Dari Asia hingga ke Eropah, negara-negara di seluruh dunia perlahan-lahan meringankan arahan pengasingan/lockdown/kawalan pergerakan atau apa-apa sahaja terma yang digunakan mereka dalam usaha untuk mengembalikan rutin normal masyarakat dunia. Antaranya adalah sektor pelancongan yang begitu terkesan dengan wabak COVID-19 ini.

Tidak terkecuali negara-negara di kepulauan Caribbean yang begitu terkenal dengan pelancongan laut, pelayaran antarabangsa, dan pengalaman melakukan scuba diving ditemani iklim tropika.

Terdapat 22 buah negara pulau di Laut Carribean dan 12 negara di sempadannya. Antara jumlah tersebut, terdapat beberapa negara yang bersedia untuk membuka sempadan mereka buat pelancongan musim panas Jun 2020 ini walaupun dunia sedang dihimpit pandemik COVID-19. Antaranya :

Saint Lucia

Negara ini mungkin tidak dikenali oleh pelancong Malaysia. Tetapi, negara pulau di lautan Caribbean ini sering kali menjadi tumpuan pelancong antarabangsa untuk menikmati pantai di pergunungan berapi , serta lautan jernih yang menenangkan.

Kerajaan Saint Lucia mengumumkan pembukaan kembali negara mereka kepada pelancong secara bertahap bermula 4 Jun ini. Pelancong perlu negatif COVID-19 dalam ujian yang akan dilakukan semasa ketibaan mereka, dan semestinya melepasi semua pemeriksaan pemeriksaan suhu di lapangan terbang, hotel, dan di restoran, serta mewajibkan pemakaian topeng muka dan jarak sosial.

Antigua dan Barbuda

negara antigua dan barbuda
Sumber : Move Abroad Now

Antigua dan Barbuda adalah negara Komanwel merdeka yang terdiri dari beberapa pulau yang kecil. Negara ini terletak di titik pertemuan antara lautan Atlantik dan Caribbean. Negara ini cukup terkenal dengan keindahan pantai, hutan hujan (rainforest) dan resort mewah dan eksklusif.

Menteri Pelancongan Antigua dan Barbuda, Charles Fernandez berkata dalam mesyuarat maya (virtual meeting) , penerbangan pesawat syarikat American Airlines dari Miami dijadualkan pada 4 Jun adalah tanda negara tersebut akan membuka semula sektor pelancongan mereka buat warga asing. Penerbangan itu akan menjadi penerbangan penumpang awam pertama ke negara itu selepas 10 minggu.

Aruba

Aruba mengumumkan bahawa mereka akan menyambut kedatangan pengunjung bermula antara 15 Jun dan 1 Julai. Biro pelawatnya mengatakan bahawa ini boleh berubah, namun, kerana mereka "mungkin mempertimbangkan langkah pencegahan tambahan jika diperlukan."

Perniagaan tidak penting seperti pusat membeli-belah, pawagam, restoran luar, salun kecantikan, dan kemudahan penjagaan anak akan dibuka lebih awal iaitu pada 25 Mei. Namun, negara pulau ini memiliki tempoh larangan bermula jam 10 malam hingga jam 5 pagi, bermakna semua perniagaan yang tidak penting perlu ditutup pada jam 9 malam.

Selain daripada itu, terdapat juga sebuah negara di kepulauan Caribbean yang telah pun dibuka buat para pelancong. Negara tersebut adalah :

Barbados

Sumber : Hospitality Net

Bagaimanapun, para pelawat yang tiba di waktu ini mesti menjalani proses kuarantin wajib selama 14-hari sebelum dibenarkan bergerak secara bebas di negara tersebut.

0 0 votes
Article Rating
Categories:
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Selamat Datang ke Surga Route. Kami suka berkongsi pengalaman menjelajah seluruh dunia.
9 January 2022
Berangan Jadi Mr.Pilot Dengan Simulator SimflightKL Serendah RM59 !

Jika anda teringin untuk merasa menjadi juruterbang atau nak tahu bagaimana rasanya mengendalikan kapal terbang, boleh cuba menjadi juruterbang pesawat melalui simulator Airbus A320. Simulator ini terletak di Simflightkl Malaysia , Lapangan Terbang Subang atau dikenali sebagai Subang Skypark. Harganya tidak terlalu mahal, ada pakej paling murah bermula RM59 seorang. Dengan pakej ini, anda dapat […]

Selanjutnya
9 January 2022
Avante Bandar Utama : Hotel 5 Bintang Mesra Kanak-Kanak Terbaru di Lembah Klang Hanya RM 150 Semalam

Kami sebenarnya 'tak boleh brain' , macamana hotel 5 bintang ini belum viral lagi, sebab hotel ini mempunyai pelbagai kelebihan yang tak ada di tempat lain. Hotel 5 bintang di Lembah Klang selalunya adalah hotel bisnes yang digunakan oleh golongan korporat bagi tujuan penginapan, mesyuarat, seminar dan pelbagai lagi. Senang kata, hotel di Lembah Klang […]

Selanjutnya
5 January 2022
Malindo Air Buka Laluan Baharu Kota Bharu-Langkawi Bermula 27 Januari 2021

Buat warga Pantai Timur terutamanya dari negeri Kelantan, selepas ini semakin mudah untuk melancong ke Pulau Langkawi. Tak perlu transit di lapangan terbang lain lagi dah, sekaligus memudahkan dan memendekkan lagi perjalanan. Yelah, sebelum ini perlu transit di Kuala Lumpur dulu ataupun melakukan perjalanan darat yang meletihkan. Terbaru, Malindo Air telah memperkenalkan laluan penerbangan baharu […]

Selanjutnya
5 January 2022
Taman Eko Burung Merak Perai dibuka Mulai 1 Januari 2022

Orang ramai kini berpeluang untuk menyaksikan sendiri pelbagai spesies burung merak yang juga dikenali sebagai burung tercantik dunia di Taman Eko Burung Merak Perai di Taman Kimsar yang telah dibuka untuk kunjungan orang ramai bermula 1 Januari lepas. Terletak bersebelahan dengan Sungai Perai, Presiden Persatuan Rekreasi Burung Merak Eco Perai Pulau Pinang, D Paranthaman berkata, […]

Selanjutnya
4 January 2022
Rollerwa : Pusat Luncur Terbaru Dari Korea Selatan Dibuka di 1 Utama

Kompleks membeli-belah 1 Utama sememangnya terkenal di kalangan warga Lembah Klang sebagai sebuah gedung membeli-belah terbesar di Malaysia dan mempunyai pelbagai tarikan. Bukan sahaja destinasi membeli-belah, terdapat juga pusat hiburan seperti panggung wayang, auditorium, dan pelbagai lagi. Terbaru, sebuah pusat luncur terbaru berasal dari Korea Selatan iaitu Rollerwa telah dibuka di District K, tingkat 1 […]

Selanjutnya
cross
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram