0
(0)

Macau adalah salah satu wilayah Special Administrative Region (SAR) China dan mempunyai autonomi sendiri selepas dijajah oleh Portugis. Kota Macau walaupun kecil tetapi sangat kaya dengan peninggalan sejarah.

Mana tidaknya, Macau telah diduduki oleh Portugis sejak pembinaan petempatan pertama mereka pada tahun 1557 sehingga penghujung zaman kolonial pada 1999 menjadikan Macau sebagai tanah pertama dan terakhir yang dipegang oleh Eropah dalam negara China.

Walaupun telah menjadi milik negara China sejak 1999, namun pengaruh portugis masih lagi kuat di Macau. Contohnya, papan tanda jalan, bas awam, pelbagai papan tanda masih lagi ditulis dalam bahasa portugis. Selain itu, mereka turut mengekalkan banyak bangunan lama dengan senibina portugis. Berada di Macau, pasti membuatkan anda merasakan jauh dari China. Itulah keunikan Macau. Jadi, anda teringin mahu ke sini?

Ini segala berkenaan Muslim di Macau sebagai panduan untuk anda !

Jumlah penduduk Muslim

Macau adalah antara negara yang mempunyai peduduk terendah di dunia dengan hanya 648,425 penduduk (Sumber: worldpopulationreview) yang terdiri daripada :

  • 88.8% Masyarakat China
  • 4.6% Warga Filipina
  • 2.4% Warga Vietnam
  • 1.8% Portugis (penduduk asal Macau)
  • 2.8% Lain-lain

Komuniti Muslim bukanlah komuniti yang signifikan di Macau. Dianggarkan kira-kira 400 orang sahaja yang beragama Islam disini.

Ruangan untuk bersolat


Antara cabaran utama jika ke Macau adalah kurangnya tempat untuk solat. Memang cukup sesuai dengan gelaran Macau iaitu 'City of Sin'.

  • Macau Mosque and Cemetery (Mesquita e Cemitério de Macau)

Di Macau, hanya terdapat sebuah masjid yang dipercayai dibina oleh Muslim yang tiba bersama tentera Portugis. Kebiasannya , mereka direkrut dari Asia Selatan . Masjid ini hanya mampu menerima 100 orang jemaah.

Bagaimanapun, dikatakan sebuah masjid baru yang mampu memuatkan 600 jemaah beserta Pusat Islam, Restoran Makanan Halal, Hostel, Kelas pengajian dan bangunan kediaman akan dibina pada masa hadapan. Sama-sama kita nantikan, InsyaAllah.

Lokasi :

Sajian Mesra-Muslim

Terdapat beberapa Restoran yang menyajikan makanan mesra Muslim (No Pork , No Lard) , dan juga restoran Vegetarian di Macau. Bagaimanapun, kami hanya senaraikan beberapa restoran yang dapat dipastikan statusnya sahaja iaitu Restoran yang mempunyai SIJIL HALAL atau dimiliki oleh pemilik Muslim

  • Golden Peacock Restaurant (Michelin Star)

Restoran Golden Peacock adalah restoran Mesra-Muslim yang mendapat pelbagai anugerah antaranya pengiktirafan satu bintang dari Michelin Guide buat 5 tahun berturut-turut. Bukan senang tau nak dapat pengiktirafan Michelin Guide. Restoran ini dibuka sejak 2013, menjadikannya antara restoran mesra-muslim terawal di Macau.

Mereka menyajikan sajian dari India. Walaupun begitu, bukan senang mencari makanan India yang halal dan mendapat pengiktirafan tinggi.

Restoran yang terletak di dalam bangunan The Venetian ini diperakui menggunakan ayam dan kambing yang halal oleh Incorporated Trustees of the Islamic Community Fund of Hong Kong . Sijil ini dipaparkan di dinding premis mereka. So, jika anda berkunjung ke The Venetian jangan lupa singgah ke sini !

Status : Bersijil halal
Lokasi : Shop 1037 , Level 1, The Venetian Macao Estrada da Baia de Nossa Senhora da Esperanca Casino , Macau

  • Loulan Islam Restaurant

Bagi anda yang mahu untuk mengisi perut dan juga mencari sedikit ruang untuk solat, anda boleh menuju ke Loulan Islam Restaurant yang terletak tidak jauh dari Senado Square. Restoran ini menyediakan sajian berasal Xinjiang. Untuk solat, pemilik restoran dari Uyghur ini menyediakan ruang di tingkat-2 restoran ini.

Status : Dimiliki Muslim
Lokasi :

  • Loly Indonesian Food
Sumber : Macau Lifestyle

Bagi anda yang teringatkan sajian nusantara boleh ke Loly Indonesian Food yang menyajikan pelbagai masakan Jawa yang Halal.

Lokasi : 33 Rua da Erv, Edificio Pek Hoi Kok

  • Anak Djakarta Indonesian Halal Restaurant

Sebuah lagi restoran dengan sajian nusantara Halal adalah Restoran Anak Djakarta yang diusahakan oleh saudara Mochammad Thamrin, Anak perantau berasal dari Jakarta.

Status : Dimilik Muslim dan bersijil Halal
Lokasi :

Penginapan Mesra-Muslim

Bagi anda yang merancang untuk bermalam di Macau pula, anda mungkin boleh menginap di Grand Coloane Resort yang merupakan hotel pertama diiktiraf halal di Macau.

Café Panorama di hotel ini menyediakan menu halal untuk sarapan, makan tengahari, makan malam, dan juga servis ke bilik. Pengurusan F&B hotel ini sentiasa memantau operasi penyediaan sajian halal untuk memastikan setiap garis panduan diikuti.

grand coroane resort macau

Jadi, itulah antara perkara penting berkaitan Muslim yang perlu anda tahu sebelum menuju ke Macau. Jika anda mahu baca artikel lain mengenai Macau klik disini. Selamat mengembara !

Artikel Ini Menarik?

Klik pada bintang untuk menilai!

Purata 0 / 5. Vote count: 0

No votes so far! Be the first to rate this post.

0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Selamat Datang ke Surga Route. Kami suka berkongsi pengalaman menjelajah seluruh dunia.
Shop Online for 31% off Purchase, Get 20RM Promo Code
18 October 2020
3 lagi syarikat penerbangan antarabangsa kembali beroperasi di KLIA

0 (0) Tiga syarikat penerbangan antarabangsa telah kembali beroperasi di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumput (KLIA) bermula pada Oktober 2020 setelah menghentikan seketika operasi mereka akibat wabak pandemik COVID-19. Syarikat penerbangan tersebut ialah British Airways yang menawarkan empat penerbangan seminggu dari KLIA ke United Kingdom, Oman Air yang membuat penerbangan dua kali seminggu ke Muscat […]

Selanjutnya
17 October 2020
Firefly akan menggunakan jet bermula Q1 2021, perkukuh laluan domestik dan ASEAN

0 (0) Firefly, merupakan salah sebuah anak syarikat di bawah Malaysia Airlines Group (MAG) akan memulakan operasi pesawat berkuasa jet bermula awal tahun hadapan. Susulan itu, syarikat penerbangan itu akan menambah 10 pesawat jet berbadan sempit (narrowbody) secara berperingkat mulai suku pertama 2021. Mengulas perkembangan itu, Ketua Pegawai Eksekutif Malaysia Aviation Group (MAG), Kapten Izham […]

Selanjutnya
17 October 2020
Firefly jadi syarikat penerbangan nasional jika Malaysia Airlines 'bungkus'

0 (0) Berhubung krisis kewangan yang melanda Malaysia Airlines akibat wabak COVID-19, pemegang saham syarikat penerbangan tersebut iaitu Khazanah Nasional Bhd mempunyai pilihan untuk menyalur modal kepada Firefly sekali gus menjadikannya sebagai syarikat penerbangan nasional dalam memenuhi keperluan pengangkutan udara negara jika Malaysia Airlines terpaksa ditutup. Ia adalah pilihan yang terakhir dipertimbangkan sayap pelaburan kerajaan […]

Selanjutnya
10 October 2020
New Zealand kini punyai passport paling berkuasa di dunia, Malaysia tangga ke-21

0 (0) Ini adalah saat yang menggembirakan bagi pelancong dari New Zealand kerana passport mereka merampas tempat teratas dalam ranking passport paling berkuasa di dunia. Buku hitam yang menjadi dokumen perjalanan NZ memang tela h perbaiki ranking mereka di dalam indeks sedikit demi sedikit selama bertahun-tahun, dan akhirnya mereka telah mengalahkan Jepun di tempat pertama. […]

Selanjutnya
10 October 2020
Tourism Malaysia Surfcasting Tour 2020, acara hebat buat kaki pancing

0 (0) Hadiah wang tunai RM75,500, 50 unit hamper dan 10 unit barangan aktiviti luar jenama Igloo adalah antara hadiah menarik yang ditawarkan kepada para pemenang pertandingan memancing ‘Tourism Malaysia Surfcasting Tour 2020’ (TMST 2020) yang akan berlangsung semula . Pertandingan memancing persisiran pantai anjuran bersama Tourism Malaysia dan Wakjali Event Management ini telah menyingkap […]

Selanjutnya
cross
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram