Lion Air Group of Indonesia telah memulakan semula operasi mereka setelah pemerintah larangan penerbangan domestik dibatalkan, namun nampaknya mereka terpaksa menutup semula operasi tersebut.

Tetapi, kali ini berpunca dari ramai penumpang mereka yang degil dan tidak mahu ikut arahan yang dikeluarkan dalam usaha membendung wabak COVID-19.

Kisahnya begini, pada 24 April, pihak berkuasa Indonesia menghentikan perjalanan udara domestik dalam usaha untuk mengurangkan penyebaran coronavirus. Lion Air, dengan anak syarikat iaitu Batik Air dan Wings Air, memiliki sekitar 55% pasaran domestik di Indonesia tau , mereka pun terpaksa menutup operasi.

lion air
Sumber : International Flight Network

Penutupan itu adalah sebahagian daripada usaha untuk menyekat perjalanan domestik kerana kebiasaan di awal Ramadan, ramai orang Indonesia akan balik ke kampung halaman mereka dan pastilah berpotensi menyebarkan virus.

Kemudian, Lion Air Group diizinkan untuk beroperasi semula selepas tamat tempoh awal ramadan.

Larangan penerbangan penumpang dilonggarkan oleh kerajaan untuk membolehkan individu seperti pegawai, kakitangan perubatan, ahli perniagaan, anggota keluarga yang sakit untuk terbang di antara bandar-bandar Indonesia.

Tetapi belum cukup sebulan beroperasi, pada 27 Mei, syarikat itu mengumumkan bahawa operasi mereka diberhentikan semula.

Syarikat penerbangan itu menyalahkan penumpang kerana tidak mengikuti peraturan berkaitan COVID-19, antaranya berkaitan dengan penjarakan sosial dan dokumen kesihatan yang diperlukan.

Lion Air mendakwa "ramai penumpang tidak dapat melakukan perjalanan udara kerana mereka tidak melengkapkan dokumen dan memenuhi syarat yang diperlukan semasa tempoh amaran pandemik Penyakit COVID-19."

Sebenarnya, tak perlu lihat kepada dokumen. Peraturan asas seperti memakai topeng muka, mencuci tangan dengan kerap, menjaga kebersihan ketika dalam pesawat pun diendahkan oleh kebanyakan penumpang.

Disebabkan itu, Lion Air merasa bimbang mengenai kesihatan pekerja dan mengatakan mereka memerlukan sedikit masa untuk menyebarkan maklumat mengenai prosedur menaiki pesawat melalui laman web dan pejabat cawangan mereka.

Dalam sidang media, pihak Lion Air mengatakan mereka akan menghentikan operasi penerbangan mulai 5 Jun. Bagi penumpang yang sudah menempah tiket, Lion Air menawarkan pengembalian wang, tetapi tempahan baru tidak diterima buat masa ini.

Artikel berkaitan penerbangan disini

Sumber : Forbes

0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Selamat Datang ke Surga Route. Kami suka berkongsi pengalaman menjelajah seluruh dunia.
25 February 2021
Malaysia Airlines mahu perkenal pas kesihatan perjalanan pasca COVID-19

Syarikat penerbangan nasional Malaysia Airlines merancang untuk memperkenalkan Pas Kesihatan Perjalanan Digital bagi membolehkan perjalanan udara yang selamat dalam tempoh pasca Covid-19. Syarikat penerbangan itu menjelaskan kad kesihatan itu akan menyepadu dengan modul daripada Pas Perjalanan yang dilaksanakan Persatuan Pengangkutan Udara Antarabangsa (IATA), sekali gus membolehkan penumpang membuat pasport digital pada aplikasi mudah alih Malaysia […]

Selanjutnya
23 February 2021
Kerajaan cadang pasport vaksin COVID-19, dokumen pengesahan selepas suntikan

Kerajaan bercadang mengeluarkan pasport vaksin sebagai dokumen pengesahan bagi individu yang telah menerima suntikan vaksin COVID-19, kata Menteri Kesihatan Datuk Seri Dr Adham Baba. “Ketika ini, kita cadangkan dua kaedah iaitu dipaparkan (terima suntikan) di aplikasi MySejahtera dan dokumen secara fizikal iaitu dalam bentuk pasport yang boleh diterima negara lain,” katanya. Bercakap pada sidang media selepas menyambut ketibaan […]

Selanjutnya
23 February 2021
COVID19 berakhir pada awal 2022 - Pakar

Pengarah Serantau Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) untuk Eropah, Hans Kluge, percaya bahawa pandemik COVID-19 akan berakhir pada awal tahun depan, lapor Agensi Berita Anadolu. Bercakap kepada saluran penyiaran Denmark, DR.Kluge berkata, COVID-19 masih merebak pada 2021 tetapi akan lebih terkawal berbanding tahun lalu. Sambil menyifatkan senario terburuk kini berakhir, beliau berkata, sudah ada lebih banyak […]

Selanjutnya
23 February 2021
Genting SkyWorlds bakal dibuka pada Q2 2021

Setelah menunggu bertahun-tahun lamanya, akhirnya ada juga berita gembira berkenaan Genting Highlands. Menurut laporan, Taman tema Genting SkyWorlds bakal dibuka kepada orang ramai pada suku kedua tahun ini (2021), sekali gus akan merancakkan semula sektor pelancongan negara kita selepas bergelut dengan pandemik COVID-19. Genting SkyWorlds adalah taman tema paling dinantikan di Asia Tenggara buat ketika […]

Selanjutnya
23 February 2021
Khazanah suntik RM3.6b untuk penstrukturan semula Malaysia Airlines

Khazanah Nasional Berhad akan menyuntik dana RM3.6 bilion kepada syarikat induk Malaysia Airlines Berhad, Malaysia Aviation Group (MAG), bagi menampung kos syarikat itu sepanjang tempoh penstrukturan sehingga 2025. MAG dalam satu kenyataan malam ini memaklumkan Khazanah Nasional telah menyatakan komitmen berkenaan dalam rangka penting program penstrukturan semula berkenaan. Kenyataan itu menyusul selepas Mahkamah Tinggi United […]

Selanjutnya
cross
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram