0
(0)

LEMBAGA Pelancongan Negeri Sembilan (LPNS) merangka pelan tindakan yang komprehensif dalam usaha menghidupkan dan mengaktifkan semula sektor pelancongan negeri selepas terkesan dengan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) bagi menangani penularan wabak Covid-19.

Pengurus Besar LPNS, Muhammad Zahir Mazlan berkata, pelan itu membabitkan tiga pelan tindakan yang sudah mula dilaksanakan iaitu mengemaskinikan produk pelancongan terkini.

Selain itu, mereka akan membantu mempromosikan produk pelancongan dalam kalangan pengusaha tempatan yang baharu bertapak selaras dengan hasrat menaikkan produk baharu yang sebelum ini tidak berapa dikenali ramai.

"Kita juga akan memberikan pengiktirafan dan tanda pengenalan dalam bentuk plak kepada pengusaha tempatan yang terbabit secara langsung dengan sektor pelancongan yang beridentitikan Negeri Sembilan.

"Ia termasuk kraftangan, makanan tradisional dan produk lain yang bersesuaian yang mana pengusaha dan premis mereka ini akan disenaraikan dalam kalangan ikon pelancongan negeri.

"Ini sekali gus dapat menarik lebih ramai pelancong terutama dari luar negeri ini yang ingin mendapatkan produk beridentitikan Negeri Sembilan," katanya kepada NSTP di Seremban.

Muhammad Zahir berkata, pihaknya yakin sektor pelancongan negeri ini akan kembali hidup apabila semua destinasi termasuk pusat rekreasi dan pantai peranginan khususnya Port Dickson sudah dibuka kepada awam.

Malah katanya, hotel dan resort di negeri ini juga sedang menjalankan promosi dengan tawaran diskaun antara 50 hingga 80 peratus bagi pakej penginapan yang disediakan.

Mengenai sasaran LPNS terhadap jumlah pelancong tahun ini, Muhammad Zahir berkata, pada peringkat awal ia disasarkan antara lima hingga tujuh juta, tetapi jangkaan itu mungkin tidak dapat dicapai susulan pandemik Covid-19.

"Pandemik ini banyak memberi kesan kepada sektor pelancongan negeri, namun kita yakin Negeri Sembilan akan tetap jadi tumpuan pengunjung," katanya.

Sumber : Harian Metro

Kami Kongsi. Anda Terokai

Artikel Ini Menarik?

Klik pada bintang untuk menilai!

Purata 0 / 5. Vote count: 0

No votes so far! Be the first to rate this post.

0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Selamat Datang ke Surga Route. Kami suka berkongsi pengalaman menjelajah seluruh dunia.
Shop Online for 31% off Purchase, Get 20RM Promo Code
18 October 2020
3 lagi syarikat penerbangan antarabangsa kembali beroperasi di KLIA

0 (0) Tiga syarikat penerbangan antarabangsa telah kembali beroperasi di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumput (KLIA) bermula pada Oktober 2020 setelah menghentikan seketika operasi mereka akibat wabak pandemik COVID-19. Syarikat penerbangan tersebut ialah British Airways yang menawarkan empat penerbangan seminggu dari KLIA ke United Kingdom, Oman Air yang membuat penerbangan dua kali seminggu ke Muscat […]

Selanjutnya
17 October 2020
Firefly akan menggunakan jet bermula Q1 2021, perkukuh laluan domestik dan ASEAN

0 (0) Firefly, merupakan salah sebuah anak syarikat di bawah Malaysia Airlines Group (MAG) akan memulakan operasi pesawat berkuasa jet bermula awal tahun hadapan. Susulan itu, syarikat penerbangan itu akan menambah 10 pesawat jet berbadan sempit (narrowbody) secara berperingkat mulai suku pertama 2021. Mengulas perkembangan itu, Ketua Pegawai Eksekutif Malaysia Aviation Group (MAG), Kapten Izham […]

Selanjutnya
17 October 2020
Firefly jadi syarikat penerbangan nasional jika Malaysia Airlines 'bungkus'

0 (0) Berhubung krisis kewangan yang melanda Malaysia Airlines akibat wabak COVID-19, pemegang saham syarikat penerbangan tersebut iaitu Khazanah Nasional Bhd mempunyai pilihan untuk menyalur modal kepada Firefly sekali gus menjadikannya sebagai syarikat penerbangan nasional dalam memenuhi keperluan pengangkutan udara negara jika Malaysia Airlines terpaksa ditutup. Ia adalah pilihan yang terakhir dipertimbangkan sayap pelaburan kerajaan […]

Selanjutnya
10 October 2020
New Zealand kini punyai passport paling berkuasa di dunia, Malaysia tangga ke-21

0 (0) Ini adalah saat yang menggembirakan bagi pelancong dari New Zealand kerana passport mereka merampas tempat teratas dalam ranking passport paling berkuasa di dunia. Buku hitam yang menjadi dokumen perjalanan NZ memang tela h perbaiki ranking mereka di dalam indeks sedikit demi sedikit selama bertahun-tahun, dan akhirnya mereka telah mengalahkan Jepun di tempat pertama. […]

Selanjutnya
10 October 2020
Tourism Malaysia Surfcasting Tour 2020, acara hebat buat kaki pancing

0 (0) Hadiah wang tunai RM75,500, 50 unit hamper dan 10 unit barangan aktiviti luar jenama Igloo adalah antara hadiah menarik yang ditawarkan kepada para pemenang pertandingan memancing ‘Tourism Malaysia Surfcasting Tour 2020’ (TMST 2020) yang akan berlangsung semula . Pertandingan memancing persisiran pantai anjuran bersama Tourism Malaysia dan Wakjali Event Management ini telah menyingkap […]

Selanjutnya
cross
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram