Hampir 3 bulan jugalah, COVID-19 'memaksa' untuk semua rakyat Malaysia tak kira usia untuk tetap tinggal di rumah. Kerja di rumah, sesi persekolahan pun tiada. Anak-anak pula rasa bosan sebab mereka paling lama duduk dalam rumah memandangkan hanya ketua keluarga dan orang dewasa sahaja dibenarkan keluar rumah.

Tapi Alhamulillah sejak Perintah Kawalan Pergerakan Pemulihan (PKPP) diumumkan pada 10 Jun 2020, lebih banyak kelonggaran diberikan dan pelancongan domestik juga sudah dibenarkan beroperasi dengan syarat perlu ikut SOP yang ditetapkan kerajaan.

Cuma beberapa destinasi seperti taman tema air masih lagi belum dapat dibuka. Sunway Lagoon pula memang terkenal dengan taman tema air kan ?

Tapi jangan risau, kerana di Sunway Lagoon bukan sekadar taman tema air sahaja, pelbagai taman dan tarikan yang lain kan ada !

Untuk pengetahuan anda, Sunway dah umumkan pembukaan semula Sunway Lagoon Wildlife Park mereka bermula 13 Jun 2020 ini dengan pengembaraan baru yang lebih menyeronokkan dari sebelum ini. Tetapi, yang lebih penting di era norma baharu ini adalah penjagaan kebersihan yang lebih ditekankan ! Tiket pula memang murah, bermula dari hanya RM39 jer. Berbaloi !

Membiasakan diri dengan norma baharu, Sunway Lagoon memang terus komited dengan saranan Kementerian Kesihatan (KKM) dengan memberi garis panduan keselamatan dan kesihatan buat pengunjung. 

Jangan risau sebab Pengarah Eksekutif Sunway Theme Parks, Calvin Ho, berkata mereka menerima pertanyaan menerusi media sosial berkenaan keselamatan taman tema mereka.

"Kami ingin meyakinkan pengunjung bahawa Sunway Lagoon sangat mengambil berat perihal kebersihan dan memeriksa kualiti air secara konsisten. 

"Kami juga sentiasa berhubung dengan Kementerian Kesihatan  sekiranya ada keperluan dan untuk memastikan bahawa fakta disalurkan kepada orang ramai adalah tepat serta selari. 

Tetapi, seperti yang telah dipraktikkan sebelum Perintah Kawalan Pergerakan Pemulihan (PKPP) lagi, pengunjung juga dinasihatkan untuk menjaga kebersihan peribadi semasa berada di taman. Pembersih tangan akan dibekalkan kepada pengunjung. Kita jaga Kita !

Tonton video di bawah untuk mengetahui maklumat terperinci mengenai praktis kesihatan dan keselamatan di Sunway Lagoon:

Kami Kongsi. Anda Terokai

0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Selamat Datang ke Surga Route. Kami suka berkongsi pengalaman menjelajah seluruh dunia.
15 January 2021
Malaysia Tersenarai Antara 20 Negara Paling Rugi Dalam Sektor Pelancongan 2020

Secara umumnya, pandemik COVID-19 sememangnya memberi kesan terhadap pelbagai sektor politik, kesihatan, ekonomi dan sosial. Sebagai contoh, COVID-19 memaksa kebanyakan negara menutup sempadan mereka daripada pelancong sekaligus menjejaskan pendapatan negara melalui sektor pelancongan. Bayangkan pada 2019, sektor pelancongan telah menyumbang 8.9 Trilion US Dollar, tetapi COVID-19 pastinya menjadikan hasil daripada sektor tersebut sangat kurang pada […]

Selanjutnya
6 January 2021
5 Negeri paling banyak terima pelancong selepas tamat PKP pada 2020

Seperti yang diketahui, majoriti negara di dunia termasuk Malaysia menutup sempadan mereka untuk pelancongan dalam usaha mengekangwabak COVID-19 dari terus merebak . Industri dan perniagaan, terutamanya dari Industri pelancongan berusaha sebaik mungkin untuk terus bertahan. Tanpa kemasukan pelancong dari luar, pemain industri pelancongan sangat bergantung kepada pasaran domestik untuk memastikan perniagaan mereka terus mempunyai daya […]

Selanjutnya
6 January 2021
Ini SOP terbaru aktiviti pendakian bermula 2021 yang geng hikers perlu ambil tahu

Bermula tahun 2022 nanti, setiap aktiviti pendakian di bukit atau gunung yang mempunyai ketinggian melebihi 457.2 meter di Semenanjung perlu menepati nisbah setiap seorang jurupandu bersamaan tujuh peserta. Encik Mohd Yussainy Md Yusop iaitu Pengarah Forest Eco-Park dan Hutan Taman Negeri Jabatan Perhutanan Semenanjung berkata peraturan baharu yang akan dikuatkuasakan pada tahun 2022 itu bagi […]

Selanjutnya
4 January 2021
Tatacara dan garis panduan pelawat ke Sabah & Sarawak Terbaru (Kemaskini Januari 2021)

Walaupun sudah boleh merentas negeri, tetapi ramai keliru mengenai tatacara dan garis panduan untuk memasuki ke Sabah & Sarawak. Ini adalah tatacara dan garis panduan untuk memasuki Sabah & Sarawak bagi pelawat dari Semenanjung dan untuk melakukan perjalanan keluar dari Sabah & Sarawak. Sabah Sehingga 14 Januari, garis panduan kemasukan individu ke negeri Sabah adalah […]

Selanjutnya
4 January 2021
Dah macam 'Business Class' ! Emirates lancarkan kelas Ekonomi Premium bermula 4 Januari 2021

Emirates telah melancarkan kabin terbaru bagi pesawat A380 yang akan membuat perjalanan dari Dubai ke London Heathrow dengan satu kelas ekonomi baharu iaitu Ekonomi Premium. Sewaktu syarikat penerbangan lain membuat beberapa pembaharuan untuk menjimatkan kos, Emirates terus ke hadapan dengan memperkenalkan kelas ekonomi terbaru ini dengan 56 kerusi disusun secara 2-4-2. Permintaan Yang Tinggi Adel […]

Selanjutnya
cross
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram