Ramai yang menganggap membawa ibu-bapa atau warga emas travel bersama adalah satu perkara yang membebankan. Mereka juga tidak mahu menyusahkan kita tetapi lumrah kehidupan yang tua tidak sekuat yang muda.

Jadi kami mahu berkongsi dengan anda beberapa persediaan yang anda perlu ambil kira sebelum anda pergi travel bersama ibu-bapa anda atau golongan warga emas.

Persediaannya bermula daripada sebelum travel,semasa travel dan selepas travel. Disini kami senaraikan perkara yang perlu anda lakukan sebelum, semasa dan selepas anda travel bersama warga emas untuk anda.

Persediaan sebelum travel:-

1) Destinasi

Sebaiknya anda berbincanglah dengan ibu-bapa anda tentang destinasi yang mana mereka mahu lawati. Jika anda sudah ada cadangan, bentangkan cadangan anda dan mintalah pendapat mereka.Sekiranya okay sahaja, anda boleh teruskan ke langkah seterusnya. Jika cadangan anda tidak diterima, bincang elok-elok , ambil kira dari sisi positif dan negatifnya. Kita bukan mahu travel solo untuk membuat keputusan semuanya sendiri kan?

Pastikan destinasi yang dipilih bersesuaian seperti contoh tidak melawati gunung-ganang yang memerlukan kepada pendakian. Aktiviti ini tidak sesuai dilakukan oleh orang tua.

2) Penginapan

Pastikan anda membuat 'research' dan 'survey' hotel-hotel atau tempat penginapan yang selesa. jangan asal boleh je. Ingat, keselesaan orang tua kita lebih penting. Tidak mengapalah kita melaburkan duit lebih sedikit untuk syurga kita kan? Selain itu, pastikan kedudukan tempat penginapan tidak terlalu jauh dengan destinasi yang hendak dilawati dan dikunjungi. Jika ada pilihan, pilihlah penginapan yang dekat. Jika betul-betul tiada pilihan, pilih yang terdekat.

3) Penerbangan

Kami sarankan untuk anda membeli tiket penerbangan non stop (direct) bagi elakkan dari ketinggalan . Selain itu,' connecting flight ' atau 'transit flight' akan memenatkan dan membazir masa. Kasihan kepada ibu-bapa kita, jika kita travel solo atau dengan orang yang masih kuat kudratnya bolehlah ambil 'transit flight' ini.

4) Bahagi giliran bersama ahli keluarga

Tetapkan dan bahagikan giliran kepada adik beradik atau ahli keluarga yang lain untuk jadi 'person in charge' menjaga ibu-bapa anda seperti contoh menolak kerusi roda . Bukanlah bermakna apabila giliran seorang yang menjaga yang lain buat endah tak endah sahaja. Cuma 'person in charge' ini lebih peka dan sentiasa disisi ibu-bapa. Barulah tiada isu tidak adil sekaligus dapat melancarkan percutian anda. Di smaping dapat mengeratkan lagi hubungan antara setiap ahli keluarga dengan ibu-bapa kan.

5) Status kesihatan

Penting untuk anda tahu status atau tahap kesihatan ibu-bapa anda. Buatlah pemeriksaan di hospital untuk tahu perkembangan terkini kesihatan ibu-bapa anda. Jika ibu-bapa anda menghidap sesuatu penyakit, ambil tahu informasi lengkap tentang penyakit yang dihidapi mungkin dari segi pantang larang pemakanan dan sebagainya.

6) Lengkapkan & kemaskan keperluan mereka

Selepas anda tahu perkembangan kesihatan mereka, segala jenis ubat-ubatan yang berkaitan anda perlu sediakan. Untuk keperluan peribadi ibu-bapa anda, sediakan juga pakaian yang bersesuaian, set 'toiletries' , pad jika perlu dan juga aksesori tambahan( kerusi roda, tongkat). Tayakan juga kepada mereka, keperluan lain yang mereka perlukan. Kemaskan untuk mereka dan letakkan di satu tempat, nanti di hari kejadian tinggal ambil sahaja.

Persiapan ketika hari kejadian:-

1) Dokumen pengenalan diri

Passport ibu-bapa anda kalau boleh biar sahaja anda yang tolong pegangkan dahulu. Bila sampai di airport untuk 'check-in' barulah beri kepada mereka. Selepas itu pegangkan dan simpankan semula passport mereka.

2) Periksa keperluan dan barang-barang

Sebelum bertolak ke 'airport' pastikan bilangan beg dan segala keperluan yang telah anda kemaskan sebelum ini cukup. Kami juga ada menulis artikel mengenai keperluan asas untuk travel, boleh klik disini.

Tips ketika travel:-

1) Selesaikan mereka dahulu

Setelah anda dan ibu-bapa anda masuk ke dalam kapal terbang, pastikan anda menolong ibu-bapa anda dahulu untuk memakai tali pinggang, jangan harapkan staff kabin sahaja. Dahulukan mereka dan barulah kita selesaikan bahagian kita.

2) Gunakan keistimewaan yang ada

Jangan sia-siakan keistimewaan yang khas untuk warga emas seperti barisan beratur khas, diskaun tiket dan kemudahhan awam.

3) Peka dengan keadaan mereka

Anda hendaklah sentiasa peka dengan keadaan ibu-bapa anda. Walaupun belum masuk waktu untuk makan, rajinkan diri untuk bertanya adakah ibu bapa anda lapar atau haus atau perlu untuk pergi tandas buang air kecil. Tanyakan juga kepada mereka adakah mereka penat, Jika ya, berhenti rehat dahulu atau terus balik ke penginapan. Kadang-kadang mereka takut untuk memberitahu kita kerana tidak mahu menyusahkan kita. Padahal itu tanggungjawab kita,jadi seringlah bertanya keadaan diri mereka ya.

4) Jangan lepaskan mereka dari pemerhatian anda

Jangan lupa kepada giliran yang telah anda tetapkan sebelum ini. Ingatkan ahli keluarga anda jika mereka terlupa. Ini sangat penting supaya kita tidak terlepas pandang atau membiarkan ibu-bapa kita keseorangan tanpa kita sedari.

5) Jangan pentingkan diri

Jangan sedih jika rancangan yang anda telah buat tidak dapat diikuti sepenuhnya. Contohnya, ada bebrapa tempat yang anda tidak sempat pergi dek kerana kepenatan ibu-bapa anda. Tidak mengapa, kita senangkan mereka mana tahu kita ada rezeki lagi untuk pergi kes itu dan selesaikan tempat yang kita tak sempat pergi tu pada lain hari kan?

Selepas travel:-

Periksa kesihatan mereka

Kita tahu, ada sesetengah orang memang senang nak demam atau selsema selepas balik dari sesuatu tempat. Mungkin sebab kepenatan dan juga 'anti-body' yang lemah. Selepas anda tahu status kesihatan ibu-bapa anda, biarkan mereka berehat dengan secukupnya.

Travel bersama ibu-bapa warga emas ini memang memerlukan kos yang lebih sedikit demi keselesaan dan kelancaran percutian. Jika anda jenis backpackers tegar, seeloknya berehat dahulu dari style macamtu ketika membawa ibu-bapa. Jadi, anda boleh lah bersiap sedia dari sekarang jika anda ada rancangan untuk bawa ibu-bapa anda travel bersama! Mereka juga mahu berjalan cuma mereka tak cakap je jadi selagi mereka hidup bawalah mereka berjalan-jalan.

0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Selamat Datang ke Surga Route. Kami suka berkongsi pengalaman menjelajah seluruh dunia.
25 February 2021
Malaysia Airlines mahu perkenal pas kesihatan perjalanan pasca COVID-19

Syarikat penerbangan nasional Malaysia Airlines merancang untuk memperkenalkan Pas Kesihatan Perjalanan Digital bagi membolehkan perjalanan udara yang selamat dalam tempoh pasca Covid-19. Syarikat penerbangan itu menjelaskan kad kesihatan itu akan menyepadu dengan modul daripada Pas Perjalanan yang dilaksanakan Persatuan Pengangkutan Udara Antarabangsa (IATA), sekali gus membolehkan penumpang membuat pasport digital pada aplikasi mudah alih Malaysia […]

Selanjutnya
23 February 2021
Kerajaan cadang pasport vaksin COVID-19, dokumen pengesahan selepas suntikan

Kerajaan bercadang mengeluarkan pasport vaksin sebagai dokumen pengesahan bagi individu yang telah menerima suntikan vaksin COVID-19, kata Menteri Kesihatan Datuk Seri Dr Adham Baba. “Ketika ini, kita cadangkan dua kaedah iaitu dipaparkan (terima suntikan) di aplikasi MySejahtera dan dokumen secara fizikal iaitu dalam bentuk pasport yang boleh diterima negara lain,” katanya. Bercakap pada sidang media selepas menyambut ketibaan […]

Selanjutnya
23 February 2021
COVID19 berakhir pada awal 2022 - Pakar

Pengarah Serantau Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) untuk Eropah, Hans Kluge, percaya bahawa pandemik COVID-19 akan berakhir pada awal tahun depan, lapor Agensi Berita Anadolu. Bercakap kepada saluran penyiaran Denmark, DR.Kluge berkata, COVID-19 masih merebak pada 2021 tetapi akan lebih terkawal berbanding tahun lalu. Sambil menyifatkan senario terburuk kini berakhir, beliau berkata, sudah ada lebih banyak […]

Selanjutnya
23 February 2021
Genting SkyWorlds bakal dibuka pada Q2 2021

Setelah menunggu bertahun-tahun lamanya, akhirnya ada juga berita gembira berkenaan Genting Highlands. Menurut laporan, Taman tema Genting SkyWorlds bakal dibuka kepada orang ramai pada suku kedua tahun ini (2021), sekali gus akan merancakkan semula sektor pelancongan negara kita selepas bergelut dengan pandemik COVID-19. Genting SkyWorlds adalah taman tema paling dinantikan di Asia Tenggara buat ketika […]

Selanjutnya
23 February 2021
Khazanah suntik RM3.6b untuk penstrukturan semula Malaysia Airlines

Khazanah Nasional Berhad akan menyuntik dana RM3.6 bilion kepada syarikat induk Malaysia Airlines Berhad, Malaysia Aviation Group (MAG), bagi menampung kos syarikat itu sepanjang tempoh penstrukturan sehingga 2025. MAG dalam satu kenyataan malam ini memaklumkan Khazanah Nasional telah menyatakan komitmen berkenaan dalam rangka penting program penstrukturan semula berkenaan. Kenyataan itu menyusul selepas Mahkamah Tinggi United […]

Selanjutnya
cross
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram