Travel memang satu aktiviti yang sangat menyeronokkan. Ada juga menjadikan travel sebagai hobi. Asalkan ada duit dan masa je terus tempah tiket dan ada juga yang travel setiap bulan.

Travel ,travel jugak. Sebelum anda pergi travel anda kena buat senarai semak atau checklist sebelum memulakan perjalanan anda.

Walaupun hakikatnya ini semua hanyalah pengetahuan asas setiap orang namun kadang kadang kita juga boleh terlepas pandang jadi jom sama sama kita tengok senarai semak keperluan anda untuk travel.

1) Dokumen diri dan maklumat berkaitan

Passport ibarat nyawa kita bila kita berada di luar negara. Jangan sambil lewa letak merata-rata. Kalau boleh letakkan passport di dalam beg tangan atau beg galas anda untuk bawa sentiasa bersama. Jangan lupa untuk membuat salinan passport, hanya langkah berjaga-jaga kerana ada sesetengah pihak hotel akan meminta salinan passport.

Tiket pula lagi senang jika anda selitkan sekali dalam passport. Tak lah kelam kabut nanti.

Bukti tempahan hotel. Anda perlu 'print out' butiran tempahan hotel yang telah anda lakukan sebagai langkah berjaga-jaga jika telefon bimbit anda kehabisan bateri.

2) Gajet


Telefon Bimbit , perkara paling penting yang sukar untuk kita lupa tapi kalau kita kelam kabut boleh jadi kita tercicir di mana mana, di atas katil atau di dalam kereta kan , jadi sebaiknya letak dalam bag. Selepas anda dah bergerak, baru lah anda boleh menggunakan telefon bimbit. Jangan lupa bawa charger sekali!

Kamera jangan lupa dibawa untuk merekod kenangan manis anda. Rugi kalau tiada gambar atau video kita semasa travel kan? Terpulang kepasa anda untuk membawa kamera DSLR atau kamera 'compact' atau anda mahu menggunakan kamera telefon sahaja pun boleh. Charger kamera pun jangan lupa !

'Power bank' pun kalau ada lagi bagus. Dibuatnya bateri henfon habis semasa anda travel kat mana pulak nak charge kan. Kalau anda mahu bawa power bank sila check dengan airline masing masing berapa kapasiti  mAh yang dibernarkan.

travel adapter adalah keperluan

Universal travel adapter ni ramai yang terlepas pandang. Setiap negara tak sama bentuk pin plug, ada yang 3 pin , ada yang 2 pin sahaja. Jadi, belilah universal travel adapter yang fleksibel untuk semua jenis pin.

3) Ubat-ubatan

Travel jangan sampai lupa kesihatan diri ya. Kesihatan diri lah yang paling utama. Kalau badan anda rasa tidak sihat, tak larat, perjalanan anda akan menjadi hambar dan terbeban. Diri anda adalah komponen yang terpenting yang menentukan perjalanan anda akan mejadi yang menyeronokkan atau membebankan.

Antara ubat-ubatan yang wajib anda bawa bersama ialah panadol, ubat angin, minyak gamat dan plaster.

4) Pakaian

Anda bawa perlulah mencukupi mengikut kepada bilangan hari perjalanan anda. Bagi perempuan, tak perlu bawa 1 almari, anda bukannya hendak pindah rumah. Antara tips yang kami boleh kongsi dengan anda adalah pilih baju yang 'less iron' atau ironless. Seluar/skirt pula pilihlah warna yang universal seperti warna hitam,coklat,kelabu. Senang untuk anda rotate. Tudung pun sebaiknya kurangkan.

Untuk lelaki mereka tidak rumit. Cukup membawa baju beberapa helai dan seluar jeans 2 atau 3 helai. Selesai. Oh ya , jangan lupa bawa pakaian bersesuaian dengan musim atau cuaca ketika anda travel nanti. Jangan lupa 'wintercoat' dan 'winter boots' jika musim ketika itu musim salji.

5) Toiletries

Barang-barang kebersihan diri ini salah satu keperluan peribadi yang tak patut anda lupa. Ubat gigi dan berus gigi yang paling penting. Sabun dan syampoo selalunya akan disediakn oleh pihak hotel tapi bagus juga kalau anda 'prepare' sahaja. Travel kit untuk toiletries ada dijual seperti di drugstore, miniso , daiso dan seumpama dengannya. Jimat sikit ruang nanti.

Untuk perempuan, dari pencuci muka hingga ke sleeping mask , set 'skincare' anda tu bawa juga dengan menggunakan 'travel kit skincare'. Tak perlu bawa dengan botol-botol besar. Makan ruang nanti.

6) Duit yang ditukar secukupnya

Jangan ambil remeh ya. Ada orang yang tak kisah. Tukar sikit sahaja kemudian bila sampai masa untuk tukar , baru tukar lagi. 'Attitude' ini sangat membahayakan. Anda tak tahu apa akan jadi nanti. Kalau anda tukar di negara yang anda lawati nanti , 'rate' nya akan lebih tinggi berbanding di Malaysia. Selain itu, lebih baik anda tukar duit lebih sikit dari sepatutnya. Anda pasti sudah membuat kira-kira atau jangkaan bajet yang akan anda keluarkan. Jadi tak salah kalau anda tukar duit lebih sikit untuk hal 'emergency' nanti.

Jadi semak betul betul ya sebelum anda pergi ke travel. Kami telah pun berkongsi dengan anda dengan harapan dapat membantu anda. Kami di SurgaRoute mengucapkan selamat bercuti dan 'be happy' !

Untuk tips travel yang lain, anda boleh klik disini. Kami kongsi, Anda terokai. đź’•

0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Selamat Datang ke Surga Route. Kami suka berkongsi pengalaman menjelajah seluruh dunia.
26 February 2021
Perkhidmatan feri Langkawi-Kuala Perlis disambung 27 Februari

Perkhidmatan feri untuk pelancong dari Terminal Feri Langkawi ke Kuala Perlis akan dibuka semula Sabtu ini (27 Februari 2021) bagi memenuhi permintaan pelancong ketika ini. Bagaimanapun, hanya satu perjalanan dijadualkan beroperasi setiap hari setakat ini manakala bagi laluan masuk Langkawi dari Terminal Feri Penumpang Kuala Kedah pula akan ditambah lagi satu perjalanan menjadikan dua perjalanan […]

Selanjutnya
26 February 2021
Jambatan ikonik bakal dibuka di Tasik Kenyir pada Mei 2021

Jika sebelum ini Terengganu terkenal dengan jambatan ikon 'drawbridge atau Jambatan angkat di Kuala Terengganu, nampaknya selepas ini kita semua akan menyaksikan pembukaan sebuah lagi jambatan ikonik di negeri tersebut. Terbaru, Tasik buatan manusia terbesar di rantau Asia, Tasik Kenyir bakal memiliki satu lagi tarikan baharu apabila jambatan ikonik yang dikenali sebagai Jambatan Pulau Poh […]

Selanjutnya
25 February 2021
Malaysia Airlines mahu perkenal pas kesihatan perjalanan pasca COVID-19

Syarikat penerbangan nasional Malaysia Airlines merancang untuk memperkenalkan Pas Kesihatan Perjalanan Digital bagi membolehkan perjalanan udara yang selamat dalam tempoh pasca Covid-19. Syarikat penerbangan itu menjelaskan kad kesihatan itu akan menyepadu dengan modul daripada Pas Perjalanan yang dilaksanakan Persatuan Pengangkutan Udara Antarabangsa (IATA), sekali gus membolehkan penumpang membuat pasport digital pada aplikasi mudah alih Malaysia […]

Selanjutnya
23 February 2021
Kerajaan cadang pasport vaksin COVID-19, dokumen pengesahan selepas suntikan

Kerajaan bercadang mengeluarkan pasport vaksin sebagai dokumen pengesahan bagi individu yang telah menerima suntikan vaksin COVID-19, kata Menteri Kesihatan Datuk Seri Dr Adham Baba. “Ketika ini, kita cadangkan dua kaedah iaitu dipaparkan (terima suntikan) di aplikasi MySejahtera dan dokumen secara fizikal iaitu dalam bentuk pasport yang boleh diterima negara lain,” katanya. Bercakap pada sidang media selepas menyambut ketibaan […]

Selanjutnya
23 February 2021
COVID19 berakhir pada awal 2022 - Pakar

Pengarah Serantau Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) untuk Eropah, Hans Kluge, percaya bahawa pandemik COVID-19 akan berakhir pada awal tahun depan, lapor Agensi Berita Anadolu. Bercakap kepada saluran penyiaran Denmark, DR.Kluge berkata, COVID-19 masih merebak pada 2021 tetapi akan lebih terkawal berbanding tahun lalu. Sambil menyifatkan senario terburuk kini berakhir, beliau berkata, sudah ada lebih banyak […]

Selanjutnya
cross
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram