Walaupun krisis pandemik COVID-19 telah membunuh dengan kejam sektor pelancongan di serata dunia. Tetapi, ada beberapa negara yang telah cuba bangkit melawan dengan membuka sempadan mereka buat pelancong.

Biarpun tidak sepenuhnya , dan kawalan di sempadan juga ketat namun usaha ini sedikit sebanyak dapat menghidupkan semula sektor pelancongan di negara tersebut. Orang putih kata, slowly but surely.

Terdapat 4 buah negara di Asia yang membuka sempadan mereka iaitu :

Kemboja

Negara yang terletak di Asia Tenggara ini begitu terkenal dengan kuil lama, dibina sejak kurun ke-12 dan mendapat pengiktirafan sebagai salah satu tapak warisan dunia daripada UNESCO.

Pelancong dari serata dunia dibenarkan untuk memasuki Kemboja, tetapi mereka mesti memiliki sijil perakuan daripada pihak kesihatan sebagai bukti mereka bebas dari penyakit COVID-19.

Selain itu, pelancong perlu mempunyai perlindungan insurans kesihatan , dengan jumlah perlindungan minimum adalah US$50,000 dan juga memohon visa sebelum ketibaan (visa before arrival) .

Iran

negara asia iran
Sumber : Business Insider

Secara mudahnya, Iran sememangnya membuka sempadan negara mereka. Tetapi, pada masa yang sama, banyak syarikat penerbangan tidak lagi melakukan penerbangan keluar dan masuk ke Iran. Negara jiran mereka juga menutup pintu sempadan darat masing-masing atau mengawal para pelancong dari Iran.

Buat masa sekarang, nampak macam tak function jer iran buka sempadan. Apapun, kita tunggu maklumat dalam masa terdekat.

Korea Selatan

Kesemua ketibaan pelancong asing akan dikenakan saringan COVID-19 sebaik sahaja mereka tiba. Tempoh ujian dan menunggu keputusan boleh memakan masa sehingga 24 jam. Untuk itu, pelancong akan dibawa ke fasiliti berasingan sementara menunggu.

Jikalau seseorang didapati positif, mereka akan dibawa ke institusi kesihatan. Siapa nak kena bayar, kami tiada maklumat.

Emiriah Arab Bersatu (UAE)

Walaupun membuka sempadan, tetapi tidaklah terlalu terbuka untuk semua pelancong. Hanya yang terpilih sahaja boleh memasuki UAE. Contohnya, warganegara Britain boleh ke UAE dengan syarat mereka melepasi kriteria yang ditetapkan oleh kerajaan negara tersebut.

Walaupun krisis COVID-19 tidak seteruk di Eropah dan Amerika, tetapi nampaknya begitu banyak negara-negara di Asia masih lagi menutup sempadan mereka bagi membendung penularan wabak ini.

Untuk melihat senarai negara Eropah yang membuka sempadan untuk Summer Holiday disini

0 0 votes
Article Rating
Categories:
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Selamat Datang ke Surga Route. Kami suka berkongsi pengalaman menjelajah seluruh dunia.
9 January 2022
Berangan Jadi Mr.Pilot Dengan Simulator SimflightKL Serendah RM59 !

Jika anda teringin untuk merasa menjadi juruterbang atau nak tahu bagaimana rasanya mengendalikan kapal terbang, boleh cuba menjadi juruterbang pesawat melalui simulator Airbus A320. Simulator ini terletak di Simflightkl Malaysia , Lapangan Terbang Subang atau dikenali sebagai Subang Skypark. Harganya tidak terlalu mahal, ada pakej paling murah bermula RM59 seorang. Dengan pakej ini, anda dapat […]

Selanjutnya
9 January 2022
Avante Bandar Utama : Hotel 5 Bintang Mesra Kanak-Kanak Terbaru di Lembah Klang Hanya RM 150 Semalam

Kami sebenarnya 'tak boleh brain' , macamana hotel 5 bintang ini belum viral lagi, sebab hotel ini mempunyai pelbagai kelebihan yang tak ada di tempat lain. Hotel 5 bintang di Lembah Klang selalunya adalah hotel bisnes yang digunakan oleh golongan korporat bagi tujuan penginapan, mesyuarat, seminar dan pelbagai lagi. Senang kata, hotel di Lembah Klang […]

Selanjutnya
5 January 2022
Malindo Air Buka Laluan Baharu Kota Bharu-Langkawi Bermula 27 Januari 2021

Buat warga Pantai Timur terutamanya dari negeri Kelantan, selepas ini semakin mudah untuk melancong ke Pulau Langkawi. Tak perlu transit di lapangan terbang lain lagi dah, sekaligus memudahkan dan memendekkan lagi perjalanan. Yelah, sebelum ini perlu transit di Kuala Lumpur dulu ataupun melakukan perjalanan darat yang meletihkan. Terbaru, Malindo Air telah memperkenalkan laluan penerbangan baharu […]

Selanjutnya
5 January 2022
Taman Eko Burung Merak Perai dibuka Mulai 1 Januari 2022

Orang ramai kini berpeluang untuk menyaksikan sendiri pelbagai spesies burung merak yang juga dikenali sebagai burung tercantik dunia di Taman Eko Burung Merak Perai di Taman Kimsar yang telah dibuka untuk kunjungan orang ramai bermula 1 Januari lepas. Terletak bersebelahan dengan Sungai Perai, Presiden Persatuan Rekreasi Burung Merak Eco Perai Pulau Pinang, D Paranthaman berkata, […]

Selanjutnya
4 January 2022
Rollerwa : Pusat Luncur Terbaru Dari Korea Selatan Dibuka di 1 Utama

Kompleks membeli-belah 1 Utama sememangnya terkenal di kalangan warga Lembah Klang sebagai sebuah gedung membeli-belah terbesar di Malaysia dan mempunyai pelbagai tarikan. Bukan sahaja destinasi membeli-belah, terdapat juga pusat hiburan seperti panggung wayang, auditorium, dan pelbagai lagi. Terbaru, sebuah pusat luncur terbaru berasal dari Korea Selatan iaitu Rollerwa telah dibuka di District K, tingkat 1 […]

Selanjutnya
cross
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram