Antara destinasi pelancongan paling terkenal di Malaysia, Pulau Pinang yang kaya dengan warisan dan sejarah, pantai dan laut yang indah, masyarakat yang ramah serta senarai makanan terkenal, kalau tak cuba memang tak sah !

Bagai sinar mentari selepas hujan, Pulau Pinang yang turut terkesan dengan krisis pandemik COVID-19 kini bersedia membuka pintu masuk ke negeri mereka buat para pelancong. Bagaimanapun, kerajaan negeri juga cakna dengan keperluan untuk mengadaptasi norma kehidupan baharu (new norms) walaupun dalam sektor pelancongan.

Sebelum ini, kerajaan negeri bercadang untuk membuka sektor ekonomi mereka secara berperingkat dan menggunakan pelbagai prosedur keselamatan, dengan sektor pelancongan dijadualkan untuk mula beroperasi pada suku ketiga dan keempat (Q3 dan Q4 tahun 2020.

Kini, kerajaan Negeri Pulau Pinang bercadang untuk melaksanakan sebuah konsep yang dinamakan 'travel bubble' atau 'travel corridors' . Konsep ini membenarkan pelancong yang hadir dari kawasan yang selamat atau dari wilayah yang mempunyai kadar jangkitan COVID-19 rendah untuk melancong dan bergerak secara bebas. Konsep ini telah digunapakai di New Zealand, Australia dan beberapa negara Eropah.

Sebagai contoh, negara-negara Eropah seperti Lithuania, Estonia dan Latvia telah memperkenalkan apa yang mereka sebut sebagai "Baltic Travel Bubble", membolehkan warga ketiga-tiga negara ini melakukan perjalanan di antara ketiga-tiga negera tersebut tanpa perlu melalui proses kuarantin.

Hasilnya, Ketiga-tiga negara tersebut terus berjaya membendung wabak virus corona dengan hanya sedikit kes kematian direkodkan.

Konsep yang sama digunakan di Pulau Pinang dengan hanya membenarkan pelancong-pelancong dari negeri yang diklasifikasikan sebagai zon hijau.

Pengerusi Jawatankuasa Pelancongan, Kesenian, Kebudayaan dan Warisan Pulau Pinang, Yeoh Soon Hin berkata konsep itu adalah langkah yang dikaji dalam usaha untuk merencanakannya sebaik sahaja kerajaan Persekutuan menarik semula larangan perjalanan rentas negeri.

“Memandangkan Pulau Pinang sedang mengamalkan Strategi Pemulihan Berperingkat, ini mungkin menjadi penyelesaian berdaya maju untuk memulakannya, berbanding membuka semua sempadan kami secara serentak dan membangkitkan risiko penularan semula,” katanya. 

Beliau berkata pendekatan secara beransur-ansur dan berperingkat akan membolehkan zon perjalanan selamat antara zon hijau dan membuka semula ekonomi untuk sektor pelancongan.

Sebaliknya, Yeoh berkata tahap awal konsep travel bubble hanya boleh dihadkan dalam kawasan tarikan pelancongan di Pulau Pinang sebelum berkembang ke negeri lain.

“Kami akan memulakan ekonomi pelancongan secara beransur-ansur, tetapi melalui pemantauan berterusan kemajuannya sebelum kami teruskan kerana ia adalah keutamaan negeri ini untuk memastikan Pulau Pinang kekal sebagai zon hijau sebelum membuka sempadan pelancongannya kepada orang luar,” katanya dan menambah pendekatan yang dicadangkan akan dibangkitkan semasa mesyuarat pasukan kerja pelancongan akan datang. 

Dalam pada itu, pengusaha industri pelancongan di negeri ini juga layak untuk mendapat pinjaman berjumlah RM10 juta di bawah Skim Pinjaman Sifar Faedah Kelangsungan Perniagaan Pulau Pinang (Skim Peka 2.0).

Yeoh Soon Hin berkata pinjaman tanpa faedah itu ditawar menerusi Pakej Bantuan Pulau Pinang 2.0 kepada pengusaha industri pelancongan yang layak.

“Memandangkan negeri ini berusaha ke arah merumuskan satu perancangan pemulihan pelancongan jangka panjang, kami berharap pinjaman tanpa faedah ini boleh meringankan beban kewangan mereka yang terlibat dan memperbaiki aliran tunai sektor yang terlibat dalam pelancongan,” katanya.

Sumber : Bernama

Untuk berita lain berkaitan Pulau Pinang disini.

0 0 votes
Article Rating
Categories:
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Selamat Datang ke Surga Route. Kami suka berkongsi pengalaman menjelajah seluruh dunia.
18 July 2021
Kenderaan masuk Kelantan dari arah Utara meningkat 5 peratus

Kemasukan kenderaan dari arah utara ke negeri ini menerusi Jalan Gerik-Jeli meningkat lima peratus sejak 16 Julai. Timbalan Ketua Polis Kelantan, Senior Asisten Komisioner Abdullah Muhammad Piah, berkata pertambahan jumlah kenderaan dikesan dari Perak, Kedah dan Perlis. Bagaimanapun, katanya, tidak berlaku pertambahan jumlah kenderaan di pintu masuk di sekatan jalan raya Gua Musang dan Pasir […]

Selanjutnya
18 July 2021
Polis Terengganu perketat kawalan di pintu masuk, elak cubaan rentas negeri secara haram

Polis negeri Terengganu mengadakan kawalan ketat di pintu masuk utama ke negeri ini iaitu sempadan Terengganu/Kelantan dan Terengganu/Pahang serta laluan tikus bagi memastikan tiada cubaan rentas negeri secara tidak sah menjelang Aidiladha. Bagi memastikan kawalan berjalan lancar, pihak polis negeri Terengganu menambah kekuatan anggota di setiap sekatan jalan raya (SJR) iaitu daripada empat kepada enam […]

Selanjutnya
18 July 2021
Rakyat diingatkan tidak rentas daerah & negeri bagi sambutan Aidiladha 1442H

Timbalan Perdana Menteri Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob, mengingatkan rakyat supaya tidak merentas daerah dan negeri untuk menyambut Aidiladha 1442 Hijrah minggu depan. Beliau berkata pertambahan kes dan kluster akibat rentas negeri ketika menyambut Aidilfitri pada Mei lepas perlu dijadikan iktibar kepada semua pihak. “Rentas daerah dan negeri dalam Fasa Satu dan Dua Pelan Pemulihan […]

Selanjutnya
18 July 2021
Perlis akan adakan Solat Aidiladha di tanah lapang, larang individu rentas negeri untuk turut serta

Seperti perayaan Aidilfitri sebelum ini, Perlis membenarkan solat sunat Aidiladha pada 20 Julai ini dilaksanakan di tanah lapang. Raja Muda Perlis Tuanku Syed Faizuddin Putra Jamalullail bertitah ia selaras dengan sunnah selain dapat mengurangkan risiko jangkitan wabak COVID-19 dibandingkan solat yang ditunaikan di tempat tertutup. "Solat akan dilaksana pada 8 pagi di tanah lapang pekarangan […]

Selanjutnya
18 July 2021
Kelonggaran SOP buat penerima dua dos vaksin COVID-19 : Kemungkinan dibenarkan rentas daerah & makan di restoran ?

Kerajaan sedang mempertimbangkan untuk memberi kelonggaran pergerakan kepada individu yang melengkapkan dua dos vaksinasi COVID-19 bagi membolehkan kehidupan rakyat kembali seperti biasa secara berperingkat dan satu inisiatif untuk terus bergerak ke hadapan sewaktu pandemik. Perdana Menteri berkata, kelonggaran tersebut sama ada dari segi perjalanan atau pun pergi ke kedai dan makan di restoran. Beliau turut […]

Selanjutnya
cross
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram