0
(0)

Dari Asia hingga ke Eropah, negara-negara di seluruh dunia perlahan-lahan meringankan arahan pengasingan/lockdown/kawalan pergerakan atau apa-apa sahaja terma yang digunakan mereka dalam usaha untuk mengembalikan rutin normal masyarakat dunia. Antaranya adalah sektor pelancongan yang begitu terkesan dengan wabak COVID-19 ini.

Tidak terkecuali negara-negara di kepulauan Caribbean yang begitu terkenal dengan pelancongan laut, pelayaran antarabangsa, dan pengalaman melakukan scuba diving ditemani iklim tropika.

Terdapat 22 buah negara pulau di Laut Carribean dan 12 negara di sempadannya. Antara jumlah tersebut, terdapat beberapa negara yang bersedia untuk membuka sempadan mereka buat pelancongan musim panas Jun 2020 ini walaupun dunia sedang dihimpit pandemik COVID-19. Antaranya :

Saint Lucia

Negara ini mungkin tidak dikenali oleh pelancong Malaysia. Tetapi, negara pulau di lautan Caribbean ini sering kali menjadi tumpuan pelancong antarabangsa untuk menikmati pantai di pergunungan berapi , serta lautan jernih yang menenangkan.

Kerajaan Saint Lucia mengumumkan pembukaan kembali negara mereka kepada pelancong secara bertahap bermula 4 Jun ini. Pelancong perlu negatif COVID-19 dalam ujian yang akan dilakukan semasa ketibaan mereka, dan semestinya melepasi semua pemeriksaan pemeriksaan suhu di lapangan terbang, hotel, dan di restoran, serta mewajibkan pemakaian topeng muka dan jarak sosial.

Antigua dan Barbuda

negara antigua dan barbuda
Sumber : Move Abroad Now

Antigua dan Barbuda adalah negara Komanwel merdeka yang terdiri dari beberapa pulau yang kecil. Negara ini terletak di titik pertemuan antara lautan Atlantik dan Caribbean. Negara ini cukup terkenal dengan keindahan pantai, hutan hujan (rainforest) dan resort mewah dan eksklusif.

Menteri Pelancongan Antigua dan Barbuda, Charles Fernandez berkata dalam mesyuarat maya (virtual meeting) , penerbangan pesawat syarikat American Airlines dari Miami dijadualkan pada 4 Jun adalah tanda negara tersebut akan membuka semula sektor pelancongan mereka buat warga asing. Penerbangan itu akan menjadi penerbangan penumpang awam pertama ke negara itu selepas 10 minggu.

Aruba

Aruba mengumumkan bahawa mereka akan menyambut kedatangan pengunjung bermula antara 15 Jun dan 1 Julai. Biro pelawatnya mengatakan bahawa ini boleh berubah, namun, kerana mereka "mungkin mempertimbangkan langkah pencegahan tambahan jika diperlukan."

Perniagaan tidak penting seperti pusat membeli-belah, pawagam, restoran luar, salun kecantikan, dan kemudahan penjagaan anak akan dibuka lebih awal iaitu pada 25 Mei. Namun, negara pulau ini memiliki tempoh larangan bermula jam 10 malam hingga jam 5 pagi, bermakna semua perniagaan yang tidak penting perlu ditutup pada jam 9 malam.

Selain daripada itu, terdapat juga sebuah negara di kepulauan Caribbean yang telah pun dibuka buat para pelancong. Negara tersebut adalah :

Barbados

Sumber : Hospitality Net

Bagaimanapun, para pelawat yang tiba di waktu ini mesti menjalani proses kuarantin wajib selama 14-hari sebelum dibenarkan bergerak secara bebas di negara tersebut.

Artikel Ini Menarik?

Klik pada bintang untuk menilai!

Purata 0 / 5. Vote count: 0

No votes so far! Be the first to rate this post.

0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Selamat Datang ke Surga Route. Kami suka berkongsi pengalaman menjelajah seluruh dunia.
Shop Online for 31% off Purchase, Get 20RM Promo Code
18 October 2020
3 lagi syarikat penerbangan antarabangsa kembali beroperasi di KLIA

0 (0) Tiga syarikat penerbangan antarabangsa telah kembali beroperasi di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumput (KLIA) bermula pada Oktober 2020 setelah menghentikan seketika operasi mereka akibat wabak pandemik COVID-19. Syarikat penerbangan tersebut ialah British Airways yang menawarkan empat penerbangan seminggu dari KLIA ke United Kingdom, Oman Air yang membuat penerbangan dua kali seminggu ke Muscat […]

Selanjutnya
17 October 2020
Firefly akan menggunakan jet bermula Q1 2021, perkukuh laluan domestik dan ASEAN

0 (0) Firefly, merupakan salah sebuah anak syarikat di bawah Malaysia Airlines Group (MAG) akan memulakan operasi pesawat berkuasa jet bermula awal tahun hadapan. Susulan itu, syarikat penerbangan itu akan menambah 10 pesawat jet berbadan sempit (narrowbody) secara berperingkat mulai suku pertama 2021. Mengulas perkembangan itu, Ketua Pegawai Eksekutif Malaysia Aviation Group (MAG), Kapten Izham […]

Selanjutnya
17 October 2020
Firefly jadi syarikat penerbangan nasional jika Malaysia Airlines 'bungkus'

0 (0) Berhubung krisis kewangan yang melanda Malaysia Airlines akibat wabak COVID-19, pemegang saham syarikat penerbangan tersebut iaitu Khazanah Nasional Bhd mempunyai pilihan untuk menyalur modal kepada Firefly sekali gus menjadikannya sebagai syarikat penerbangan nasional dalam memenuhi keperluan pengangkutan udara negara jika Malaysia Airlines terpaksa ditutup. Ia adalah pilihan yang terakhir dipertimbangkan sayap pelaburan kerajaan […]

Selanjutnya
10 October 2020
New Zealand kini punyai passport paling berkuasa di dunia, Malaysia tangga ke-21

0 (0) Ini adalah saat yang menggembirakan bagi pelancong dari New Zealand kerana passport mereka merampas tempat teratas dalam ranking passport paling berkuasa di dunia. Buku hitam yang menjadi dokumen perjalanan NZ memang tela h perbaiki ranking mereka di dalam indeks sedikit demi sedikit selama bertahun-tahun, dan akhirnya mereka telah mengalahkan Jepun di tempat pertama. […]

Selanjutnya
10 October 2020
Tourism Malaysia Surfcasting Tour 2020, acara hebat buat kaki pancing

0 (0) Hadiah wang tunai RM75,500, 50 unit hamper dan 10 unit barangan aktiviti luar jenama Igloo adalah antara hadiah menarik yang ditawarkan kepada para pemenang pertandingan memancing ‘Tourism Malaysia Surfcasting Tour 2020’ (TMST 2020) yang akan berlangsung semula . Pertandingan memancing persisiran pantai anjuran bersama Tourism Malaysia dan Wakjali Event Management ini telah menyingkap […]

Selanjutnya
cross
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram