MAPS Ipoh Akhirnya Ditutup Selepas 3 Tahun Beroperasi

MAPS Ipoh atau nama panjangnya Movie Animation Park Studio dibina sebagai sebuah taman tema animasi pertama di Asia yang akan dapat menjadi tumpuan ramai bukan sahaja dari negeri Perak dan Malaysia, tetapi juga dari negara luar. Ia dibina dengan kos RM607 Juta, melebihi jangkaan asal.

Sebenarnya, tampak kegagalan taman tema ini sejak awal sebelum pembukaan lagi. Taman tema animasi ini pada asalnya dijadual dibuka pada 2015. Bagaimanapun sasaran ini tidak tercapai dan hanya dibuka dua tahun kemudian pada Jun 2017 dengan kualiti permainan yang rendah.

MAPS Ipoh Akhirnya Ditutup Selepas 3 Tahun Beroperasi

Pada awal pembukaan, sasaran pengunjung ialah dua juta setahun. Namun difahamkan hanya 120,000 yang datang dalam setahun .

Pelbagai tarikan disediakan dalam MAPS Ipoh, seperti Dataran Animasi, Zon Fantasi Hutan, Zon ‘Life Action’,  serta penampilan watak-watak animasi seperti Casper the Friendly Ghost, The Smurfs, Megamind dan rumah hantu The Sacred Rianna.

Selain itu, ada juga pertunjukan penuh aksi kereta dan motosikal. Juga ada tarikan Boboiboy 4D untuk para peminat setia animasi Boboiboy.

MAPS Ipoh Akhirnya Ditutup Selepas 3 Tahun Beroperasi

Namun, apa yang menjadi kekesalan ramai pengunjung adalah kualiti-kualiti permainan ini sangat rendah, jauh seperti yang diharapkan. Malah, ada yang berpendapat permainan di MAPS Ipoh tidak lebih daripada permainan Fun Fair.

MAPS melalui hari-hari dalam suasana suram kerana jumlah pengunjung terus berkurang. Dianggarkan hanya dalam lingkungan 200 orang berkunjung sehari.

Langkah yang diambil bagi mengatasi masalah ini ialah dengan mengurangkan harga tiket masuk. Namun sambutan masih tetap mengecewakan. Disebabkan itu, pihak pengurusan membuat keputusan untuk membenarkan kemasukan percuma ke MAPS Ipoh dan pengunjung hanya perlu membayar jika ingin menaiki apa-apa permainan. Namun, usaha ini juga gagal menjana keuntungan.

MAPS Ipoh Akhirnya Ditutup Selepas 3 Tahun Beroperasi

Akibatnya hayat MAPS tidak panjang. Setelah hampir tiga tahun beroperasi, akhirnya mulai Selasa, 28 Januari 2020, MAPS ditutup sehingga diberitahu kelak.

Langkah akhir  ini diambil kerana kerugian yang ditanggung oleh MAPS sudah tidak dapat dibendung dengan beban hutang semakin menimbun. Dianggarkan jumlah hutang sudah melebihi RM500 juta. Pendapatan yang diperoleh jauh daripada mencukupi untuk menampung kos operasi.

0 0 votes
Article Rating
Categories: ,
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Selamat Datang ke Surga Route. Kami suka berkongsi pengalaman menjelajah seluruh dunia.
17 May 2022
Perbaharui Pasport Hanya Melalui Atas Talian Mulai 11 Mei 2022. Ini Cara-Caranya

Sejak pembukaan sempadan negara, ramai dah mula nak melepaskan gian untuk 'travel' ke luar negara. Bila check passport, rupanya dah tamat tempoh dan perlu perbaharui. Memang beratur panjanglah pejabat imigresen tu. Mungkin disebabkan itu, Jabatan Imigresen Malaysia memaklumkan bahawa prosedur terkini untuk memperbaharui pasport adalah hanya menggunakan atas talian. 'Walk-in' dah tidak diterima ya. Melainkan […]

Selanjutnya
13 May 2022
MyAirline, Syarikat Penerbangan Tambang Murah Terbaharu Bakal Diperkenal

Untuk mereka yang selalu menaiki penerbangan bagi tujuan domestik atau perjalanan serantau, ada berita baik untuk anda. Sebuah lagi syarikat penerbangan tambang murah tempatan telah diperkenalkan dan bakal memulakan operasi tidak lama lagi. Sebuah syarikat penerbangan tambang murah yang baharu itu adalah MYAirline Sdn Bhd (MYAirline) berpengkalan di Kuala Lumpur yang telah diberikan kelulusan bersyarat […]

Selanjutnya
13 May 2022
Padang Kota Lama Kembali Dibuka Dengan Wajah Baru ! Kos Penambahbaikan RM12.9 Juta !

Wah, seronoklah orang Penang. Sekarang dah boleh bersiar-siar dan menikmati pemandangan pesisir pantai di Padang Kota Lama dengan lebih selesa selepas projek pengukuhan dan penambahbaikan tembok laut Padang Kota Lama telah selesai sepenuhnya. Projek sepanjang kira-kira 570 meter dari Medan Selera Renong ke Pangkalan Tentera Laut Diraja Malaysia itu mula dibina pada 2016 dan dikatakan menelan […]

Selanjutnya
12 May 2022
Silverlakes Village Outlet Bakal Dibuka di Batu Gajah, Perak. Hanya 30 Minit Dari Bandaraya Ipoh !

Sebuah 'outlet village' di Batu Gajah, Perak telah hampir siap sepenuhnya dan bakal dibuka. Outlet tersebut dengan nama Silverlakes Village Outlet dijangka akan dibuka sekitar pertengahan tahun 2022 atau selewat-lewatnya pada Q4 2022. Selepas ini, bolehlah sebelum balik beraya di kampung singgah sini dulu. Lokasinya hanya 30 Minit dari Bandaraya Ipoh.Kalau dari Lebuhraya PLUS boleh […]

Selanjutnya
12 May 2022
Kafe Belibis Tawar Pengalaman Unik Makan Dalam Koc Keretapi di Pekan, Pahang

Kalau cakap mengenai pelancongan di Negeri Pahang, ramai dari kita pasti terfikir mengenai Cameron Highlands, Genting Highlands, Cherating, Bukit Fraser dan Kuantan sahaja kan. Sebenarnya banyak lagi tau tempat menarik di sekitar negeri terbesar Semenanjung Malaysia ini. Misalnya, kalau anda ke Pekan jangan lupa untuk melawat Muzium Sultan Abu Bakar (Muzium Pahang). Apa yang menarik […]

Selanjutnya
cross
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram