Antara destinasi pelancongan paling terkenal di Malaysia, Pulau Pinang yang kaya dengan warisan dan sejarah, pantai dan laut yang indah, masyarakat yang ramah serta senarai makanan terkenal, kalau tak cuba memang tak sah !

Bagai sinar mentari selepas hujan, Pulau Pinang yang turut terkesan dengan krisis pandemik COVID-19 kini bersedia membuka pintu masuk ke negeri mereka buat para pelancong. Bagaimanapun, kerajaan negeri juga cakna dengan keperluan untuk mengadaptasi norma kehidupan baharu (new norms) walaupun dalam sektor pelancongan.

Sebelum ini, kerajaan negeri bercadang untuk membuka sektor ekonomi mereka secara berperingkat dan menggunakan pelbagai prosedur keselamatan, dengan sektor pelancongan dijadualkan untuk mula beroperasi pada suku ketiga dan keempat (Q3 dan Q4 tahun 2020.

Kini, kerajaan Negeri Pulau Pinang bercadang untuk melaksanakan sebuah konsep yang dinamakan 'travel bubble' atau 'travel corridors' . Konsep ini membenarkan pelancong yang hadir dari kawasan yang selamat atau dari wilayah yang mempunyai kadar jangkitan COVID-19 rendah untuk melancong dan bergerak secara bebas. Konsep ini telah digunapakai di New Zealand, Australia dan beberapa negara Eropah.

Sebagai contoh, negara-negara Eropah seperti Lithuania, Estonia dan Latvia telah memperkenalkan apa yang mereka sebut sebagai "Baltic Travel Bubble", membolehkan warga ketiga-tiga negara ini melakukan perjalanan di antara ketiga-tiga negera tersebut tanpa perlu melalui proses kuarantin.

Hasilnya, Ketiga-tiga negara tersebut terus berjaya membendung wabak virus corona dengan hanya sedikit kes kematian direkodkan.

Konsep yang sama digunakan di Pulau Pinang dengan hanya membenarkan pelancong-pelancong dari negeri yang diklasifikasikan sebagai zon hijau.

Pengerusi Jawatankuasa Pelancongan, Kesenian, Kebudayaan dan Warisan Pulau Pinang, Yeoh Soon Hin berkata konsep itu adalah langkah yang dikaji dalam usaha untuk merencanakannya sebaik sahaja kerajaan Persekutuan menarik semula larangan perjalanan rentas negeri.

“Memandangkan Pulau Pinang sedang mengamalkan Strategi Pemulihan Berperingkat, ini mungkin menjadi penyelesaian berdaya maju untuk memulakannya, berbanding membuka semua sempadan kami secara serentak dan membangkitkan risiko penularan semula,” katanya. 

Beliau berkata pendekatan secara beransur-ansur dan berperingkat akan membolehkan zon perjalanan selamat antara zon hijau dan membuka semula ekonomi untuk sektor pelancongan.

Sebaliknya, Yeoh berkata tahap awal konsep travel bubble hanya boleh dihadkan dalam kawasan tarikan pelancongan di Pulau Pinang sebelum berkembang ke negeri lain.

“Kami akan memulakan ekonomi pelancongan secara beransur-ansur, tetapi melalui pemantauan berterusan kemajuannya sebelum kami teruskan kerana ia adalah keutamaan negeri ini untuk memastikan Pulau Pinang kekal sebagai zon hijau sebelum membuka sempadan pelancongannya kepada orang luar,” katanya dan menambah pendekatan yang dicadangkan akan dibangkitkan semasa mesyuarat pasukan kerja pelancongan akan datang. 

Dalam pada itu, pengusaha industri pelancongan di negeri ini juga layak untuk mendapat pinjaman berjumlah RM10 juta di bawah Skim Pinjaman Sifar Faedah Kelangsungan Perniagaan Pulau Pinang (Skim Peka 2.0).

Yeoh Soon Hin berkata pinjaman tanpa faedah itu ditawar menerusi Pakej Bantuan Pulau Pinang 2.0 kepada pengusaha industri pelancongan yang layak.

“Memandangkan negeri ini berusaha ke arah merumuskan satu perancangan pemulihan pelancongan jangka panjang, kami berharap pinjaman tanpa faedah ini boleh meringankan beban kewangan mereka yang terlibat dan memperbaiki aliran tunai sektor yang terlibat dalam pelancongan,” katanya.

Sumber : Bernama

Untuk berita lain berkaitan Pulau Pinang disini.

0 0 votes
Article Rating
Categories:
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Selamat Datang ke Surga Route. Kami suka berkongsi pengalaman menjelajah seluruh dunia.
9 January 2022
Berangan Jadi Mr.Pilot Dengan Simulator SimflightKL Serendah RM59 !

Jika anda teringin untuk merasa menjadi juruterbang atau nak tahu bagaimana rasanya mengendalikan kapal terbang, boleh cuba menjadi juruterbang pesawat melalui simulator Airbus A320. Simulator ini terletak di Simflightkl Malaysia , Lapangan Terbang Subang atau dikenali sebagai Subang Skypark. Harganya tidak terlalu mahal, ada pakej paling murah bermula RM59 seorang. Dengan pakej ini, anda dapat […]

Selanjutnya
9 January 2022
Avante Bandar Utama : Hotel 5 Bintang Mesra Kanak-Kanak Terbaru di Lembah Klang Hanya RM 150 Semalam

Kami sebenarnya 'tak boleh brain' , macamana hotel 5 bintang ini belum viral lagi, sebab hotel ini mempunyai pelbagai kelebihan yang tak ada di tempat lain. Hotel 5 bintang di Lembah Klang selalunya adalah hotel bisnes yang digunakan oleh golongan korporat bagi tujuan penginapan, mesyuarat, seminar dan pelbagai lagi. Senang kata, hotel di Lembah Klang […]

Selanjutnya
5 January 2022
Malindo Air Buka Laluan Baharu Kota Bharu-Langkawi Bermula 27 Januari 2021

Buat warga Pantai Timur terutamanya dari negeri Kelantan, selepas ini semakin mudah untuk melancong ke Pulau Langkawi. Tak perlu transit di lapangan terbang lain lagi dah, sekaligus memudahkan dan memendekkan lagi perjalanan. Yelah, sebelum ini perlu transit di Kuala Lumpur dulu ataupun melakukan perjalanan darat yang meletihkan. Terbaru, Malindo Air telah memperkenalkan laluan penerbangan baharu […]

Selanjutnya
5 January 2022
Taman Eko Burung Merak Perai dibuka Mulai 1 Januari 2022

Orang ramai kini berpeluang untuk menyaksikan sendiri pelbagai spesies burung merak yang juga dikenali sebagai burung tercantik dunia di Taman Eko Burung Merak Perai di Taman Kimsar yang telah dibuka untuk kunjungan orang ramai bermula 1 Januari lepas. Terletak bersebelahan dengan Sungai Perai, Presiden Persatuan Rekreasi Burung Merak Eco Perai Pulau Pinang, D Paranthaman berkata, […]

Selanjutnya
4 January 2022
Rollerwa : Pusat Luncur Terbaru Dari Korea Selatan Dibuka di 1 Utama

Kompleks membeli-belah 1 Utama sememangnya terkenal di kalangan warga Lembah Klang sebagai sebuah gedung membeli-belah terbesar di Malaysia dan mempunyai pelbagai tarikan. Bukan sahaja destinasi membeli-belah, terdapat juga pusat hiburan seperti panggung wayang, auditorium, dan pelbagai lagi. Terbaru, sebuah pusat luncur terbaru berasal dari Korea Selatan iaitu Rollerwa telah dibuka di District K, tingkat 1 […]

Selanjutnya
cross
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram