Walaupun krisis pandemik COVID-19 telah membunuh dengan kejam sektor pelancongan di serata dunia. Tetapi, ada beberapa negara yang telah cuba bangkit melawan dengan membuka sempadan mereka buat pelancong.

Biarpun tidak sepenuhnya , dan kawalan di sempadan juga ketat namun usaha ini sedikit sebanyak dapat menghidupkan semula sektor pelancongan di negara tersebut. Orang putih kata, slowly but surely.

Terdapat 4 buah negara di Asia yang membuka sempadan mereka iaitu :

Kemboja

Negara yang terletak di Asia Tenggara ini begitu terkenal dengan kuil lama, dibina sejak kurun ke-12 dan mendapat pengiktirafan sebagai salah satu tapak warisan dunia daripada UNESCO.

Pelancong dari serata dunia dibenarkan untuk memasuki Kemboja, tetapi mereka mesti memiliki sijil perakuan daripada pihak kesihatan sebagai bukti mereka bebas dari penyakit COVID-19.

Selain itu, pelancong perlu mempunyai perlindungan insurans kesihatan , dengan jumlah perlindungan minimum adalah US$50,000 dan juga memohon visa sebelum ketibaan (visa before arrival) .

Iran

negara asia iran
Sumber : Business Insider

Secara mudahnya, Iran sememangnya membuka sempadan negara mereka. Tetapi, pada masa yang sama, banyak syarikat penerbangan tidak lagi melakukan penerbangan keluar dan masuk ke Iran. Negara jiran mereka juga menutup pintu sempadan darat masing-masing atau mengawal para pelancong dari Iran.

Buat masa sekarang, nampak macam tak function jer iran buka sempadan. Apapun, kita tunggu maklumat dalam masa terdekat.

Korea Selatan

Kesemua ketibaan pelancong asing akan dikenakan saringan COVID-19 sebaik sahaja mereka tiba. Tempoh ujian dan menunggu keputusan boleh memakan masa sehingga 24 jam. Untuk itu, pelancong akan dibawa ke fasiliti berasingan sementara menunggu.

Jikalau seseorang didapati positif, mereka akan dibawa ke institusi kesihatan. Siapa nak kena bayar, kami tiada maklumat.

Emiriah Arab Bersatu (UAE)

Walaupun membuka sempadan, tetapi tidaklah terlalu terbuka untuk semua pelancong. Hanya yang terpilih sahaja boleh memasuki UAE. Contohnya, warganegara Britain boleh ke UAE dengan syarat mereka melepasi kriteria yang ditetapkan oleh kerajaan negara tersebut.

Walaupun krisis COVID-19 tidak seteruk di Eropah dan Amerika, tetapi nampaknya begitu banyak negara-negara di Asia masih lagi menutup sempadan mereka bagi membendung penularan wabak ini.

Untuk melihat senarai negara Eropah yang membuka sempadan untuk Summer Holiday disini

0 0 votes
Article Rating
Categories:
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Selamat Datang ke Surga Route. Kami suka berkongsi pengalaman menjelajah seluruh dunia.
18 July 2021
Kenderaan masuk Kelantan dari arah Utara meningkat 5 peratus

Kemasukan kenderaan dari arah utara ke negeri ini menerusi Jalan Gerik-Jeli meningkat lima peratus sejak 16 Julai. Timbalan Ketua Polis Kelantan, Senior Asisten Komisioner Abdullah Muhammad Piah, berkata pertambahan jumlah kenderaan dikesan dari Perak, Kedah dan Perlis. Bagaimanapun, katanya, tidak berlaku pertambahan jumlah kenderaan di pintu masuk di sekatan jalan raya Gua Musang dan Pasir […]

Selanjutnya
18 July 2021
Polis Terengganu perketat kawalan di pintu masuk, elak cubaan rentas negeri secara haram

Polis negeri Terengganu mengadakan kawalan ketat di pintu masuk utama ke negeri ini iaitu sempadan Terengganu/Kelantan dan Terengganu/Pahang serta laluan tikus bagi memastikan tiada cubaan rentas negeri secara tidak sah menjelang Aidiladha. Bagi memastikan kawalan berjalan lancar, pihak polis negeri Terengganu menambah kekuatan anggota di setiap sekatan jalan raya (SJR) iaitu daripada empat kepada enam […]

Selanjutnya
18 July 2021
Rakyat diingatkan tidak rentas daerah & negeri bagi sambutan Aidiladha 1442H

Timbalan Perdana Menteri Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob, mengingatkan rakyat supaya tidak merentas daerah dan negeri untuk menyambut Aidiladha 1442 Hijrah minggu depan. Beliau berkata pertambahan kes dan kluster akibat rentas negeri ketika menyambut Aidilfitri pada Mei lepas perlu dijadikan iktibar kepada semua pihak. “Rentas daerah dan negeri dalam Fasa Satu dan Dua Pelan Pemulihan […]

Selanjutnya
18 July 2021
Perlis akan adakan Solat Aidiladha di tanah lapang, larang individu rentas negeri untuk turut serta

Seperti perayaan Aidilfitri sebelum ini, Perlis membenarkan solat sunat Aidiladha pada 20 Julai ini dilaksanakan di tanah lapang. Raja Muda Perlis Tuanku Syed Faizuddin Putra Jamalullail bertitah ia selaras dengan sunnah selain dapat mengurangkan risiko jangkitan wabak COVID-19 dibandingkan solat yang ditunaikan di tempat tertutup. "Solat akan dilaksana pada 8 pagi di tanah lapang pekarangan […]

Selanjutnya
18 July 2021
Kelonggaran SOP buat penerima dua dos vaksin COVID-19 : Kemungkinan dibenarkan rentas daerah & makan di restoran ?

Kerajaan sedang mempertimbangkan untuk memberi kelonggaran pergerakan kepada individu yang melengkapkan dua dos vaksinasi COVID-19 bagi membolehkan kehidupan rakyat kembali seperti biasa secara berperingkat dan satu inisiatif untuk terus bergerak ke hadapan sewaktu pandemik. Perdana Menteri berkata, kelonggaran tersebut sama ada dari segi perjalanan atau pun pergi ke kedai dan makan di restoran. Beliau turut […]

Selanjutnya
cross
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram