Mungkin jika anda mencari persembahan atau tarian kebudayaan tradisional , maka Singapura tak akan masuk dalam senarai pun. Tetapi, negara yang pesat dengan pembangunan teknologi ini mempunyai ganti kepada persembahan tradisional. Mereka memanfaatkan teknologi multimedia untuk melakukan persembahan cahaya dan muzikal bagi menyampaikan 1001 cerita.

Pelbagai tema yang dipaparkan dari pelbagai persembahan. Bermula dari kisah dongeng, sejarah pembentukan negara, budaya dan warisan etnik serta pelbagai lagi. Disini kami sertakan kepada anda 5 persembahan cahaya yang anda mesti tonton jika anda ke Singapura !

Spectra at Marina Bay Sands

Spectra - A Light & Water Show adalah persembahan simfoni dengan air pancut, paparan visual , laser dan juga kesan khas yang diiringi muzik okestra selama 15 minit. Persembahan ini menceritakan perjalanan Singapura untuk menjadi bandar kosmopolitan pada masa kini dalam 4 bahagian. Ia dibangunkan oleh agensi Imagination yang berpusat di Australia.

Masa :
Ahad-Khamis: 8pm & 9pm
Jumaat & Sabtu : 8pm, 9pm & 10pm

Bayaran : Tiada. Percuma buat semua pengunjung. Kecuali jika anda menonton dari dalam restoran. Itu kena bayar.

Lokasi : Lokasi pancaran cahaya ini adalah di Marina Bay. Apa yang menarik mengenai persembahan Spectra adalah anda dapat menonton persembahan ini dari dua arah yang berlainan.

  • Jika anda berada di kawasan Marina Bay Sands, melihat ke arah Bandaraya Singapura, anda akan melihat pancaran visual dan mendengar muzik dengan lebih jelas.
  • Jika anda berada di bahagian Bandaraya, anda bukan sahaja dapat melihat pancutan air. Tetapi, pancaran laser dari atas bangunan Marina Bay Sands.






Garden Rhapsody, Gardens by the Bay

Rasanya kami tak perlu ceritakan kepada anda mengenai tempat ini atau bagaimana cara ke sini. Gardens by the bay cukup sinonim dengan Singapura. Jika anda ke Gardens by the bay jangan lupa datang di waktu malam untuk menonton persembahan Garden Rhapsody ini .

Jam : 7:45 PM dan 8:45 PM setiap hari

Bayaran : Tiada. Percuma untuk menonton persembahan Garden Rhapsody






Wings of Time , Pulau Sentosa

persembahan cahaya
perperse

Jika anda berada di Pulau Sentosa , anda mungkin boleh akhiri malam anda dengan pertunjukan cahaya mengagumkan yang menceritakan mengenai persahabatan dan keberanian ini.

Anda pasti akan kagum dengan kesan laser, api dan air yang diiringi muzik latar belakang , lengkap dengan persembahan bunga api. Ini mungkin satu-satunya tempat untuk melihat kesemua ini dalam satu persembahan di Singapura. Tetapi, untuk persembahan hebat begini, anda dikenakan sedikit bayaran.

Dahulu, persembahan ini dikenali sebagai Songs of the Sea , jadi jangan cari-cari Songs of the Sea pula.

Masa : 7:40 dan 8:40 malam setiap hari

Bayaran : Bermula $9.90 SGD (sekitar RM30 mengikut kadar tukaran sewaktu artikel ini ditulis)

Lokasi : Pantai Palawan


Crane Dance, Pulau Sentosa

Juga terletak di Pulau Sentosa, persembahan berdurasi 10 minit ini berlangsung pada jam 9:00 malam setiap hari. Direka oleh pemenang Anugerah Emmy Jeremy Railton. Crane Dance adalah persembahan animatronik yang menceritakan kisah cinta manis dan ajaib yang diilhamkan oleh mitos kuno yang terdapat dalam cerita rakyat dalam pelbagai budaya. Jadi, bayangkanlah bagaimana kisah cinta mahu diceritakan dengan gaya pergerakan crane. Cinta itu lembut, pergerakan crane itu keras. Tetapi, persembahan ini berjaya menyatukan mereka. Cewah !

Keistimewaan Crane Dance adalah saiz yang mengagumkan. Kren ini boleh berdiri setinggi 30 meter, bersamaan dengan bangunan 10 tingkat, menjadikannya animatronik terbesar di dunia
.

Masa : 9:00 malam setiap hari

Bayaran : Percuma sajoo

Lokasi : Resort World Sentosa (Berdekatan Universal Studios)

KEMASKINI : CRANE DANCE TELAH DITUTUP SEPENUHNYA SEJAK MAC 2020 BAGI MEMBERI LALUAN KEPADA PROJEK PEMBANGUNAN BAHARU DI PULAU SENTOSA.

Itulah antara persembahan cahaya dan muzik yang anda boleh tonton untuk memenuhi aktiviti malam anda di Singapura. Selamat bercuti, bubbye !

0 0 votes
Article Rating
Categories:
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Selamat Datang ke Surga Route. Kami suka berkongsi pengalaman menjelajah seluruh dunia.
17 May 2022
Perbaharui Pasport Hanya Melalui Atas Talian Mulai 11 Mei 2022. Ini Cara-Caranya

Sejak pembukaan sempadan negara, ramai dah mula nak melepaskan gian untuk 'travel' ke luar negara. Bila check passport, rupanya dah tamat tempoh dan perlu perbaharui. Memang beratur panjanglah pejabat imigresen tu. Mungkin disebabkan itu, Jabatan Imigresen Malaysia memaklumkan bahawa prosedur terkini untuk memperbaharui pasport adalah hanya menggunakan atas talian. 'Walk-in' dah tidak diterima ya. Melainkan […]

Selanjutnya
13 May 2022
MyAirline, Syarikat Penerbangan Tambang Murah Terbaharu Bakal Diperkenal

Untuk mereka yang selalu menaiki penerbangan bagi tujuan domestik atau perjalanan serantau, ada berita baik untuk anda. Sebuah lagi syarikat penerbangan tambang murah tempatan telah diperkenalkan dan bakal memulakan operasi tidak lama lagi. Sebuah syarikat penerbangan tambang murah yang baharu itu adalah MYAirline Sdn Bhd (MYAirline) berpengkalan di Kuala Lumpur yang telah diberikan kelulusan bersyarat […]

Selanjutnya
13 May 2022
Padang Kota Lama Kembali Dibuka Dengan Wajah Baru ! Kos Penambahbaikan RM12.9 Juta !

Wah, seronoklah orang Penang. Sekarang dah boleh bersiar-siar dan menikmati pemandangan pesisir pantai di Padang Kota Lama dengan lebih selesa selepas projek pengukuhan dan penambahbaikan tembok laut Padang Kota Lama telah selesai sepenuhnya. Projek sepanjang kira-kira 570 meter dari Medan Selera Renong ke Pangkalan Tentera Laut Diraja Malaysia itu mula dibina pada 2016 dan dikatakan menelan […]

Selanjutnya
12 May 2022
Silverlakes Village Outlet Bakal Dibuka di Batu Gajah, Perak. Hanya 30 Minit Dari Bandaraya Ipoh !

Sebuah 'outlet village' di Batu Gajah, Perak telah hampir siap sepenuhnya dan bakal dibuka. Outlet tersebut dengan nama Silverlakes Village Outlet dijangka akan dibuka sekitar pertengahan tahun 2022 atau selewat-lewatnya pada Q4 2022. Selepas ini, bolehlah sebelum balik beraya di kampung singgah sini dulu. Lokasinya hanya 30 Minit dari Bandaraya Ipoh.Kalau dari Lebuhraya PLUS boleh […]

Selanjutnya
12 May 2022
Kafe Belibis Tawar Pengalaman Unik Makan Dalam Koc Keretapi di Pekan, Pahang

Kalau cakap mengenai pelancongan di Negeri Pahang, ramai dari kita pasti terfikir mengenai Cameron Highlands, Genting Highlands, Cherating, Bukit Fraser dan Kuantan sahaja kan. Sebenarnya banyak lagi tau tempat menarik di sekitar negeri terbesar Semenanjung Malaysia ini. Misalnya, kalau anda ke Pekan jangan lupa untuk melawat Muzium Sultan Abu Bakar (Muzium Pahang). Apa yang menarik […]

Selanjutnya
cross
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram