Mesti ramai yang excited kan untuk membeli AirAsia Unlimited Pass dan melakukan penerbangan ke 16 destinasi Cuti-Cuti Malaysia. Sabar dulu, sebelum mula membeli, apa kata anda ketahui dahulu perkara di bawah :

Mengenai AirAsia Unlimited Pass

 1. Pas ini hanya boleh dibeli oleh ahli BIG di Malaysia yang berumur sekurang-kurangnya 12 tahun pada tarikh berlepas dan penumpang mestilah Ahli BIG yang membuat tempahan tu, bukan orang lain. Setiap Pas hanya boleh dimilik oleh satu (1) penumpang hanya dengan satu (1) akaun keahlian BIG. Pas ini tidak boleh digunakan bagi kanak-kanak berumur bawah 12 tahun semasa hari penerbangan. Jadi, kalau bawa anak-anak kecil itu terpaksa beli tiket lain yer.
 2. Pas tidak boleh dibeli oleh agensi pelancongan atau pihak lain selain Ahli BIG individu. Sekiranya ada agensi pelancongan atau pihak selain Ahli BIG membeli Pas dan kemudian membuat tempahan penerbangan menggunakan Pas, AirAsia berhak untuk membatalkan / melucutkan tempahan Pas dan penerbangan tersebut, tanpa sebarang tanggungjawab dari pihak AirAsia kepada agensi tersebut, pihak ketiga atau mana-mana penumpang.
 3. Pas tidak boleh dijual, ditukar, diserahkan atau dipindahkan kepada orang lain. Sebarang percubaan untuk memindahkan Pas atau menempah perjalanan menggunakan Pas untuk orang lain selain pemegang Pas akan mengakibatkan kehilangan Pas. Hati-hati tau.
 4. Pas hanya boleh dibeli oleh Ahli BIG di www.airasia.com/deals dan aplikasi mudah alih AirAsia. Semasa membeli Pas, penumpang berhak untuk menempah dan terbang di Malaysia menggunakan kod pembawa AK AirAsia Berhad untuk jumlah yang tidak terhad, tertakluk kepada pembayaran penuh dan akhir dari apa-apa caj lapangan terbang, cukai dan bayaran peraturan yang berlaku, atau caj lain .
 5. Tiada Mata BIG akan diberikan untuk pembelian Pas. Penggunaan Pas tidak akan memperoleh Poin BIG, dan penerbangan yang diterbangkan menggunakan Pas tidak akan dikira dengan tawaran atau bonus. Penebusan Mata BIG juga tidak dibenarkan untuk pembelian Pas.
 6. Semasa membeli Pas, penumpang mesti memastikan maklumat mereka dalam akaun Anggota BIG (iaitu nama dan tarikh lahir) adalah seperti pada pasport atau kad pengenalan. Maklumat ini akan digunakan untuk membuat tempahan semasa proses penebusan.
 7. Pas tidak boleh dipindah milik dan tidak akan dikembalikan

Tempoh Sahlaku

Tempoh pembelian Pas: 11 Jun 2020 - 13 Jun 2020

Tempoh perjalanan: 25 Jun 2020 hingga 31 Mac 2021 (tempahan mesti dibuat sekurang-kurangnya 14 hari sebelum tarikh penerbangan)

Tempoh Pembelian dan Tempoh Perjalanan Pas tidak akan dilanjutkan. Penebusan penerbangan untuk keberangkatan lebih awal dari Tempoh Perjalanan yang sepatutnya atau lebih lambat daripada Tempoh Perjalanan yang sepatutnya tidak dibenarkan.Kalau dah beli tapi tak gunakan pass, tiada bayaran balik akan diberikan oleh Airasia untuk Pas yang dibei tetapi tidak digunakan.

Panduan untuk 'redeem' AirAsia Unlimited Pass ini

 1. Pas tidak dapat ditebus secara luar talian atau secara langsung di kaunter tiket lapangan terbang, pusat panggilan atau melalui ejen pelancongan.
 2. Penumpang mesti log masuk ke akaun Ahli BIG untuk menebus Pas di www.airasia.com/deals atau aplikasi mudah alih AirAsia.
 3. Sebelum penebusan Pas, penumpang harus memastikan perincian maklumat di akaun Anggota BIG adalah betul. Tiada pertukaran nama dibenarkan setelah tempahan pertama dibuat.
 4. Kod promo baru akan diberikan untuk setiap tempahan di bawah Pas.
 5. Setiap kod promo di bawah Pas boleh ditebus untuk penerbangan pergi dan balik, bergantung pada ketersediaan tempat duduk (seat availability). Contohnya, sekiranya penumpang membeli tiket pergi-balik, jika tempat duduk tidak tersedia dalam penerbangan untuk pulang, tambang potongan yang dihasilkan melalui kod promo hanya akan berlaku untuk satu perjalanan, waktu pergi sahaja. Penumpang perlu membayar tambang penuh seperti yang tertera di laman web untuk perjalanan pulang. Untuk mengelakkan keraguan, penumpang juga boleh menebus Pas untuk penerbangan sehala.
 6. Penebusan hanya berlaku untuk tambang dasar (BASE FARE SAHAJA) dan tidak termasuk apa -apa caj tambahan, tambahan bagasi, makanan penerbangan, caj lapangan terbang, cukai dan yuran peraturan, atau caj lain . Jadi jika ada, anda perlu bayar semasa membuat tempahan.
 7. Penebusan hanya sah untuk penerbangan bertanda 'Diskaun 100%'. Penumpang boleh memilih penerbangan yang berbeza, namun, tambang penuh seperti yang ditunjukkan di laman web akan dibayar.
 8. Penebusan hanya berlaku untuk laluan point-to-point dan tidak termasuk laluan FLY-THRU.
 9. Pas boleh ditebus hanya untuk penerbangan di Malaysia menggunakan kod pembawa AK AirAsia Berhad. Tempahan penerbangan di bawah Pas mesti dibuat sekurang-kurangnya empat belas (14) hari sebelum tarikh keberangkatan penerbangan.
 10. Penebusan penerbangan adalah terhad dan tertakluk pada ketersediaan tempat duduk. Tempat duduk mungkin tidak tersedia pada setiap penerbangan atau hari. contohnya kerana permintaan tinggi pada waktu seperti hujung minggu, cuti umum, cuti sekolah, dan lain-lain. Pas ini juga bukanlah jaminan anda akan setiap mendapat tempat dalam penerbangan tertentu.
 11. Jadual penerbangan boleh berubah tanpa notis atau tanggungjawab kepada pemegang Pas.
 12. Penumpang dibenarkan menempah sehingga dua (2) penerbangan untuk perjalanan pada hari yang sama. Tetapi tak bolehlah buat 2 tempahan dari tempat atau airport yang sama. Kalau buat juga nanti akan automatik dibatalkan. Kiranya untuk pergi dan balik hari tu boleh kerana tempat asal penerbangan berbeza.
 13. Penumpang bertanggungjawab untuk mendapatkan dan mesti memiliki dokumen sebagaimana yang dikehendaki oleh pihak berwajib di semua pintu masuk dan / atau keluar, dokumen kesihatan dan dokumen lain yang diperlukan oleh undang-undang, peraturan, pesanan, tuntutan atau keperluan kerajaan.

No-Show

Sekiranya penumpang sudah menebus tiket penerbangan tetapi tidak hadir, AirAsia akan mengembalikan caj / cukai lapangan terbang yang dibayar sahaja

Penumpang dibenarkan hingga tiga (3) tidak hadir. Sekiranya penumpang melebihi jumlah no-show yang dibenarkan, AirAsia berhak untuk membatalkan Pas mereka, tanpa sebarang tanggungjawab dari pihak AirAsia.
AirAsia tidak akan bertanggungjawab atau bertanggungjawab atas sebarang kerosakan yang dialami atau ditanggung oleh penumpang termasuk jika terjadi perkara seperti berikut :

a) Pembelian, penebusan dan / atau penggunaan Pas penumpang;
b) Ketidakmampuan penumpang untuk menebus Pas kerana perincian maklumat penumpang yang tidak tepat;
c) Ketidakupayaan penumpang untuk menggunakan Pas kerana kata laluan yang hilang atau salah tempat; atau
d) Penggunaan Pas tanpa kebenaran.

Macamana nak tahu kita dah berjaya tebus pass?

Tempahan penerbangan disahkan setelah pembayaran penuh untuk penerbangan dibuat.

Mengenai tempahan penerbangan selepas pass ditebus

Setelah Pas berjaya ditebus dan tempahan disahkan, tidak ada perubahan yang dibenarkan untuk membuat penerbangan yang ditempah menggunakan Pas.

Sekiranya penerbangan yang dijadualkan oleh penumpang dibatalkan, ditamatkan, dialihkan, ditunda, dijadualkan semula atau ditunda sebelum penumpang telah sampai ke destinasi terakhirnya akibat pembatalan penerbangan, sambungan terlepas yang disebabkan oleh AirAsia, penundaan penerbangan, atau peninggalan perhentian yang dijadualkan kerana keadaan di luar kawalan AirAsia atau atas alasan keselamatan atau komersial, penumpang boleh bincang tepi dengan Airasia, sama ada:

a) membawa anda secepat mungkin dengan penerbangan AirAsia lain yang masih ada kekosongan tanpa sebarang bayaran; atau
b) mengembalikan wang yang dibayar untuk bagasi daftar masuk, makanan atau pilihan tempat duduk yang dibeli dan bayaran / cukai lapangan terbang .

Terma Umum

 1. Pas tidak boleh digabungkan dengan tawaran lain atau ditukar dengan wang tunai atau dalam bentuk produk lain .
 2. AirAsia berhak menolak sebarang tuntutan yang tidak mematuhi Terma dan Syarat ini.
 3. Sekiranya AirAsia mengesan aktiviti penipuan yang tidak biasa, tidak teratur, mencurigakan, tidak sah, menipu pada pembelian atau penebusan Pas apa pun, AirAsia berhak untuk membatalkan / melucutkan Pas tersebut yang dibeli dan seterusnya membatalkan sebarang tempahan penerbangan yang dibuat menggunakan Pas tersebut tanpa sebarang tanggungjawab pada bahagian AirAsia kepada mana-mana penumpang.
 4. Terma dan Syarat ini akan terpakai atas segala syarat, syarat, ketentuan atau pernyataan yang tidak konsisten yang terkandung dalam bahan promosi lain mengenai Pas. Sekiranya terdapat percanggahan antara terma dalam Terma dan Syarat ini dan Terma & Syarat Pengangkutan AirAsia (https://www.airasia.com/aa/about-us/en/gb/terms-and-conditions-ak .html), Terma dan Syarat ini yang akan terpakai.
 5. AirAsia berhak mengikut budi bicara mutlaknya untuk mengubah, menghapus atau menambah mana-mana Terma dan Syarat ini dan / atau menarik balik Pas, atau mengganti atau mengganti Pas dengan produk atau program lain yang setara dari semasa ke semasa tanpa notis terlebih dahulu .
 6. Dengan membeli dan menggunakan Pas, penumpang setuju untuk terikat dengan Syarat dan Ketentuan ini serta Syarat-syarat Pengangkutan AirAsia yang dapat dipinda dari semasa ke semasa.
 7. Penumpang bersetuju untuk mempertahankan dan memberi ganti rugi sepenuhnya kepada AirAsia dari dan terhadap semua kerugian (termasuk kehilangan peluang dan kerugian akibatnya), ganti rugi, perbelanjaan dan semua tindakan pihak ketiga, prosiding, tuntutan, tuntutan, kos (termasuk tanpa menjejaskan umum peruntukan ini, kos undang-undang antara satu sama lain, kecederaan diri, kematian, kehilangan atau pemusnahan harta benda, hak publisiti atau privasi, fitnah), penghargaan dan kerosakan yang mungkin timbul akibat pembelian penggunaan Pas ini.
 8. Terma dan Syarat ini diatur oleh undang-undang Malaysia dan semua pertikaian yang berkaitan dengan Pas tertakluk kepada bidang kuasa eksklusif pengadilan di Kuala Lumpur.

Rumusan

Daripada terma dan syarat tersebut, kami dapat rumuskan perkara paling penting yang wajib anda tahu :

1. Pas ini membolehkan anda terbang tanpa had ke destinasi AirAsia terpilih di dalam Malaysia bermula dari 25 Jun 2020 hingga 31 Mac 2021. Ini bermakna anda mempunyai masa 9 bulan untuk mencari penerbangan

2. Harga RM399 untuk pass ini hanya kadar tambang asas (base fare) dan tidak termasuk cukai serta tambahan lain seperti bagasi daftar masuk, makanan atau sebarang caj lain yang dikenakan.

3. Anda hanya boleh memlih penerbangan dengan Kod AK sahaja. Memang patut kerana penerbangan pesawat AirAsia Malaysia menggunakan kod AK. Jadi untuk penebangan domestik memang ada kod AK sahaja. Jika anda pernah ke Indonesia menggunakan pesawat AIrasia dengan kod QZ atau ke Thailand dengan Airasia FD atau lain-lain itu maknanya pesawat tersebut milik syarikat AirAsia yang berdaftar di negara masing-masing.

4. Satu orang hanya layak memiliki satu pas dan tidak boleh dipindah milik kepada orang lain. Belikan untuk orang lain pun tak boleh. 

5. Pas ini hanya boleh dibeli untuk penumpang yang berumur 12 tahun dan ke atas sahaja. Kalau nak bawa anak-anak kena beli tiket lain tau.

6. Penebusan tiket adalah terhad dan tidak digalakkan untuk memilih tarikh-tarikh puncak seperti cuti umum, cuti sekolah dan hujung minggu.

7. Dalam sehari, ada kuota khas untuk penumpang Pas Tanpa Had ini. Ia bermakna, walaupun pas ini diberi nama UNLIMITED, tetapi tempat duduk adalah LIMITED. Tertakluk kepada ketersediaan tempat duduk pada tarikh yang anda pilih. 

8. Semua penebusan boleh dilakukan menggunakan aplikasi AirAsia ataupun laman web mereka  

9. Anda tak boleh suka hati tebus tiket dan tidak hadir. Sekiranya ia berulang sehingga 3 kali, secara automatik pas anda juga akan terbatal!

Kami Kongsi.Anda Terokai

0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Selamat Datang ke Surga Route. Kami suka berkongsi pengalaman menjelajah seluruh dunia.
25 February 2021
Malaysia Airlines mahu perkenal pas kesihatan perjalanan pasca COVID-19

Syarikat penerbangan nasional Malaysia Airlines merancang untuk memperkenalkan Pas Kesihatan Perjalanan Digital bagi membolehkan perjalanan udara yang selamat dalam tempoh pasca Covid-19. Syarikat penerbangan itu menjelaskan kad kesihatan itu akan menyepadu dengan modul daripada Pas Perjalanan yang dilaksanakan Persatuan Pengangkutan Udara Antarabangsa (IATA), sekali gus membolehkan penumpang membuat pasport digital pada aplikasi mudah alih Malaysia […]

Selanjutnya
23 February 2021
Kerajaan cadang pasport vaksin COVID-19, dokumen pengesahan selepas suntikan

Kerajaan bercadang mengeluarkan pasport vaksin sebagai dokumen pengesahan bagi individu yang telah menerima suntikan vaksin COVID-19, kata Menteri Kesihatan Datuk Seri Dr Adham Baba. “Ketika ini, kita cadangkan dua kaedah iaitu dipaparkan (terima suntikan) di aplikasi MySejahtera dan dokumen secara fizikal iaitu dalam bentuk pasport yang boleh diterima negara lain,” katanya. Bercakap pada sidang media selepas menyambut ketibaan […]

Selanjutnya
23 February 2021
COVID19 berakhir pada awal 2022 - Pakar

Pengarah Serantau Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) untuk Eropah, Hans Kluge, percaya bahawa pandemik COVID-19 akan berakhir pada awal tahun depan, lapor Agensi Berita Anadolu. Bercakap kepada saluran penyiaran Denmark, DR.Kluge berkata, COVID-19 masih merebak pada 2021 tetapi akan lebih terkawal berbanding tahun lalu. Sambil menyifatkan senario terburuk kini berakhir, beliau berkata, sudah ada lebih banyak […]

Selanjutnya
23 February 2021
Genting SkyWorlds bakal dibuka pada Q2 2021

Setelah menunggu bertahun-tahun lamanya, akhirnya ada juga berita gembira berkenaan Genting Highlands. Menurut laporan, Taman tema Genting SkyWorlds bakal dibuka kepada orang ramai pada suku kedua tahun ini (2021), sekali gus akan merancakkan semula sektor pelancongan negara kita selepas bergelut dengan pandemik COVID-19. Genting SkyWorlds adalah taman tema paling dinantikan di Asia Tenggara buat ketika […]

Selanjutnya
23 February 2021
Khazanah suntik RM3.6b untuk penstrukturan semula Malaysia Airlines

Khazanah Nasional Berhad akan menyuntik dana RM3.6 bilion kepada syarikat induk Malaysia Airlines Berhad, Malaysia Aviation Group (MAG), bagi menampung kos syarikat itu sepanjang tempoh penstrukturan sehingga 2025. MAG dalam satu kenyataan malam ini memaklumkan Khazanah Nasional telah menyatakan komitmen berkenaan dalam rangka penting program penstrukturan semula berkenaan. Kenyataan itu menyusul selepas Mahkamah Tinggi United […]

Selanjutnya
cross
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram