Setelah perjalanan domestik dibenarkan oleh pihak kerajaan dan diumumkan oleh Perdana Menteri melalui perutusan khas yang disiarkan secara langsung di kaca televisyen, ramai yang tak sabar-sabar untuk bercuti ataupun pulang ke kampung halaman.

Kini, pengguna penerbangan awam mempunyai satu lagi alternatif syarikat penerbangan yang boleh dinaiki sewaktu tempoh PKP ini apabila Malindo Air meneruskan penerbangan ke hampir semua destinasi domestiknya di Malaysia berkuat kuasa 12 Jun kerana kerajaan secara perlahan-lahan melonggarkan peraturan mengenai sekatan perjalanan dan sosial.

Perkhidmatan domestik yang dijadualkan semula termasuk penerbangan harian dari Lapangan Terbang Sultan Abdul Aziz Shah, Subang ke Kota Bharu; Pulau Pinang; Alor Setar; Johor Bahru; Kuala Terengganu; dan Langkawi. Perkhidmatan Ipoh - Johor Baharu mereka juga akan beroperasi semula pada 12 Jun dengan tiga penerbangan seminggu.

Serentak dengan itu, penerbangan domestik Malindo Air dari Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) ke Kota Kinabalu; Kuching dan Langkawi akan beroperasi semula sepenuhnya.

Tambang sehala bermula dari RM199 untuk perjalanan di Semenanjung Malaysia dari Lapangan Terbang Subang; dari tambang sehala RM289 untuk perjalanan antara KLIA dan Kuching; dan dari RM389 tambang sehala dari KLIA ke Kota Kinabalu.

Tempoh tempahan: Sekarang - 21 Jun 2020. Tempoh Perjalanan: Sekarang - 27 Sep 2020. Berikut merupakan jadual penerbangan Malindo Air

Ketua Pegawai Eksekutif Malindo Air, Kapten Mushafiz Bin Mustafa Bakri mengatakan, "Malindo Air berkomitmen untuk menyebarkan penerbangan kami dan melayani keperluan rakyat Malaysia yang melakukan perjalanan di seluruh negara. Pembukaan perjalanan udara secara beransur-ansur cenderung menjadi progresif, dimulai dengan pasar domestik. Kami pasti akan mengembalikan perkhidmatan antarabangsa kami di rangkaian secara berperingkat apabila keadaan kesihatan global bertambah baik dan sekatan peraturan dicabut sepenuhnya. Kami berharap pelancong akan bersungguh-sungguh untuk memulakan perjalanan tidak lama lagi, yang akan menguntungkan industri ini lagi. "

Mushafiz juga mengatakan bahawa pelancong yang terbang dengan Malindo Air diminta untuk memahami dan mematuhi sepenuhnya dan mematuhi syarat kesihatan dan imigrasi, dan sekatan perjalanan yang ditetapkan oleh pemerintah.

"Malindo Air menyokong penuh usaha kerajaan yang melonggarkan larangan perjalanan secara perlahan-lahan semasa Perintah Pemulihan Pergerakan Pemulihan (RMCO). Memulakan kembali perjalanan domestik kita dengan menghapus sekatan perjalanan adalah bahagian penting dalam pemulihan ekonomi kerana kira-kira 10% daripada KDNK dunia berasal dari pelancongan dan sebahagian besarnya bergantung pada perjalanan udara. Membuat orang terbang dengan selamat akan menjadi dorongan ekonomi yang kuat, ”tambah Mushafiz.

Malindo Air ingin mengulangi bahawa pelanggan yang penerbangannya dibatalkan kerana krisis pandemik Covid-19 akan mengekalkan nilai penuh dari bahagian tiket mereka yang tidak digunakan dalam bentuk Baucar Perjalanan. Tempoh penebusan baucar perjalanan diperpanjang hingga 12 bulan dan tempoh perjalanan adalah hingga 11 bulan menjelang tarikh penebusan.

Seorang penumpang yang menebus baucar pada bulan Mac 2021 akan dapat menempah penerbangannya hingga Februari 2022. Malindo Air juga membenarkan penumpang memindahkan nilai Baucar Perjalanan kepada keluarga dan rakan atau menggunakannya sebagai Baucar Hadiah. Maklumat lanjut disini

Dalam pada itu, Malindo Air komited untuk menjaga kesihatan pekerja dan penumpang mereka dengan pelbagai langkah keselamatan diambil untuk mengurangkan risiko jangkitan COVID-19 dalam operasi penerbangan mereka.

Untuk pertanyaan lebih lanjut, kunjungi www.malindoair.com, tulis ke Penjagaan Pelanggan di customer_care@malindoair.com atau hubungi Pusat Panggilan mereka di (60) 3-7841 5388 dari jam 8 pagi hingga 10 malam setiap hari.

Sudah tiba masanya untuk travel semula. anda boleh menempah perjlanan domestik anda. Sama ada pulang ke kampung, Balik Raya, atau cuti-cuti Malaysia dengan tawaran hebat dari Malindo air .

Kami Kongsi . Anda Terokai

0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Selamat Datang ke Surga Route. Kami suka berkongsi pengalaman menjelajah seluruh dunia.
25 February 2021
Malaysia Airlines mahu perkenal pas kesihatan perjalanan pasca COVID-19

Syarikat penerbangan nasional Malaysia Airlines merancang untuk memperkenalkan Pas Kesihatan Perjalanan Digital bagi membolehkan perjalanan udara yang selamat dalam tempoh pasca Covid-19. Syarikat penerbangan itu menjelaskan kad kesihatan itu akan menyepadu dengan modul daripada Pas Perjalanan yang dilaksanakan Persatuan Pengangkutan Udara Antarabangsa (IATA), sekali gus membolehkan penumpang membuat pasport digital pada aplikasi mudah alih Malaysia […]

Selanjutnya
23 February 2021
Kerajaan cadang pasport vaksin COVID-19, dokumen pengesahan selepas suntikan

Kerajaan bercadang mengeluarkan pasport vaksin sebagai dokumen pengesahan bagi individu yang telah menerima suntikan vaksin COVID-19, kata Menteri Kesihatan Datuk Seri Dr Adham Baba. “Ketika ini, kita cadangkan dua kaedah iaitu dipaparkan (terima suntikan) di aplikasi MySejahtera dan dokumen secara fizikal iaitu dalam bentuk pasport yang boleh diterima negara lain,” katanya. Bercakap pada sidang media selepas menyambut ketibaan […]

Selanjutnya
23 February 2021
COVID19 berakhir pada awal 2022 - Pakar

Pengarah Serantau Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) untuk Eropah, Hans Kluge, percaya bahawa pandemik COVID-19 akan berakhir pada awal tahun depan, lapor Agensi Berita Anadolu. Bercakap kepada saluran penyiaran Denmark, DR.Kluge berkata, COVID-19 masih merebak pada 2021 tetapi akan lebih terkawal berbanding tahun lalu. Sambil menyifatkan senario terburuk kini berakhir, beliau berkata, sudah ada lebih banyak […]

Selanjutnya
23 February 2021
Genting SkyWorlds bakal dibuka pada Q2 2021

Setelah menunggu bertahun-tahun lamanya, akhirnya ada juga berita gembira berkenaan Genting Highlands. Menurut laporan, Taman tema Genting SkyWorlds bakal dibuka kepada orang ramai pada suku kedua tahun ini (2021), sekali gus akan merancakkan semula sektor pelancongan negara kita selepas bergelut dengan pandemik COVID-19. Genting SkyWorlds adalah taman tema paling dinantikan di Asia Tenggara buat ketika […]

Selanjutnya
23 February 2021
Khazanah suntik RM3.6b untuk penstrukturan semula Malaysia Airlines

Khazanah Nasional Berhad akan menyuntik dana RM3.6 bilion kepada syarikat induk Malaysia Airlines Berhad, Malaysia Aviation Group (MAG), bagi menampung kos syarikat itu sepanjang tempoh penstrukturan sehingga 2025. MAG dalam satu kenyataan malam ini memaklumkan Khazanah Nasional telah menyatakan komitmen berkenaan dalam rangka penting program penstrukturan semula berkenaan. Kenyataan itu menyusul selepas Mahkamah Tinggi United […]

Selanjutnya
cross
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram