5
(1)

Malaysia Airlines telah menambah penerbangan domestik serta menyambung semula penerbangan antarabangsa mulai bulan Jun dan Julai untuk memudahkan perjalanan penting dalam negeri dan berikutan negara-negara lain membuka semula pintu sempadan mereka.

Dalam satu kenyataan di laman sesawang mereka, syarikat penerbangan itu berkata, mereka akan menyesuaikan kapasiti rangkaian dari masa ke semasa untuk memastikan permintaan penumpang dipenuhi, sebelum menyusun semula jadual penerbangan pada bulan Oktober bagi penerbangan domestik dan antarabangsa.

Penyambungan semula perkhidmatan itu akan membolehkan ahli keluarga pulang bertemu ibu dan bapa mereka selepas pelaksanaan sekatan perjalanan di kebanyakan negara di seluruh dunia menghalang mereka untuk melakukannya.

JADUAL PENERBANGAN DOMESTIK

Untuk bulan Jun dan Julai, penerbangan antara Kuala Lumpur dan Alor Setar, Johor Baru, Kota Bharu, Langkawi, Terengganu, Labuan, Miri, Sandakan dan juga Tawau akan dilakukan dua kali seminggu.

Manakala penerbangan dari Kuala Lumpur ke Kuantan, Bintulu dan Sibu dijadualkan sekali dalam sela masa seminggu.

Penerbangan antara KL dan Pulau Pinang serta Kuching pada bulan Jun dijadualkan tiga kali seminggu, sementara penerbangan antara KL dan Kuching lima kali seminggu mulai bulan Julai.

TERBANG SEMULA KE DESTINASI ANTARABANGSA MULAI JULAI

Penerbangan antarabangsa pula akan bermula hanya pada bulan Julai antaranya, penerbangan Kuala Lumpur ke Dhaka, Kathmandu, London, Osaka, Narita, Incheon, Hong Kong, Perth, Denpasar, Phuket dan Kemboja akan dilakukan dua kali seminggu.

Perjalanan dua kali seminggu dari Kuala Lumpur ke Melbourne hanya akan dilakukan dari 1 Julai hingga 18 Julai dan untuk Sydney, hanya selama lima hari dari 1 Julai hingga 5 Julai. Kemudian kedua-dua perjalanan tersebut hanya dijadualkan sekali dalam seminggu.

Penerbangan antara KL dan Chennai, Hyderabad, Mumbai, Bangalore, Kochi, Sri Lanka, Taipei, Guangzhou, Adelaide, Brisbane dan juga Surabaya akan dilakukan seminggu sekali.

Sementara, penerbangan ke laluan serantau akan dilakukan dengan lebih kerap. Antaranya, KL-Manila dijadualkan tiga kali seminggu dan Kuala Lumpur ke Jakarta/ Bangkok empat kali seminggu dan Kuala Lumpur ke Singapura lima kali seminggu.

Bagaimanapun, penumpang diingatkan untuk memeriksa syarat-syarat untuk masuk dan keluar sebelum melakukan perjalanan kerana sekatan perjalanan masih berkuat kuasa di kebanyakan negara.

Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan Malaysia Airlines, Kapten Izham Ismail berkata, syarikat penerbangan itu menyambut baik penumpang menggunakan semula perkhidmatan Malaysia Airlines.

"Kami akan terus memastikan keselamatan, kesihatan, dan keselesaan mereka dengan memperkenalkan inisiatif baharu seiring dengan protokol keselamatan dan kesihatan antarabangsa sebagai sebahagian daripada komitmen kami untuk memberikan ketenangan fikiran penumpang sepanjang perjalanan mereka dengan Malaysia Airlines.

"Saya ingin mengambil kesempatan ini untuk mengucapkan terima kasih kepada pelanggan kami atas sokongan dan keyakinan mereka yang berterusan terhadap Malaysia Airlines pada sepanjang waktu yang mencabar ini,” kata Izham.

Dalam persekitaran penularan koronavirus (Covid-19), Malaysia Airlines telah melaksanakan pelbagai langkah dan protokol keselamatan yang dipertingkatkan melibatkan koordinasi dengan pihak berkuasa lapangan terbang untuk memastikan penerbangan dapat dilakukan semuula dalam pada kesihatan serta kesejahteraan penumpang dijaga.

Langkah-langkah ini merangkumi pemeriksaan suhu badan, aktiviti nyahkuman dan pembersihan terhadap semua harta benda serta kemudahan, pelaksanaan penjarakan sosial, penggunaan topeng muka yang wajib dan pemasangan penghalang skrin pelindung di kaunter daftar masuk dan kaunter lain di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA).

Syarikat penerbangan itu juga akan memastikan semua pesawatnya dibersihkan dan nyahcemar pada setiap penerbangan, sementara tandas akan dipastikan sentiasa bersih sepanjang tempoh penerbangan oleh kru kabin.

Penumpang yang mencari penerbangan untuk pulang semula ke tanah air atau melakukan perjalanan penting menggunakan Malaysia Airlines boleh menempah tiket mereka di laman web rasmi syarikat penerbangan itu di laman web rasmi mereka atau menerusi aplikasi Malaysia Airlines, beberapa tarikh penerbangan tersedia untuk membuat tempahan.

Jadual penerbangan tersedia di laman web dan penumpang dinasihatkan untuk melakukan pendaftaran masuk secara dalam talian atau peranti mudah alih untuk mengurangkan interaksi dan mengelakkan beratur panjang di lapangan terbang terutama yang melakukan perjalanan domestik.

Dalam pada itu, Malaysia Airlines melalui akaun media sosial mereka telah melancarkan kempen #cuticutiMalaysia untuk mengajak orang ramai kembali pulihkan semula sektor pelancongan tempatan.


Lebih banyak berita penerbangan disini

Artikel Ini Menarik?

Klik pada bintang untuk menilai!

Purata 5 / 5. Vote count: 1

No votes so far! Be the first to rate this post.

0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Selamat Datang ke Surga Route. Kami suka berkongsi pengalaman menjelajah seluruh dunia.
Shop Online for 31% off Purchase, Get 20RM Promo Code
18 October 2020
3 lagi syarikat penerbangan antarabangsa kembali beroperasi di KLIA

0 (0) Tiga syarikat penerbangan antarabangsa telah kembali beroperasi di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumput (KLIA) bermula pada Oktober 2020 setelah menghentikan seketika operasi mereka akibat wabak pandemik COVID-19. Syarikat penerbangan tersebut ialah British Airways yang menawarkan empat penerbangan seminggu dari KLIA ke United Kingdom, Oman Air yang membuat penerbangan dua kali seminggu ke Muscat […]

Selanjutnya
17 October 2020
Firefly akan menggunakan jet bermula Q1 2021, perkukuh laluan domestik dan ASEAN

0 (0) Firefly, merupakan salah sebuah anak syarikat di bawah Malaysia Airlines Group (MAG) akan memulakan operasi pesawat berkuasa jet bermula awal tahun hadapan. Susulan itu, syarikat penerbangan itu akan menambah 10 pesawat jet berbadan sempit (narrowbody) secara berperingkat mulai suku pertama 2021. Mengulas perkembangan itu, Ketua Pegawai Eksekutif Malaysia Aviation Group (MAG), Kapten Izham […]

Selanjutnya
17 October 2020
Firefly jadi syarikat penerbangan nasional jika Malaysia Airlines 'bungkus'

0 (0) Berhubung krisis kewangan yang melanda Malaysia Airlines akibat wabak COVID-19, pemegang saham syarikat penerbangan tersebut iaitu Khazanah Nasional Bhd mempunyai pilihan untuk menyalur modal kepada Firefly sekali gus menjadikannya sebagai syarikat penerbangan nasional dalam memenuhi keperluan pengangkutan udara negara jika Malaysia Airlines terpaksa ditutup. Ia adalah pilihan yang terakhir dipertimbangkan sayap pelaburan kerajaan […]

Selanjutnya
10 October 2020
New Zealand kini punyai passport paling berkuasa di dunia, Malaysia tangga ke-21

0 (0) Ini adalah saat yang menggembirakan bagi pelancong dari New Zealand kerana passport mereka merampas tempat teratas dalam ranking passport paling berkuasa di dunia. Buku hitam yang menjadi dokumen perjalanan NZ memang tela h perbaiki ranking mereka di dalam indeks sedikit demi sedikit selama bertahun-tahun, dan akhirnya mereka telah mengalahkan Jepun di tempat pertama. […]

Selanjutnya
10 October 2020
Tourism Malaysia Surfcasting Tour 2020, acara hebat buat kaki pancing

0 (0) Hadiah wang tunai RM75,500, 50 unit hamper dan 10 unit barangan aktiviti luar jenama Igloo adalah antara hadiah menarik yang ditawarkan kepada para pemenang pertandingan memancing ‘Tourism Malaysia Surfcasting Tour 2020’ (TMST 2020) yang akan berlangsung semula . Pertandingan memancing persisiran pantai anjuran bersama Tourism Malaysia dan Wakjali Event Management ini telah menyingkap […]

Selanjutnya
cross
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram