Walaupun kerajaan melalui Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin yang membenarkan operasi pelancongan untuk dijalankan, tetapi tidak semua aktiviti atau jenis pelancongan boleh dilakukan yer. Rasanya, ramai lagi yang masih terkeliru apakah aktiviti pelancongan yang boleh dilakukan dan apakah yang tidak boleh dilakukan.

Rentas Negeri vs Rentas Negara

Kerajaan hanya membenarkan aktiviti merentas negeri dan pelancongan domestik sahaja. Sebarang kemasukan pelancong luar ke negara ini, atau pelancong Malaysia ke luar negara masih lagi tidak dibenarkan yer. Tetapi, ada kelonggaran untuk melakukan perjalanan bagi kes-kes tertentu.


Hiking dan Jungle Trekking

Sebelum ini, kerajaan sebenarnya memang tidak membenarkan aktiviti mendaki gunung untuk dijalankan, namun dengan Prosedur Operasi Standard (SOP) yang dikeluarkan oleh Kementerian Belia dan Sukan (KBS) , kerajaan membenarkan aktiviti tersebut dilakukan mulai 15 jun 2020 namun dengan SOP yang ketat.

Selain daripada hiking dan jungle trekking, aktiviti air seperti mandi di kolam awam, kolam takungan dan kolam air terjun tidak dibenarkan sepanjang tempoh Perintah Kawalan Pergerakan Pemulihan (PKPP)

Malah, aktiviti sukan lasak seperti 'motorcross'; 'ATV'; 'mountain bike'; 'rock climbing'; serta aktiviti tali seperti 'abseiling' dan 'wall climbing' pun dilarang juga tau.

BACA : KAKI HIKING BOLEH KEMBALI PANJAT GUNUNG BERMULA 15 JUN

Untuk mendapatkan maklumat lebih jelas mengenai SOP bagi aktiviti berkaitan riadah dan sukan, rujuk SOP yang disediakan oleh KBS ini


Lawatan ke Muzium

Lawatan ke muzium telah dibenarkan oleh kerajaan, namun kenyataan rasmi dari Jabatan Muzium Malaysia (JMM), semua muzium dan galeri dibawah kelolaan mereka hanya mula dibuka bermula 16 Jun 2020 namun lawatan berkumpulan adalah tidak dibenarkan.

Taman tema dan taman tema air

Antara destinasi pelancongan keluarga yang terkenal adalah taman tema, namun anda perlu tahu kesemua taman tema di Malaysia masih lagi belum mendapat kelulusan untuk kembali melakukan operasi.

Kapal Persiaran

Selain itu, jika anda sudah menempah percutian di atas kapal persiaran, anda terpaksa batalkan dahulu niat anda kerana percutian di atas kapal persiaran juga belum dibenarkan.

Fasiliti di Hotel

Antara perkara yang paling menarik apabila menginap di hotel adalah pengalaman menggunakan fasiliti mereka lah kan. Ye dok? Antaranya adalah sauna, kolam renang, gimnasium dan pelbagai lagi. Tetapi, buat masa sekarang walaupun operasi hotel sudah dibenarkan tetapi hanyalah terhad kepada penginapan di bilik dan beberapa fasiliti sahaja. Tak semua fasiliti seperti yang disebutkan mendapat kelulusan untuk digunakan tau.

Antara yang dilarang adalah kolam renang, kecuali kolam renang persendirian. Maksudnya, anda boleh la pergi ke hotel atau resort yang ada private pool gituhh šŸ˜

Disebutkan di dalam wart, larangan Aktiviti kolam renang (selain aktiviti kolam renang di rumah persendirian dan di kolam renang untuk kegunaan persendirian di premis penginapan di bawah Akta Industri Pelancongan 1992 [Akta 482])

Jadi, kalau stay di hotel, boleh buat apa jer ?

Mandi di Kolam renang persendirian atau orang putih kata, private pool

Sihatkan tubuh badan di gimnasium

0 0 votes
Article Rating
Categories:
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Selamat Datang ke Surga Route. Kami suka berkongsi pengalaman menjelajah seluruh dunia.
17 May 2022
Malaysia Berikrar Sertai ICAO, Pulihkan Industri Penerbangan Pasca COVID-19

Malaysia berikrar akan mengambil bahagian secara aktif dalam misi berterusan Pertubuhan Penerbangan Awam Antarabangsa (ICAO) bagi membolehkan rangkaian pengangkutan udara global dan objektif strategik lebih bersedia menghadapi pemulihan industri penerbangan pasca COVID-19. Menteri Pengangkutan, Datuk Seri Dr Wee Ka Siong, berkata beliau turut mengulangi komitmen Kerajaan Malaysia untuk menyokong inisiatif ICAO dengan tumpuan khusus kepada […]

Selanjutnya
17 May 2022
Malaysia Airlines Mohon Maaf Susulan Insiden Penumpang Kepanasan Di Dalam Kabin 3 Pesawat

Sebelum ini kami pernah siarkan berkenaan insiden penghawa dingin yang tidak dapat dihidupkan dalam kabin pesawat milik Malaysia Airlines Berhad (Malaysia Airlines) dengan nombor penerbangan MH2710 yang sepatutnya membuat perjalanan dari Kuala Lumpur ke Sandakan pada 8 Mei lalu. BACA : Dibiar Kepanasan Dalam Pesawat Hampir 1 Jam, Penumpang Malaysia Airlines Kecewa 'Aircond' Tidak Berfungsi […]

Selanjutnya
17 May 2022
Perbaharui Pasport Hanya Melalui Atas Talian Mulai 11 Mei 2022. Ini Cara-Caranya

Sejak pembukaan sempadan negara, ramai dah mula nak melepaskan gian untuk 'travel' ke luar negara. Bila check passport, rupanya dah tamat tempoh dan perlu perbaharui. Memang beratur panjanglah pejabat imigresen tu. Mungkin disebabkan itu, Jabatan Imigresen Malaysia memaklumkan bahawa prosedur terkini untuk memperbaharui pasport adalah hanya menggunakan atas talian. 'Walk-in' dah tidak diterima ya. Melainkan […]

Selanjutnya
13 May 2022
MyAirline, Syarikat Penerbangan Tambang Murah Terbaharu Bakal Diperkenal

Untuk mereka yang selalu menaiki penerbangan bagi tujuan domestik atau perjalanan serantau, ada berita baik untuk anda. Sebuah lagi syarikat penerbangan tambang murah tempatan telah diperkenalkan dan bakal memulakan operasi tidak lama lagi. Sebuah syarikat penerbangan tambang murah yang baharu itu adalah MYAirline Sdn Bhd (MYAirline) berpengkalan di Kuala Lumpur yang telah diberikan kelulusan bersyarat […]

Selanjutnya
13 May 2022
Padang Kota Lama Kembali Dibuka Dengan Wajah Baru ! Kos Penambahbaikan RM12.9 Juta !

Wah, seronoklah orang Penang. SekarangĀ dah boleh bersiar-siar dan menikmati pemandangan pesisir pantai di Padang Kota Lama dengan lebih selesa selepas projek pengukuhan dan penambahbaikan tembok laut Padang Kota Lama telah selesai sepenuhnya. Projek sepanjang kira-kira 570 meter dari Medan Selera Renong ke Pangkalan Tentera Laut Diraja Malaysia itu mula dibina pada 2016 dan dikatakan menelan […]

Selanjutnya
cross
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram