The Happiest Place on Earth ! Nampaknya tagline Disneyland and Resort akan sekali lagi menjadi kenyataan apabila mereka mungkin akan menjadi Happiest Place on Earth tanggal 11 May ini. Disneyland Shanghai yang merupakan Disneyland terbesar di dunia ditutup sejak 25 Januari yang lalu iaitu Disneyland pertama yang diumumkan ditutup akibat krisis kesihatan global, COVID-19. Waktu itu, Disneyland lain terutamanya di Amerika Syarikat dan Eropah masih rileks-rileks lagi menerima pengunjung.

Kini, Disneyland Shanghai akan dibuka pada 11 Mei, menjadikan mereka yang pertama akan dibuka. Dengar kata, Disneyland yang lain mungkin tidak akan dibuka sehingga 2021 nanti.

Ajaib, negara bermulanya krisis COVID-19 iaitu China kini mula meneruskan kegiatan harian mereka, sedangkan negara lain masih bergelut untuk menyelesaikan krisis kesihatan ini. Lebih ajaib, tiket bagi hari pembukaan Disneyland Shanghai telah pun habis dijual dalam masa hanya beberapa minit !

Norma Baharu


Bagaimanapun, keadaan selepas pembukaan mungkin tidak akan sama lagi seperti kebiasaan. Pihak mereka telah melakukan demonstrasi bagaimana mereka akan beroperasi selepas ini. Pelbagai Tatacara Pengoperasian dipekenalkan dan pembukaan kawasan taman tema tersebut akan dilakukan secara berperingkat.

Shanghai Disneyland juga akan menyediakan blueprint untuk tatacara operasi Disneyland yang lain. Antara yang diperkenalkan ialah :

  • Pengunjung mesti menunjukkan kod QR Kesihatan yang dikeluarkan oleh kerajaan sebelum memasuki taman tema, dan diwajibkan memakai topeng muka setiap masa, kecuali ketika makan.
  • Staff mereka akan diberi peralatan pelindung diri (PPE) semasa bekerja dan akan dilatih mengenai " Contactless Gues Interaction"
  • Jumlah penerimaan pengunjung adalah terhad bagi mengurangkan risiko.
  • Mengutamakan penjarakan sosial dan akan menggiatkan proses disinfeksi

Dibawah ini kami kepilkan video demonstrasi daripada pihak Disneyland Shanghai bagaimana mereka akan beroperasi di era 'New Norms' ini.

Hehe, bagi kami selepas turunnya kes COVID-19 mungkin waktu terbaik untuk mengunjungi taman tema sebab pengurangan kapasiti bermaksud kurang kena beratur. Tapi, tak tahulah kemungkinan harga tiket Disneyland akan naik pula disebabkan jualan tiket yang sedikit, macam industri penerbangan.

Di Malaysia pun ada taman tema yang ditutup sementara. Mungkinkah Disneyland Shanghai akan menjadi contoh dan rujukan untuk taman tema di Malaysia dibuka semula? Kita tunggu dan lihat, di SurgaRoute !

0 0 votes
Article Rating
Categories: ,
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Selamat Datang ke Surga Route. Kami suka berkongsi pengalaman menjelajah seluruh dunia.
18 July 2021
Kenderaan masuk Kelantan dari arah Utara meningkat 5 peratus

Kemasukan kenderaan dari arah utara ke negeri ini menerusi Jalan Gerik-Jeli meningkat lima peratus sejak 16 Julai. Timbalan Ketua Polis Kelantan, Senior Asisten Komisioner Abdullah Muhammad Piah, berkata pertambahan jumlah kenderaan dikesan dari Perak, Kedah dan Perlis. Bagaimanapun, katanya, tidak berlaku pertambahan jumlah kenderaan di pintu masuk di sekatan jalan raya Gua Musang dan Pasir […]

Selanjutnya
18 July 2021
Polis Terengganu perketat kawalan di pintu masuk, elak cubaan rentas negeri secara haram

Polis negeri Terengganu mengadakan kawalan ketat di pintu masuk utama ke negeri ini iaitu sempadan Terengganu/Kelantan dan Terengganu/Pahang serta laluan tikus bagi memastikan tiada cubaan rentas negeri secara tidak sah menjelang Aidiladha. Bagi memastikan kawalan berjalan lancar, pihak polis negeri Terengganu menambah kekuatan anggota di setiap sekatan jalan raya (SJR) iaitu daripada empat kepada enam […]

Selanjutnya
18 July 2021
Rakyat diingatkan tidak rentas daerah & negeri bagi sambutan Aidiladha 1442H

Timbalan Perdana Menteri Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob, mengingatkan rakyat supaya tidak merentas daerah dan negeri untuk menyambut Aidiladha 1442 Hijrah minggu depan. Beliau berkata pertambahan kes dan kluster akibat rentas negeri ketika menyambut Aidilfitri pada Mei lepas perlu dijadikan iktibar kepada semua pihak. “Rentas daerah dan negeri dalam Fasa Satu dan Dua Pelan Pemulihan […]

Selanjutnya
18 July 2021
Perlis akan adakan Solat Aidiladha di tanah lapang, larang individu rentas negeri untuk turut serta

Seperti perayaan Aidilfitri sebelum ini, Perlis membenarkan solat sunat Aidiladha pada 20 Julai ini dilaksanakan di tanah lapang. Raja Muda Perlis Tuanku Syed Faizuddin Putra Jamalullail bertitah ia selaras dengan sunnah selain dapat mengurangkan risiko jangkitan wabak COVID-19 dibandingkan solat yang ditunaikan di tempat tertutup. "Solat akan dilaksana pada 8 pagi di tanah lapang pekarangan […]

Selanjutnya
18 July 2021
Kelonggaran SOP buat penerima dua dos vaksin COVID-19 : Kemungkinan dibenarkan rentas daerah & makan di restoran ?

Kerajaan sedang mempertimbangkan untuk memberi kelonggaran pergerakan kepada individu yang melengkapkan dua dos vaksinasi COVID-19 bagi membolehkan kehidupan rakyat kembali seperti biasa secara berperingkat dan satu inisiatif untuk terus bergerak ke hadapan sewaktu pandemik. Perdana Menteri berkata, kelonggaran tersebut sama ada dari segi perjalanan atau pun pergi ke kedai dan makan di restoran. Beliau turut […]

Selanjutnya
cross
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram