Kat mana tu ? hehehe. Hotel Al Meroz ini terletak di daerah Suan Luang, Bangkok, Thailand. Lokasinya tidak jauh dengan Masjid Foundation of Islamic Center of Thailand iaitu masjid paling besar di Bangkok. Sawasdee Khap !

Sumber : Al Meroz

Mungkin bagi kita, hotel patuh syariah atau penyediaan makanan halal ini perkara biasa. Itu adalah kerana Malaysia merupakan negara majoriti Muslim. Tetapi, jika kita ke luar negara baru kita sedar mencari makanan halal sahaja sudah susah, apatah lagi konsep mesra Muslim yang lain. kan ?

Itulah yang dilihat oleh CEO Al-Meroz Hotel. Namun, beliau menjadikan masalah tersebut sebagai potensi perniagaan. Tetapi, yang mengagumkan adalah mengenai idea membina sebuah hotel islamik mewah di tengah-tengah ibu negara majoriti penganut Buddha ! Mungkin ada yang skeptikal mengenai penerimaan terhadap hotel berkonsep Islamik ini. Tetapi, bagi pengurs besar Al-Meroz, Sanya Saengboon :

"Terdapat 1.6 Billion Muslim di dunia, Ia pasaran yang besar. Dapat satu peratus pun dah cukup untuk kami "

Sanya Saengboon

Tetapi, beliau tidak mengatakan hal tersebut dalam bahasa Melayu.

Hotel Al-Meroz ini sebenarnya telah dibuka pada 2015, mempunyai 242 bilik tidur , 2 bilik solat dan 3 premis makanan. Semenjak dibuka, mereka telah menerima banyak komen-komen positif.

Keunikan

Mesra Muslim dan Halal bagi Al-Meroz bukan sekadar omong kosong atau cakap-cakap biasa. Namun, dibuktikan dengan pengiktirafan mereka dalam Industri Halal oleh pihak Autoriti. Antaranya, mereka mendapat pengiktirafan sijil Halal iaitu International Halal Certification dan juga pengiktirafan Halal dari Central Islamic Council of Thailand

Sumber : Almeroz Hotel

Kemudahan Surau yang luas

Satu perkara yang menarik adalah hotel Al Meroz ini menyediakan kemudahan surau yang cukup luas dengan berasingan bagi muslimin dan muslimat. Satu perkara yang sukar ditemukan di negara bukan Islam.

Sajian Antarabangsa diyakini Halal

Ruang penginapan yang luas dan selesa

Kemewahan Berpandukan Syarak

Harga

Harga bilik ditawarkan bermula dari 4,000 baht sehingga 50,000 baht untuk satu malam, kira-kira dalam RM539.00 – RM6738.00 (mengikut kadar tukaran sewaktu artikel ditulis)

Disebabkan kami sendiri meyukai hotel ini dan mahu agar anda juga menyukainya, kami kongsikan video menunjukkan sebahagian kawasa hotel. Kalau kami letakkan gambar lagi, nanti terlalu banyak pula.

Semoga kita direzekikan oleh Allah untuk menginap disini, InsyaAllah. Untuk melihat hotel Islamik pilihan kami di Malaysia, klik disini

0 0 votes
Article Rating
Categories: ,
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Selamat Datang ke Surga Route. Kami suka berkongsi pengalaman menjelajah seluruh dunia.
9 January 2022
Berangan Jadi Mr.Pilot Dengan Simulator SimflightKL Serendah RM59 !

Jika anda teringin untuk merasa menjadi juruterbang atau nak tahu bagaimana rasanya mengendalikan kapal terbang, boleh cuba menjadi juruterbang pesawat melalui simulator Airbus A320. Simulator ini terletak di Simflightkl Malaysia , Lapangan Terbang Subang atau dikenali sebagai Subang Skypark. Harganya tidak terlalu mahal, ada pakej paling murah bermula RM59 seorang. Dengan pakej ini, anda dapat […]

Selanjutnya
9 January 2022
Avante Bandar Utama : Hotel 5 Bintang Mesra Kanak-Kanak Terbaru di Lembah Klang Hanya RM 150 Semalam

Kami sebenarnya 'tak boleh brain' , macamana hotel 5 bintang ini belum viral lagi, sebab hotel ini mempunyai pelbagai kelebihan yang tak ada di tempat lain. Hotel 5 bintang di Lembah Klang selalunya adalah hotel bisnes yang digunakan oleh golongan korporat bagi tujuan penginapan, mesyuarat, seminar dan pelbagai lagi. Senang kata, hotel di Lembah Klang […]

Selanjutnya
5 January 2022
Malindo Air Buka Laluan Baharu Kota Bharu-Langkawi Bermula 27 Januari 2021

Buat warga Pantai Timur terutamanya dari negeri Kelantan, selepas ini semakin mudah untuk melancong ke Pulau Langkawi. Tak perlu transit di lapangan terbang lain lagi dah, sekaligus memudahkan dan memendekkan lagi perjalanan. Yelah, sebelum ini perlu transit di Kuala Lumpur dulu ataupun melakukan perjalanan darat yang meletihkan. Terbaru, Malindo Air telah memperkenalkan laluan penerbangan baharu […]

Selanjutnya
5 January 2022
Taman Eko Burung Merak Perai dibuka Mulai 1 Januari 2022

Orang ramai kini berpeluang untuk menyaksikan sendiri pelbagai spesies burung merak yang juga dikenali sebagai burung tercantik dunia di Taman Eko Burung Merak Perai di Taman Kimsar yang telah dibuka untuk kunjungan orang ramai bermula 1 Januari lepas. Terletak bersebelahan dengan Sungai Perai, Presiden Persatuan Rekreasi Burung Merak Eco Perai Pulau Pinang, D Paranthaman berkata, […]

Selanjutnya
4 January 2022
Rollerwa : Pusat Luncur Terbaru Dari Korea Selatan Dibuka di 1 Utama

Kompleks membeli-belah 1 Utama sememangnya terkenal di kalangan warga Lembah Klang sebagai sebuah gedung membeli-belah terbesar di Malaysia dan mempunyai pelbagai tarikan. Bukan sahaja destinasi membeli-belah, terdapat juga pusat hiburan seperti panggung wayang, auditorium, dan pelbagai lagi. Terbaru, sebuah pusat luncur terbaru berasal dari Korea Selatan iaitu Rollerwa telah dibuka di District K, tingkat 1 […]

Selanjutnya
cross
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram