LEMBAGA Pelancongan Negeri Sembilan (LPNS) merangka pelan tindakan yang komprehensif dalam usaha menghidupkan dan mengaktifkan semula sektor pelancongan negeri selepas terkesan dengan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) bagi menangani penularan wabak Covid-19.

Pengurus Besar LPNS, Muhammad Zahir Mazlan berkata, pelan itu membabitkan tiga pelan tindakan yang sudah mula dilaksanakan iaitu mengemaskinikan produk pelancongan terkini.

Selain itu, mereka akan membantu mempromosikan produk pelancongan dalam kalangan pengusaha tempatan yang baharu bertapak selaras dengan hasrat menaikkan produk baharu yang sebelum ini tidak berapa dikenali ramai.

"Kita juga akan memberikan pengiktirafan dan tanda pengenalan dalam bentuk plak kepada pengusaha tempatan yang terbabit secara langsung dengan sektor pelancongan yang beridentitikan Negeri Sembilan.

"Ia termasuk kraftangan, makanan tradisional dan produk lain yang bersesuaian yang mana pengusaha dan premis mereka ini akan disenaraikan dalam kalangan ikon pelancongan negeri.

"Ini sekali gus dapat menarik lebih ramai pelancong terutama dari luar negeri ini yang ingin mendapatkan produk beridentitikan Negeri Sembilan," katanya kepada NSTP di Seremban.

Muhammad Zahir berkata, pihaknya yakin sektor pelancongan negeri ini akan kembali hidup apabila semua destinasi termasuk pusat rekreasi dan pantai peranginan khususnya Port Dickson sudah dibuka kepada awam.

Malah katanya, hotel dan resort di negeri ini juga sedang menjalankan promosi dengan tawaran diskaun antara 50 hingga 80 peratus bagi pakej penginapan yang disediakan.

Mengenai sasaran LPNS terhadap jumlah pelancong tahun ini, Muhammad Zahir berkata, pada peringkat awal ia disasarkan antara lima hingga tujuh juta, tetapi jangkaan itu mungkin tidak dapat dicapai susulan pandemik Covid-19.

"Pandemik ini banyak memberi kesan kepada sektor pelancongan negeri, namun kita yakin Negeri Sembilan akan tetap jadi tumpuan pengunjung," katanya.

Sumber : Harian Metro

Kami Kongsi. Anda Terokai

0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Selamat Datang ke Surga Route. Kami suka berkongsi pengalaman menjelajah seluruh dunia.
25 February 2021
Malaysia Airlines mahu perkenal pas kesihatan perjalanan pasca COVID-19

Syarikat penerbangan nasional Malaysia Airlines merancang untuk memperkenalkan Pas Kesihatan Perjalanan Digital bagi membolehkan perjalanan udara yang selamat dalam tempoh pasca Covid-19. Syarikat penerbangan itu menjelaskan kad kesihatan itu akan menyepadu dengan modul daripada Pas Perjalanan yang dilaksanakan Persatuan Pengangkutan Udara Antarabangsa (IATA), sekali gus membolehkan penumpang membuat pasport digital pada aplikasi mudah alih Malaysia […]

Selanjutnya
23 February 2021
Kerajaan cadang pasport vaksin COVID-19, dokumen pengesahan selepas suntikan

Kerajaan bercadang mengeluarkan pasport vaksin sebagai dokumen pengesahan bagi individu yang telah menerima suntikan vaksin COVID-19, kata Menteri Kesihatan Datuk Seri Dr Adham Baba. “Ketika ini, kita cadangkan dua kaedah iaitu dipaparkan (terima suntikan) di aplikasi MySejahtera dan dokumen secara fizikal iaitu dalam bentuk pasport yang boleh diterima negara lain,” katanya. Bercakap pada sidang media selepas menyambut ketibaan […]

Selanjutnya
23 February 2021
COVID19 berakhir pada awal 2022 - Pakar

Pengarah Serantau Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) untuk Eropah, Hans Kluge, percaya bahawa pandemik COVID-19 akan berakhir pada awal tahun depan, lapor Agensi Berita Anadolu. Bercakap kepada saluran penyiaran Denmark, DR.Kluge berkata, COVID-19 masih merebak pada 2021 tetapi akan lebih terkawal berbanding tahun lalu. Sambil menyifatkan senario terburuk kini berakhir, beliau berkata, sudah ada lebih banyak […]

Selanjutnya
23 February 2021
Genting SkyWorlds bakal dibuka pada Q2 2021

Setelah menunggu bertahun-tahun lamanya, akhirnya ada juga berita gembira berkenaan Genting Highlands. Menurut laporan, Taman tema Genting SkyWorlds bakal dibuka kepada orang ramai pada suku kedua tahun ini (2021), sekali gus akan merancakkan semula sektor pelancongan negara kita selepas bergelut dengan pandemik COVID-19. Genting SkyWorlds adalah taman tema paling dinantikan di Asia Tenggara buat ketika […]

Selanjutnya
23 February 2021
Khazanah suntik RM3.6b untuk penstrukturan semula Malaysia Airlines

Khazanah Nasional Berhad akan menyuntik dana RM3.6 bilion kepada syarikat induk Malaysia Airlines Berhad, Malaysia Aviation Group (MAG), bagi menampung kos syarikat itu sepanjang tempoh penstrukturan sehingga 2025. MAG dalam satu kenyataan malam ini memaklumkan Khazanah Nasional telah menyatakan komitmen berkenaan dalam rangka penting program penstrukturan semula berkenaan. Kenyataan itu menyusul selepas Mahkamah Tinggi United […]

Selanjutnya
cross
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram