Lion Air Group of Indonesia telah memulakan semula operasi mereka setelah pemerintah larangan penerbangan domestik dibatalkan, namun nampaknya mereka terpaksa menutup semula operasi tersebut.

Tetapi, kali ini berpunca dari ramai penumpang mereka yang degil dan tidak mahu ikut arahan yang dikeluarkan dalam usaha membendung wabak COVID-19.

Kisahnya begini, pada 24 April, pihak berkuasa Indonesia menghentikan perjalanan udara domestik dalam usaha untuk mengurangkan penyebaran coronavirus. Lion Air, dengan anak syarikat iaitu Batik Air dan Wings Air, memiliki sekitar 55% pasaran domestik di Indonesia tau , mereka pun terpaksa menutup operasi.

lion air
Sumber : International Flight Network

Penutupan itu adalah sebahagian daripada usaha untuk menyekat perjalanan domestik kerana kebiasaan di awal Ramadan, ramai orang Indonesia akan balik ke kampung halaman mereka dan pastilah berpotensi menyebarkan virus.

Kemudian, Lion Air Group diizinkan untuk beroperasi semula selepas tamat tempoh awal ramadan.

Larangan penerbangan penumpang dilonggarkan oleh kerajaan untuk membolehkan individu seperti pegawai, kakitangan perubatan, ahli perniagaan, anggota keluarga yang sakit untuk terbang di antara bandar-bandar Indonesia.

Tetapi belum cukup sebulan beroperasi, pada 27 Mei, syarikat itu mengumumkan bahawa operasi mereka diberhentikan semula.

Syarikat penerbangan itu menyalahkan penumpang kerana tidak mengikuti peraturan berkaitan COVID-19, antaranya berkaitan dengan penjarakan sosial dan dokumen kesihatan yang diperlukan.

Lion Air mendakwa "ramai penumpang tidak dapat melakukan perjalanan udara kerana mereka tidak melengkapkan dokumen dan memenuhi syarat yang diperlukan semasa tempoh amaran pandemik Penyakit COVID-19."

Sebenarnya, tak perlu lihat kepada dokumen. Peraturan asas seperti memakai topeng muka, mencuci tangan dengan kerap, menjaga kebersihan ketika dalam pesawat pun diendahkan oleh kebanyakan penumpang.

Disebabkan itu, Lion Air merasa bimbang mengenai kesihatan pekerja dan mengatakan mereka memerlukan sedikit masa untuk menyebarkan maklumat mengenai prosedur menaiki pesawat melalui laman web dan pejabat cawangan mereka.

Dalam sidang media, pihak Lion Air mengatakan mereka akan menghentikan operasi penerbangan mulai 5 Jun. Bagi penumpang yang sudah menempah tiket, Lion Air menawarkan pengembalian wang, tetapi tempahan baru tidak diterima buat masa ini.

Artikel berkaitan penerbangan disini

Sumber : Forbes

0 0 votes
Article Rating
Categories:
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Selamat Datang ke Surga Route. Kami suka berkongsi pengalaman menjelajah seluruh dunia.
18 July 2021
Kenderaan masuk Kelantan dari arah Utara meningkat 5 peratus

Kemasukan kenderaan dari arah utara ke negeri ini menerusi Jalan Gerik-Jeli meningkat lima peratus sejak 16 Julai. Timbalan Ketua Polis Kelantan, Senior Asisten Komisioner Abdullah Muhammad Piah, berkata pertambahan jumlah kenderaan dikesan dari Perak, Kedah dan Perlis. Bagaimanapun, katanya, tidak berlaku pertambahan jumlah kenderaan di pintu masuk di sekatan jalan raya Gua Musang dan Pasir […]

Selanjutnya
18 July 2021
Polis Terengganu perketat kawalan di pintu masuk, elak cubaan rentas negeri secara haram

Polis negeri Terengganu mengadakan kawalan ketat di pintu masuk utama ke negeri ini iaitu sempadan Terengganu/Kelantan dan Terengganu/Pahang serta laluan tikus bagi memastikan tiada cubaan rentas negeri secara tidak sah menjelang Aidiladha. Bagi memastikan kawalan berjalan lancar, pihak polis negeri Terengganu menambah kekuatan anggota di setiap sekatan jalan raya (SJR) iaitu daripada empat kepada enam […]

Selanjutnya
18 July 2021
Rakyat diingatkan tidak rentas daerah & negeri bagi sambutan Aidiladha 1442H

Timbalan Perdana Menteri Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob, mengingatkan rakyat supaya tidak merentas daerah dan negeri untuk menyambut Aidiladha 1442 Hijrah minggu depan. Beliau berkata pertambahan kes dan kluster akibat rentas negeri ketika menyambut Aidilfitri pada Mei lepas perlu dijadikan iktibar kepada semua pihak. “Rentas daerah dan negeri dalam Fasa Satu dan Dua Pelan Pemulihan […]

Selanjutnya
18 July 2021
Perlis akan adakan Solat Aidiladha di tanah lapang, larang individu rentas negeri untuk turut serta

Seperti perayaan Aidilfitri sebelum ini, Perlis membenarkan solat sunat Aidiladha pada 20 Julai ini dilaksanakan di tanah lapang. Raja Muda Perlis Tuanku Syed Faizuddin Putra Jamalullail bertitah ia selaras dengan sunnah selain dapat mengurangkan risiko jangkitan wabak COVID-19 dibandingkan solat yang ditunaikan di tempat tertutup. "Solat akan dilaksana pada 8 pagi di tanah lapang pekarangan […]

Selanjutnya
18 July 2021
Kelonggaran SOP buat penerima dua dos vaksin COVID-19 : Kemungkinan dibenarkan rentas daerah & makan di restoran ?

Kerajaan sedang mempertimbangkan untuk memberi kelonggaran pergerakan kepada individu yang melengkapkan dua dos vaksinasi COVID-19 bagi membolehkan kehidupan rakyat kembali seperti biasa secara berperingkat dan satu inisiatif untuk terus bergerak ke hadapan sewaktu pandemik. Perdana Menteri berkata, kelonggaran tersebut sama ada dari segi perjalanan atau pun pergi ke kedai dan makan di restoran. Beliau turut […]

Selanjutnya
cross
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram