The Happiest Place on Earth ! Nampaknya tagline Disneyland and Resort akan sekali lagi menjadi kenyataan apabila mereka mungkin akan menjadi Happiest Place on Earth tanggal 11 May ini. Disneyland Shanghai yang merupakan Disneyland terbesar di dunia ditutup sejak 25 Januari yang lalu iaitu Disneyland pertama yang diumumkan ditutup akibat krisis kesihatan global, COVID-19. Waktu itu, Disneyland lain terutamanya di Amerika Syarikat dan Eropah masih rileks-rileks lagi menerima pengunjung.

Kini, Disneyland Shanghai akan dibuka pada 11 Mei, menjadikan mereka yang pertama akan dibuka. Dengar kata, Disneyland yang lain mungkin tidak akan dibuka sehingga 2021 nanti.

Ajaib, negara bermulanya krisis COVID-19 iaitu China kini mula meneruskan kegiatan harian mereka, sedangkan negara lain masih bergelut untuk menyelesaikan krisis kesihatan ini. Lebih ajaib, tiket bagi hari pembukaan Disneyland Shanghai telah pun habis dijual dalam masa hanya beberapa minit !

Norma Baharu


Bagaimanapun, keadaan selepas pembukaan mungkin tidak akan sama lagi seperti kebiasaan. Pihak mereka telah melakukan demonstrasi bagaimana mereka akan beroperasi selepas ini. Pelbagai Tatacara Pengoperasian dipekenalkan dan pembukaan kawasan taman tema tersebut akan dilakukan secara berperingkat.

Shanghai Disneyland juga akan menyediakan blueprint untuk tatacara operasi Disneyland yang lain. Antara yang diperkenalkan ialah :

  • Pengunjung mesti menunjukkan kod QR Kesihatan yang dikeluarkan oleh kerajaan sebelum memasuki taman tema, dan diwajibkan memakai topeng muka setiap masa, kecuali ketika makan.
  • Staff mereka akan diberi peralatan pelindung diri (PPE) semasa bekerja dan akan dilatih mengenai " Contactless Gues Interaction"
  • Jumlah penerimaan pengunjung adalah terhad bagi mengurangkan risiko.
  • Mengutamakan penjarakan sosial dan akan menggiatkan proses disinfeksi

Dibawah ini kami kepilkan video demonstrasi daripada pihak Disneyland Shanghai bagaimana mereka akan beroperasi di era 'New Norms' ini.

Hehe, bagi kami selepas turunnya kes COVID-19 mungkin waktu terbaik untuk mengunjungi taman tema sebab pengurangan kapasiti bermaksud kurang kena beratur. Tapi, tak tahulah kemungkinan harga tiket Disneyland akan naik pula disebabkan jualan tiket yang sedikit, macam industri penerbangan.

Di Malaysia pun ada taman tema yang ditutup sementara. Mungkinkah Disneyland Shanghai akan menjadi contoh dan rujukan untuk taman tema di Malaysia dibuka semula? Kita tunggu dan lihat, di SurgaRoute !

0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Selamat Datang ke Surga Route. Kami suka berkongsi pengalaman menjelajah seluruh dunia.
25 February 2021
Malaysia Airlines mahu perkenal pas kesihatan perjalanan pasca COVID-19

Syarikat penerbangan nasional Malaysia Airlines merancang untuk memperkenalkan Pas Kesihatan Perjalanan Digital bagi membolehkan perjalanan udara yang selamat dalam tempoh pasca Covid-19. Syarikat penerbangan itu menjelaskan kad kesihatan itu akan menyepadu dengan modul daripada Pas Perjalanan yang dilaksanakan Persatuan Pengangkutan Udara Antarabangsa (IATA), sekali gus membolehkan penumpang membuat pasport digital pada aplikasi mudah alih Malaysia […]

Selanjutnya
23 February 2021
Kerajaan cadang pasport vaksin COVID-19, dokumen pengesahan selepas suntikan

Kerajaan bercadang mengeluarkan pasport vaksin sebagai dokumen pengesahan bagi individu yang telah menerima suntikan vaksin COVID-19, kata Menteri Kesihatan Datuk Seri Dr Adham Baba. “Ketika ini, kita cadangkan dua kaedah iaitu dipaparkan (terima suntikan) di aplikasi MySejahtera dan dokumen secara fizikal iaitu dalam bentuk pasport yang boleh diterima negara lain,” katanya. Bercakap pada sidang media selepas menyambut ketibaan […]

Selanjutnya
23 February 2021
COVID19 berakhir pada awal 2022 - Pakar

Pengarah Serantau Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) untuk Eropah, Hans Kluge, percaya bahawa pandemik COVID-19 akan berakhir pada awal tahun depan, lapor Agensi Berita Anadolu. Bercakap kepada saluran penyiaran Denmark, DR.Kluge berkata, COVID-19 masih merebak pada 2021 tetapi akan lebih terkawal berbanding tahun lalu. Sambil menyifatkan senario terburuk kini berakhir, beliau berkata, sudah ada lebih banyak […]

Selanjutnya
23 February 2021
Genting SkyWorlds bakal dibuka pada Q2 2021

Setelah menunggu bertahun-tahun lamanya, akhirnya ada juga berita gembira berkenaan Genting Highlands. Menurut laporan, Taman tema Genting SkyWorlds bakal dibuka kepada orang ramai pada suku kedua tahun ini (2021), sekali gus akan merancakkan semula sektor pelancongan negara kita selepas bergelut dengan pandemik COVID-19. Genting SkyWorlds adalah taman tema paling dinantikan di Asia Tenggara buat ketika […]

Selanjutnya
23 February 2021
Khazanah suntik RM3.6b untuk penstrukturan semula Malaysia Airlines

Khazanah Nasional Berhad akan menyuntik dana RM3.6 bilion kepada syarikat induk Malaysia Airlines Berhad, Malaysia Aviation Group (MAG), bagi menampung kos syarikat itu sepanjang tempoh penstrukturan sehingga 2025. MAG dalam satu kenyataan malam ini memaklumkan Khazanah Nasional telah menyatakan komitmen berkenaan dalam rangka penting program penstrukturan semula berkenaan. Kenyataan itu menyusul selepas Mahkamah Tinggi United […]

Selanjutnya
cross
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram