Secara keseluruhannya, benua Amerika adalah antara yang teruk terjejas akibat COVID--19. Setakat artikel ini ditulis, Amerika Syarikat sahaja telah mencatatkan 1,988, 544. Mungkin ketika anda membaca artikel ini, kes telah pun menjangkau angka 2 juta.

Negara lain di benua amerika juga boleh tahan mencatat kes yang tinggi. Brazil telah mencatatkan 676,494 kes , Peru 191,758 kes, Chile 127,745 kes, Mexico 113,619 kes, Kanada 95,057 kes dan banyak lagi, tak mampu kami tuliskan semuanya.

Jadi, mungkin ada yang tertanya-tanya, disebalik kes yang tinggi di benua Amerika ini, masih ada tak negara benua Amerika yang benarkan kemasukan warga asing?

Jawapannya, ada. Tetapi memang berbeza dengan benua lain. Mungkin catatan kes yang tinggi menyebabkan sangat kurang negara di Amerika yang membuka sempadan.

Setakat ini hanya ada 2 negara di Amerika yang membuka sempadan, itupun dengan pelbagai langkah keselamatan. Negara tersebut adalah :

ECUADOR

Penerbangan antarabangsa dari dan ke Ecuador telah bersambung semula sejak sekatan perjalanan antarabangsa ditarik balik oleh pihak kerajaan.

Sebaik tiba, pelawat diwajibkan untuk menandatangani borang perakuan beserta itinerari perjalanan dan maklumat untuk dihubungi.

Selain itu, pelawat perlu menunjukkan keputusan negatif ujian COVID-19 yang dijalankan melalui Polymerase Chain Reaction (PCR). keputusan itu hanya sah sehingga 7 hari. Tetapi, jika pelawat tidak mempunyai kemudahan ujian PCR di negara mereka, ujian akan dilakukan di Ecuador.

Semua penumpang perlu mengasingkan diri selama 14 hari selepas ketibaan .


MEXICO

Pada 20 April, kerajaan Mexico secara rasmi telah menyatakan bahawa sempadan darat antara Mexico dan Amerika Syarikat akan tetap ditutup untuk perjalan tidak penting untuk tambahan 30 hari lagi. Namun, sekarang dah masuk bulan Jun.

Secara keseluruhannya, pelancong boleh memasuki Mexico cuma perlu berhati-hati terhadap kemungkinan terdapat sebarang perubahan tanpa pemberitahuan, dan juga kemungkinan beberapa syarikat penerbanga membuat peraturan tambahan kepada pelancong, yang berbeza dari arahan kerajaan.

Walaupun sempadan telah dibuka, tetapi pelancong perlu berhati-hati kerana masih banyak hotel belum lagi dibuka untuk tempahan dan hanya beberapa hotel dilulukan oleh pihak kerajaan untuk menyediakan penginapan secara terhad kepada warga asing, atas sebab kemanusiaan. 

Setakat ini hanya 2 negara itu yang dibuka. Jika anda berkeinginan ke Rio de Janeiro, Miami, Ottawa, Denver dan sebagainya. Nampaknya belum sampai masanya lagi untuk berbuat demikian.

Sumber : Wanderlust
Lebih banyak artikel menarik di Surgaroute

0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Selamat Datang ke Surga Route. Kami suka berkongsi pengalaman menjelajah seluruh dunia.
25 February 2021
Malaysia Airlines mahu perkenal pas kesihatan perjalanan pasca COVID-19

Syarikat penerbangan nasional Malaysia Airlines merancang untuk memperkenalkan Pas Kesihatan Perjalanan Digital bagi membolehkan perjalanan udara yang selamat dalam tempoh pasca Covid-19. Syarikat penerbangan itu menjelaskan kad kesihatan itu akan menyepadu dengan modul daripada Pas Perjalanan yang dilaksanakan Persatuan Pengangkutan Udara Antarabangsa (IATA), sekali gus membolehkan penumpang membuat pasport digital pada aplikasi mudah alih Malaysia […]

Selanjutnya
23 February 2021
Kerajaan cadang pasport vaksin COVID-19, dokumen pengesahan selepas suntikan

Kerajaan bercadang mengeluarkan pasport vaksin sebagai dokumen pengesahan bagi individu yang telah menerima suntikan vaksin COVID-19, kata Menteri Kesihatan Datuk Seri Dr Adham Baba. “Ketika ini, kita cadangkan dua kaedah iaitu dipaparkan (terima suntikan) di aplikasi MySejahtera dan dokumen secara fizikal iaitu dalam bentuk pasport yang boleh diterima negara lain,” katanya. Bercakap pada sidang media selepas menyambut ketibaan […]

Selanjutnya
23 February 2021
COVID19 berakhir pada awal 2022 - Pakar

Pengarah Serantau Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) untuk Eropah, Hans Kluge, percaya bahawa pandemik COVID-19 akan berakhir pada awal tahun depan, lapor Agensi Berita Anadolu. Bercakap kepada saluran penyiaran Denmark, DR.Kluge berkata, COVID-19 masih merebak pada 2021 tetapi akan lebih terkawal berbanding tahun lalu. Sambil menyifatkan senario terburuk kini berakhir, beliau berkata, sudah ada lebih banyak […]

Selanjutnya
23 February 2021
Genting SkyWorlds bakal dibuka pada Q2 2021

Setelah menunggu bertahun-tahun lamanya, akhirnya ada juga berita gembira berkenaan Genting Highlands. Menurut laporan, Taman tema Genting SkyWorlds bakal dibuka kepada orang ramai pada suku kedua tahun ini (2021), sekali gus akan merancakkan semula sektor pelancongan negara kita selepas bergelut dengan pandemik COVID-19. Genting SkyWorlds adalah taman tema paling dinantikan di Asia Tenggara buat ketika […]

Selanjutnya
23 February 2021
Khazanah suntik RM3.6b untuk penstrukturan semula Malaysia Airlines

Khazanah Nasional Berhad akan menyuntik dana RM3.6 bilion kepada syarikat induk Malaysia Airlines Berhad, Malaysia Aviation Group (MAG), bagi menampung kos syarikat itu sepanjang tempoh penstrukturan sehingga 2025. MAG dalam satu kenyataan malam ini memaklumkan Khazanah Nasional telah menyatakan komitmen berkenaan dalam rangka penting program penstrukturan semula berkenaan. Kenyataan itu menyusul selepas Mahkamah Tinggi United […]

Selanjutnya
cross
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram