0
(0)

Walaupun telah ada konsep Panggung Wayang Gambar (PAWAGAM) pandu masuk pada awal 1910-an, tetapi yang dipatenkan secara rasminya dibuka pada 6 Jun, 1933 oleh Richard Hollingshead di New Jersey, Amerika Syarikat.

Pasti anda pernah menonton filem-filem dari Amerika yang memaparkan adegan di pawagam pandu masuk ini kan , terutama filem-filem yang mempunyai latar masa sekitar 1950-an. Ini kerana pawagam begini memang terkenal di Amerika Syarikat sewaktu itu sehingga dianggarkan terdapat 4,000 pawagam pandu semasa zaman kegemilangannya. Satu jumlah yang besar pada tahun 1950-an.

Namun, sejak itu, pawagam jenis ini tidak lagi mendapat sambutan hangat. Malah, dianggarkan terdapat hanya sekitar 330 panggung wayang pandu masuk yang beroperasi di Amerika Syarikat pada 2020.

Pawagam ini memang kalah kalau nak lawan dengan pawagam tertutup yang lebih kondusif dan selesa. Aircond pula tak perlu pakai aircond kereta kita, tak kena panas matahari, tempat duduk pula memang selesa. Kalah teruk pawagam pandu masuk.

Namun, nampaknya sesuatu bakal berubah. Orang putih kata , diamonds are formed under pressure . Mungkin itu yang berlaku sekarang ini. Disebabkan tekanan yang menghimpit dari wabak COVID-19, memaksa pawagam tertutup betul-betul perlu ditutup. Orang ramai tak boleh berkunjungan di pusat-pusat hiburan yang menghimpunkan ramai orang untuk mengelakkan risiko jangkitan COVID-19 melalui sentuhan.

COVID-19 umpama memberi nafas baru kepada pawagam pandu masuk apabila mereka kini mendapat tempat di kalangan masyarakat. perniagaan yang hampir saja gulung tikar kini kembali bersinar.

Di kota besar serata Eropah, pawagam pandu masuk kembali menjemput pengunjung yang telah sekian lama terperap di rumah masing-masing ekoran perintah berkurung.

Seperti di Kota Madrid, hanya 2 hari selepas perintah berkurung dilonggarkan, Autocine Madrid Race dipenuhi pengunjung walaupun pawagam itu menayangkan filem yang dibuat pada 1978 berjudul Grease. Bagi orang ramai, itu adalah peluang untuk mereka kembali merasakan kehidupan normal walau tak sepenuhnya.

“Kami adalah tempat hiburan paling selamat di Madrid. Seolah-olah pawagam pandu-masuk dicipta untuk masa seperti ini, ”kata pengasas Madrid Race Cristina Porta kepada AFP, mengatakan tiket untuk bulan itu habis terjual dalam satu hari.

Di Jerman, sebanyak 30 buah pawagam pandu masuk telah dibina sejak wabak COVID-19 melanda, menjadikan keseluruhannya 50 buah. Setiap satu pawagam tersebut, dipenuhi kenderaan orang ramai. Mereka gembira kerana dapat menonton filem bersama ahli keluarga di dalam kenderaan.

Ceritanya sama di Greece, Lithuania, Republik Czech, United Kingdom dan banyak lagi. Tetapi, yang paling menarik adalah 2 pawagam pandu masuk yang telah dibuka di Dubai yang tidak pernah mempunyai pawagam seumpama itu.

VOX Cinemas telah diperkenalkan di kawasan meletak kenderaan aras bumbung, Mall of Emirates iaitu berdekatan pusat ski tertutup, Ski Dubai.

Dubai benar-benar membawa konsep pawagam ini ke tahap yang lebih tinggi dengan gaya mewahnya.

Sebaik sahaja menghampiri ke kawasan tayangan, pengunjung pawagam ini akan dijemput dengan karpet merah. Nampak gaya seperti mereka bukan datang untuk menonton filem, tetapi merekalah pelakon filem.

Harga tiket bagi satu kenderaan yang dinaiki 2 penumpang adalah 180 AED (tidak termasuk cukai) atau bersamaan kira-kira RM212.Pakej pawagam telah disekalikan dengan set makanan ringan nachos, popcorn masin, popcorn karamel, popcorn keju, M&M's, dua minuman ringan dan dua air mineral.

Setelah memasuki Kawasan tayangan, pengunjung boleh menukar frekuensi radio kepada yang ditetapkan, dan audio dari filem ditayangkan boleh didengari melalui radio kenderaan masing-masing tanpa memerlukan pembesar suara di luar.

Cara terbaik menikmati tayangan di layer berukuran 20-meter lebar , dan juga cara terbaik mempamerkan kereta mewah di Dubai.

Pawagam secara pandu masuk yang ke-2 di Dubai dibuka di Dubai Mall, bernama Reel Drive-In cinema. Menarik mengenai Reel Drive-In cinema adalah pengunjung dapat menonton filem, berlatar belakangkan bangunan Burj Khalifa, bangunan tertinggi di dunia buat masa ini.

Mengikut laporan The Jakarta Post, pawagam dengan konsep sebegini akan dibuka di Jakarta. Bagaimana dengan Malaysia?

Anda rasa norma baharu ini akan memasuki Malaysia?

Komen kepada kami

Artikel Ini Menarik?

Klik pada bintang untuk menilai!

Purata 0 / 5. Vote count: 0

No votes so far! Be the first to rate this post.

0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Selamat Datang ke Surga Route. Kami suka berkongsi pengalaman menjelajah seluruh dunia.
Shop Online for 31% off Purchase, Get 20RM Promo Code
18 October 2020
3 lagi syarikat penerbangan antarabangsa kembali beroperasi di KLIA

0 (0) Tiga syarikat penerbangan antarabangsa telah kembali beroperasi di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumput (KLIA) bermula pada Oktober 2020 setelah menghentikan seketika operasi mereka akibat wabak pandemik COVID-19. Syarikat penerbangan tersebut ialah British Airways yang menawarkan empat penerbangan seminggu dari KLIA ke United Kingdom, Oman Air yang membuat penerbangan dua kali seminggu ke Muscat […]

Selanjutnya
17 October 2020
Firefly akan menggunakan jet bermula Q1 2021, perkukuh laluan domestik dan ASEAN

0 (0) Firefly, merupakan salah sebuah anak syarikat di bawah Malaysia Airlines Group (MAG) akan memulakan operasi pesawat berkuasa jet bermula awal tahun hadapan. Susulan itu, syarikat penerbangan itu akan menambah 10 pesawat jet berbadan sempit (narrowbody) secara berperingkat mulai suku pertama 2021. Mengulas perkembangan itu, Ketua Pegawai Eksekutif Malaysia Aviation Group (MAG), Kapten Izham […]

Selanjutnya
17 October 2020
Firefly jadi syarikat penerbangan nasional jika Malaysia Airlines 'bungkus'

0 (0) Berhubung krisis kewangan yang melanda Malaysia Airlines akibat wabak COVID-19, pemegang saham syarikat penerbangan tersebut iaitu Khazanah Nasional Bhd mempunyai pilihan untuk menyalur modal kepada Firefly sekali gus menjadikannya sebagai syarikat penerbangan nasional dalam memenuhi keperluan pengangkutan udara negara jika Malaysia Airlines terpaksa ditutup. Ia adalah pilihan yang terakhir dipertimbangkan sayap pelaburan kerajaan […]

Selanjutnya
10 October 2020
New Zealand kini punyai passport paling berkuasa di dunia, Malaysia tangga ke-21

0 (0) Ini adalah saat yang menggembirakan bagi pelancong dari New Zealand kerana passport mereka merampas tempat teratas dalam ranking passport paling berkuasa di dunia. Buku hitam yang menjadi dokumen perjalanan NZ memang tela h perbaiki ranking mereka di dalam indeks sedikit demi sedikit selama bertahun-tahun, dan akhirnya mereka telah mengalahkan Jepun di tempat pertama. […]

Selanjutnya
10 October 2020
Tourism Malaysia Surfcasting Tour 2020, acara hebat buat kaki pancing

0 (0) Hadiah wang tunai RM75,500, 50 unit hamper dan 10 unit barangan aktiviti luar jenama Igloo adalah antara hadiah menarik yang ditawarkan kepada para pemenang pertandingan memancing ‘Tourism Malaysia Surfcasting Tour 2020’ (TMST 2020) yang akan berlangsung semula . Pertandingan memancing persisiran pantai anjuran bersama Tourism Malaysia dan Wakjali Event Management ini telah menyingkap […]

Selanjutnya
cross
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram