Kampung Budaya bakal jadi tarikan baharu di Terengganu

Dikemas Kini: 28 Mei 2020
Surga Route

Nampaknya negeri yang begitu terkenal dengan kehalusan seni , laut yang indah, masyarakat yang mesra ini bakal mempunyai tarikan pelancongan baharu !

Yang bestnya adalah tarikan terbaharu ini sangat bersifat lokal dan mengangkat keistimewaan asal masyarakat Terengganu, iaitu budaya.

Dikatakan Kerajaan Terengganu sudah memuktamadkan cadangan untuk mewujudkan Kampung Budaya Terengganu di sekitar kawasan Muzium Negeri Terengganu dengan bajet keseluruhan 2 Juta dan RM400 ribu sebagai dana permulaan.

muzium negeri bakal menjadi lokasi kampung budaya
Muzium negeri Terengganu. Sumber : Facebook Terengganu Tourism

Dijangkakan dengan bayaran yang rendah, Kampung Budaya Terengganu ini bakal menyajikan pengalaman unik buat para pengunjung dengan menampilkan pelbagai budaya dan warisan negeri Terengganu yang dipamerkan di 7 buah rumah dengan ciri binaan unik.

Rumah di kawasan persekitaran muzium.
Sumber : Facebook Terengganu Tourism

Selain itu, daya tarikan ini akan disertakan dengan pertunjukan kebudayaan berasal Terengganu yang pastinya berbeza dari negeri-negeri lain. Menarik !

Dengan penambahan satu lagi lokasi pelancongan iaitu Kampung Budaya, industri pelancongan negeri Terengganu dilihat akan menjadi semakin rancak di masa hadapan seterusnya membantu sektor pelancongan negara.

Kami dari SurgaRoute tak sabar-sabar untuk melihat dan merasai sendiri pengalaman di Kampung Budaya Terengganu ini.

0 0 votes
Article Rating
Konsikan Artikel:
Kategori: Tag:

Ditulis oleh Surga Route

Kami kongsikan segalanya berkenaan Halal & Muslim-Friendly Travel.

Baca Juga:
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram