Wanita ini ceritakan pengalaman pulang ke tanah air dan proses yang dikenakan akibat wabak COVID19

Dikemas Kini: 21 Mei 2020
Surga Route

Mesti ramai yang tertanya-tanya macamana keadaan anak Malaysia yang baru pulang ke tanah air sejak wabak COVID-19 ini melanda dunia. Macamana proses sebelum penerbangan, semasa penerbangan dan juga selepas penerbangan. Sebenarnya, penting untuk kita tahu kerana ini adalah gambaran awal bagaimana anda akan travel di era norma baharu selepas ini.

Disini kami ceritakan pengalaman sis Dewi Meranti Zainal yang pulang ke Tanah Air selepas 1 tahun berkelana di India kerana tugasan. Beliau sebelum ini sempat juga terkurung di hotel di Bangalore sepanjang tempoh lockdown di sana dan beliau terpaksa menaiki kereta sewa dari Bangalore ke Tiruchirappalli sejauh kira-kira 344KM untuk menaiki pesawat pulang ke Malaysia.

Ikuti pengalaman yang dikongsikan dari sis Dewi ini mengenai proses yang perlu dilakukan oleh warga Malaysia yang baru tiba dari luar negara iaitu proses saringan dan kuarantin oleh National Disaster Management Agency (NADMA).

Sebaik sahaja mendarat

Proses bermula di kaunter imigresen

Ada 'interview'

Swab test tak sakit pun

Garis panduan kuarantin

20 orang sahaja satu kumpulan

Social Distancing dalam bas

Tak tahu dibawa ke mana

Alhamdulillah, akhirnya tiba

Sis ini dibawa ke Hotel Impiana KLCC, kalau anda nak tengok hotel lain yang digunakan sebagai pusat kuarantin warga Malaysia yang baru pulang dari luar negara boleh klik disini

Terima kasih kepada Sis Dewi Meranti Zainal yang sudi untuk berkongsi pengalaman beliau, sedikit sebanyak kita tahu bagaimana proses untuk pulang ke tanah air buat mereka yang terkandas sewaktu pandemik COVID-19. Moga Allah permudahkan !

0 0 votes
Article Rating
Konsikan Artikel:
Kategori: Tag:

Ditulis oleh Surga Route

Kami kongsikan segalanya berkenaan Halal & Muslim-Friendly Travel.

Baca Juga:
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram