Seorang lelaki di Indonesia sanggup menggadaikan nyawa dengan meredah lautan dan berenang dengan hanya menggunakan 2 tong air sebagai pelampung kerana tidak memiliki wang yang mencukupi bagi menampung kos tambang perjalanannya pulang ke kampung halaman.

Lelaki bernama Dedik, 27, ditemui terapung selama tiga jam dengan berpaut kepada dua tong air di perairan Teluk Balikpapan, Kalimantan Timur, pada Rabu lapor sebuah media tempatan Indonesia.

berenang dari balikpapan ke jawa timur
Gambar : Oh!Media

Dedik dikatakan berenang bermula dari Balikpapan Selatan dengan niat untuk pulang ke kampung halamannya di Malang, Jawa Timur selepas gagal mendapatkan pekerjaan disana. Sangkanya, jika dia terus berenang, tentu dia dapat kembali ke pulau Jawa dan mendapat pekerjaan di kampung.

Gambar: Instagram/@makassar_iinfo/@ndorobeii/2020 Merdeka.com

Apa yang dilakukan lelaki ini adalah mengikat dua buah tong air yang besar ke tubuhnya yang kurus itu. Satu botol dipegang di depan tubuhnya dan satu lagi diletakkan tepat di punggungnya bagi dijadikan sebagai pelampung.

Dia yang disangka sudah lemas ditemui oleh penduduk tempatan kira-kira 300 meter dari daratan.

Gambar: Instagram/@makassar_iinfo/@ndorobeii/2020 Merdeka.com

"Kami mendapat maklumat daripada penduduk (pengusaha bot laju), menemui lelaki lemas. Kami terus bergegas ke lokasi. Dedik telah diselamatkan dan dibawa ke darat, Sudah tiga jam terapung, bersyukur dia selamat dan tidak terapung jauh," kata Ketua Polis Pelabuhan Balikpapan Semayang, AKP Retno Ariani pada Khamis.

Gambar : Oh!Media

Ketika ditemui, Dedik tidak mengalami kecederaan. Namun menurut Retno, lelaki berkenaan memiliki rekod kesihatan penyakit kemurungan.

"Semasa membawa pulang ke kampung, kakak mangsa beritahu adiknya alami penyakit kemurungan dan pernah menjalani rawatan selama sembilan bulan di hospital," jelasnya.

Kisah Dedik mendapat perhatian netizen setelah foto dia terapung di laut tular di laman sosial.

Gambar: Instagram/@makassar_iinfo/2020 Merdeka.com

Ramai yang terharu dengan perjuangan Dedik yang sanggup melakukan aksi sebegitu semata-mata untuk pulang ke kampung halamannya. Meskipun sedar bahawa menaiki kapal memerlukan beberapa hari, apatah lagi berenang, beliau tetap memiliki tekad untuk pulang ke kampung halamannya.

Ramai yang sempat mengirimkan doa buat Dedik. Keadaan fizikalnya dikhabarkan masih dalam pemulihan kerana terlalu lama berenang.

Kami di Surgaroute mendoakan beliau agar segera sembuh! 

0 0 votes
Article Rating
Categories:
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Selamat Datang ke Surga Route. Kami suka berkongsi pengalaman menjelajah seluruh dunia.
18 July 2021
Kenderaan masuk Kelantan dari arah Utara meningkat 5 peratus

Kemasukan kenderaan dari arah utara ke negeri ini menerusi Jalan Gerik-Jeli meningkat lima peratus sejak 16 Julai. Timbalan Ketua Polis Kelantan, Senior Asisten Komisioner Abdullah Muhammad Piah, berkata pertambahan jumlah kenderaan dikesan dari Perak, Kedah dan Perlis. Bagaimanapun, katanya, tidak berlaku pertambahan jumlah kenderaan di pintu masuk di sekatan jalan raya Gua Musang dan Pasir […]

Selanjutnya
18 July 2021
Polis Terengganu perketat kawalan di pintu masuk, elak cubaan rentas negeri secara haram

Polis negeri Terengganu mengadakan kawalan ketat di pintu masuk utama ke negeri ini iaitu sempadan Terengganu/Kelantan dan Terengganu/Pahang serta laluan tikus bagi memastikan tiada cubaan rentas negeri secara tidak sah menjelang Aidiladha. Bagi memastikan kawalan berjalan lancar, pihak polis negeri Terengganu menambah kekuatan anggota di setiap sekatan jalan raya (SJR) iaitu daripada empat kepada enam […]

Selanjutnya
18 July 2021
Rakyat diingatkan tidak rentas daerah & negeri bagi sambutan Aidiladha 1442H

Timbalan Perdana Menteri Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob, mengingatkan rakyat supaya tidak merentas daerah dan negeri untuk menyambut Aidiladha 1442 Hijrah minggu depan. Beliau berkata pertambahan kes dan kluster akibat rentas negeri ketika menyambut Aidilfitri pada Mei lepas perlu dijadikan iktibar kepada semua pihak. “Rentas daerah dan negeri dalam Fasa Satu dan Dua Pelan Pemulihan […]

Selanjutnya
18 July 2021
Perlis akan adakan Solat Aidiladha di tanah lapang, larang individu rentas negeri untuk turut serta

Seperti perayaan Aidilfitri sebelum ini, Perlis membenarkan solat sunat Aidiladha pada 20 Julai ini dilaksanakan di tanah lapang. Raja Muda Perlis Tuanku Syed Faizuddin Putra Jamalullail bertitah ia selaras dengan sunnah selain dapat mengurangkan risiko jangkitan wabak COVID-19 dibandingkan solat yang ditunaikan di tempat tertutup. "Solat akan dilaksana pada 8 pagi di tanah lapang pekarangan […]

Selanjutnya
18 July 2021
Kelonggaran SOP buat penerima dua dos vaksin COVID-19 : Kemungkinan dibenarkan rentas daerah & makan di restoran ?

Kerajaan sedang mempertimbangkan untuk memberi kelonggaran pergerakan kepada individu yang melengkapkan dua dos vaksinasi COVID-19 bagi membolehkan kehidupan rakyat kembali seperti biasa secara berperingkat dan satu inisiatif untuk terus bergerak ke hadapan sewaktu pandemik. Perdana Menteri berkata, kelonggaran tersebut sama ada dari segi perjalanan atau pun pergi ke kedai dan makan di restoran. Beliau turut […]

Selanjutnya
cross
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram