuah anak syarikat di bawah Malaysia Airlines Group (MAG) akan memulakan operasi pesawat berkuasa jet bermula awal tahun hadapan. Susulan itu, syarikat penerbangan itu akan menambah 10 pesawat jet berbadan sempit (narrowbody) secara berperingkat mulai suku pertama 2021. Mengulas perkembangan itu, Ketua Pegawai Eksekutif Malaysia Aviation Group (MAG), Kapten Izham […]

Selanjutnya
17 October 2020
Firefly jadi syarikat penerbangan nasional jika Malaysia Airlines 'bungkus'

0 (0) Berhubung krisis kewangan yang melanda Malaysia Airlines akibat wabak COVID-19, pemegang saham syarikat penerbangan tersebut iaitu Khazanah Nasional Bhd mempunyai pilihan untuk menyalur modal kepada Firefly sekali gus menjadikannya sebagai syarikat penerbangan nasional dalam memenuhi keperluan pengangkutan udara negara jika Malaysia Airlines terpaksa ditutup. Ia adalah pilihan yang terakhir dipertimbangkan sayap pelaburan kerajaan […]

Selanjutnya
10 October 2020
New Zealand kini punyai passport paling berkuasa di dunia, Malaysia tangga ke-21

0 (0) Ini adalah saat yang menggembirakan bagi pelancong dari New Zealand kerana passport mereka merampas tempat teratas dalam ranking passport paling berkuasa di dunia. Buku hitam yang menjadi dokumen perjalanan NZ memang tela h perbaiki ranking mereka di dalam indeks sedikit demi sedikit selama bertahun-tahun, dan akhirnya mereka telah mengalahkan Jepun di tempat pertama. […]

Selanjutnya
10 October 2020
Tourism Malaysia Surfcasting Tour 2020, acara hebat buat kaki pancing

0 (0) Hadiah wang tunai RM75,500, 50 unit hamper dan 10 unit barangan aktiviti luar jenama Igloo adalah antara hadiah menarik yang ditawarkan kepada para pemenang pertandingan memancing ‘Tourism Malaysia Surfcasting Tour 2020’ (TMST 2020) yang akan berlangsung semula . Pertandingan memancing persisiran pantai anjuran bersama Tourism Malaysia dan Wakjali Event Management ini telah menyingkap […]

Selanjutnya
cross
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram