0
(0)

Lion Air Group of Indonesia telah memulakan semula operasi mereka setelah pemerintah larangan penerbangan domestik dibatalkan, namun nampaknya mereka terpaksa menutup semula operasi tersebut.

Tetapi, kali ini berpunca dari ramai penumpang mereka yang degil dan tidak mahu ikut arahan yang dikeluarkan dalam usaha membendung wabak COVID-19.

Kisahnya begini, pada 24 April, pihak berkuasa Indonesia menghentikan perjalanan udara domestik dalam usaha untuk mengurangkan penyebaran coronavirus. Lion Air, dengan anak syarikat iaitu Batik Air dan Wings Air, memiliki sekitar 55% pasaran domestik di Indonesia tau , mereka pun terpaksa menutup operasi.

lion air
Sumber : International Flight Network

Penutupan itu adalah sebahagian daripada usaha untuk menyekat perjalanan domestik kerana kebiasaan di awal Ramadan, ramai orang Indonesia akan balik ke kampung halaman mereka dan pastilah berpotensi menyebarkan virus.

Kemudian, Lion Air Group diizinkan untuk beroperasi semula selepas tamat tempoh awal ramadan.

Larangan penerbangan penumpang dilonggarkan oleh kerajaan untuk membolehkan individu seperti pegawai, kakitangan perubatan, ahli perniagaan, anggota keluarga yang sakit untuk terbang di antara bandar-bandar Indonesia.

Tetapi belum cukup sebulan beroperasi, pada 27 Mei, syarikat itu mengumumkan bahawa operasi mereka diberhentikan semula.

Syarikat penerbangan itu menyalahkan penumpang kerana tidak mengikuti peraturan berkaitan COVID-19, antaranya berkaitan dengan penjarakan sosial dan dokumen kesihatan yang diperlukan.

Lion Air mendakwa "ramai penumpang tidak dapat melakukan perjalanan udara kerana mereka tidak melengkapkan dokumen dan memenuhi syarat yang diperlukan semasa tempoh amaran pandemik Penyakit COVID-19."

Sebenarnya, tak perlu lihat kepada dokumen. Peraturan asas seperti memakai topeng muka, mencuci tangan dengan kerap, menjaga kebersihan ketika dalam pesawat pun diendahkan oleh kebanyakan penumpang.

Disebabkan itu, Lion Air merasa bimbang mengenai kesihatan pekerja dan mengatakan mereka memerlukan sedikit masa untuk menyebarkan maklumat mengenai prosedur menaiki pesawat melalui laman web dan pejabat cawangan mereka.

Dalam sidang media, pihak Lion Air mengatakan mereka akan menghentikan operasi penerbangan mulai 5 Jun. Bagi penumpang yang sudah menempah tiket, Lion Air menawarkan pengembalian wang, tetapi tempahan baru tidak diterima buat masa ini.

Artikel berkaitan penerbangan disini

Sumber : Forbes

Artikel Ini Menarik?

Klik pada bintang untuk menilai!

Purata 0 / 5. Vote count: 0

No votes so far! Be the first to rate this post.

0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Selamat Datang ke Surga Route. Kami suka berkongsi pengalaman menjelajah seluruh dunia.
Shop Online for 31% off Purchase, Get 20RM Promo Code
18 October 2020
3 lagi syarikat penerbangan antarabangsa kembali beroperasi di KLIA

0 (0) Tiga syarikat penerbangan antarabangsa telah kembali beroperasi di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumput (KLIA) bermula pada Oktober 2020 setelah menghentikan seketika operasi mereka akibat wabak pandemik COVID-19. Syarikat penerbangan tersebut ialah British Airways yang menawarkan empat penerbangan seminggu dari KLIA ke United Kingdom, Oman Air yang membuat penerbangan dua kali seminggu ke Muscat […]

Selanjutnya
17 October 2020
Firefly akan menggunakan jet bermula Q1 2021, perkukuh laluan domestik dan ASEAN

0 (0) Firefly, merupakan salah sebuah anak syarikat di bawah Malaysia Airlines Group (MAG) akan memulakan operasi pesawat berkuasa jet bermula awal tahun hadapan. Susulan itu, syarikat penerbangan itu akan menambah 10 pesawat jet berbadan sempit (narrowbody) secara berperingkat mulai suku pertama 2021. Mengulas perkembangan itu, Ketua Pegawai Eksekutif Malaysia Aviation Group (MAG), Kapten Izham […]

Selanjutnya
17 October 2020
Firefly jadi syarikat penerbangan nasional jika Malaysia Airlines 'bungkus'

0 (0) Berhubung krisis kewangan yang melanda Malaysia Airlines akibat wabak COVID-19, pemegang saham syarikat penerbangan tersebut iaitu Khazanah Nasional Bhd mempunyai pilihan untuk menyalur modal kepada Firefly sekali gus menjadikannya sebagai syarikat penerbangan nasional dalam memenuhi keperluan pengangkutan udara negara jika Malaysia Airlines terpaksa ditutup. Ia adalah pilihan yang terakhir dipertimbangkan sayap pelaburan kerajaan […]

Selanjutnya
10 October 2020
New Zealand kini punyai passport paling berkuasa di dunia, Malaysia tangga ke-21

0 (0) Ini adalah saat yang menggembirakan bagi pelancong dari New Zealand kerana passport mereka merampas tempat teratas dalam ranking passport paling berkuasa di dunia. Buku hitam yang menjadi dokumen perjalanan NZ memang tela h perbaiki ranking mereka di dalam indeks sedikit demi sedikit selama bertahun-tahun, dan akhirnya mereka telah mengalahkan Jepun di tempat pertama. […]

Selanjutnya
10 October 2020
Tourism Malaysia Surfcasting Tour 2020, acara hebat buat kaki pancing

0 (0) Hadiah wang tunai RM75,500, 50 unit hamper dan 10 unit barangan aktiviti luar jenama Igloo adalah antara hadiah menarik yang ditawarkan kepada para pemenang pertandingan memancing ‘Tourism Malaysia Surfcasting Tour 2020’ (TMST 2020) yang akan berlangsung semula . Pertandingan memancing persisiran pantai anjuran bersama Tourism Malaysia dan Wakjali Event Management ini telah menyingkap […]

Selanjutnya
cross
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram