0
(0)

The Happiest Place on Earth ! Nampaknya tagline Disneyland and Resort akan sekali lagi menjadi kenyataan apabila mereka mungkin akan menjadi Happiest Place on Earth tanggal 11 May ini. Disneyland Shanghai yang merupakan Disneyland terbesar di dunia ditutup sejak 25 Januari yang lalu iaitu Disneyland pertama yang diumumkan ditutup akibat krisis kesihatan global, COVID-19. Waktu itu, Disneyland lain terutamanya di Amerika Syarikat dan Eropah masih rileks-rileks lagi menerima pengunjung.

Kini, Disneyland Shanghai akan dibuka pada 11 Mei, menjadikan mereka yang pertama akan dibuka. Dengar kata, Disneyland yang lain mungkin tidak akan dibuka sehingga 2021 nanti.

Ajaib, negara bermulanya krisis COVID-19 iaitu China kini mula meneruskan kegiatan harian mereka, sedangkan negara lain masih bergelut untuk menyelesaikan krisis kesihatan ini. Lebih ajaib, tiket bagi hari pembukaan Disneyland Shanghai telah pun habis dijual dalam masa hanya beberapa minit !

Norma Baharu


Bagaimanapun, keadaan selepas pembukaan mungkin tidak akan sama lagi seperti kebiasaan. Pihak mereka telah melakukan demonstrasi bagaimana mereka akan beroperasi selepas ini. Pelbagai Tatacara Pengoperasian dipekenalkan dan pembukaan kawasan taman tema tersebut akan dilakukan secara berperingkat.

Shanghai Disneyland juga akan menyediakan blueprint untuk tatacara operasi Disneyland yang lain. Antara yang diperkenalkan ialah :

  • Pengunjung mesti menunjukkan kod QR Kesihatan yang dikeluarkan oleh kerajaan sebelum memasuki taman tema, dan diwajibkan memakai topeng muka setiap masa, kecuali ketika makan.
  • Staff mereka akan diberi peralatan pelindung diri (PPE) semasa bekerja dan akan dilatih mengenai " Contactless Gues Interaction"
  • Jumlah penerimaan pengunjung adalah terhad bagi mengurangkan risiko.
  • Mengutamakan penjarakan sosial dan akan menggiatkan proses disinfeksi

Dibawah ini kami kepilkan video demonstrasi daripada pihak Disneyland Shanghai bagaimana mereka akan beroperasi di era 'New Norms' ini.

Hehe, bagi kami selepas turunnya kes COVID-19 mungkin waktu terbaik untuk mengunjungi taman tema sebab pengurangan kapasiti bermaksud kurang kena beratur. Tapi, tak tahulah kemungkinan harga tiket Disneyland akan naik pula disebabkan jualan tiket yang sedikit, macam industri penerbangan.

Di Malaysia pun ada taman tema yang ditutup sementara. Mungkinkah Disneyland Shanghai akan menjadi contoh dan rujukan untuk taman tema di Malaysia dibuka semula? Kita tunggu dan lihat, di SurgaRoute !

Artikel Ini Menarik?

Klik pada bintang untuk menilai!

Purata 0 / 5. Vote count: 0

No votes so far! Be the first to rate this post.

0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Selamat Datang ke Surga Route. Kami suka berkongsi pengalaman menjelajah seluruh dunia.
Shop Online for 31% off Purchase, Get 20RM Promo Code
18 October 2020
3 lagi syarikat penerbangan antarabangsa kembali beroperasi di KLIA

0 (0) Tiga syarikat penerbangan antarabangsa telah kembali beroperasi di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumput (KLIA) bermula pada Oktober 2020 setelah menghentikan seketika operasi mereka akibat wabak pandemik COVID-19. Syarikat penerbangan tersebut ialah British Airways yang menawarkan empat penerbangan seminggu dari KLIA ke United Kingdom, Oman Air yang membuat penerbangan dua kali seminggu ke Muscat […]

Selanjutnya
17 October 2020
Firefly akan menggunakan jet bermula Q1 2021, perkukuh laluan domestik dan ASEAN

0 (0) Firefly, merupakan salah sebuah anak syarikat di bawah Malaysia Airlines Group (MAG) akan memulakan operasi pesawat berkuasa jet bermula awal tahun hadapan. Susulan itu, syarikat penerbangan itu akan menambah 10 pesawat jet berbadan sempit (narrowbody) secara berperingkat mulai suku pertama 2021. Mengulas perkembangan itu, Ketua Pegawai Eksekutif Malaysia Aviation Group (MAG), Kapten Izham […]

Selanjutnya
17 October 2020
Firefly jadi syarikat penerbangan nasional jika Malaysia Airlines 'bungkus'

0 (0) Berhubung krisis kewangan yang melanda Malaysia Airlines akibat wabak COVID-19, pemegang saham syarikat penerbangan tersebut iaitu Khazanah Nasional Bhd mempunyai pilihan untuk menyalur modal kepada Firefly sekali gus menjadikannya sebagai syarikat penerbangan nasional dalam memenuhi keperluan pengangkutan udara negara jika Malaysia Airlines terpaksa ditutup. Ia adalah pilihan yang terakhir dipertimbangkan sayap pelaburan kerajaan […]

Selanjutnya
10 October 2020
New Zealand kini punyai passport paling berkuasa di dunia, Malaysia tangga ke-21

0 (0) Ini adalah saat yang menggembirakan bagi pelancong dari New Zealand kerana passport mereka merampas tempat teratas dalam ranking passport paling berkuasa di dunia. Buku hitam yang menjadi dokumen perjalanan NZ memang tela h perbaiki ranking mereka di dalam indeks sedikit demi sedikit selama bertahun-tahun, dan akhirnya mereka telah mengalahkan Jepun di tempat pertama. […]

Selanjutnya
10 October 2020
Tourism Malaysia Surfcasting Tour 2020, acara hebat buat kaki pancing

0 (0) Hadiah wang tunai RM75,500, 50 unit hamper dan 10 unit barangan aktiviti luar jenama Igloo adalah antara hadiah menarik yang ditawarkan kepada para pemenang pertandingan memancing ‘Tourism Malaysia Surfcasting Tour 2020’ (TMST 2020) yang akan berlangsung semula . Pertandingan memancing persisiran pantai anjuran bersama Tourism Malaysia dan Wakjali Event Management ini telah menyingkap […]

Selanjutnya
cross
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram