0
(0)

Seperti kami pernah katakan sebelum ini ! Disebabkan polisi 'social distancing' yang dikenakan di dalam sektor penerbangan , kemungkinan besar syarikat penerbangan akan menaikkan harga tiket . Anda boleh baca disini .

Terbaharu, syarikat penerbangan tambang murah Air Asia mengatakan mereka sedang mengkaji untuk menaikkan harga tiket bagi perjalanan di masa akan datang susulan implementasi Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB).

Tak banyak pun, sikit jer

Pengerusi Eksekutif Air Asia, Datuk Kamarudin Meranun berkata mereka sedang memperhalusi mengenai keperluan untuk menaikkan harga tiket di masa hadapan dan mereka sedaya-upaya untuk tidak membebankan penumpang mereka.

"Kalau ada kenaikan harga tiket pun, tak ketara. Sekarang ni, kami tak tau berapa kenaikan tu sebab kami tak tau berapa kapai terbang hat boleh beroperasi waktu PKPB ni."

"Kami akan teruih guna dynamic pricing ikut kapasiti dan permintaan. Promosi dah tentu kami buat secara berkala bila masa sesuai nanti ."

"Niat kami nak sambung balik penerbangan pun sebab nak sambung operasi ja, bukannya cari untung pun. Sebab waktu ni, memang payah syarikat penerbangan mana-mana pun nak untung. Asal dapat bayaq kos pengurusan macam maintenance dan lain-lain tu, cukup dah aih. "

Datuk Kamarudin Meranun ( diterjemah ke dalam bahasa Melayu loghat kedah )

Sebelum ini, Syarikat penerbangan Malaysia Airlines Bhd (MAB) dan Malindo Air sudah pun memberi amaran awal mengenai kemungkinan berlakunya kenaikan harga tiket sehingga 54% jika 'social distancing' diimplementasi dalam pesawat penerbangan awam. Mereka mengambil contoh di Thailand, di mana kerajaan di sana mengarahkan supaya tempat duduk tengah dikosongkan. Hal tersebut mengakitbatkan kenaikan melebihi 50 % bagi penerbangan domestik.

Sekian melaporkan, dengan santai.

Artikel Ini Menarik?

Klik pada bintang untuk menilai!

Purata 0 / 5. Vote count: 0

No votes so far! Be the first to rate this post.

0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Selamat Datang ke Surga Route. Kami suka berkongsi pengalaman menjelajah seluruh dunia.
Shop Online for 31% off Purchase, Get 20RM Promo Code
18 October 2020
3 lagi syarikat penerbangan antarabangsa kembali beroperasi di KLIA

0 (0) Tiga syarikat penerbangan antarabangsa telah kembali beroperasi di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumput (KLIA) bermula pada Oktober 2020 setelah menghentikan seketika operasi mereka akibat wabak pandemik COVID-19. Syarikat penerbangan tersebut ialah British Airways yang menawarkan empat penerbangan seminggu dari KLIA ke United Kingdom, Oman Air yang membuat penerbangan dua kali seminggu ke Muscat […]

Selanjutnya
17 October 2020
Firefly akan menggunakan jet bermula Q1 2021, perkukuh laluan domestik dan ASEAN

0 (0) Firefly, merupakan salah sebuah anak syarikat di bawah Malaysia Airlines Group (MAG) akan memulakan operasi pesawat berkuasa jet bermula awal tahun hadapan. Susulan itu, syarikat penerbangan itu akan menambah 10 pesawat jet berbadan sempit (narrowbody) secara berperingkat mulai suku pertama 2021. Mengulas perkembangan itu, Ketua Pegawai Eksekutif Malaysia Aviation Group (MAG), Kapten Izham […]

Selanjutnya
17 October 2020
Firefly jadi syarikat penerbangan nasional jika Malaysia Airlines 'bungkus'

0 (0) Berhubung krisis kewangan yang melanda Malaysia Airlines akibat wabak COVID-19, pemegang saham syarikat penerbangan tersebut iaitu Khazanah Nasional Bhd mempunyai pilihan untuk menyalur modal kepada Firefly sekali gus menjadikannya sebagai syarikat penerbangan nasional dalam memenuhi keperluan pengangkutan udara negara jika Malaysia Airlines terpaksa ditutup. Ia adalah pilihan yang terakhir dipertimbangkan sayap pelaburan kerajaan […]

Selanjutnya
10 October 2020
New Zealand kini punyai passport paling berkuasa di dunia, Malaysia tangga ke-21

0 (0) Ini adalah saat yang menggembirakan bagi pelancong dari New Zealand kerana passport mereka merampas tempat teratas dalam ranking passport paling berkuasa di dunia. Buku hitam yang menjadi dokumen perjalanan NZ memang tela h perbaiki ranking mereka di dalam indeks sedikit demi sedikit selama bertahun-tahun, dan akhirnya mereka telah mengalahkan Jepun di tempat pertama. […]

Selanjutnya
10 October 2020
Tourism Malaysia Surfcasting Tour 2020, acara hebat buat kaki pancing

0 (0) Hadiah wang tunai RM75,500, 50 unit hamper dan 10 unit barangan aktiviti luar jenama Igloo adalah antara hadiah menarik yang ditawarkan kepada para pemenang pertandingan memancing ‘Tourism Malaysia Surfcasting Tour 2020’ (TMST 2020) yang akan berlangsung semula . Pertandingan memancing persisiran pantai anjuran bersama Tourism Malaysia dan Wakjali Event Management ini telah menyingkap […]

Selanjutnya
cross
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram