Seorang lelaki di Indonesia sanggup menggadaikan nyawa dengan meredah lautan dan berenang dengan hanya menggunakan 2 tong air sebagai pelampung kerana tidak memiliki wang yang mencukupi bagi menampung kos tambang perjalanannya pulang ke kampung halaman.

Lelaki bernama Dedik, 27, ditemui terapung selama tiga jam dengan berpaut kepada dua tong air di perairan Teluk Balikpapan, Kalimantan Timur, pada Rabu lapor sebuah media tempatan Indonesia.

berenang dari balikpapan ke jawa timur
Gambar : Oh!Media

Dedik dikatakan berenang bermula dari Balikpapan Selatan dengan niat untuk pulang ke kampung halamannya di Malang, Jawa Timur selepas gagal mendapatkan pekerjaan disana. Sangkanya, jika dia terus berenang, tentu dia dapat kembali ke pulau Jawa dan mendapat pekerjaan di kampung.

Gambar: Instagram/@makassar_iinfo/@ndorobeii/2020 Merdeka.com

Apa yang dilakukan lelaki ini adalah mengikat dua buah tong air yang besar ke tubuhnya yang kurus itu. Satu botol dipegang di depan tubuhnya dan satu lagi diletakkan tepat di punggungnya bagi dijadikan sebagai pelampung.

Dia yang disangka sudah lemas ditemui oleh penduduk tempatan kira-kira 300 meter dari daratan.

Gambar: Instagram/@makassar_iinfo/@ndorobeii/2020 Merdeka.com

"Kami mendapat maklumat daripada penduduk (pengusaha bot laju), menemui lelaki lemas. Kami terus bergegas ke lokasi. Dedik telah diselamatkan dan dibawa ke darat, Sudah tiga jam terapung, bersyukur dia selamat dan tidak terapung jauh," kata Ketua Polis Pelabuhan Balikpapan Semayang, AKP Retno Ariani pada Khamis.

Gambar : Oh!Media

Ketika ditemui, Dedik tidak mengalami kecederaan. Namun menurut Retno, lelaki berkenaan memiliki rekod kesihatan penyakit kemurungan.

"Semasa membawa pulang ke kampung, kakak mangsa beritahu adiknya alami penyakit kemurungan dan pernah menjalani rawatan selama sembilan bulan di hospital," jelasnya.

Kisah Dedik mendapat perhatian netizen setelah foto dia terapung di laut tular di laman sosial.

Gambar: Instagram/@makassar_iinfo/2020 Merdeka.com

Ramai yang terharu dengan perjuangan Dedik yang sanggup melakukan aksi sebegitu semata-mata untuk pulang ke kampung halamannya. Meskipun sedar bahawa menaiki kapal memerlukan beberapa hari, apatah lagi berenang, beliau tetap memiliki tekad untuk pulang ke kampung halamannya.

Ramai yang sempat mengirimkan doa buat Dedik. Keadaan fizikalnya dikhabarkan masih dalam pemulihan kerana terlalu lama berenang.

Kami di Surgaroute mendoakan beliau agar segera sembuh! 

0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Selamat Datang ke Surga Route. Kami suka berkongsi pengalaman menjelajah seluruh dunia.
26 February 2021
Perkhidmatan feri Langkawi-Kuala Perlis disambung 27 Februari

Perkhidmatan feri untuk pelancong dari Terminal Feri Langkawi ke Kuala Perlis akan dibuka semula Sabtu ini (27 Februari 2021) bagi memenuhi permintaan pelancong ketika ini. Bagaimanapun, hanya satu perjalanan dijadualkan beroperasi setiap hari setakat ini manakala bagi laluan masuk Langkawi dari Terminal Feri Penumpang Kuala Kedah pula akan ditambah lagi satu perjalanan menjadikan dua perjalanan […]

Selanjutnya
26 February 2021
Jambatan ikonik bakal dibuka di Tasik Kenyir pada Mei 2021

Jika sebelum ini Terengganu terkenal dengan jambatan ikon 'drawbridge atau Jambatan angkat di Kuala Terengganu, nampaknya selepas ini kita semua akan menyaksikan pembukaan sebuah lagi jambatan ikonik di negeri tersebut. Terbaru, Tasik buatan manusia terbesar di rantau Asia, Tasik Kenyir bakal memiliki satu lagi tarikan baharu apabila jambatan ikonik yang dikenali sebagai Jambatan Pulau Poh […]

Selanjutnya
25 February 2021
Malaysia Airlines mahu perkenal pas kesihatan perjalanan pasca COVID-19

Syarikat penerbangan nasional Malaysia Airlines merancang untuk memperkenalkan Pas Kesihatan Perjalanan Digital bagi membolehkan perjalanan udara yang selamat dalam tempoh pasca Covid-19. Syarikat penerbangan itu menjelaskan kad kesihatan itu akan menyepadu dengan modul daripada Pas Perjalanan yang dilaksanakan Persatuan Pengangkutan Udara Antarabangsa (IATA), sekali gus membolehkan penumpang membuat pasport digital pada aplikasi mudah alih Malaysia […]

Selanjutnya
23 February 2021
Kerajaan cadang pasport vaksin COVID-19, dokumen pengesahan selepas suntikan

Kerajaan bercadang mengeluarkan pasport vaksin sebagai dokumen pengesahan bagi individu yang telah menerima suntikan vaksin COVID-19, kata Menteri Kesihatan Datuk Seri Dr Adham Baba. “Ketika ini, kita cadangkan dua kaedah iaitu dipaparkan (terima suntikan) di aplikasi MySejahtera dan dokumen secara fizikal iaitu dalam bentuk pasport yang boleh diterima negara lain,” katanya. Bercakap pada sidang media selepas menyambut ketibaan […]

Selanjutnya
23 February 2021
COVID19 berakhir pada awal 2022 - Pakar

Pengarah Serantau Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) untuk Eropah, Hans Kluge, percaya bahawa pandemik COVID-19 akan berakhir pada awal tahun depan, lapor Agensi Berita Anadolu. Bercakap kepada saluran penyiaran Denmark, DR.Kluge berkata, COVID-19 masih merebak pada 2021 tetapi akan lebih terkawal berbanding tahun lalu. Sambil menyifatkan senario terburuk kini berakhir, beliau berkata, sudah ada lebih banyak […]

Selanjutnya
cross
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram