Mungkin jika anda mencari persembahan atau tarian kebudayaan tradisional , maka Singapura tak akan masuk dalam senarai pun. Tetapi, negara yang pesat dengan pembangunan teknologi ini mempunyai ganti kepada persembahan tradisional. Mereka memanfaatkan teknologi multimedia untuk melakukan persembahan cahaya dan muzikal bagi menyampaikan 1001 cerita.

Pelbagai tema yang dipaparkan dari pelbagai persembahan. Bermula dari kisah dongeng, sejarah pembentukan negara, budaya dan warisan etnik serta pelbagai lagi. Disini kami sertakan kepada anda 5 persembahan cahaya yang anda mesti tonton jika anda ke Singapura !

Spectra at Marina Bay Sands

Spectra - A Light & Water Show adalah persembahan simfoni dengan air pancut, paparan visual , laser dan juga kesan khas yang diiringi muzik okestra selama 15 minit. Persembahan ini menceritakan perjalanan Singapura untuk menjadi bandar kosmopolitan pada masa kini dalam 4 bahagian. Ia dibangunkan oleh agensi Imagination yang berpusat di Australia.

Masa :
Ahad-Khamis: 8pm & 9pm
Jumaat & Sabtu : 8pm, 9pm & 10pm

Bayaran : Tiada. Percuma buat semua pengunjung. Kecuali jika anda menonton dari dalam restoran. Itu kena bayar.

Lokasi : Lokasi pancaran cahaya ini adalah di Marina Bay. Apa yang menarik mengenai persembahan Spectra adalah anda dapat menonton persembahan ini dari dua arah yang berlainan.

  • Jika anda berada di kawasan Marina Bay Sands, melihat ke arah Bandaraya Singapura, anda akan melihat pancaran visual dan mendengar muzik dengan lebih jelas.
  • Jika anda berada di bahagian Bandaraya, anda bukan sahaja dapat melihat pancutan air. Tetapi, pancaran laser dari atas bangunan Marina Bay Sands.


Garden Rhapsody, Gardens by the Bay

Rasanya kami tak perlu ceritakan kepada anda mengenai tempat ini atau bagaimana cara ke sini. Gardens by the bay cukup sinonim dengan Singapura. Jika anda ke Gardens by the bay jangan lupa datang di waktu malam untuk menonton persembahan Garden Rhapsody ini .

Jam : 7:45 PM dan 8:45 PM setiap hari

Bayaran : Tiada. Percuma untuk menonton persembahan Garden Rhapsody


Wings of Time , Pulau Sentosa

persembahan cahaya
perperse

Jika anda berada di Pulau Sentosa , anda mungkin boleh akhiri malam anda dengan pertunjukan cahaya mengagumkan yang menceritakan mengenai persahabatan dan keberanian ini.

Anda pasti akan kagum dengan kesan laser, api dan air yang diiringi muzik latar belakang , lengkap dengan persembahan bunga api. Ini mungkin satu-satunya tempat untuk melihat kesemua ini dalam satu persembahan di Singapura. Tetapi, untuk persembahan hebat begini, anda dikenakan sedikit bayaran.

Dahulu, persembahan ini dikenali sebagai Songs of the Sea , jadi jangan cari-cari Songs of the Sea pula.

Masa : 7:40 dan 8:40 malam setiap hari

Bayaran : Bermula $9.90 SGD (sekitar RM30 mengikut kadar tukaran sewaktu artikel ini ditulis)

Lokasi : Pantai Palawan


Crane Dance, Pulau Sentosa

Juga terletak di Pulau Sentosa, persembahan berdurasi 10 minit ini berlangsung pada jam 9:00 malam setiap hari. Direka oleh pemenang Anugerah Emmy Jeremy Railton. Crane Dance adalah persembahan animatronik yang menceritakan kisah cinta manis dan ajaib yang diilhamkan oleh mitos kuno yang terdapat dalam cerita rakyat dalam pelbagai budaya. Jadi, bayangkanlah bagaimana kisah cinta mahu diceritakan dengan gaya pergerakan crane. Cinta itu lembut, pergerakan crane itu keras. Tetapi, persembahan ini berjaya menyatukan mereka. Cewah !

Keistimewaan Crane Dance adalah saiz yang mengagumkan. Kren ini boleh berdiri setinggi 30 meter, bersamaan dengan bangunan 10 tingkat, menjadikannya animatronik terbesar di dunia
.

Masa : 9:00 malam setiap hari

Bayaran : Percuma sajoo

Lokasi : Resort World Sentosa (Berdekatan Universal Studios)

KEMASKINI : CRANE DANCE TELAH DITUTUP SEPENUHNYA SEJAK MAC 2020 BAGI MEMBERI LALUAN KEPADA PROJEK PEMBANGUNAN BAHARU DI PULAU SENTOSA.

Itulah antara persembahan cahaya dan muzik yang anda boleh tonton untuk memenuhi aktiviti malam anda di Singapura. Selamat bercuti, bubbye !

0 0 votes
Article Rating
Categories:
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Selamat Datang ke Surga Route. Kami suka berkongsi pengalaman menjelajah seluruh dunia.
18 July 2021
Kenderaan masuk Kelantan dari arah Utara meningkat 5 peratus

Kemasukan kenderaan dari arah utara ke negeri ini menerusi Jalan Gerik-Jeli meningkat lima peratus sejak 16 Julai. Timbalan Ketua Polis Kelantan, Senior Asisten Komisioner Abdullah Muhammad Piah, berkata pertambahan jumlah kenderaan dikesan dari Perak, Kedah dan Perlis. Bagaimanapun, katanya, tidak berlaku pertambahan jumlah kenderaan di pintu masuk di sekatan jalan raya Gua Musang dan Pasir […]

Selanjutnya
18 July 2021
Polis Terengganu perketat kawalan di pintu masuk, elak cubaan rentas negeri secara haram

Polis negeri Terengganu mengadakan kawalan ketat di pintu masuk utama ke negeri ini iaitu sempadan Terengganu/Kelantan dan Terengganu/Pahang serta laluan tikus bagi memastikan tiada cubaan rentas negeri secara tidak sah menjelang Aidiladha. Bagi memastikan kawalan berjalan lancar, pihak polis negeri Terengganu menambah kekuatan anggota di setiap sekatan jalan raya (SJR) iaitu daripada empat kepada enam […]

Selanjutnya
18 July 2021
Rakyat diingatkan tidak rentas daerah & negeri bagi sambutan Aidiladha 1442H

Timbalan Perdana Menteri Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob, mengingatkan rakyat supaya tidak merentas daerah dan negeri untuk menyambut Aidiladha 1442 Hijrah minggu depan. Beliau berkata pertambahan kes dan kluster akibat rentas negeri ketika menyambut Aidilfitri pada Mei lepas perlu dijadikan iktibar kepada semua pihak. “Rentas daerah dan negeri dalam Fasa Satu dan Dua Pelan Pemulihan […]

Selanjutnya
18 July 2021
Perlis akan adakan Solat Aidiladha di tanah lapang, larang individu rentas negeri untuk turut serta

Seperti perayaan Aidilfitri sebelum ini, Perlis membenarkan solat sunat Aidiladha pada 20 Julai ini dilaksanakan di tanah lapang. Raja Muda Perlis Tuanku Syed Faizuddin Putra Jamalullail bertitah ia selaras dengan sunnah selain dapat mengurangkan risiko jangkitan wabak COVID-19 dibandingkan solat yang ditunaikan di tempat tertutup. "Solat akan dilaksana pada 8 pagi di tanah lapang pekarangan […]

Selanjutnya
18 July 2021
Kelonggaran SOP buat penerima dua dos vaksin COVID-19 : Kemungkinan dibenarkan rentas daerah & makan di restoran ?

Kerajaan sedang mempertimbangkan untuk memberi kelonggaran pergerakan kepada individu yang melengkapkan dua dos vaksinasi COVID-19 bagi membolehkan kehidupan rakyat kembali seperti biasa secara berperingkat dan satu inisiatif untuk terus bergerak ke hadapan sewaktu pandemik. Perdana Menteri berkata, kelonggaran tersebut sama ada dari segi perjalanan atau pun pergi ke kedai dan makan di restoran. Beliau turut […]

Selanjutnya
cross
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram