Dari Asia hingga ke Eropah, negara-negara di seluruh dunia perlahan-lahan meringankan arahan pengasingan/lockdown/kawalan pergerakan atau apa-apa sahaja terma yang digunakan mereka dalam usaha untuk mengembalikan rutin normal masyarakat dunia. Antaranya adalah sektor pelancongan yang begitu terkesan dengan wabak COVID-19 ini.

Tidak terkecuali negara-negara di kepulauan Caribbean yang begitu terkenal dengan pelancongan laut, pelayaran antarabangsa, dan pengalaman melakukan scuba diving ditemani iklim tropika.

Terdapat 22 buah negara pulau di Laut Carribean dan 12 negara di sempadannya. Antara jumlah tersebut, terdapat beberapa negara yang bersedia untuk membuka sempadan mereka buat pelancongan musim panas Jun 2020 ini walaupun dunia sedang dihimpit pandemik COVID-19. Antaranya :

Saint Lucia

Negara ini mungkin tidak dikenali oleh pelancong Malaysia. Tetapi, negara pulau di lautan Caribbean ini sering kali menjadi tumpuan pelancong antarabangsa untuk menikmati pantai di pergunungan berapi , serta lautan jernih yang menenangkan.

Kerajaan Saint Lucia mengumumkan pembukaan kembali negara mereka kepada pelancong secara bertahap bermula 4 Jun ini. Pelancong perlu negatif COVID-19 dalam ujian yang akan dilakukan semasa ketibaan mereka, dan semestinya melepasi semua pemeriksaan pemeriksaan suhu di lapangan terbang, hotel, dan di restoran, serta mewajibkan pemakaian topeng muka dan jarak sosial.

Antigua dan Barbuda

negara antigua dan barbuda
Sumber : Move Abroad Now

Antigua dan Barbuda adalah negara Komanwel merdeka yang terdiri dari beberapa pulau yang kecil. Negara ini terletak di titik pertemuan antara lautan Atlantik dan Caribbean. Negara ini cukup terkenal dengan keindahan pantai, hutan hujan (rainforest) dan resort mewah dan eksklusif.

Menteri Pelancongan Antigua dan Barbuda, Charles Fernandez berkata dalam mesyuarat maya (virtual meeting) , penerbangan pesawat syarikat American Airlines dari Miami dijadualkan pada 4 Jun adalah tanda negara tersebut akan membuka semula sektor pelancongan mereka buat warga asing. Penerbangan itu akan menjadi penerbangan penumpang awam pertama ke negara itu selepas 10 minggu.

Aruba

Aruba mengumumkan bahawa mereka akan menyambut kedatangan pengunjung bermula antara 15 Jun dan 1 Julai. Biro pelawatnya mengatakan bahawa ini boleh berubah, namun, kerana mereka "mungkin mempertimbangkan langkah pencegahan tambahan jika diperlukan."

Perniagaan tidak penting seperti pusat membeli-belah, pawagam, restoran luar, salun kecantikan, dan kemudahan penjagaan anak akan dibuka lebih awal iaitu pada 25 Mei. Namun, negara pulau ini memiliki tempoh larangan bermula jam 10 malam hingga jam 5 pagi, bermakna semua perniagaan yang tidak penting perlu ditutup pada jam 9 malam.

Selain daripada itu, terdapat juga sebuah negara di kepulauan Caribbean yang telah pun dibuka buat para pelancong. Negara tersebut adalah :

Barbados

Sumber : Hospitality Net

Bagaimanapun, para pelawat yang tiba di waktu ini mesti menjalani proses kuarantin wajib selama 14-hari sebelum dibenarkan bergerak secara bebas di negara tersebut.

0 0 votes
Article Rating
Categories:
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Selamat Datang ke Surga Route. Kami suka berkongsi pengalaman menjelajah seluruh dunia.
8 September 2021
Mulai 16 September, Malindo Air terbang 6 kali sehari ke Langkawi

Syarikat penerbangan Malindo Air menawarkan enam penerbangan setiap hari ke Langkawi susulan pembukaan semula sektor pelancongan secara gelembung perjalanan ke pulau itu, bermula 16 September ini. Ketua Pegawai Eksekutif Malindo Air, Kapten Mushafiz Mustafa Bakri, berkata lima daripada penerbangan itu adalah dari Lapangan Terbang Sultan Abdul Aziz Shah atau dikenali sebagai Subang Skypark dan satu […]

Selanjutnya
1 September 2021
'Malaysia Street' di Gaza, hadiah ulangtahun kemerdekaan ke-64

Sumbangan Malaysia terhadap perjuangan rakyat Palestin akhirnya diabadikan dan dijadikan 'sebahagian' daripada negara Palestin. Malaysia berdiri tegus bersama perjuangan rakyat Palestin mengakhiri pendudukan haram Israel dan mencapai kemerdekaan bermula daripada usaha perdamaian, desakan di peringkat antarabangsa, misi kemanusiaan dan solidariti. Terbaru, Palestin menzahirkan penghargaan terhadap segala sumbangan dan sokongan dari Malaysia dengan mengabadikan nama 'Malaysia' […]

Selanjutnya
11 August 2021
Malaysia Airlines tawar tambang istimewa buat penerima lengkap dos vaksin COVID-19

Malaysia Airlines Bhd menawarkan tambang istimewa serendah RM89 dalam kategori 'Economy Lite' bagi destinasi domestik kepada pasangan suami isteri serta ibu dan bapa yang sudah lengkap menerima dua dos vaksin COVID-19 untuk bertemu orang tersayang. Malaysia Airlines dalam satu kenyataan hari ini berkata, promosi istimewa itu tersedia untuk tempahan mulai 10 Ogos sehingga 30 September, […]

Selanjutnya
11 August 2021
MATA minta pengunjung dan pekerja patuhi SOP bendung penularan COVID-19

Berikutan kebenaran merentas negeri bagi tujuan pelancongan domestik untuk individu lengkap dua dos vaksin Covid-19 , Persatuan Agensi Pelancongan Malaysia (MATA) berharap agar semua ahlinya memastikan setiap pengunjung dan pekerja mematuhi sepenuhnya prosedur operasi standard (SOP) yang ditetapkan. Presidennya Datuk Mohd Khalid Harun berkata, bagi ahli MATA terutama hotel dan inap desa, ia sudah tentu […]

Selanjutnya
7 August 2021
Kebenaran tunai umrah dijangka diberi tahun 2021 ini

Rakyat Malaysia dijangka dibenarkan mengunjungi Arab Saudi termasuk menunaikan ibadah umrah dalam tahun ini (2021), Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Agama) Datuk Zulkifli Mohamad Al-Bakri berkata rakyat Malaysia dijangka dibenarkan mengunjungi Arab Saudi termasuk menunaikan ibadah umrah dalam tahun ini (2021). Bagaimanapun, beliau berkata keputusan itu bergantung kepada situasi semasa COVID-19 di negara […]

Selanjutnya
cross
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram