5
(1)

Jika anda mahu mengunjungi pusat peranginan Cameron Highlands, anda dinasihatkan mematuhi prosedur operasi standard (SOP) dan mengamalkan normal baharu bagi menyekat penularan wabak Covid-19.

Yang Dipertua Majlis Daerah Cameron Highlands (MDCH), Datuk Zainal Abidin Md Amin berkata semua pihak diminta peka dengan situasi yang melanda negara ketika ini dan keutamaan ialah penjarakan sosial satu meter, memakai pelitup muka dan pensanitasi tangan.

Menurutnya, MDCH kesal dengan sikap peniaga dan pengunjung yang tidak mengamalkan normal baharu pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan Pemulihan (PKPP) ketika berada di tempat awam.

Yang Dipertuanya, Datuk Zainal Abidin Md Amin berkata, prosedur operasi standard (SOP) yang ditetapkan

"Tinjauan di sekitar lokasi tarikan pengunjung ini semalam mendapati orang ramai, khususnya pengunjung tidak mengamalkan SOP yang ditetapkan terutama penjarakan sosial satu meter.

"Dalam hal ini, orang ramai dinasihat lebih berhati-hati apabila berada di tempat awam untuk memastikan mereka terhindari daripada wabak terbabit. Bagi peniaga pula mereka perlu patuh segala syarat ditetapkan sekiranya tidak mahu dikenakan tindakan," katanya ketika dihubungi di Kuantan.

Sementara itu, bagi pematuhan SOP di Cameron Highlands, beliau berkata, pihak berkuasa tempatan (PBT) melakukan penandaan satu meter di premis perniagaan di daerah itu.

Katanya, langkah itu untuk memastikan orang ramai mematuhi SOP termasuk mendaftar nama, nombor telefon dan pemeriksaan suhu sebaik memasuki premis.

"Semua premis perniagaan terutama restoran dan medan selera di Cameron Highlands dibenarkan beroperasi bermula 7 pagi hingga 12 tengah malam sepanjang tempoh PKPP.

"Antara syarat ditetapkan ialah pensanitasi tangan perlu disediakan selain premis juga perlu disanitasi sebanyak tiga kali setiap hari," katanya.

Sumber : Harian Metro

Kami Kongsi. Anda Terokai

Artikel Ini Menarik?

Klik pada bintang untuk menilai!

Purata 5 / 5. Vote count: 1

No votes so far! Be the first to rate this post.

0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Selamat Datang ke Surga Route. Kami suka berkongsi pengalaman menjelajah seluruh dunia.
Shop Online for 31% off Purchase, Get 20RM Promo Code
18 October 2020
3 lagi syarikat penerbangan antarabangsa kembali beroperasi di KLIA

0 (0) Tiga syarikat penerbangan antarabangsa telah kembali beroperasi di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumput (KLIA) bermula pada Oktober 2020 setelah menghentikan seketika operasi mereka akibat wabak pandemik COVID-19. Syarikat penerbangan tersebut ialah British Airways yang menawarkan empat penerbangan seminggu dari KLIA ke United Kingdom, Oman Air yang membuat penerbangan dua kali seminggu ke Muscat […]

Selanjutnya
17 October 2020
Firefly akan menggunakan jet bermula Q1 2021, perkukuh laluan domestik dan ASEAN

0 (0) Firefly, merupakan salah sebuah anak syarikat di bawah Malaysia Airlines Group (MAG) akan memulakan operasi pesawat berkuasa jet bermula awal tahun hadapan. Susulan itu, syarikat penerbangan itu akan menambah 10 pesawat jet berbadan sempit (narrowbody) secara berperingkat mulai suku pertama 2021. Mengulas perkembangan itu, Ketua Pegawai Eksekutif Malaysia Aviation Group (MAG), Kapten Izham […]

Selanjutnya
17 October 2020
Firefly jadi syarikat penerbangan nasional jika Malaysia Airlines 'bungkus'

0 (0) Berhubung krisis kewangan yang melanda Malaysia Airlines akibat wabak COVID-19, pemegang saham syarikat penerbangan tersebut iaitu Khazanah Nasional Bhd mempunyai pilihan untuk menyalur modal kepada Firefly sekali gus menjadikannya sebagai syarikat penerbangan nasional dalam memenuhi keperluan pengangkutan udara negara jika Malaysia Airlines terpaksa ditutup. Ia adalah pilihan yang terakhir dipertimbangkan sayap pelaburan kerajaan […]

Selanjutnya
10 October 2020
New Zealand kini punyai passport paling berkuasa di dunia, Malaysia tangga ke-21

0 (0) Ini adalah saat yang menggembirakan bagi pelancong dari New Zealand kerana passport mereka merampas tempat teratas dalam ranking passport paling berkuasa di dunia. Buku hitam yang menjadi dokumen perjalanan NZ memang tela h perbaiki ranking mereka di dalam indeks sedikit demi sedikit selama bertahun-tahun, dan akhirnya mereka telah mengalahkan Jepun di tempat pertama. […]

Selanjutnya
10 October 2020
Tourism Malaysia Surfcasting Tour 2020, acara hebat buat kaki pancing

0 (0) Hadiah wang tunai RM75,500, 50 unit hamper dan 10 unit barangan aktiviti luar jenama Igloo adalah antara hadiah menarik yang ditawarkan kepada para pemenang pertandingan memancing ‘Tourism Malaysia Surfcasting Tour 2020’ (TMST 2020) yang akan berlangsung semula . Pertandingan memancing persisiran pantai anjuran bersama Tourism Malaysia dan Wakjali Event Management ini telah menyingkap […]

Selanjutnya
cross
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram