Anda tahu tak ? Malaysian Urban Rural National Indicators Network on Sustainable Development ( MURNInets ) atau dalam bahasa Melayunya , Jaringan Penunjuk Pembangunan Mampan Bandar Luar Bandar Malaysia ada melakukan kajian Indeks kebahagiaan Malaysia pada setiap tahun.

Kajian ini seterusnya mengeluarkan senarai 10 bandar paling bahagia di Malaysia. Yelah, kemajuan dan kekayaan sahaja tak bermakna kalau tak bahagia. Jadi, kajian ini amat perlu. MURNINets ini adalah salah sat bahagian dari Jabatan Perancangan Bandar dan Desa Malaysia (PLANMalaysia)

Kajian dari MURNInets telah dijalankan di seluruh negara melalui 106 Pihak Berkuasa Tempatan (PBT). 36,000 orang penduduk telah mengambil bahagian dalam kajian ini pada 2019 untuk memberi maklum balas tahap kepuasan mereka tinggal di bandar-bandar tertentu.

Dipetik dari laman sesawang MURNINets, definisi penunjuk kepada kajian ini adalah Tahap kepuasan individu didalam kehidupan seharian dan persekitarannya.

Justifikasi atau penerangan kepada kajian ini adalah seperti berikut ;

Indeks Kebahagiaan merupakan pengukuran umum tahap kesejahteraan penduduk dengan lebih menyeluruh merangkumi tahap kesihatan mental dan fizikal. Setiap orang mempunyai tahap persepsi dan taksiran berlainan ke atas persekitaran penempatan mereka seperti perasaan selamat, kepuasan hidup, kecukupan kemudahan yang disediakan kerajaan, kecekapan pentadbiran kawasan dan sebagainya.

Sehubungan itu, penunjuk ini akan membantu dalam mengenalpasti tahap kegembiraan dan kesejahteraan penduduk. Indeks kebahagiaan boleh dikenalpasti melalui pemerhatian dan temubual. Komponen indeks kebahagiaan meliputi kesejahteraan psikologi, komuniti yang berdaya hidup, kepelbagaian budaya dan ketahanan, kesihatan, pendidikan, kepelbagaian ekologi, kualiti kehidupan dan kecekapan urustadbir.

Sumber : MURNINets

Tahap kegembiraan yang dikatakan menyeluruh itu diukur melalui 14 kriteria utama . Antaranya :

  • Tahap kehidupan dan kesihatan;
  • Kebahagiaan bersama keluarga dan saudara-mara;
  • Keseronokan bekerja;
  • Pengurusan kewangan;
  • Hubungan dengan jiran;
  • Aktiviti bersama komuniti;
  • Keselamatan kawasan kediaman;
  • Kemudahan awam dan infrastruktur asas yang disediakan;
  • Perkhidmatan PBT dan pemimpin tempatan; dan
  • Kualiti alam sekitar.

PLANMalaysia telah mengeluarkan keputusan hasil kajian ini kepada umum pada 1 Jun 2020 melalui laman sosial Facebook mereka. Secara keseluruhannya 69 PBT berada dalam tahap bahagia, iaitu mendapat markah dari 80%-100% dan 37 PBT pada tahap sederhana bahagia iaitu dari markah 50% hingga 79%. Bagaimanapun, kami tiada maklumat lebih terperinci mengenai analisis data.

10 bandar paling bahagia di Malaysia adalah :

Bandaraya Melaka Bersejarah


Bandaraya Kuala Terengganu , Terengganu


Bandaraya Seremban , Negeri Sembilan


Bandar Kulai, Johor


Bandar Taiping, Perak


Bandar Kuantan, Pahang


Bandar Bentong, Pahang


Bandar Jasin, Melaka


Yan, Kedah


Jeli, Kelantan

Keseluruhan

Kalau tengok secara keseluruhan 10 bandar paling bahagia ini, 3 daripada PBT terdiri daripada Majlis Bandaraya iaitu status bandar tertinggi di Malaysia berdasarkan beberapa kriteria tertentu, 5 daripada Majlis Perbandaran, dan 2 lagi Majlis Daerah yang tidak mencapai status bandar lagi.

Ini menunjukkan, untuk menjadi bandar paling bahagia, bukanlah kemajuan dan kemewahan yang dicari. Tetapi dengan kesempurnaan gaya hidup, keseimbangan pembangunan , penjagaan alam sekitar dan lain-lain.

Tahniah dari kami kepada PBT yang berada dalam 10 senarai bandar paling bahagia kerana menjalankan tugas dengan baik, seterusnya mendapat kepuasan hati dari penduduk.

Kepada penduduk bandar lain tu kalau tak setuju, jangan lupa untuk turut serta dalam kajian bandar paling bahagia tahun ini dan yang akan datang pula.

0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Selamat Datang ke Surga Route. Kami suka berkongsi pengalaman menjelajah seluruh dunia.
25 February 2021
Malaysia Airlines mahu perkenal pas kesihatan perjalanan pasca COVID-19

Syarikat penerbangan nasional Malaysia Airlines merancang untuk memperkenalkan Pas Kesihatan Perjalanan Digital bagi membolehkan perjalanan udara yang selamat dalam tempoh pasca Covid-19. Syarikat penerbangan itu menjelaskan kad kesihatan itu akan menyepadu dengan modul daripada Pas Perjalanan yang dilaksanakan Persatuan Pengangkutan Udara Antarabangsa (IATA), sekali gus membolehkan penumpang membuat pasport digital pada aplikasi mudah alih Malaysia […]

Selanjutnya
23 February 2021
Kerajaan cadang pasport vaksin COVID-19, dokumen pengesahan selepas suntikan

Kerajaan bercadang mengeluarkan pasport vaksin sebagai dokumen pengesahan bagi individu yang telah menerima suntikan vaksin COVID-19, kata Menteri Kesihatan Datuk Seri Dr Adham Baba. “Ketika ini, kita cadangkan dua kaedah iaitu dipaparkan (terima suntikan) di aplikasi MySejahtera dan dokumen secara fizikal iaitu dalam bentuk pasport yang boleh diterima negara lain,” katanya. Bercakap pada sidang media selepas menyambut ketibaan […]

Selanjutnya
23 February 2021
COVID19 berakhir pada awal 2022 - Pakar

Pengarah Serantau Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) untuk Eropah, Hans Kluge, percaya bahawa pandemik COVID-19 akan berakhir pada awal tahun depan, lapor Agensi Berita Anadolu. Bercakap kepada saluran penyiaran Denmark, DR.Kluge berkata, COVID-19 masih merebak pada 2021 tetapi akan lebih terkawal berbanding tahun lalu. Sambil menyifatkan senario terburuk kini berakhir, beliau berkata, sudah ada lebih banyak […]

Selanjutnya
23 February 2021
Genting SkyWorlds bakal dibuka pada Q2 2021

Setelah menunggu bertahun-tahun lamanya, akhirnya ada juga berita gembira berkenaan Genting Highlands. Menurut laporan, Taman tema Genting SkyWorlds bakal dibuka kepada orang ramai pada suku kedua tahun ini (2021), sekali gus akan merancakkan semula sektor pelancongan negara kita selepas bergelut dengan pandemik COVID-19. Genting SkyWorlds adalah taman tema paling dinantikan di Asia Tenggara buat ketika […]

Selanjutnya
23 February 2021
Khazanah suntik RM3.6b untuk penstrukturan semula Malaysia Airlines

Khazanah Nasional Berhad akan menyuntik dana RM3.6 bilion kepada syarikat induk Malaysia Airlines Berhad, Malaysia Aviation Group (MAG), bagi menampung kos syarikat itu sepanjang tempoh penstrukturan sehingga 2025. MAG dalam satu kenyataan malam ini memaklumkan Khazanah Nasional telah menyatakan komitmen berkenaan dalam rangka penting program penstrukturan semula berkenaan. Kenyataan itu menyusul selepas Mahkamah Tinggi United […]

Selanjutnya
cross
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram