0
(0)

"SAYA sudah tidak sabar nak bawa pelancong melawat Pulau Pangkor dengan teksi merah jambu selepas lebih tiga bulan pulau ini sepi tanpa aktiviti pelancongan," kata pemandu teksi, Muhammad Latif Saad, 37.

Muhammad Latif berkata, sektor pelancongan di Pulau Pangkor yang juga pulau bebas cukai berubah wajah selepas Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) dilaksanakan sejak 18 Mac lalu susulan wabak Covid-19.

"Tahun ini memang lain sangat, pertama kali saya lihat Pulau Pangkor sepi tanpa pelancong terutama hujung minggu. Saya juga rindu mahu bawa pelancong pusing pulau.

"Apabila Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin mengumumkan pelancongan domestik dibenarkan beroperasi, saya sangat bersyukur kerana boleh menjana pendapatan semula selepas terjejas lebih tiga bulan lalu," katanya.

Menurutnya, dia juga sudah membersih dan menyelenggara teksinya sebagai persediaan untuk kembali beroperasi serta akan mematuhi prosedur operasi standard (SOP) ditetapkan kerajaan.

Pengusaha produk hasil laut, Rasdi Ibrahim, 47, berkata, dia juga sudah menerima lapan slot lawatan daripada pengunjung yang ingin melawat kilangnya di Sungai Pinang Kechil, Pangkor.

"Kilang saya menerima lawatan pengunjung sebagai satu produk pelancongan namun sejak PKP operasi kilang dihentikan sementara dan perniagaan dijalankan secara dalam talian.

"Saya gembira pelancongan domestik sudah dibenarkan, tetapi saya akan hadkan sesi lawatan kepada satu kumpulan sahaja yang tidak melebihi 20 orang," katanya.

Pemilik Anjungan Beach Resort, Munir Shaari, berkata, premisnya juga sudah menerima 50 tempahan bilik, malah beberapa hotel serta resort lain di pulau bebas cukai itu juga sudah mula menerima tempahan penginapan.

Sementara itu, seorang lagi pengusaha hotel, Kassim Khalil, 48, turut berharap feri ke Pulau Pangkor kembali beroperasi seperti biasa sebelum pelaksanaan PKP.

Minggu lalu, Tan Sri Muhyiddin mengumumkan industri pelancongan domestik dibenarkan beroperasi bermula esok susulan pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan Pemulihan (PKPP).

Kami Kongsi. Anda Terokai

Artikel Ini Menarik?

Klik pada bintang untuk menilai!

Purata 0 / 5. Vote count: 0

No votes so far! Be the first to rate this post.

0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Selamat Datang ke Surga Route. Kami suka berkongsi pengalaman menjelajah seluruh dunia.
Shop Online for 31% off Purchase, Get 20RM Promo Code
18 October 2020
3 lagi syarikat penerbangan antarabangsa kembali beroperasi di KLIA

0 (0) Tiga syarikat penerbangan antarabangsa telah kembali beroperasi di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumput (KLIA) bermula pada Oktober 2020 setelah menghentikan seketika operasi mereka akibat wabak pandemik COVID-19. Syarikat penerbangan tersebut ialah British Airways yang menawarkan empat penerbangan seminggu dari KLIA ke United Kingdom, Oman Air yang membuat penerbangan dua kali seminggu ke Muscat […]

Selanjutnya
17 October 2020
Firefly akan menggunakan jet bermula Q1 2021, perkukuh laluan domestik dan ASEAN

0 (0) Firefly, merupakan salah sebuah anak syarikat di bawah Malaysia Airlines Group (MAG) akan memulakan operasi pesawat berkuasa jet bermula awal tahun hadapan. Susulan itu, syarikat penerbangan itu akan menambah 10 pesawat jet berbadan sempit (narrowbody) secara berperingkat mulai suku pertama 2021. Mengulas perkembangan itu, Ketua Pegawai Eksekutif Malaysia Aviation Group (MAG), Kapten Izham […]

Selanjutnya
17 October 2020
Firefly jadi syarikat penerbangan nasional jika Malaysia Airlines 'bungkus'

0 (0) Berhubung krisis kewangan yang melanda Malaysia Airlines akibat wabak COVID-19, pemegang saham syarikat penerbangan tersebut iaitu Khazanah Nasional Bhd mempunyai pilihan untuk menyalur modal kepada Firefly sekali gus menjadikannya sebagai syarikat penerbangan nasional dalam memenuhi keperluan pengangkutan udara negara jika Malaysia Airlines terpaksa ditutup. Ia adalah pilihan yang terakhir dipertimbangkan sayap pelaburan kerajaan […]

Selanjutnya
10 October 2020
New Zealand kini punyai passport paling berkuasa di dunia, Malaysia tangga ke-21

0 (0) Ini adalah saat yang menggembirakan bagi pelancong dari New Zealand kerana passport mereka merampas tempat teratas dalam ranking passport paling berkuasa di dunia. Buku hitam yang menjadi dokumen perjalanan NZ memang tela h perbaiki ranking mereka di dalam indeks sedikit demi sedikit selama bertahun-tahun, dan akhirnya mereka telah mengalahkan Jepun di tempat pertama. […]

Selanjutnya
10 October 2020
Tourism Malaysia Surfcasting Tour 2020, acara hebat buat kaki pancing

0 (0) Hadiah wang tunai RM75,500, 50 unit hamper dan 10 unit barangan aktiviti luar jenama Igloo adalah antara hadiah menarik yang ditawarkan kepada para pemenang pertandingan memancing ‘Tourism Malaysia Surfcasting Tour 2020’ (TMST 2020) yang akan berlangsung semula . Pertandingan memancing persisiran pantai anjuran bersama Tourism Malaysia dan Wakjali Event Management ini telah menyingkap […]

Selanjutnya
cross
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram