0
(0)

Secara keseluruhannya, benua Amerika adalah antara yang teruk terjejas akibat COVID--19. Setakat artikel ini ditulis, Amerika Syarikat sahaja telah mencatatkan 1,988, 544. Mungkin ketika anda membaca artikel ini, kes telah pun menjangkau angka 2 juta.

Negara lain di benua amerika juga boleh tahan mencatat kes yang tinggi. Brazil telah mencatatkan 676,494 kes , Peru 191,758 kes, Chile 127,745 kes, Mexico 113,619 kes, Kanada 95,057 kes dan banyak lagi, tak mampu kami tuliskan semuanya.

Jadi, mungkin ada yang tertanya-tanya, disebalik kes yang tinggi di benua Amerika ini, masih ada tak negara benua Amerika yang benarkan kemasukan warga asing?

Jawapannya, ada. Tetapi memang berbeza dengan benua lain. Mungkin catatan kes yang tinggi menyebabkan sangat kurang negara di Amerika yang membuka sempadan.

Setakat ini hanya ada 2 negara di Amerika yang membuka sempadan, itupun dengan pelbagai langkah keselamatan. Negara tersebut adalah :

ECUADOR

Penerbangan antarabangsa dari dan ke Ecuador telah bersambung semula sejak sekatan perjalanan antarabangsa ditarik balik oleh pihak kerajaan.

Sebaik tiba, pelawat diwajibkan untuk menandatangani borang perakuan beserta itinerari perjalanan dan maklumat untuk dihubungi.

Selain itu, pelawat perlu menunjukkan keputusan negatif ujian COVID-19 yang dijalankan melalui Polymerase Chain Reaction (PCR). keputusan itu hanya sah sehingga 7 hari. Tetapi, jika pelawat tidak mempunyai kemudahan ujian PCR di negara mereka, ujian akan dilakukan di Ecuador.

Semua penumpang perlu mengasingkan diri selama 14 hari selepas ketibaan .


MEXICO

Pada 20 April, kerajaan Mexico secara rasmi telah menyatakan bahawa sempadan darat antara Mexico dan Amerika Syarikat akan tetap ditutup untuk perjalan tidak penting untuk tambahan 30 hari lagi. Namun, sekarang dah masuk bulan Jun.

Secara keseluruhannya, pelancong boleh memasuki Mexico cuma perlu berhati-hati terhadap kemungkinan terdapat sebarang perubahan tanpa pemberitahuan, dan juga kemungkinan beberapa syarikat penerbanga membuat peraturan tambahan kepada pelancong, yang berbeza dari arahan kerajaan.

Walaupun sempadan telah dibuka, tetapi pelancong perlu berhati-hati kerana masih banyak hotel belum lagi dibuka untuk tempahan dan hanya beberapa hotel dilulukan oleh pihak kerajaan untuk menyediakan penginapan secara terhad kepada warga asing, atas sebab kemanusiaan. 

Setakat ini hanya 2 negara itu yang dibuka. Jika anda berkeinginan ke Rio de Janeiro, Miami, Ottawa, Denver dan sebagainya. Nampaknya belum sampai masanya lagi untuk berbuat demikian.

Sumber : Wanderlust
Lebih banyak artikel menarik di Surgaroute

Artikel Ini Menarik?

Klik pada bintang untuk menilai!

Purata 0 / 5. Vote count: 0

No votes so far! Be the first to rate this post.

0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Selamat Datang ke Surga Route. Kami suka berkongsi pengalaman menjelajah seluruh dunia.
Shop Online for 31% off Purchase, Get 20RM Promo Code
18 October 2020
3 lagi syarikat penerbangan antarabangsa kembali beroperasi di KLIA

0 (0) Tiga syarikat penerbangan antarabangsa telah kembali beroperasi di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumput (KLIA) bermula pada Oktober 2020 setelah menghentikan seketika operasi mereka akibat wabak pandemik COVID-19. Syarikat penerbangan tersebut ialah British Airways yang menawarkan empat penerbangan seminggu dari KLIA ke United Kingdom, Oman Air yang membuat penerbangan dua kali seminggu ke Muscat […]

Selanjutnya
17 October 2020
Firefly akan menggunakan jet bermula Q1 2021, perkukuh laluan domestik dan ASEAN

0 (0) Firefly, merupakan salah sebuah anak syarikat di bawah Malaysia Airlines Group (MAG) akan memulakan operasi pesawat berkuasa jet bermula awal tahun hadapan. Susulan itu, syarikat penerbangan itu akan menambah 10 pesawat jet berbadan sempit (narrowbody) secara berperingkat mulai suku pertama 2021. Mengulas perkembangan itu, Ketua Pegawai Eksekutif Malaysia Aviation Group (MAG), Kapten Izham […]

Selanjutnya
17 October 2020
Firefly jadi syarikat penerbangan nasional jika Malaysia Airlines 'bungkus'

0 (0) Berhubung krisis kewangan yang melanda Malaysia Airlines akibat wabak COVID-19, pemegang saham syarikat penerbangan tersebut iaitu Khazanah Nasional Bhd mempunyai pilihan untuk menyalur modal kepada Firefly sekali gus menjadikannya sebagai syarikat penerbangan nasional dalam memenuhi keperluan pengangkutan udara negara jika Malaysia Airlines terpaksa ditutup. Ia adalah pilihan yang terakhir dipertimbangkan sayap pelaburan kerajaan […]

Selanjutnya
10 October 2020
New Zealand kini punyai passport paling berkuasa di dunia, Malaysia tangga ke-21

0 (0) Ini adalah saat yang menggembirakan bagi pelancong dari New Zealand kerana passport mereka merampas tempat teratas dalam ranking passport paling berkuasa di dunia. Buku hitam yang menjadi dokumen perjalanan NZ memang tela h perbaiki ranking mereka di dalam indeks sedikit demi sedikit selama bertahun-tahun, dan akhirnya mereka telah mengalahkan Jepun di tempat pertama. […]

Selanjutnya
10 October 2020
Tourism Malaysia Surfcasting Tour 2020, acara hebat buat kaki pancing

0 (0) Hadiah wang tunai RM75,500, 50 unit hamper dan 10 unit barangan aktiviti luar jenama Igloo adalah antara hadiah menarik yang ditawarkan kepada para pemenang pertandingan memancing ‘Tourism Malaysia Surfcasting Tour 2020’ (TMST 2020) yang akan berlangsung semula . Pertandingan memancing persisiran pantai anjuran bersama Tourism Malaysia dan Wakjali Event Management ini telah menyingkap […]

Selanjutnya
cross
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram