Macau adalah salah satu wilayah Special Administrative Region (SAR) China dan mempunyai autonomi sendiri selepas dijajah oleh Portugis. Kota Macau walaupun kecil tetapi sangat kaya dengan peninggalan sejarah.

Mana tidaknya, Macau telah diduduki oleh Portugis sejak pembinaan petempatan pertama mereka pada tahun 1557 sehingga penghujung zaman kolonial pada 1999 menjadikan Macau sebagai tanah pertama dan terakhir yang dipegang oleh Eropah dalam negara China.

Walaupun telah menjadi milik negara China sejak 1999, namun pengaruh portugis masih lagi kuat di Macau. Contohnya, papan tanda jalan, bas awam, pelbagai papan tanda masih lagi ditulis dalam bahasa portugis. Selain itu, mereka turut mengekalkan banyak bangunan lama dengan senibina portugis. Berada di Macau, pasti membuatkan anda merasakan jauh dari China. Itulah keunikan Macau. Jadi, anda teringin mahu ke sini?

Ini segala berkenaan Muslim di Macau sebagai panduan untuk anda !

Jumlah penduduk Muslim

Macau adalah antara negara yang mempunyai peduduk terendah di dunia dengan hanya 648,425 penduduk (Sumber: worldpopulationreview) yang terdiri daripada :

  • 88.8% Masyarakat China
  • 4.6% Warga Filipina
  • 2.4% Warga Vietnam
  • 1.8% Portugis (penduduk asal Macau)
  • 2.8% Lain-lain

Komuniti Muslim bukanlah komuniti yang signifikan di Macau. Dianggarkan kira-kira 400 orang sahaja yang beragama Islam disini.

Ruangan untuk bersolat


Antara cabaran utama jika ke Macau adalah kurangnya tempat untuk solat. Memang cukup sesuai dengan gelaran Macau iaitu 'City of Sin'.

  • Macau Mosque and Cemetery (Mesquita e Cemitério de Macau)

Di Macau, hanya terdapat sebuah masjid yang dipercayai dibina oleh Muslim yang tiba bersama tentera Portugis. Kebiasannya , mereka direkrut dari Asia Selatan . Masjid ini hanya mampu menerima 100 orang jemaah.

Bagaimanapun, dikatakan sebuah masjid baru yang mampu memuatkan 600 jemaah beserta Pusat Islam, Restoran Makanan Halal, Hostel, Kelas pengajian dan bangunan kediaman akan dibina pada masa hadapan. Sama-sama kita nantikan, InsyaAllah.

Lokasi :

Sajian Mesra-Muslim

Terdapat beberapa Restoran yang menyajikan makanan mesra Muslim (No Pork , No Lard) , dan juga restoran Vegetarian di Macau. Bagaimanapun, kami hanya senaraikan beberapa restoran yang dapat dipastikan statusnya sahaja iaitu Restoran yang mempunyai SIJIL HALAL atau dimiliki oleh pemilik Muslim

  • Golden Peacock Restaurant (Michelin Star)

Restoran Golden Peacock adalah restoran Mesra-Muslim yang mendapat pelbagai anugerah antaranya pengiktirafan satu bintang dari Michelin Guide buat 5 tahun berturut-turut. Bukan senang tau nak dapat pengiktirafan Michelin Guide. Restoran ini dibuka sejak 2013, menjadikannya antara restoran mesra-muslim terawal di Macau.

Mereka menyajikan sajian dari India. Walaupun begitu, bukan senang mencari makanan India yang halal dan mendapat pengiktirafan tinggi.

Restoran yang terletak di dalam bangunan The Venetian ini diperakui menggunakan ayam dan kambing yang halal oleh Incorporated Trustees of the Islamic Community Fund of Hong Kong . Sijil ini dipaparkan di dinding premis mereka. So, jika anda berkunjung ke The Venetian jangan lupa singgah ke sini !

Status : Bersijil halal
Lokasi : Shop 1037 , Level 1, The Venetian Macao Estrada da Baia de Nossa Senhora da Esperanca Casino , Macau

  • Loulan Islam Restaurant

Bagi anda yang mahu untuk mengisi perut dan juga mencari sedikit ruang untuk solat, anda boleh menuju ke Loulan Islam Restaurant yang terletak tidak jauh dari Senado Square. Restoran ini menyediakan sajian berasal Xinjiang. Untuk solat, pemilik restoran dari Uyghur ini menyediakan ruang di tingkat-2 restoran ini.

Status : Dimiliki Muslim
Lokasi :

  • Loly Indonesian Food
Sumber : Macau Lifestyle

Bagi anda yang teringatkan sajian nusantara boleh ke Loly Indonesian Food yang menyajikan pelbagai masakan Jawa yang Halal.

Lokasi : 33 Rua da Erv, Edificio Pek Hoi Kok

  • Anak Djakarta Indonesian Halal Restaurant

Sebuah lagi restoran dengan sajian nusantara Halal adalah Restoran Anak Djakarta yang diusahakan oleh saudara Mochammad Thamrin, Anak perantau berasal dari Jakarta.

Status : Dimilik Muslim dan bersijil Halal
Lokasi :

Penginapan Mesra-Muslim

Bagi anda yang merancang untuk bermalam di Macau pula, anda mungkin boleh menginap di Grand Coloane Resort yang merupakan hotel pertama diiktiraf halal di Macau.

Café Panorama di hotel ini menyediakan menu halal untuk sarapan, makan tengahari, makan malam, dan juga servis ke bilik. Pengurusan F&B hotel ini sentiasa memantau operasi penyediaan sajian halal untuk memastikan setiap garis panduan diikuti.

grand coroane resort macau

Jadi, itulah antara perkara penting berkaitan Muslim yang perlu anda tahu sebelum menuju ke Macau. Jika anda mahu baca artikel lain mengenai Macau klik disini. Selamat mengembara !

0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Selamat Datang ke Surga Route. Kami suka berkongsi pengalaman menjelajah seluruh dunia.
26 February 2021
Perkhidmatan feri Langkawi-Kuala Perlis disambung 27 Februari

Perkhidmatan feri untuk pelancong dari Terminal Feri Langkawi ke Kuala Perlis akan dibuka semula Sabtu ini (27 Februari 2021) bagi memenuhi permintaan pelancong ketika ini. Bagaimanapun, hanya satu perjalanan dijadualkan beroperasi setiap hari setakat ini manakala bagi laluan masuk Langkawi dari Terminal Feri Penumpang Kuala Kedah pula akan ditambah lagi satu perjalanan menjadikan dua perjalanan […]

Selanjutnya
26 February 2021
Jambatan ikonik bakal dibuka di Tasik Kenyir pada Mei 2021

Jika sebelum ini Terengganu terkenal dengan jambatan ikon 'drawbridge atau Jambatan angkat di Kuala Terengganu, nampaknya selepas ini kita semua akan menyaksikan pembukaan sebuah lagi jambatan ikonik di negeri tersebut. Terbaru, Tasik buatan manusia terbesar di rantau Asia, Tasik Kenyir bakal memiliki satu lagi tarikan baharu apabila jambatan ikonik yang dikenali sebagai Jambatan Pulau Poh […]

Selanjutnya
25 February 2021
Malaysia Airlines mahu perkenal pas kesihatan perjalanan pasca COVID-19

Syarikat penerbangan nasional Malaysia Airlines merancang untuk memperkenalkan Pas Kesihatan Perjalanan Digital bagi membolehkan perjalanan udara yang selamat dalam tempoh pasca Covid-19. Syarikat penerbangan itu menjelaskan kad kesihatan itu akan menyepadu dengan modul daripada Pas Perjalanan yang dilaksanakan Persatuan Pengangkutan Udara Antarabangsa (IATA), sekali gus membolehkan penumpang membuat pasport digital pada aplikasi mudah alih Malaysia […]

Selanjutnya
23 February 2021
Kerajaan cadang pasport vaksin COVID-19, dokumen pengesahan selepas suntikan

Kerajaan bercadang mengeluarkan pasport vaksin sebagai dokumen pengesahan bagi individu yang telah menerima suntikan vaksin COVID-19, kata Menteri Kesihatan Datuk Seri Dr Adham Baba. “Ketika ini, kita cadangkan dua kaedah iaitu dipaparkan (terima suntikan) di aplikasi MySejahtera dan dokumen secara fizikal iaitu dalam bentuk pasport yang boleh diterima negara lain,” katanya. Bercakap pada sidang media selepas menyambut ketibaan […]

Selanjutnya
23 February 2021
COVID19 berakhir pada awal 2022 - Pakar

Pengarah Serantau Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) untuk Eropah, Hans Kluge, percaya bahawa pandemik COVID-19 akan berakhir pada awal tahun depan, lapor Agensi Berita Anadolu. Bercakap kepada saluran penyiaran Denmark, DR.Kluge berkata, COVID-19 masih merebak pada 2021 tetapi akan lebih terkawal berbanding tahun lalu. Sambil menyifatkan senario terburuk kini berakhir, beliau berkata, sudah ada lebih banyak […]

Selanjutnya
cross
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram