The Happiest Place on Earth ! Nampaknya tagline Disneyland and Resort akan sekali lagi menjadi kenyataan apabila mereka mungkin akan menjadi Happiest Place on Earth tanggal 11 May ini. Disneyland Shanghai yang merupakan Disneyland terbesar di dunia ditutup sejak 25 Januari yang lalu iaitu Disneyland pertama yang diumumkan ditutup akibat krisis kesihatan global, COVID-19. Waktu itu, Disneyland lain terutamanya di Amerika Syarikat dan Eropah masih rileks-rileks lagi menerima pengunjung.

Kini, Disneyland Shanghai akan dibuka pada 11 Mei, menjadikan mereka yang pertama akan dibuka. Dengar kata, Disneyland yang lain mungkin tidak akan dibuka sehingga 2021 nanti.

Ajaib, negara bermulanya krisis COVID-19 iaitu China kini mula meneruskan kegiatan harian mereka, sedangkan negara lain masih bergelut untuk menyelesaikan krisis kesihatan ini. Lebih ajaib, tiket bagi hari pembukaan Disneyland Shanghai telah pun habis dijual dalam masa hanya beberapa minit !

Norma Baharu


Bagaimanapun, keadaan selepas pembukaan mungkin tidak akan sama lagi seperti kebiasaan. Pihak mereka telah melakukan demonstrasi bagaimana mereka akan beroperasi selepas ini. Pelbagai Tatacara Pengoperasian dipekenalkan dan pembukaan kawasan taman tema tersebut akan dilakukan secara berperingkat.

Shanghai Disneyland juga akan menyediakan blueprint untuk tatacara operasi Disneyland yang lain. Antara yang diperkenalkan ialah :

  • Pengunjung mesti menunjukkan kod QR Kesihatan yang dikeluarkan oleh kerajaan sebelum memasuki taman tema, dan diwajibkan memakai topeng muka setiap masa, kecuali ketika makan.
  • Staff mereka akan diberi peralatan pelindung diri (PPE) semasa bekerja dan akan dilatih mengenai " Contactless Gues Interaction"
  • Jumlah penerimaan pengunjung adalah terhad bagi mengurangkan risiko.
  • Mengutamakan penjarakan sosial dan akan menggiatkan proses disinfeksi

Dibawah ini kami kepilkan video demonstrasi daripada pihak Disneyland Shanghai bagaimana mereka akan beroperasi di era 'New Norms' ini.

Hehe, bagi kami selepas turunnya kes COVID-19 mungkin waktu terbaik untuk mengunjungi taman tema sebab pengurangan kapasiti bermaksud kurang kena beratur. Tapi, tak tahulah kemungkinan harga tiket Disneyland akan naik pula disebabkan jualan tiket yang sedikit, macam industri penerbangan.

Di Malaysia pun ada taman tema yang ditutup sementara. Mungkinkah Disneyland Shanghai akan menjadi contoh dan rujukan untuk taman tema di Malaysia dibuka semula? Kita tunggu dan lihat, di SurgaRoute !

0 0 votes
Article Rating
Categories: ,
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Selamat Datang ke Surga Route. Kami suka berkongsi pengalaman menjelajah seluruh dunia.
17 May 2022
Perbaharui Pasport Hanya Melalui Atas Talian Mulai 11 Mei 2022. Ini Cara-Caranya

Sejak pembukaan sempadan negara, ramai dah mula nak melepaskan gian untuk 'travel' ke luar negara. Bila check passport, rupanya dah tamat tempoh dan perlu perbaharui. Memang beratur panjanglah pejabat imigresen tu. Mungkin disebabkan itu, Jabatan Imigresen Malaysia memaklumkan bahawa prosedur terkini untuk memperbaharui pasport adalah hanya menggunakan atas talian. 'Walk-in' dah tidak diterima ya. Melainkan […]

Selanjutnya
13 May 2022
MyAirline, Syarikat Penerbangan Tambang Murah Terbaharu Bakal Diperkenal

Untuk mereka yang selalu menaiki penerbangan bagi tujuan domestik atau perjalanan serantau, ada berita baik untuk anda. Sebuah lagi syarikat penerbangan tambang murah tempatan telah diperkenalkan dan bakal memulakan operasi tidak lama lagi. Sebuah syarikat penerbangan tambang murah yang baharu itu adalah MYAirline Sdn Bhd (MYAirline) berpengkalan di Kuala Lumpur yang telah diberikan kelulusan bersyarat […]

Selanjutnya
13 May 2022
Padang Kota Lama Kembali Dibuka Dengan Wajah Baru ! Kos Penambahbaikan RM12.9 Juta !

Wah, seronoklah orang Penang. Sekarang¬†dah boleh bersiar-siar dan menikmati pemandangan pesisir pantai di Padang Kota Lama dengan lebih selesa selepas projek pengukuhan dan penambahbaikan tembok laut Padang Kota Lama telah selesai sepenuhnya. Projek sepanjang kira-kira 570 meter dari Medan Selera Renong ke Pangkalan Tentera Laut Diraja Malaysia itu mula dibina pada 2016 dan dikatakan menelan […]

Selanjutnya
12 May 2022
Silverlakes Village Outlet Bakal Dibuka di Batu Gajah, Perak. Hanya 30 Minit Dari Bandaraya Ipoh !

Sebuah 'outlet village' di Batu Gajah, Perak telah hampir siap sepenuhnya dan bakal dibuka. Outlet tersebut dengan nama Silverlakes Village Outlet dijangka akan dibuka sekitar pertengahan tahun 2022 atau selewat-lewatnya pada Q4 2022. Selepas ini, bolehlah sebelum balik beraya di kampung singgah sini dulu. Lokasinya hanya 30 Minit dari Bandaraya Ipoh.Kalau dari Lebuhraya PLUS boleh […]

Selanjutnya
12 May 2022
Kafe Belibis Tawar Pengalaman Unik Makan Dalam Koc Keretapi di Pekan, Pahang

Kalau cakap mengenai pelancongan di Negeri Pahang, ramai dari kita pasti terfikir mengenai Cameron Highlands, Genting Highlands, Cherating, Bukit Fraser dan Kuantan sahaja kan. Sebenarnya banyak lagi tau tempat menarik di sekitar negeri terbesar Semenanjung Malaysia ini. Misalnya, kalau anda ke Pekan jangan lupa untuk melawat Muzium Sultan Abu Bakar (Muzium Pahang). Apa yang menarik […]

Selanjutnya
cross
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram