Lion Air Group of Indonesia telah memulakan semula operasi mereka setelah pemerintah larangan penerbangan domestik dibatalkan, namun nampaknya mereka terpaksa menutup semula operasi tersebut.

Tetapi, kali ini berpunca dari ramai penumpang mereka yang degil dan tidak mahu ikut arahan yang dikeluarkan dalam usaha membendung wabak COVID-19.

Kisahnya begini, pada 24 April, pihak berkuasa Indonesia menghentikan perjalanan udara domestik dalam usaha untuk mengurangkan penyebaran coronavirus. Lion Air, dengan anak syarikat iaitu Batik Air dan Wings Air, memiliki sekitar 55% pasaran domestik di Indonesia tau , mereka pun terpaksa menutup operasi.

lion air
Sumber : International Flight Network

Penutupan itu adalah sebahagian daripada usaha untuk menyekat perjalanan domestik kerana kebiasaan di awal Ramadan, ramai orang Indonesia akan balik ke kampung halaman mereka dan pastilah berpotensi menyebarkan virus.

Kemudian, Lion Air Group diizinkan untuk beroperasi semula selepas tamat tempoh awal ramadan.

Larangan penerbangan penumpang dilonggarkan oleh kerajaan untuk membolehkan individu seperti pegawai, kakitangan perubatan, ahli perniagaan, anggota keluarga yang sakit untuk terbang di antara bandar-bandar Indonesia.

Tetapi belum cukup sebulan beroperasi, pada 27 Mei, syarikat itu mengumumkan bahawa operasi mereka diberhentikan semula.

Syarikat penerbangan itu menyalahkan penumpang kerana tidak mengikuti peraturan berkaitan COVID-19, antaranya berkaitan dengan penjarakan sosial dan dokumen kesihatan yang diperlukan.

Lion Air mendakwa "ramai penumpang tidak dapat melakukan perjalanan udara kerana mereka tidak melengkapkan dokumen dan memenuhi syarat yang diperlukan semasa tempoh amaran pandemik Penyakit COVID-19."

Sebenarnya, tak perlu lihat kepada dokumen. Peraturan asas seperti memakai topeng muka, mencuci tangan dengan kerap, menjaga kebersihan ketika dalam pesawat pun diendahkan oleh kebanyakan penumpang.

Disebabkan itu, Lion Air merasa bimbang mengenai kesihatan pekerja dan mengatakan mereka memerlukan sedikit masa untuk menyebarkan maklumat mengenai prosedur menaiki pesawat melalui laman web dan pejabat cawangan mereka.

Dalam sidang media, pihak Lion Air mengatakan mereka akan menghentikan operasi penerbangan mulai 5 Jun. Bagi penumpang yang sudah menempah tiket, Lion Air menawarkan pengembalian wang, tetapi tempahan baru tidak diterima buat masa ini.

Artikel berkaitan penerbangan disini

Sumber : Forbes

0 0 votes
Article Rating
Categories:
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Selamat Datang ke Surga Route. Kami suka berkongsi pengalaman menjelajah seluruh dunia.
17 May 2022
Perbaharui Pasport Hanya Melalui Atas Talian Mulai 11 Mei 2022. Ini Cara-Caranya

Sejak pembukaan sempadan negara, ramai dah mula nak melepaskan gian untuk 'travel' ke luar negara. Bila check passport, rupanya dah tamat tempoh dan perlu perbaharui. Memang beratur panjanglah pejabat imigresen tu. Mungkin disebabkan itu, Jabatan Imigresen Malaysia memaklumkan bahawa prosedur terkini untuk memperbaharui pasport adalah hanya menggunakan atas talian. 'Walk-in' dah tidak diterima ya. Melainkan […]

Selanjutnya
13 May 2022
MyAirline, Syarikat Penerbangan Tambang Murah Terbaharu Bakal Diperkenal

Untuk mereka yang selalu menaiki penerbangan bagi tujuan domestik atau perjalanan serantau, ada berita baik untuk anda. Sebuah lagi syarikat penerbangan tambang murah tempatan telah diperkenalkan dan bakal memulakan operasi tidak lama lagi. Sebuah syarikat penerbangan tambang murah yang baharu itu adalah MYAirline Sdn Bhd (MYAirline) berpengkalan di Kuala Lumpur yang telah diberikan kelulusan bersyarat […]

Selanjutnya
13 May 2022
Padang Kota Lama Kembali Dibuka Dengan Wajah Baru ! Kos Penambahbaikan RM12.9 Juta !

Wah, seronoklah orang Penang. Sekarang¬†dah boleh bersiar-siar dan menikmati pemandangan pesisir pantai di Padang Kota Lama dengan lebih selesa selepas projek pengukuhan dan penambahbaikan tembok laut Padang Kota Lama telah selesai sepenuhnya. Projek sepanjang kira-kira 570 meter dari Medan Selera Renong ke Pangkalan Tentera Laut Diraja Malaysia itu mula dibina pada 2016 dan dikatakan menelan […]

Selanjutnya
12 May 2022
Silverlakes Village Outlet Bakal Dibuka di Batu Gajah, Perak. Hanya 30 Minit Dari Bandaraya Ipoh !

Sebuah 'outlet village' di Batu Gajah, Perak telah hampir siap sepenuhnya dan bakal dibuka. Outlet tersebut dengan nama Silverlakes Village Outlet dijangka akan dibuka sekitar pertengahan tahun 2022 atau selewat-lewatnya pada Q4 2022. Selepas ini, bolehlah sebelum balik beraya di kampung singgah sini dulu. Lokasinya hanya 30 Minit dari Bandaraya Ipoh.Kalau dari Lebuhraya PLUS boleh […]

Selanjutnya
12 May 2022
Kafe Belibis Tawar Pengalaman Unik Makan Dalam Koc Keretapi di Pekan, Pahang

Kalau cakap mengenai pelancongan di Negeri Pahang, ramai dari kita pasti terfikir mengenai Cameron Highlands, Genting Highlands, Cherating, Bukit Fraser dan Kuantan sahaja kan. Sebenarnya banyak lagi tau tempat menarik di sekitar negeri terbesar Semenanjung Malaysia ini. Misalnya, kalau anda ke Pekan jangan lupa untuk melawat Muzium Sultan Abu Bakar (Muzium Pahang). Apa yang menarik […]

Selanjutnya
cross
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram