Jika anda mahu mengunjungi pusat peranginan Cameron Highlands, anda dinasihatkan mematuhi prosedur operasi standard (SOP) dan mengamalkan normal baharu bagi menyekat penularan wabak Covid-19.

Yang Dipertua Majlis Daerah Cameron Highlands (MDCH), Datuk Zainal Abidin Md Amin berkata semua pihak diminta peka dengan situasi yang melanda negara ketika ini dan keutamaan ialah penjarakan sosial satu meter, memakai pelitup muka dan pensanitasi tangan.

Menurutnya, MDCH kesal dengan sikap peniaga dan pengunjung yang tidak mengamalkan normal baharu pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan Pemulihan (PKPP) ketika berada di tempat awam.

Yang Dipertuanya, Datuk Zainal Abidin Md Amin berkata, prosedur operasi standard (SOP) yang ditetapkan

"Tinjauan di sekitar lokasi tarikan pengunjung ini semalam mendapati orang ramai, khususnya pengunjung tidak mengamalkan SOP yang ditetapkan terutama penjarakan sosial satu meter.

"Dalam hal ini, orang ramai dinasihat lebih berhati-hati apabila berada di tempat awam untuk memastikan mereka terhindari daripada wabak terbabit. Bagi peniaga pula mereka perlu patuh segala syarat ditetapkan sekiranya tidak mahu dikenakan tindakan," katanya ketika dihubungi di Kuantan.

Sementara itu, bagi pematuhan SOP di Cameron Highlands, beliau berkata, pihak berkuasa tempatan (PBT) melakukan penandaan satu meter di premis perniagaan di daerah itu.

Katanya, langkah itu untuk memastikan orang ramai mematuhi SOP termasuk mendaftar nama, nombor telefon dan pemeriksaan suhu sebaik memasuki premis.

"Semua premis perniagaan terutama restoran dan medan selera di Cameron Highlands dibenarkan beroperasi bermula 7 pagi hingga 12 tengah malam sepanjang tempoh PKPP.

"Antara syarat ditetapkan ialah pensanitasi tangan perlu disediakan selain premis juga perlu disanitasi sebanyak tiga kali setiap hari," katanya.

Sumber : Harian Metro

Kami Kongsi. Anda Terokai

0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Selamat Datang ke Surga Route. Kami suka berkongsi pengalaman menjelajah seluruh dunia.
25 February 2021
Malaysia Airlines mahu perkenal pas kesihatan perjalanan pasca COVID-19

Syarikat penerbangan nasional Malaysia Airlines merancang untuk memperkenalkan Pas Kesihatan Perjalanan Digital bagi membolehkan perjalanan udara yang selamat dalam tempoh pasca Covid-19. Syarikat penerbangan itu menjelaskan kad kesihatan itu akan menyepadu dengan modul daripada Pas Perjalanan yang dilaksanakan Persatuan Pengangkutan Udara Antarabangsa (IATA), sekali gus membolehkan penumpang membuat pasport digital pada aplikasi mudah alih Malaysia […]

Selanjutnya
23 February 2021
Kerajaan cadang pasport vaksin COVID-19, dokumen pengesahan selepas suntikan

Kerajaan bercadang mengeluarkan pasport vaksin sebagai dokumen pengesahan bagi individu yang telah menerima suntikan vaksin COVID-19, kata Menteri Kesihatan Datuk Seri Dr Adham Baba. “Ketika ini, kita cadangkan dua kaedah iaitu dipaparkan (terima suntikan) di aplikasi MySejahtera dan dokumen secara fizikal iaitu dalam bentuk pasport yang boleh diterima negara lain,” katanya. Bercakap pada sidang media selepas menyambut ketibaan […]

Selanjutnya
23 February 2021
COVID19 berakhir pada awal 2022 - Pakar

Pengarah Serantau Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) untuk Eropah, Hans Kluge, percaya bahawa pandemik COVID-19 akan berakhir pada awal tahun depan, lapor Agensi Berita Anadolu. Bercakap kepada saluran penyiaran Denmark, DR.Kluge berkata, COVID-19 masih merebak pada 2021 tetapi akan lebih terkawal berbanding tahun lalu. Sambil menyifatkan senario terburuk kini berakhir, beliau berkata, sudah ada lebih banyak […]

Selanjutnya
23 February 2021
Genting SkyWorlds bakal dibuka pada Q2 2021

Setelah menunggu bertahun-tahun lamanya, akhirnya ada juga berita gembira berkenaan Genting Highlands. Menurut laporan, Taman tema Genting SkyWorlds bakal dibuka kepada orang ramai pada suku kedua tahun ini (2021), sekali gus akan merancakkan semula sektor pelancongan negara kita selepas bergelut dengan pandemik COVID-19. Genting SkyWorlds adalah taman tema paling dinantikan di Asia Tenggara buat ketika […]

Selanjutnya
23 February 2021
Khazanah suntik RM3.6b untuk penstrukturan semula Malaysia Airlines

Khazanah Nasional Berhad akan menyuntik dana RM3.6 bilion kepada syarikat induk Malaysia Airlines Berhad, Malaysia Aviation Group (MAG), bagi menampung kos syarikat itu sepanjang tempoh penstrukturan sehingga 2025. MAG dalam satu kenyataan malam ini memaklumkan Khazanah Nasional telah menyatakan komitmen berkenaan dalam rangka penting program penstrukturan semula berkenaan. Kenyataan itu menyusul selepas Mahkamah Tinggi United […]

Selanjutnya
cross
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram