Antara perkara yang sangat sinonim dengan taman tema adalah kemeriahan dan suasana riuh dek kerana jeritan menaiki permainan yang menggerunkan , ketawa dan gurau-senda serta keseronakan.

Tetapi, cuba anda bayangkan mengunjungi taman tema namun tidak dibenarkan menjerit. Ironi bukan ?

Itulah saranan yang disuarakan oleh sebuah persatuan mewakili syarikat pengurusan taman tema di Jepun apabila dibuka semula selepas krisis pandemik COVID-19 di negara matahari terbit itu kian reda.

Walaupun taman tema dibuka semula buat orang ramai bersuka ria, tetapi persatuan tersebut mencadangkan set panduan atau prosedur operasi standard (SOP) dinamakan  “Guidelines to Prevent the Spread of Infection of the Novel Coronavirus” yang perlu dipatuhi oleh pengunjung. Antara isi penting di dalam SOP tersebut adalah :

  • Jumlah pengunjung taman tema perlu dihadkan berbanding kapasiti asal
  • Proses sanitasi perlu dilakukan dengan lebih kerap di kawasan Taman Tema
  • Pengambilan suhu badan pengunjung di pintu masuk taman tema
  • Penggunaan topeng muka bagi pengunjung taman tema adalah diwajibkan.
  • Memastikan pintu atau tingkap bagi kawasan tertutup sentiasa dibuka bagi memastikan pengudaraan yang baik

    Tetapi, yang menjadi perhatian ramai adalah :
  • Pengunjung dilarang untuk bersentuhan apatah lagi high-five dan peluk maskot adiwira pujaan di sekeliling taman tema tersebut.
  • Selain itu, pengunjung yang memasuki rumah hantu harus tetap menjaga jarak sosial kerana kerana ada kemungkinan mendapat jangkitan jika bersentuhan. Maklumlah, coronavirus tidak takutkan hantu.
  • Tetapi, yang paling ironi sekali adalah pengunjung DILARANG menjerit ketika menaiki roller coaster dan juga ketika melakukan aktiviti lain. Macamana tu?

Panduan baru ini bukan dicadangkan oleh satu taman tema sahaja. Tetapi, cadangan ini disuarakan oleh sebuah persatuan mewakili beberapa pihak pengurusan taman tema yang bernama The East Japan and West Japan Theme Park Associations .

Persatuan ini bukan biashe-biashe , mereka terdiri daripada 30 syarikat pengendali taman tema di Timur dan Barat Jepun. Antara syarikat pengendali dalam persatuan ini adalah Universal Studios Japan dan Oriental Land Company iaitu syarikat yang mengendalikan Tokyo Disneyland dan Tokyo Disneysea.

SOP atau garis panduan ini tular selepas dimuatnaik oleh Nagashima Resort hot spring facility yang terletak di Mie Prefecture di laman sesawang mereka.

Sudah pasti set garis panduan yang dicadangkan ini bertujuan menjaga keselamatan semua yang berada di taman tema tersebut, baik pengunjung mahupun pekerja dari terkena jangkitan Coronavirus.

Walaupun sekali baca macam tak masuk akal, tetapi bila dilihat betul-betul, semua arahan ini mempunyai alasan yang kukuh.

Pertama , menjerit memungkinkan keluarnya titisan air dari mulut seseorang yang akhirnya boleh merebakkan kuman, bakteria ataupun virus kepada orang lain.

Kedua, sebahagian pekerja tidak sesuai memakai topeng muka sebagai contoh mereka yang memakai maskot dan pelakon di rumah hantu, sebab itu pengunjung perlu jarakkan diri.

Selain dari itu, terdapat beberapa lagi garis panduan yang dicadangkan antaranya adalah mengenai khidmat pelanggan. Sebarang komunikasi antara pelanggan dan pekerja perlu diminimakan.

"Cara baru khidmat pelanggan, walaupun anda memakai topeng muka, anda masih boleh gabungkan ekspresi mata, gerakan tangan untuk komunikasi dengan pengunjung."
Kata salah seorang yang mencadangkan.

Mereka juga mencadangkan fasiliti hiburan untuk menggalakkan pembayaran nirtunai (cashless) dan pembelian tiket yang lebih awal bagi mengurangkan tempoh masa diambil bagi beratur dan menguruskan wang.

“Panduan ini mungkin tidak akan membuatkan jangkitan menjadi sifar tapi sekurangnya, ia boleh mengurangkan risiko jangkitan,” kata seorang pengendali taman tema.

Selain daripada garis panduan tersebut, beberapa taman hiburan telah menerapkan peraturan mereka sendiri.
Fuji-Q Highland, taman tema di kaki Gunung Fuji yang terkenal dengan pengalaman rumah berhantu, hanya membuka tempat tarikan luarannya (outdoor) dan hanya membenarkan pengunjung yang tinggal di wilayah Yamanashi, Nagano, Niigata dan Shizuoka untuk memasuki taman tema tersebut.

Untuk rekod, pelbagai taman tema di Jepun telah ditutup sejak Februari 2020 yang lalu sebagai usaha membendung jangkitan COVID-19 yang lebih mudah tersebar di kawasan padat dengan manusia. Kini beberapa taman tema di Jepun telah kembali menerima pengunjung berikutan krisis COVID-19 yang kian reda.

Bagaimanapun, Taman tema paling terkenal di Jepun, Tokyo Disneyland dan Universal Studios Japan masih belum dibuka sehingga sekarang dan belum ada tarikh ditetapkan untuk kedua-duanya beroperasi semula. Tetapi jika mereka beroperasi dan anda mahu berkunjung, tolong diam dan jangan terjerit-jerit .

Sekian dari bilik berita, Surgaroute

0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Selamat Datang ke Surga Route. Kami suka berkongsi pengalaman menjelajah seluruh dunia.
26 February 2021
Perkhidmatan feri Langkawi-Kuala Perlis disambung 27 Februari

Perkhidmatan feri untuk pelancong dari Terminal Feri Langkawi ke Kuala Perlis akan dibuka semula Sabtu ini (27 Februari 2021) bagi memenuhi permintaan pelancong ketika ini. Bagaimanapun, hanya satu perjalanan dijadualkan beroperasi setiap hari setakat ini manakala bagi laluan masuk Langkawi dari Terminal Feri Penumpang Kuala Kedah pula akan ditambah lagi satu perjalanan menjadikan dua perjalanan […]

Selanjutnya
26 February 2021
Jambatan ikonik bakal dibuka di Tasik Kenyir pada Mei 2021

Jika sebelum ini Terengganu terkenal dengan jambatan ikon 'drawbridge atau Jambatan angkat di Kuala Terengganu, nampaknya selepas ini kita semua akan menyaksikan pembukaan sebuah lagi jambatan ikonik di negeri tersebut. Terbaru, Tasik buatan manusia terbesar di rantau Asia, Tasik Kenyir bakal memiliki satu lagi tarikan baharu apabila jambatan ikonik yang dikenali sebagai Jambatan Pulau Poh […]

Selanjutnya
25 February 2021
Malaysia Airlines mahu perkenal pas kesihatan perjalanan pasca COVID-19

Syarikat penerbangan nasional Malaysia Airlines merancang untuk memperkenalkan Pas Kesihatan Perjalanan Digital bagi membolehkan perjalanan udara yang selamat dalam tempoh pasca Covid-19. Syarikat penerbangan itu menjelaskan kad kesihatan itu akan menyepadu dengan modul daripada Pas Perjalanan yang dilaksanakan Persatuan Pengangkutan Udara Antarabangsa (IATA), sekali gus membolehkan penumpang membuat pasport digital pada aplikasi mudah alih Malaysia […]

Selanjutnya
23 February 2021
Kerajaan cadang pasport vaksin COVID-19, dokumen pengesahan selepas suntikan

Kerajaan bercadang mengeluarkan pasport vaksin sebagai dokumen pengesahan bagi individu yang telah menerima suntikan vaksin COVID-19, kata Menteri Kesihatan Datuk Seri Dr Adham Baba. “Ketika ini, kita cadangkan dua kaedah iaitu dipaparkan (terima suntikan) di aplikasi MySejahtera dan dokumen secara fizikal iaitu dalam bentuk pasport yang boleh diterima negara lain,” katanya. Bercakap pada sidang media selepas menyambut ketibaan […]

Selanjutnya
23 February 2021
COVID19 berakhir pada awal 2022 - Pakar

Pengarah Serantau Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) untuk Eropah, Hans Kluge, percaya bahawa pandemik COVID-19 akan berakhir pada awal tahun depan, lapor Agensi Berita Anadolu. Bercakap kepada saluran penyiaran Denmark, DR.Kluge berkata, COVID-19 masih merebak pada 2021 tetapi akan lebih terkawal berbanding tahun lalu. Sambil menyifatkan senario terburuk kini berakhir, beliau berkata, sudah ada lebih banyak […]

Selanjutnya
cross
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram