0
(0)

Antara negara yang bagaikan tidak wujud di peta dunia hari ini adalah Brunei Darussalam kerana saiznya yang begitu kecil. Malah jauh lebih kecil berbanding 2 negeri Malaysia yang mengapitnya iaitu Sabah dan Sarawak.

Tetapi, kecil bukan sebarang kecil. Nama Brunei memang disanjung tinggi oleh kebanyakan rakyat Malaysia kerana sultan mereka iaitu (Kebawah Duli Yang Maha Mulia Paduka Seri Baginda) Sultan Haji Hassanal Bolkiah Mu’izzaddin Waddaulah ibni Al-Marhum Sultan Haji Omar 'Ali Saifuddien Sa'adul Khairi Waddien yang begitu tegas untuk melaksanakan hukum syariah disana. Selain itu, kita mengenali Brunei kerana limpahan kekayaan Sultannya hasil perolehan daripada industri minyak & gas.

Namun, tak ramai tahu negara yang hanya berkeluasan 5765km² ini sebenarnya mempunyai banyak tempat pelancongan menarik dan patut dimasukkan ke dalam bucket list anda ! Jom kita tengok

Melihat mercu daulah Islam

Islam adalah agama rasmi di Brunei, dan Sultan pula adalah ketua agama rasmi di negara itu. Di Brunei, terdapat 2 masjid ikonik dan paling utama yang menjadi simbol kemegahan Islam di sana.

Masjid Omar Ali Saifuddien

Dinamakan sempena Sultan Brunei ke-28 iaitu Sultan Omar Ali Saifuddien III, masjid ini menjadi simbol umat Islam di negara Brunei. Bangunan masjid ini siap dibina pada tahun 1958 dan menjadi salah satu contoh senibina moden Islam waktu itu.

Masjid dibina dalam sebuah lagun buatan di tepi Sungai Brunei .Masjid ini memiliki menara diperbuat daripada marmar dan kubah utama yang dikatakan bersalut emas tulen. Kapasiti masjid ini adalah 3,000 orang.

Masjid Jame' Asr Hassanil Bolkiah

Masjid ini tidak terletak di tengah pusat Bandar Seri Begawan, tetapi ianya terletak di kawasan Kampong Kiarong. Pun begitu masjid ini tidaklah terlalu jauh lokasinya, hanya sekitar 4KM dari pusat bandar.

Masjid ini mula dibangunkan pada 1988 dan dibuka pada tahun 1994 sempena jubli perak pemerintahan Sultan Hassanal Bolkiah dengan kos kira-kira 700USD. Tetapi, masjid ini adalah wakaf daripada Sultan sendiri. Sewaktu siap, Sultan Hassanal Bolkiah sendiri membacakan khutbah jumaat buat para jemaah. Power !

Masjid ini mempunyai 29 buah kubah kerana Sultan Hassanal Bolkiah adalah pemerintah Brunei yang ke-29. Masjid ini pula dapat memuatkan kira-kira 5,000 orang dalam satu-satu masa, menjadikannya sebagai masjid terbesar di Brunei.


Mengenal sejarah dan alat kebesaran diraja

Anda memang wajib melihat pelbagai alat kebesaran diraja yang dipamerkan Royal Regalia Museum atau Muzium Alat Kebesaran Diraja kerana inilah satu-satunya tempat untuk anda berbuat demikian. Memang tak ada di negara lain!

Bagaimanapun, pengunjung tidak dibenarkan merakam sebarang video mahupn gambar. Satu-satunya kawasan yang dibenarkan untuk mengambil gambar adalah di ruangan lobi utama muzium ini yang mempamerkan usungan diraja.

WAKTU OPERASI : SABTU-KHAMIS (9AM-5PM)
JUMAAT (9AM-11:30AM , 2:30PM-5PM)
BAYARAN : PERCUMA


Melihat artifak dan sejarah Kota Batu

Untuk ini, anda perlu ke Brunei Maritime Museum. Muzium ini terletak di Kota Batu dan dibuka pada 2015 dengan kos pembinaan sekitar 5 juta BND (Brunei Dollar). Terdapat 3 galeri di muzium ini. Galeri pertama memaparkan beberapa artifak daripada bangkai kapal yang ditemui di perairan Brunei pada 1997.

Galeri ke-2 menceritakan mengenai Kota Batu yang menjadi pusat perdagangan semasa kurun ke-14 dan 17. Antara yang dipaparkan adalah replika kapal dagang asing yang berlabuh di Kota Batu sewaktu itu dan beberapa barang tradisional dan kebudayaan masyarakat Brunei. Sementara itu, galeri ke-3 adalah galeri pameran sementara.

WAKTU OPERASI :
AHAD-KHAMIS (9AM-4:30PM)
JUMAAT (9AM-11:30AM , 2:30PM-4:30PM)
SABTU (9:45AM-4:30PM)


Mengagumi sejarah peradaban Melayu

Muzium ini pasti akan membuat anda menghayati bagaimana orang Melayu zaman dahulu menjalani kehidupan seharian mereka dan membuatkan anda bangga serta bersyukur dilahirkan dalam generasi Melayu. Terdapat 3 galeri di muzium ini.

Galeri pertama bertemakan perumahan tradsional di atas air , galeri kedua memaparkan peralatan digunakan oleh masyarakat perkampungan air dalam industri awal dan galeri ketiga memaparkan sejarah masyarakat Melayu darat.

WAKTU OPERASI
: AHAD-KHAMIS (9AM-5PM)
JUMAAT (TUTUP)
SABTU (9:45AM-5PM)

Meneroka keindahan flora & fauna di Ulu Temburong

Apa kata jika anda tinggalkan Bandar Seri Begawan seketika dan menuju ke Ulu Temburong. Anda akan dibawa menaiki bot menyusuri sungai Brunei, paya bakau untuk menikmati syurga semula jadi, permata Brunei. Taman Negara Ulu Temburong memang menyajikan pemandangan flora dan fauna yang menakjubkan.

Tarikan utama taman negara Ulu Temburong adalah canopy walk yang dapat diakses melalui laluan yang disediakan, kira-kira 1 jam daripada pejabat Taman Negara


Berseronok di taman hiburan sesuai syariah

Ha, jangan ingat negara yang mengimplementasi hukum Islam ini bosan yer. Berhibur kan tidak salah, asalkan berada dalam lingkungan Islam. Di sini, taman hiburan yang cukup terkenal adalah Jerudong Park. Dikatakan Jerudong Park adalah salah-satu taman hiburan terbesar dan termahal di Asia Tenggara dengan kos 1Billion Dollar.


Harga bagi warga asing dewasa adalah 15$ dan kanak-kanak warga asing 10$ sahaja. Tetapi, anda juga boleh memilih pakej keluarga yang berharga 50$ untuk 2 dewasa dan 2 kanak-kanak. Bagaimanapun, taman ini hanya dibuka 4 hari seminggu.


Mencari ketenangan di tengah Pusat Bandar

Mencari ketenangan di tengah pusat bandar ini macam mustahil kerana ketenangan dan bandar sepatutnya tidak boleh disatukan. Tetapi, lain ceritanya di Brunei. Bandar Seri Begawan memang sangat unik, jauh dari bunyi bingit dan hiruk pikuk.

Pada 2017 pula, Taman Mahkota Jubli Emas seluas 12-hektar pula menambahkan lagi ketenangan tersebut dengan menyajikan pengunjung pemandangan pohonan yang ditanam indah dan dijaga rapi.

Di waktu petang, anda boleh mengunjungi Taman Mahkota Jubli Emas untuk melihat panorama bandar ini yang diulit cahaya senja, dihiasi pula dengan pemandangan kubah emas Masjid Omar Ali Saifuddien yang berkilauan. Allahu, memang menenangkan jiwa.


Melihat 'kediaman' terbesar di dunia

Ya , anda tidak tersilap baca dan kami juga tidak bergurau. Kediaman terbesar di dunia sememangnya terletak di Brunei iaitu Istana Nurul Iman yang merupakan istana diraja Brunei.

Sebenarnya istana memang bukan tempat pelancongan dan anda tak akan dibenarkan masuk pun (kecuali ketika rumah terbuka aidilfitri) , tetapi disebabkan besarnya Istana Nurul Iman , anda dapat melihat struktur binaan bumbung istana ini dari kejauhan.


Jika anda menyusuri Sungai Brunei , anda akan dapat melihat rekaan bumbung ikonik istana ini, dan jika anda melalui kawasan di luar pagar istana juga anda akan dapat melihat struktur tersebut. Memang luar biasa besar.

Istana ini telah berdiri megah sejak 1984 lagi. Dikatakan keseluruhan istana ini mempunyai 1,788 bilik , sebuah masjid yang mampu memuatkan 1,500 jemaah, dewan bankuet yang dapat menampung 5,000 tetamu, helipad, 5 kolam renang dan lebih 250 tandas.

Merasai sedikit kemewahan bak pembesar

Kalau selepas tengok Istana Nurul Iman buat kita rasa teringin untuk tidur di dalam bilik yang mewah. Apa salahnya jika anda menginap di Empire Hotel, yang menjadi kebanggan orang Brunei. Baru lah boleh feeling-feeling macam putera raja. Harga di Empire Hotel bermula dari sekitar $270 Brunei Dollar , setakat pencarian kami.


Mencuba sajian asli masyarakat tempatan

Kata orang, kita tidak betul-betul mengembara dan mengenali budaya sesuatu masyarakat selagi belum mencuba makanan tradisi mereka. Jadi, anda memang patut untuk cuba menikmati sajian masyarakat tempatan. Antara restoran terkenal yang menyajikan makanan tradisional Brunei adalah restoran Aminah Arif. Resepi mereka adalah dari turun-temurun mengekalkan keaslian sesuatu sajian. Mereka mempunyai 4 cawangan secara keseluruhan, jadi anda boleh pilih untuk pergi ke mana-mana cawangan. Menu yang wajib anda cuba pastilah ambuyat !

Jadi macamana, nampak gayanya Brunei ada lebih dari apa yang kita sangka. Kan?

Artikel Ini Menarik?

Klik pada bintang untuk menilai!

Purata 0 / 5. Vote count: 0

No votes so far! Be the first to rate this post.

0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Selamat Datang ke Surga Route. Kami suka berkongsi pengalaman menjelajah seluruh dunia.
Shop Online for 31% off Purchase, Get 20RM Promo Code
18 October 2020
3 lagi syarikat penerbangan antarabangsa kembali beroperasi di KLIA

0 (0) Tiga syarikat penerbangan antarabangsa telah kembali beroperasi di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumput (KLIA) bermula pada Oktober 2020 setelah menghentikan seketika operasi mereka akibat wabak pandemik COVID-19. Syarikat penerbangan tersebut ialah British Airways yang menawarkan empat penerbangan seminggu dari KLIA ke United Kingdom, Oman Air yang membuat penerbangan dua kali seminggu ke Muscat […]

Selanjutnya
17 October 2020
Firefly akan menggunakan jet bermula Q1 2021, perkukuh laluan domestik dan ASEAN

0 (0) Firefly, merupakan salah sebuah anak syarikat di bawah Malaysia Airlines Group (MAG) akan memulakan operasi pesawat berkuasa jet bermula awal tahun hadapan. Susulan itu, syarikat penerbangan itu akan menambah 10 pesawat jet berbadan sempit (narrowbody) secara berperingkat mulai suku pertama 2021. Mengulas perkembangan itu, Ketua Pegawai Eksekutif Malaysia Aviation Group (MAG), Kapten Izham […]

Selanjutnya
17 October 2020
Firefly jadi syarikat penerbangan nasional jika Malaysia Airlines 'bungkus'

0 (0) Berhubung krisis kewangan yang melanda Malaysia Airlines akibat wabak COVID-19, pemegang saham syarikat penerbangan tersebut iaitu Khazanah Nasional Bhd mempunyai pilihan untuk menyalur modal kepada Firefly sekali gus menjadikannya sebagai syarikat penerbangan nasional dalam memenuhi keperluan pengangkutan udara negara jika Malaysia Airlines terpaksa ditutup. Ia adalah pilihan yang terakhir dipertimbangkan sayap pelaburan kerajaan […]

Selanjutnya
10 October 2020
New Zealand kini punyai passport paling berkuasa di dunia, Malaysia tangga ke-21

0 (0) Ini adalah saat yang menggembirakan bagi pelancong dari New Zealand kerana passport mereka merampas tempat teratas dalam ranking passport paling berkuasa di dunia. Buku hitam yang menjadi dokumen perjalanan NZ memang tela h perbaiki ranking mereka di dalam indeks sedikit demi sedikit selama bertahun-tahun, dan akhirnya mereka telah mengalahkan Jepun di tempat pertama. […]

Selanjutnya
10 October 2020
Tourism Malaysia Surfcasting Tour 2020, acara hebat buat kaki pancing

0 (0) Hadiah wang tunai RM75,500, 50 unit hamper dan 10 unit barangan aktiviti luar jenama Igloo adalah antara hadiah menarik yang ditawarkan kepada para pemenang pertandingan memancing ‘Tourism Malaysia Surfcasting Tour 2020’ (TMST 2020) yang akan berlangsung semula . Pertandingan memancing persisiran pantai anjuran bersama Tourism Malaysia dan Wakjali Event Management ini telah menyingkap […]

Selanjutnya
cross
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram