"SAYA sudah tidak sabar nak bawa pelancong melawat Pulau Pangkor dengan teksi merah jambu selepas lebih tiga bulan pulau ini sepi tanpa aktiviti pelancongan," kata pemandu teksi, Muhammad Latif Saad, 37.

Muhammad Latif berkata, sektor pelancongan di Pulau Pangkor yang juga pulau bebas cukai berubah wajah selepas Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) dilaksanakan sejak 18 Mac lalu susulan wabak Covid-19.

"Tahun ini memang lain sangat, pertama kali saya lihat Pulau Pangkor sepi tanpa pelancong terutama hujung minggu. Saya juga rindu mahu bawa pelancong pusing pulau.

"Apabila Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin mengumumkan pelancongan domestik dibenarkan beroperasi, saya sangat bersyukur kerana boleh menjana pendapatan semula selepas terjejas lebih tiga bulan lalu," katanya.

Menurutnya, dia juga sudah membersih dan menyelenggara teksinya sebagai persediaan untuk kembali beroperasi serta akan mematuhi prosedur operasi standard (SOP) ditetapkan kerajaan.

Pengusaha produk hasil laut, Rasdi Ibrahim, 47, berkata, dia juga sudah menerima lapan slot lawatan daripada pengunjung yang ingin melawat kilangnya di Sungai Pinang Kechil, Pangkor.

"Kilang saya menerima lawatan pengunjung sebagai satu produk pelancongan namun sejak PKP operasi kilang dihentikan sementara dan perniagaan dijalankan secara dalam talian.

"Saya gembira pelancongan domestik sudah dibenarkan, tetapi saya akan hadkan sesi lawatan kepada satu kumpulan sahaja yang tidak melebihi 20 orang," katanya.

Pemilik Anjungan Beach Resort, Munir Shaari, berkata, premisnya juga sudah menerima 50 tempahan bilik, malah beberapa hotel serta resort lain di pulau bebas cukai itu juga sudah mula menerima tempahan penginapan.

Sementara itu, seorang lagi pengusaha hotel, Kassim Khalil, 48, turut berharap feri ke Pulau Pangkor kembali beroperasi seperti biasa sebelum pelaksanaan PKP.

Minggu lalu, Tan Sri Muhyiddin mengumumkan industri pelancongan domestik dibenarkan beroperasi bermula esok susulan pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan Pemulihan (PKPP).

Kami Kongsi. Anda Terokai

0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Selamat Datang ke Surga Route. Kami suka berkongsi pengalaman menjelajah seluruh dunia.
25 February 2021
Malaysia Airlines mahu perkenal pas kesihatan perjalanan pasca COVID-19

Syarikat penerbangan nasional Malaysia Airlines merancang untuk memperkenalkan Pas Kesihatan Perjalanan Digital bagi membolehkan perjalanan udara yang selamat dalam tempoh pasca Covid-19. Syarikat penerbangan itu menjelaskan kad kesihatan itu akan menyepadu dengan modul daripada Pas Perjalanan yang dilaksanakan Persatuan Pengangkutan Udara Antarabangsa (IATA), sekali gus membolehkan penumpang membuat pasport digital pada aplikasi mudah alih Malaysia […]

Selanjutnya
23 February 2021
Kerajaan cadang pasport vaksin COVID-19, dokumen pengesahan selepas suntikan

Kerajaan bercadang mengeluarkan pasport vaksin sebagai dokumen pengesahan bagi individu yang telah menerima suntikan vaksin COVID-19, kata Menteri Kesihatan Datuk Seri Dr Adham Baba. “Ketika ini, kita cadangkan dua kaedah iaitu dipaparkan (terima suntikan) di aplikasi MySejahtera dan dokumen secara fizikal iaitu dalam bentuk pasport yang boleh diterima negara lain,” katanya. Bercakap pada sidang media selepas menyambut ketibaan […]

Selanjutnya
23 February 2021
COVID19 berakhir pada awal 2022 - Pakar

Pengarah Serantau Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) untuk Eropah, Hans Kluge, percaya bahawa pandemik COVID-19 akan berakhir pada awal tahun depan, lapor Agensi Berita Anadolu. Bercakap kepada saluran penyiaran Denmark, DR.Kluge berkata, COVID-19 masih merebak pada 2021 tetapi akan lebih terkawal berbanding tahun lalu. Sambil menyifatkan senario terburuk kini berakhir, beliau berkata, sudah ada lebih banyak […]

Selanjutnya
23 February 2021
Genting SkyWorlds bakal dibuka pada Q2 2021

Setelah menunggu bertahun-tahun lamanya, akhirnya ada juga berita gembira berkenaan Genting Highlands. Menurut laporan, Taman tema Genting SkyWorlds bakal dibuka kepada orang ramai pada suku kedua tahun ini (2021), sekali gus akan merancakkan semula sektor pelancongan negara kita selepas bergelut dengan pandemik COVID-19. Genting SkyWorlds adalah taman tema paling dinantikan di Asia Tenggara buat ketika […]

Selanjutnya
23 February 2021
Khazanah suntik RM3.6b untuk penstrukturan semula Malaysia Airlines

Khazanah Nasional Berhad akan menyuntik dana RM3.6 bilion kepada syarikat induk Malaysia Airlines Berhad, Malaysia Aviation Group (MAG), bagi menampung kos syarikat itu sepanjang tempoh penstrukturan sehingga 2025. MAG dalam satu kenyataan malam ini memaklumkan Khazanah Nasional telah menyatakan komitmen berkenaan dalam rangka penting program penstrukturan semula berkenaan. Kenyataan itu menyusul selepas Mahkamah Tinggi United […]

Selanjutnya
cross
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram