Walaupun krisis pandemik COVID-19 telah membunuh dengan kejam sektor pelancongan di serata dunia. Tetapi, ada beberapa negara yang telah cuba bangkit melawan dengan membuka sempadan mereka buat pelancong.

Biarpun tidak sepenuhnya , dan kawalan di sempadan juga ketat namun usaha ini sedikit sebanyak dapat menghidupkan semula sektor pelancongan di negara tersebut. Orang putih kata, slowly but surely.

Terdapat 4 buah negara di Asia yang membuka sempadan mereka iaitu :

Kemboja

Negara yang terletak di Asia Tenggara ini begitu terkenal dengan kuil lama, dibina sejak kurun ke-12 dan mendapat pengiktirafan sebagai salah satu tapak warisan dunia daripada UNESCO.

Pelancong dari serata dunia dibenarkan untuk memasuki Kemboja, tetapi mereka mesti memiliki sijil perakuan daripada pihak kesihatan sebagai bukti mereka bebas dari penyakit COVID-19.

Selain itu, pelancong perlu mempunyai perlindungan insurans kesihatan , dengan jumlah perlindungan minimum adalah US$50,000 dan juga memohon visa sebelum ketibaan (visa before arrival) .

Iran

negara asia iran
Sumber : Business Insider

Secara mudahnya, Iran sememangnya membuka sempadan negara mereka. Tetapi, pada masa yang sama, banyak syarikat penerbangan tidak lagi melakukan penerbangan keluar dan masuk ke Iran. Negara jiran mereka juga menutup pintu sempadan darat masing-masing atau mengawal para pelancong dari Iran.

Buat masa sekarang, nampak macam tak function jer iran buka sempadan. Apapun, kita tunggu maklumat dalam masa terdekat.

Korea Selatan

Kesemua ketibaan pelancong asing akan dikenakan saringan COVID-19 sebaik sahaja mereka tiba. Tempoh ujian dan menunggu keputusan boleh memakan masa sehingga 24 jam. Untuk itu, pelancong akan dibawa ke fasiliti berasingan sementara menunggu.

Jikalau seseorang didapati positif, mereka akan dibawa ke institusi kesihatan. Siapa nak kena bayar, kami tiada maklumat.

Emiriah Arab Bersatu (UAE)

Walaupun membuka sempadan, tetapi tidaklah terlalu terbuka untuk semua pelancong. Hanya yang terpilih sahaja boleh memasuki UAE. Contohnya, warganegara Britain boleh ke UAE dengan syarat mereka melepasi kriteria yang ditetapkan oleh kerajaan negara tersebut.

Walaupun krisis COVID-19 tidak seteruk di Eropah dan Amerika, tetapi nampaknya begitu banyak negara-negara di Asia masih lagi menutup sempadan mereka bagi membendung penularan wabak ini.

Untuk melihat senarai negara Eropah yang membuka sempadan untuk Summer Holiday disini

0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Selamat Datang ke Surga Route. Kami suka berkongsi pengalaman menjelajah seluruh dunia.
25 February 2021
Malaysia Airlines mahu perkenal pas kesihatan perjalanan pasca COVID-19

Syarikat penerbangan nasional Malaysia Airlines merancang untuk memperkenalkan Pas Kesihatan Perjalanan Digital bagi membolehkan perjalanan udara yang selamat dalam tempoh pasca Covid-19. Syarikat penerbangan itu menjelaskan kad kesihatan itu akan menyepadu dengan modul daripada Pas Perjalanan yang dilaksanakan Persatuan Pengangkutan Udara Antarabangsa (IATA), sekali gus membolehkan penumpang membuat pasport digital pada aplikasi mudah alih Malaysia […]

Selanjutnya
23 February 2021
Kerajaan cadang pasport vaksin COVID-19, dokumen pengesahan selepas suntikan

Kerajaan bercadang mengeluarkan pasport vaksin sebagai dokumen pengesahan bagi individu yang telah menerima suntikan vaksin COVID-19, kata Menteri Kesihatan Datuk Seri Dr Adham Baba. “Ketika ini, kita cadangkan dua kaedah iaitu dipaparkan (terima suntikan) di aplikasi MySejahtera dan dokumen secara fizikal iaitu dalam bentuk pasport yang boleh diterima negara lain,” katanya. Bercakap pada sidang media selepas menyambut ketibaan […]

Selanjutnya
23 February 2021
COVID19 berakhir pada awal 2022 - Pakar

Pengarah Serantau Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) untuk Eropah, Hans Kluge, percaya bahawa pandemik COVID-19 akan berakhir pada awal tahun depan, lapor Agensi Berita Anadolu. Bercakap kepada saluran penyiaran Denmark, DR.Kluge berkata, COVID-19 masih merebak pada 2021 tetapi akan lebih terkawal berbanding tahun lalu. Sambil menyifatkan senario terburuk kini berakhir, beliau berkata, sudah ada lebih banyak […]

Selanjutnya
23 February 2021
Genting SkyWorlds bakal dibuka pada Q2 2021

Setelah menunggu bertahun-tahun lamanya, akhirnya ada juga berita gembira berkenaan Genting Highlands. Menurut laporan, Taman tema Genting SkyWorlds bakal dibuka kepada orang ramai pada suku kedua tahun ini (2021), sekali gus akan merancakkan semula sektor pelancongan negara kita selepas bergelut dengan pandemik COVID-19. Genting SkyWorlds adalah taman tema paling dinantikan di Asia Tenggara buat ketika […]

Selanjutnya
23 February 2021
Khazanah suntik RM3.6b untuk penstrukturan semula Malaysia Airlines

Khazanah Nasional Berhad akan menyuntik dana RM3.6 bilion kepada syarikat induk Malaysia Airlines Berhad, Malaysia Aviation Group (MAG), bagi menampung kos syarikat itu sepanjang tempoh penstrukturan sehingga 2025. MAG dalam satu kenyataan malam ini memaklumkan Khazanah Nasional telah menyatakan komitmen berkenaan dalam rangka penting program penstrukturan semula berkenaan. Kenyataan itu menyusul selepas Mahkamah Tinggi United […]

Selanjutnya
cross
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram