0
(0)

Walaupun krisis pandemik COVID-19 telah membunuh dengan kejam sektor pelancongan di serata dunia. Tetapi, ada beberapa negara yang telah cuba bangkit melawan dengan membuka sempadan mereka buat pelancong.

Biarpun tidak sepenuhnya , dan kawalan di sempadan juga ketat namun usaha ini sedikit sebanyak dapat menghidupkan semula sektor pelancongan di negara tersebut. Orang putih kata, slowly but surely.

Terdapat 4 buah negara di Asia yang membuka sempadan mereka iaitu :

Kemboja

Negara yang terletak di Asia Tenggara ini begitu terkenal dengan kuil lama, dibina sejak kurun ke-12 dan mendapat pengiktirafan sebagai salah satu tapak warisan dunia daripada UNESCO.

Pelancong dari serata dunia dibenarkan untuk memasuki Kemboja, tetapi mereka mesti memiliki sijil perakuan daripada pihak kesihatan sebagai bukti mereka bebas dari penyakit COVID-19.

Selain itu, pelancong perlu mempunyai perlindungan insurans kesihatan , dengan jumlah perlindungan minimum adalah US$50,000 dan juga memohon visa sebelum ketibaan (visa before arrival) .

Iran

negara asia iran
Sumber : Business Insider

Secara mudahnya, Iran sememangnya membuka sempadan negara mereka. Tetapi, pada masa yang sama, banyak syarikat penerbangan tidak lagi melakukan penerbangan keluar dan masuk ke Iran. Negara jiran mereka juga menutup pintu sempadan darat masing-masing atau mengawal para pelancong dari Iran.

Buat masa sekarang, nampak macam tak function jer iran buka sempadan. Apapun, kita tunggu maklumat dalam masa terdekat.

Korea Selatan

Kesemua ketibaan pelancong asing akan dikenakan saringan COVID-19 sebaik sahaja mereka tiba. Tempoh ujian dan menunggu keputusan boleh memakan masa sehingga 24 jam. Untuk itu, pelancong akan dibawa ke fasiliti berasingan sementara menunggu.

Jikalau seseorang didapati positif, mereka akan dibawa ke institusi kesihatan. Siapa nak kena bayar, kami tiada maklumat.

Emiriah Arab Bersatu (UAE)

Walaupun membuka sempadan, tetapi tidaklah terlalu terbuka untuk semua pelancong. Hanya yang terpilih sahaja boleh memasuki UAE. Contohnya, warganegara Britain boleh ke UAE dengan syarat mereka melepasi kriteria yang ditetapkan oleh kerajaan negara tersebut.

Walaupun krisis COVID-19 tidak seteruk di Eropah dan Amerika, tetapi nampaknya begitu banyak negara-negara di Asia masih lagi menutup sempadan mereka bagi membendung penularan wabak ini.

Untuk melihat senarai negara Eropah yang membuka sempadan untuk Summer Holiday disini

Artikel Ini Menarik?

Klik pada bintang untuk menilai!

Purata 0 / 5. Vote count: 0

No votes so far! Be the first to rate this post.

0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Selamat Datang ke Surga Route. Kami suka berkongsi pengalaman menjelajah seluruh dunia.
Shop Online for 31% off Purchase, Get 20RM Promo Code
18 October 2020
3 lagi syarikat penerbangan antarabangsa kembali beroperasi di KLIA

0 (0) Tiga syarikat penerbangan antarabangsa telah kembali beroperasi di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumput (KLIA) bermula pada Oktober 2020 setelah menghentikan seketika operasi mereka akibat wabak pandemik COVID-19. Syarikat penerbangan tersebut ialah British Airways yang menawarkan empat penerbangan seminggu dari KLIA ke United Kingdom, Oman Air yang membuat penerbangan dua kali seminggu ke Muscat […]

Selanjutnya
17 October 2020
Firefly akan menggunakan jet bermula Q1 2021, perkukuh laluan domestik dan ASEAN

0 (0) Firefly, merupakan salah sebuah anak syarikat di bawah Malaysia Airlines Group (MAG) akan memulakan operasi pesawat berkuasa jet bermula awal tahun hadapan. Susulan itu, syarikat penerbangan itu akan menambah 10 pesawat jet berbadan sempit (narrowbody) secara berperingkat mulai suku pertama 2021. Mengulas perkembangan itu, Ketua Pegawai Eksekutif Malaysia Aviation Group (MAG), Kapten Izham […]

Selanjutnya
17 October 2020
Firefly jadi syarikat penerbangan nasional jika Malaysia Airlines 'bungkus'

0 (0) Berhubung krisis kewangan yang melanda Malaysia Airlines akibat wabak COVID-19, pemegang saham syarikat penerbangan tersebut iaitu Khazanah Nasional Bhd mempunyai pilihan untuk menyalur modal kepada Firefly sekali gus menjadikannya sebagai syarikat penerbangan nasional dalam memenuhi keperluan pengangkutan udara negara jika Malaysia Airlines terpaksa ditutup. Ia adalah pilihan yang terakhir dipertimbangkan sayap pelaburan kerajaan […]

Selanjutnya
10 October 2020
New Zealand kini punyai passport paling berkuasa di dunia, Malaysia tangga ke-21

0 (0) Ini adalah saat yang menggembirakan bagi pelancong dari New Zealand kerana passport mereka merampas tempat teratas dalam ranking passport paling berkuasa di dunia. Buku hitam yang menjadi dokumen perjalanan NZ memang tela h perbaiki ranking mereka di dalam indeks sedikit demi sedikit selama bertahun-tahun, dan akhirnya mereka telah mengalahkan Jepun di tempat pertama. […]

Selanjutnya
10 October 2020
Tourism Malaysia Surfcasting Tour 2020, acara hebat buat kaki pancing

0 (0) Hadiah wang tunai RM75,500, 50 unit hamper dan 10 unit barangan aktiviti luar jenama Igloo adalah antara hadiah menarik yang ditawarkan kepada para pemenang pertandingan memancing ‘Tourism Malaysia Surfcasting Tour 2020’ (TMST 2020) yang akan berlangsung semula . Pertandingan memancing persisiran pantai anjuran bersama Tourism Malaysia dan Wakjali Event Management ini telah menyingkap […]

Selanjutnya
cross
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram