Tahun 2020 ini mungkin tahun yang membosankan buat traveler. Yelah, hampir 3 bulan kita terkurung tak boleh ke mana-mana. Bulan 1,2 dan 3 pula badan belum warm-up lagi untuk travel. Akhirnya, dah separuh tahun 2020 pun kita tak ke mana-mana.

Ini bukan sahaja dirasai oleh traveler secara individu, tetapi agensi pelancongan, kerajaan, pengusaha hotel, pengusaha pusat-pusat tarikan pelancongan pun merasai perkara yang sama, iaitu 2020 tahun suram buat sektor pelancongan.

Termasuklah Jepun , mereka merekodkan hanya 2,900 pelancong asing yang melawat Jepun pada April 2020. Ui ! 2,900 orang pelancong asing dalam seluruh negara Jepun tau, bukannya di sesuatu kawasan. Menurut Japan Times, Jika dibandingkan dengan data pada April 2019, jumlah ini adalah penurunan 99.9% !

Selain itu, industri perhotelan di Jepun juga merudum sehingga 90% pada bulan Mac dan April 2020, menurut data tinjaun yang dibuat oleh Ministry of Land, Infrastructure, Transport and Tourism. Menurut data tersebut, perniagaan kecil dan sederhana juga terjejas sehingga 70% di Jepun.

Situasi COVID-19 di Jepun sebenarnya tidaklah terlalu teruk berbanding beberapa negara maju yang lain. Tetapi, penurunan pelancong ini adalah kerana negara-negara yang tidak membenarkan warganya keluar sempadan, kejatuhan industri penerbangan dan sebagainya.

Disebabkan sektor ekonomi yang merudum sejak COVID-19 menggila, ramai juga dikalangan masyarakat dunia yang kehilangan punca pendapatan sekaligus menyukarkan mereka untuk kembali melancong. Jika COVID-19 lesap dengan ajaib esok hari pun, pasti akan ada travelers yang sudah merancang untuk melancong terpaksa batalkan sahaja disebabkan gawatnya situasi kewangan sekarang. Ditambah lagi dengan trauma dan ketakutan akibat pandemik COVID-19 yang mungkin berpanjangan sehingga 3 tahun lagi.

Jepun sedar hal ini, dan berkeinginan untuk mengembalikan sektor pelancongan seperti sediakala. Untuk itu, mereka merancang untuk menanggung separuh kos percutian warga asing ke negara Jepun dengan bajet keseluruhan kira-kira ¥1.35 trillion atau $12.5 billion dalam Dollar Amerika , atau 5.45 Trillion dalam Ringgit Malaysia.

Punya banyak 5.45 trillion ini sampai kami kena check betul-betul berapa digit kena ada. Jumlahnya dalam bentuk digit penuh adalah 545437329469 Ringgit Malaysia .

Peruntukan ini akan mula diberikan pada bulan Julai 2020, jika Pandemik COVID-19 dapat dikawal dengan baik. Bagaimanapun, bagaimana proses implementasi , kriteria pelancong yang layak, kos apa yang akan ditanggung, bagaimana wang disalurkan dan lain-lain lagi masih belum diberitahu secara terperinci.

Sama-sama kita nantikan, dan kalau semuanya baik-baik sahaja, kita ON terus ! insyaAllah.

Apapun, kita merancang, Allah juga merancang. Ketahuilah, Allah sebaik-baik perancang.

Artikel lain mengenai Jepun

0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Selamat Datang ke Surga Route. Kami suka berkongsi pengalaman menjelajah seluruh dunia.
26 February 2021
Perkhidmatan feri Langkawi-Kuala Perlis disambung 27 Februari

Perkhidmatan feri untuk pelancong dari Terminal Feri Langkawi ke Kuala Perlis akan dibuka semula Sabtu ini (27 Februari 2021) bagi memenuhi permintaan pelancong ketika ini. Bagaimanapun, hanya satu perjalanan dijadualkan beroperasi setiap hari setakat ini manakala bagi laluan masuk Langkawi dari Terminal Feri Penumpang Kuala Kedah pula akan ditambah lagi satu perjalanan menjadikan dua perjalanan […]

Selanjutnya
26 February 2021
Jambatan ikonik bakal dibuka di Tasik Kenyir pada Mei 2021

Jika sebelum ini Terengganu terkenal dengan jambatan ikon 'drawbridge atau Jambatan angkat di Kuala Terengganu, nampaknya selepas ini kita semua akan menyaksikan pembukaan sebuah lagi jambatan ikonik di negeri tersebut. Terbaru, Tasik buatan manusia terbesar di rantau Asia, Tasik Kenyir bakal memiliki satu lagi tarikan baharu apabila jambatan ikonik yang dikenali sebagai Jambatan Pulau Poh […]

Selanjutnya
25 February 2021
Malaysia Airlines mahu perkenal pas kesihatan perjalanan pasca COVID-19

Syarikat penerbangan nasional Malaysia Airlines merancang untuk memperkenalkan Pas Kesihatan Perjalanan Digital bagi membolehkan perjalanan udara yang selamat dalam tempoh pasca Covid-19. Syarikat penerbangan itu menjelaskan kad kesihatan itu akan menyepadu dengan modul daripada Pas Perjalanan yang dilaksanakan Persatuan Pengangkutan Udara Antarabangsa (IATA), sekali gus membolehkan penumpang membuat pasport digital pada aplikasi mudah alih Malaysia […]

Selanjutnya
23 February 2021
Kerajaan cadang pasport vaksin COVID-19, dokumen pengesahan selepas suntikan

Kerajaan bercadang mengeluarkan pasport vaksin sebagai dokumen pengesahan bagi individu yang telah menerima suntikan vaksin COVID-19, kata Menteri Kesihatan Datuk Seri Dr Adham Baba. “Ketika ini, kita cadangkan dua kaedah iaitu dipaparkan (terima suntikan) di aplikasi MySejahtera dan dokumen secara fizikal iaitu dalam bentuk pasport yang boleh diterima negara lain,” katanya. Bercakap pada sidang media selepas menyambut ketibaan […]

Selanjutnya
23 February 2021
COVID19 berakhir pada awal 2022 - Pakar

Pengarah Serantau Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) untuk Eropah, Hans Kluge, percaya bahawa pandemik COVID-19 akan berakhir pada awal tahun depan, lapor Agensi Berita Anadolu. Bercakap kepada saluran penyiaran Denmark, DR.Kluge berkata, COVID-19 masih merebak pada 2021 tetapi akan lebih terkawal berbanding tahun lalu. Sambil menyifatkan senario terburuk kini berakhir, beliau berkata, sudah ada lebih banyak […]

Selanjutnya
cross
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram