0
(0)

Anda tahu tak ? Malaysian Urban Rural National Indicators Network on Sustainable Development ( MURNInets ) atau dalam bahasa Melayunya , Jaringan Penunjuk Pembangunan Mampan Bandar Luar Bandar Malaysia ada melakukan kajian Indeks kebahagiaan Malaysia pada setiap tahun.

Kajian ini seterusnya mengeluarkan senarai 10 bandar paling bahagia di Malaysia. Yelah, kemajuan dan kekayaan sahaja tak bermakna kalau tak bahagia. Jadi, kajian ini amat perlu. MURNINets ini adalah salah sat bahagian dari Jabatan Perancangan Bandar dan Desa Malaysia (PLANMalaysia)

Kajian dari MURNInets telah dijalankan di seluruh negara melalui 106 Pihak Berkuasa Tempatan (PBT). 36,000 orang penduduk telah mengambil bahagian dalam kajian ini pada 2019 untuk memberi maklum balas tahap kepuasan mereka tinggal di bandar-bandar tertentu.

Dipetik dari laman sesawang MURNINets, definisi penunjuk kepada kajian ini adalah Tahap kepuasan individu didalam kehidupan seharian dan persekitarannya.

Justifikasi atau penerangan kepada kajian ini adalah seperti berikut ;

Indeks Kebahagiaan merupakan pengukuran umum tahap kesejahteraan penduduk dengan lebih menyeluruh merangkumi tahap kesihatan mental dan fizikal. Setiap orang mempunyai tahap persepsi dan taksiran berlainan ke atas persekitaran penempatan mereka seperti perasaan selamat, kepuasan hidup, kecukupan kemudahan yang disediakan kerajaan, kecekapan pentadbiran kawasan dan sebagainya.

Sehubungan itu, penunjuk ini akan membantu dalam mengenalpasti tahap kegembiraan dan kesejahteraan penduduk. Indeks kebahagiaan boleh dikenalpasti melalui pemerhatian dan temubual. Komponen indeks kebahagiaan meliputi kesejahteraan psikologi, komuniti yang berdaya hidup, kepelbagaian budaya dan ketahanan, kesihatan, pendidikan, kepelbagaian ekologi, kualiti kehidupan dan kecekapan urustadbir.

Sumber : MURNINets

Tahap kegembiraan yang dikatakan menyeluruh itu diukur melalui 14 kriteria utama . Antaranya :

  • Tahap kehidupan dan kesihatan;
  • Kebahagiaan bersama keluarga dan saudara-mara;
  • Keseronokan bekerja;
  • Pengurusan kewangan;
  • Hubungan dengan jiran;
  • Aktiviti bersama komuniti;
  • Keselamatan kawasan kediaman;
  • Kemudahan awam dan infrastruktur asas yang disediakan;
  • Perkhidmatan PBT dan pemimpin tempatan; dan
  • Kualiti alam sekitar.

PLANMalaysia telah mengeluarkan keputusan hasil kajian ini kepada umum pada 1 Jun 2020 melalui laman sosial Facebook mereka. Secara keseluruhannya 69 PBT berada dalam tahap bahagia, iaitu mendapat markah dari 80%-100% dan 37 PBT pada tahap sederhana bahagia iaitu dari markah 50% hingga 79%. Bagaimanapun, kami tiada maklumat lebih terperinci mengenai analisis data.

10 bandar paling bahagia di Malaysia adalah :

Bandaraya Melaka Bersejarah


Bandaraya Kuala Terengganu , Terengganu


Bandaraya Seremban , Negeri Sembilan


Bandar Kulai, Johor


Bandar Taiping, Perak


Bandar Kuantan, Pahang


Bandar Bentong, Pahang


Bandar Jasin, Melaka


Yan, Kedah


Jeli, Kelantan

Keseluruhan

Kalau tengok secara keseluruhan 10 bandar paling bahagia ini, 3 daripada PBT terdiri daripada Majlis Bandaraya iaitu status bandar tertinggi di Malaysia berdasarkan beberapa kriteria tertentu, 5 daripada Majlis Perbandaran, dan 2 lagi Majlis Daerah yang tidak mencapai status bandar lagi.

Ini menunjukkan, untuk menjadi bandar paling bahagia, bukanlah kemajuan dan kemewahan yang dicari. Tetapi dengan kesempurnaan gaya hidup, keseimbangan pembangunan , penjagaan alam sekitar dan lain-lain.

Tahniah dari kami kepada PBT yang berada dalam 10 senarai bandar paling bahagia kerana menjalankan tugas dengan baik, seterusnya mendapat kepuasan hati dari penduduk.

Kepada penduduk bandar lain tu kalau tak setuju, jangan lupa untuk turut serta dalam kajian bandar paling bahagia tahun ini dan yang akan datang pula.

Artikel Ini Menarik?

Klik pada bintang untuk menilai!

Purata 0 / 5. Vote count: 0

No votes so far! Be the first to rate this post.

0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Selamat Datang ke Surga Route. Kami suka berkongsi pengalaman menjelajah seluruh dunia.
Shop Online for 31% off Purchase, Get 20RM Promo Code
18 October 2020
3 lagi syarikat penerbangan antarabangsa kembali beroperasi di KLIA

0 (0) Tiga syarikat penerbangan antarabangsa telah kembali beroperasi di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumput (KLIA) bermula pada Oktober 2020 setelah menghentikan seketika operasi mereka akibat wabak pandemik COVID-19. Syarikat penerbangan tersebut ialah British Airways yang menawarkan empat penerbangan seminggu dari KLIA ke United Kingdom, Oman Air yang membuat penerbangan dua kali seminggu ke Muscat […]

Selanjutnya
17 October 2020
Firefly akan menggunakan jet bermula Q1 2021, perkukuh laluan domestik dan ASEAN

0 (0) Firefly, merupakan salah sebuah anak syarikat di bawah Malaysia Airlines Group (MAG) akan memulakan operasi pesawat berkuasa jet bermula awal tahun hadapan. Susulan itu, syarikat penerbangan itu akan menambah 10 pesawat jet berbadan sempit (narrowbody) secara berperingkat mulai suku pertama 2021. Mengulas perkembangan itu, Ketua Pegawai Eksekutif Malaysia Aviation Group (MAG), Kapten Izham […]

Selanjutnya
17 October 2020
Firefly jadi syarikat penerbangan nasional jika Malaysia Airlines 'bungkus'

0 (0) Berhubung krisis kewangan yang melanda Malaysia Airlines akibat wabak COVID-19, pemegang saham syarikat penerbangan tersebut iaitu Khazanah Nasional Bhd mempunyai pilihan untuk menyalur modal kepada Firefly sekali gus menjadikannya sebagai syarikat penerbangan nasional dalam memenuhi keperluan pengangkutan udara negara jika Malaysia Airlines terpaksa ditutup. Ia adalah pilihan yang terakhir dipertimbangkan sayap pelaburan kerajaan […]

Selanjutnya
10 October 2020
New Zealand kini punyai passport paling berkuasa di dunia, Malaysia tangga ke-21

0 (0) Ini adalah saat yang menggembirakan bagi pelancong dari New Zealand kerana passport mereka merampas tempat teratas dalam ranking passport paling berkuasa di dunia. Buku hitam yang menjadi dokumen perjalanan NZ memang tela h perbaiki ranking mereka di dalam indeks sedikit demi sedikit selama bertahun-tahun, dan akhirnya mereka telah mengalahkan Jepun di tempat pertama. […]

Selanjutnya
10 October 2020
Tourism Malaysia Surfcasting Tour 2020, acara hebat buat kaki pancing

0 (0) Hadiah wang tunai RM75,500, 50 unit hamper dan 10 unit barangan aktiviti luar jenama Igloo adalah antara hadiah menarik yang ditawarkan kepada para pemenang pertandingan memancing ‘Tourism Malaysia Surfcasting Tour 2020’ (TMST 2020) yang akan berlangsung semula . Pertandingan memancing persisiran pantai anjuran bersama Tourism Malaysia dan Wakjali Event Management ini telah menyingkap […]

Selanjutnya
cross
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram