Macau adalah salah satu wilayah Special Administrative Region (SAR) China dan mempunyai autonomi sendiri selepas dijajah oleh Portugis. Kota Macau walaupun kecil tetapi sangat kaya dengan peninggalan sejarah.

Mana tidaknya, Macau telah diduduki oleh Portugis sejak pembinaan petempatan pertama mereka pada tahun 1557 sehingga penghujung zaman kolonial pada 1999 menjadikan Macau sebagai tanah pertama dan terakhir yang dipegang oleh Eropah dalam negara China.

Walaupun telah menjadi milik negara China sejak 1999, namun pengaruh portugis masih lagi kuat di Macau. Contohnya, papan tanda jalan, bas awam, pelbagai papan tanda masih lagi ditulis dalam bahasa portugis. Selain itu, mereka turut mengekalkan banyak bangunan lama dengan senibina portugis. Berada di Macau, pasti membuatkan anda merasakan jauh dari China. Itulah keunikan Macau. Jadi, anda teringin mahu ke sini?

Ini segala berkenaan Muslim di Macau sebagai panduan untuk anda !

Jumlah penduduk Muslim

Macau adalah antara negara yang mempunyai peduduk terendah di dunia dengan hanya 648,425 penduduk (Sumber: worldpopulationreview) yang terdiri daripada :

  • 88.8% Masyarakat China
  • 4.6% Warga Filipina
  • 2.4% Warga Vietnam
  • 1.8% Portugis (penduduk asal Macau)
  • 2.8% Lain-lain

Komuniti Muslim bukanlah komuniti yang signifikan di Macau. Dianggarkan kira-kira 400 orang sahaja yang beragama Islam disini.

Ruangan untuk bersolat


Antara cabaran utama jika ke Macau adalah kurangnya tempat untuk solat. Memang cukup sesuai dengan gelaran Macau iaitu 'City of Sin'.

  • Macau Mosque and Cemetery (Mesquita e Cemitério de Macau)

Di Macau, hanya terdapat sebuah masjid yang dipercayai dibina oleh Muslim yang tiba bersama tentera Portugis. Kebiasannya , mereka direkrut dari Asia Selatan . Masjid ini hanya mampu menerima 100 orang jemaah.

Bagaimanapun, dikatakan sebuah masjid baru yang mampu memuatkan 600 jemaah beserta Pusat Islam, Restoran Makanan Halal, Hostel, Kelas pengajian dan bangunan kediaman akan dibina pada masa hadapan. Sama-sama kita nantikan, InsyaAllah.

Lokasi :

Sajian Mesra-Muslim

Terdapat beberapa Restoran yang menyajikan makanan mesra Muslim (No Pork , No Lard) , dan juga restoran Vegetarian di Macau. Bagaimanapun, kami hanya senaraikan beberapa restoran yang dapat dipastikan statusnya sahaja iaitu Restoran yang mempunyai SIJIL HALAL atau dimiliki oleh pemilik Muslim

  • Golden Peacock Restaurant (Michelin Star)

Restoran Golden Peacock adalah restoran Mesra-Muslim yang mendapat pelbagai anugerah antaranya pengiktirafan satu bintang dari Michelin Guide buat 5 tahun berturut-turut. Bukan senang tau nak dapat pengiktirafan Michelin Guide. Restoran ini dibuka sejak 2013, menjadikannya antara restoran mesra-muslim terawal di Macau.

Mereka menyajikan sajian dari India. Walaupun begitu, bukan senang mencari makanan India yang halal dan mendapat pengiktirafan tinggi.

Restoran yang terletak di dalam bangunan The Venetian ini diperakui menggunakan ayam dan kambing yang halal oleh Incorporated Trustees of the Islamic Community Fund of Hong Kong . Sijil ini dipaparkan di dinding premis mereka. So, jika anda berkunjung ke The Venetian jangan lupa singgah ke sini !

Status : Bersijil halal
Lokasi : Shop 1037 , Level 1, The Venetian Macao Estrada da Baia de Nossa Senhora da Esperanca Casino , Macau

  • Loulan Islam Restaurant

Bagi anda yang mahu untuk mengisi perut dan juga mencari sedikit ruang untuk solat, anda boleh menuju ke Loulan Islam Restaurant yang terletak tidak jauh dari Senado Square. Restoran ini menyediakan sajian berasal Xinjiang. Untuk solat, pemilik restoran dari Uyghur ini menyediakan ruang di tingkat-2 restoran ini.

Status : Dimiliki Muslim
Lokasi :

  • Loly Indonesian Food
Sumber : Macau Lifestyle

Bagi anda yang teringatkan sajian nusantara boleh ke Loly Indonesian Food yang menyajikan pelbagai masakan Jawa yang Halal.

Lokasi : 33 Rua da Erv, Edificio Pek Hoi Kok

  • Anak Djakarta Indonesian Halal Restaurant

Sebuah lagi restoran dengan sajian nusantara Halal adalah Restoran Anak Djakarta yang diusahakan oleh saudara Mochammad Thamrin, Anak perantau berasal dari Jakarta.

Status : Dimilik Muslim dan bersijil Halal
Lokasi :

Penginapan Mesra-Muslim

Bagi anda yang merancang untuk bermalam di Macau pula, anda mungkin boleh menginap di Grand Coloane Resort yang merupakan hotel pertama diiktiraf halal di Macau.

Café Panorama di hotel ini menyediakan menu halal untuk sarapan, makan tengahari, makan malam, dan juga servis ke bilik. Pengurusan F&B hotel ini sentiasa memantau operasi penyediaan sajian halal untuk memastikan setiap garis panduan diikuti.

grand coroane resort macau

Jadi, itulah antara perkara penting berkaitan Muslim yang perlu anda tahu sebelum menuju ke Macau. Jika anda mahu baca artikel lain mengenai Macau klik disini. Selamat mengembara !

0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Selamat Datang ke Surga Route. Kami suka berkongsi pengalaman menjelajah seluruh dunia.
21 June 2021
Kolam renang lutsinar buatkan anda seperti terapung di tengah London

Baru-baru ini, sebuah kolam renang lutsinar yang dibina antara dua bangunan tinggi di barat daya London mula menjadi perhatian ramai. Disifatkan sebagai jambatan kolam renang lutinsar pertama dunia dan struktur akrilik terbesar, Sky pool terletak antara dua bangunan kediaman mewah iaitu Embassy Gardens di Nine Elms. Dengan ketinggian 30 meter, kolam lutsinar itu mempunyai kedalaman […]

Selanjutnya
21 June 2021
Kerajaan pertimbang kelonggaran termasuk kebenaran rentas negeri buat mereka yang lengkap dos vaksin COVID-19

Kerajaan sedang memperhalusi beberapa kelonggaran termasuk kebenaran untuk merentas negeri kepada mereka yang sudah melengkapkan dos vaksin COVID-19. Menteri Penyelarasan Program Imunisasi COVID-19 Kebangsaan, Khairy Jamaluddin berkata, jawatankuasa kumpulan kerja teknikal yang dianggotai oleh kumpulan pakar kesihatan dan sains akan mengemukakan syor untuk memberi kelonggaran kepada penerima dos lengkap vaksin COVID-19 kepada Majlis Keselamatan Negara […]

Selanjutnya
21 June 2021
Industri penerbangan dijangka pulih bermula 2022

Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan AirAsia, Tan Sri Tony Fernandes menjangkakan industri penerbangan akan kembali pulih bermula tahun 2022 dengan pembukaan semula perjalanan rentas negeri dan sempadan antarabangsa secara berperingkat. Beliau turut menyarankan pelaksanaan dasar yang lebih baik untuk menghindari sebarang gangguan dalam perjalanan sambil menambah kerajaan seharusnya memutuskan apa yang diperlukan untuk membuka sempadan termasuk […]

Selanjutnya
20 June 2021
DBKL perkenal lintasan pejalan kaki ala 'Shibuya Crossing' di Bukit Bintang bermula 19 Jun

Nampaknya mereka yang melawat kawasan Bukit Bintang akan dapat melihat atau merasai pengalaman ratusan pejalan kaki melintas persimpangan jalan melalui pelbagai arah secara serentak seperti lintasan pejalan kaki yang terkenal iaitu 'Shibuya Crossing' yang terletak di Tokyo, Jepun. Bermula Sabtu iaitu 19 Jun 2021, DBKL telah mengaplikasikan “scramble pedestrian crossing” persimpangan Jalan Bukit Bintang dan […]

Selanjutnya
20 June 2021
Pakar kesihatan Thailand desak tangguh pembukaan Phuket untuk pelancong bermula 1 Julai

Baru-baru ini kerajaan Thailand melalui Perdana Menteri mereka mengumumkan bahawa kerajaan negara tersebut bersedia membuka sempadan untuk sektor pelancongan bermula 1 Julai 2021 di Phuket melalui program Phuket Sandbox dan seterusnya akan diperluaskan lagi ke wilayah-wilayah lain sehingga Oktober 2021. Keputusan tersebut dilakukan setelah mempertimbangkan kelangsungan hidup rakyatnya dan pemberian vaksin COVID-19 yang telah bermula. […]

Selanjutnya
cross
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram