0
(0)

Sejak 18 Mac 2020, Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) telah pun dijalankan di Malaysia akibat penularan wabak covid-19 yang semakin menjadi-jadi. Pada masa itu, kes penularan covid-19 di Malaysia mulai mencecah ratusan kes. Maka, Perdana Menteri mula mengisytiharkan PKP selama 2 minggu. Kemudian bertambah 2 minggu lagi, dan dilonggarkan kepada PKPB ( Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat selama 4 minggu lagi sehingga kini masih belum berakhir.

Namun sepanjang PKP dijalankan, rakyat Malaysia tetap patuh kepada arahan untuk duduk dirumah dan keluar apabila perlu. Walaupun pada mulanya masih ada segelintir rakyat yang masih berdegil tetapi sekarang kita mula serasi dengan norma baharu.

Sedar atau tidak, sebenarnya terdapat banyak hikmah PKP ini dijalankan tetapi pada hari ini kami akan memfokuskan hikmah PKP kepada travellers seperti anda.

1) Peluang untuk merancang percutian seterusnya

Sebelum PKP, anda mungkin sibuk dengan pelbagai tanggungjawab. Tanggungjawab anda terhadap keluarga, kawan-kawan dan diri sendiri. Namun, sejak PKP dijalankan, tanggungjawab yang selama ini anda lakukan tidak boleh diteruskan seperti biasa. Jadi, anda mempunyai masa yang sangat banyak di rumah memandangkan kita tidak boleh keluar dari rumah seperti dahulu melainkan perkara yang penting sahaja.

Sambil-sambil anda duduk dirumah sahaja buntu tidak tahu nak buat apa, apa kata anda gunakan masa yang ada untuk terus melakukan kajian dan mencari info yang terbaru mengenai tempat-tempat yang anda ingin lawati. Mungkin sebelum ini juga anda ada melakukan senarai negara/tempat yang anda akan lawati tetapi anda tidak sempat untuk mencari info yang lebih lanjut dan merancang percutian anda dengan teratur. Nah, inilah masanya untuk anda susun semula dan kemaskini rancangan percutian anda.

2) Menyimpan duit untuk tabung travel

Memandangkan pergerakan kita terhad, perbelanjaan harian kita juga akan menurun jika dibandingkan dengan perbelanjaan sebelum PKP dijalankan. Seperti contoh, minyak kereta, tol, tambang pengangkutan awam dan perbelanjaan makan yang sekurang-kurangnya 3 kali sehari. Kini kita tidak perlu lagi mengelurakan duit untuk semua perbelanjaan harian kita sebelum ini. Bukanlah bermakna kita tidak berbelanja langsung, kita cuma mengeluarkan duit untuk membeli barang basah dan keperluan rumah yang sudah habis mungkin seminggu sekali sahaja. Jimat bukan?

Walaubagaimanapun, kita sepatutnya bersyukur kes penularan covid-19 ini semakin menurun dan PKP juga telah pun bertukar ke PKPB (Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat) telah memberi kelonggaran kepada kita dengan membolehkan beberapa sektor pekerjaan berjalan seperti biasa.

Justeru itu, bagi sesiapa yang sudah mula bekerja, secara tidak langsung dapat memudahkan anda untuk menyimpan duit ke dalam tabung travel anda. Bagi yang tidak boleh kembali bekerja, anda dahulukan keperluan harian dahulu, jika ada lebih bolehlah masukkan sedikit kedalam tabung travel. Jika tak banyak , sedikit pun tidak mengapa.

3) Mengeratkan hubungan dengan saudara yang terdekat

Jika sebelum ini pantang dapat cuti anda mesti pergi travel, ada peluang masa dan duit anda terus pergi travel. Sekarang, anda tidak lagi boleh pergi travel meskipun anda sekarang mempunyai masa dan duit yang banyak! Jadi, sementara anda tidak boleh pergi travel ini, sebaiknya anda ambillah peluang ini untuk mengeratkan hubungan sesama keluarga anda.

Lakukan segala aktiviti bersama-sama di rumah bersama keluarga seperti memasak, mengemas rumah, menonton TV, beriadah dan banyak lagi. Di samping itu, anda eratkanlah hubungan sesama saudara yang duduk berdekatan dengan anda. Selagi mana rumah sedara anda di kampung atau didalam negeri yang sama, sekali-sekala anda datanglah jenguk mereka ataupun hantarkan makanan kepada mereka. Bukan pergi melawat hari-hari ya!

Mana tahu walaupun anda hanya melakukan ziarah sekali atau beri makanan sekali sahaja, ianya menjadi titik permulan anda untuk merapatkan lagi silaturrahim sesama mereka kan? Jika selama ini anda selalu membawa diri anda jauh mengembara, inilah masanya untuk kita menghargai orang yang terdekat dengan kita. Betul tak?

4) Masa untuk anda membersihkan memori kamera/telefon bimbit

Anda sudah banyak berjalan ke sana ke sini, travel ke berpuluh-puluh negara pasti anda mempunyai ratusan atau cecah ribuan gambar hasil dari percutian anda sebelum ini kan? Apa kata anda muat naik gambar-gambar anda ke sosial media atau simpanan online seperti 'google photos' atau 'cloud' untuk meringankan memori telefon atau kamera anda.

Apabila anda memuat turun gambar percutian anda, sedikit sebanyak dapatlah dijadikan sebagai pengubat rindu kepada geng-geng travel anda malah untuk diri anda sendiri juga!

5) Mengasah bakat terpendam anda

Kadang-kadang anda sendiri pun tidak perasan dan menyangka bakat yang ada pada diri nda? Kami maksudkan kemahiran anda mengedit gambar atau video. Anda sudah ada gambar, telefon bimbit, laptop, masa yang banyak kan? Apa kata anda cuba asah lagi bakat mengedit anda. Semoga percutian anda selepas ini , anda dapat menghasilkan gambar dan video yang lebih cantik daripada sebelum ini!

Alang-alang anda dah ada bakat tu, kalau anda memuat turun gambar-gambar percutian anda, mana tahu anda boleh menjadi 'Travel Influencer' ? Jika anda menjadi 'Travel Influencer' anda juga boleh menghasilkan duit untuk menjadi 'passive income' anda. Sekurang-kurangnya tidaklah terbazir masa terluang anda dirumah kan? Kalau rajin lagi, anda kongsilah perjalanan percutian anda di blog. Pun boleh buat duit juga .

Setakat ini, inilah dia 5 hikmah PKP kepada travellers yang boleh kami kongsikan bersama anda. Mari kita bersama -sama berdoa agar covid-19 dihapuskan dari dunia ini secepatnya. Anda boleh 'search' artikel berkenaan PKP di bahagian atas website kami. Antara topik berkenaan PKP yang anda wajib baca, sila klik disini. Jika anda mahu mendapatkan info terbaru, tips travel, dan tempat-tempat yang menarik mengenai travel, sila like page facebook kami di SurgaRoute dan teruskan membaca di website kami ini.

Sekian sahaja dari kami di SurgaRoute. Kami Kongsi, Anda terokai.

Artikel Ini Menarik?

Klik pada bintang untuk menilai!

Purata 0 / 5. Vote count: 0

No votes so far! Be the first to rate this post.

0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Selamat Datang ke Surga Route. Kami suka berkongsi pengalaman menjelajah seluruh dunia.
Shop Online for 31% off Purchase, Get 20RM Promo Code
18 October 2020
3 lagi syarikat penerbangan antarabangsa kembali beroperasi di KLIA

0 (0) Tiga syarikat penerbangan antarabangsa telah kembali beroperasi di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumput (KLIA) bermula pada Oktober 2020 setelah menghentikan seketika operasi mereka akibat wabak pandemik COVID-19. Syarikat penerbangan tersebut ialah British Airways yang menawarkan empat penerbangan seminggu dari KLIA ke United Kingdom, Oman Air yang membuat penerbangan dua kali seminggu ke Muscat […]

Selanjutnya
17 October 2020
Firefly akan menggunakan jet bermula Q1 2021, perkukuh laluan domestik dan ASEAN

0 (0) Firefly, merupakan salah sebuah anak syarikat di bawah Malaysia Airlines Group (MAG) akan memulakan operasi pesawat berkuasa jet bermula awal tahun hadapan. Susulan itu, syarikat penerbangan itu akan menambah 10 pesawat jet berbadan sempit (narrowbody) secara berperingkat mulai suku pertama 2021. Mengulas perkembangan itu, Ketua Pegawai Eksekutif Malaysia Aviation Group (MAG), Kapten Izham […]

Selanjutnya
17 October 2020
Firefly jadi syarikat penerbangan nasional jika Malaysia Airlines 'bungkus'

0 (0) Berhubung krisis kewangan yang melanda Malaysia Airlines akibat wabak COVID-19, pemegang saham syarikat penerbangan tersebut iaitu Khazanah Nasional Bhd mempunyai pilihan untuk menyalur modal kepada Firefly sekali gus menjadikannya sebagai syarikat penerbangan nasional dalam memenuhi keperluan pengangkutan udara negara jika Malaysia Airlines terpaksa ditutup. Ia adalah pilihan yang terakhir dipertimbangkan sayap pelaburan kerajaan […]

Selanjutnya
10 October 2020
New Zealand kini punyai passport paling berkuasa di dunia, Malaysia tangga ke-21

0 (0) Ini adalah saat yang menggembirakan bagi pelancong dari New Zealand kerana passport mereka merampas tempat teratas dalam ranking passport paling berkuasa di dunia. Buku hitam yang menjadi dokumen perjalanan NZ memang tela h perbaiki ranking mereka di dalam indeks sedikit demi sedikit selama bertahun-tahun, dan akhirnya mereka telah mengalahkan Jepun di tempat pertama. […]

Selanjutnya
10 October 2020
Tourism Malaysia Surfcasting Tour 2020, acara hebat buat kaki pancing

0 (0) Hadiah wang tunai RM75,500, 50 unit hamper dan 10 unit barangan aktiviti luar jenama Igloo adalah antara hadiah menarik yang ditawarkan kepada para pemenang pertandingan memancing ‘Tourism Malaysia Surfcasting Tour 2020’ (TMST 2020) yang akan berlangsung semula . Pertandingan memancing persisiran pantai anjuran bersama Tourism Malaysia dan Wakjali Event Management ini telah menyingkap […]

Selanjutnya
cross
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram