Antara perkara yang sangat sinonim dengan taman tema adalah kemeriahan dan suasana riuh dek kerana jeritan menaiki permainan yang menggerunkan , ketawa dan gurau-senda serta keseronakan.

Tetapi, cuba anda bayangkan mengunjungi taman tema namun tidak dibenarkan menjerit. Ironi bukan ?

Itulah saranan yang disuarakan oleh sebuah persatuan mewakili syarikat pengurusan taman tema di Jepun apabila dibuka semula selepas krisis pandemik COVID-19 di negara matahari terbit itu kian reda.

Walaupun taman tema dibuka semula buat orang ramai bersuka ria, tetapi persatuan tersebut mencadangkan set panduan atau prosedur operasi standard (SOP) dinamakan  “Guidelines to Prevent the Spread of Infection of the Novel Coronavirus” yang perlu dipatuhi oleh pengunjung. Antara isi penting di dalam SOP tersebut adalah :

  • Jumlah pengunjung taman tema perlu dihadkan berbanding kapasiti asal
  • Proses sanitasi perlu dilakukan dengan lebih kerap di kawasan Taman Tema
  • Pengambilan suhu badan pengunjung di pintu masuk taman tema
  • Penggunaan topeng muka bagi pengunjung taman tema adalah diwajibkan.
  • Memastikan pintu atau tingkap bagi kawasan tertutup sentiasa dibuka bagi memastikan pengudaraan yang baik

    Tetapi, yang menjadi perhatian ramai adalah :
  • Pengunjung dilarang untuk bersentuhan apatah lagi high-five dan peluk maskot adiwira pujaan di sekeliling taman tema tersebut.
  • Selain itu, pengunjung yang memasuki rumah hantu harus tetap menjaga jarak sosial kerana kerana ada kemungkinan mendapat jangkitan jika bersentuhan. Maklumlah, coronavirus tidak takutkan hantu.
  • Tetapi, yang paling ironi sekali adalah pengunjung DILARANG menjerit ketika menaiki roller coaster dan juga ketika melakukan aktiviti lain. Macamana tu?

Panduan baru ini bukan dicadangkan oleh satu taman tema sahaja. Tetapi, cadangan ini disuarakan oleh sebuah persatuan mewakili beberapa pihak pengurusan taman tema yang bernama The East Japan and West Japan Theme Park Associations .

Persatuan ini bukan biashe-biashe , mereka terdiri daripada 30 syarikat pengendali taman tema di Timur dan Barat Jepun. Antara syarikat pengendali dalam persatuan ini adalah Universal Studios Japan dan Oriental Land Company iaitu syarikat yang mengendalikan Tokyo Disneyland dan Tokyo Disneysea.

SOP atau garis panduan ini tular selepas dimuatnaik oleh Nagashima Resort hot spring facility yang terletak di Mie Prefecture di laman sesawang mereka.

Sudah pasti set garis panduan yang dicadangkan ini bertujuan menjaga keselamatan semua yang berada di taman tema tersebut, baik pengunjung mahupun pekerja dari terkena jangkitan Coronavirus.

Walaupun sekali baca macam tak masuk akal, tetapi bila dilihat betul-betul, semua arahan ini mempunyai alasan yang kukuh.

Pertama , menjerit memungkinkan keluarnya titisan air dari mulut seseorang yang akhirnya boleh merebakkan kuman, bakteria ataupun virus kepada orang lain.

Kedua, sebahagian pekerja tidak sesuai memakai topeng muka sebagai contoh mereka yang memakai maskot dan pelakon di rumah hantu, sebab itu pengunjung perlu jarakkan diri.

Selain dari itu, terdapat beberapa lagi garis panduan yang dicadangkan antaranya adalah mengenai khidmat pelanggan. Sebarang komunikasi antara pelanggan dan pekerja perlu diminimakan.

"Cara baru khidmat pelanggan, walaupun anda memakai topeng muka, anda masih boleh gabungkan ekspresi mata, gerakan tangan untuk komunikasi dengan pengunjung."
Kata salah seorang yang mencadangkan.

Mereka juga mencadangkan fasiliti hiburan untuk menggalakkan pembayaran nirtunai (cashless) dan pembelian tiket yang lebih awal bagi mengurangkan tempoh masa diambil bagi beratur dan menguruskan wang.

“Panduan ini mungkin tidak akan membuatkan jangkitan menjadi sifar tapi sekurangnya, ia boleh mengurangkan risiko jangkitan,” kata seorang pengendali taman tema.

Selain daripada garis panduan tersebut, beberapa taman hiburan telah menerapkan peraturan mereka sendiri.
Fuji-Q Highland, taman tema di kaki Gunung Fuji yang terkenal dengan pengalaman rumah berhantu, hanya membuka tempat tarikan luarannya (outdoor) dan hanya membenarkan pengunjung yang tinggal di wilayah Yamanashi, Nagano, Niigata dan Shizuoka untuk memasuki taman tema tersebut.

Untuk rekod, pelbagai taman tema di Jepun telah ditutup sejak Februari 2020 yang lalu sebagai usaha membendung jangkitan COVID-19 yang lebih mudah tersebar di kawasan padat dengan manusia. Kini beberapa taman tema di Jepun telah kembali menerima pengunjung berikutan krisis COVID-19 yang kian reda.

Bagaimanapun, Taman tema paling terkenal di Jepun, Tokyo Disneyland dan Universal Studios Japan masih belum dibuka sehingga sekarang dan belum ada tarikh ditetapkan untuk kedua-duanya beroperasi semula. Tetapi jika mereka beroperasi dan anda mahu berkunjung, tolong diam dan jangan terjerit-jerit .

Sekian dari bilik berita, Surgaroute

0 0 votes
Article Rating
Categories:
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Selamat Datang ke Surga Route. Kami suka berkongsi pengalaman menjelajah seluruh dunia.
18 July 2021
Kenderaan masuk Kelantan dari arah Utara meningkat 5 peratus

Kemasukan kenderaan dari arah utara ke negeri ini menerusi Jalan Gerik-Jeli meningkat lima peratus sejak 16 Julai. Timbalan Ketua Polis Kelantan, Senior Asisten Komisioner Abdullah Muhammad Piah, berkata pertambahan jumlah kenderaan dikesan dari Perak, Kedah dan Perlis. Bagaimanapun, katanya, tidak berlaku pertambahan jumlah kenderaan di pintu masuk di sekatan jalan raya Gua Musang dan Pasir […]

Selanjutnya
18 July 2021
Polis Terengganu perketat kawalan di pintu masuk, elak cubaan rentas negeri secara haram

Polis negeri Terengganu mengadakan kawalan ketat di pintu masuk utama ke negeri ini iaitu sempadan Terengganu/Kelantan dan Terengganu/Pahang serta laluan tikus bagi memastikan tiada cubaan rentas negeri secara tidak sah menjelang Aidiladha. Bagi memastikan kawalan berjalan lancar, pihak polis negeri Terengganu menambah kekuatan anggota di setiap sekatan jalan raya (SJR) iaitu daripada empat kepada enam […]

Selanjutnya
18 July 2021
Rakyat diingatkan tidak rentas daerah & negeri bagi sambutan Aidiladha 1442H

Timbalan Perdana Menteri Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob, mengingatkan rakyat supaya tidak merentas daerah dan negeri untuk menyambut Aidiladha 1442 Hijrah minggu depan. Beliau berkata pertambahan kes dan kluster akibat rentas negeri ketika menyambut Aidilfitri pada Mei lepas perlu dijadikan iktibar kepada semua pihak. “Rentas daerah dan negeri dalam Fasa Satu dan Dua Pelan Pemulihan […]

Selanjutnya
18 July 2021
Perlis akan adakan Solat Aidiladha di tanah lapang, larang individu rentas negeri untuk turut serta

Seperti perayaan Aidilfitri sebelum ini, Perlis membenarkan solat sunat Aidiladha pada 20 Julai ini dilaksanakan di tanah lapang. Raja Muda Perlis Tuanku Syed Faizuddin Putra Jamalullail bertitah ia selaras dengan sunnah selain dapat mengurangkan risiko jangkitan wabak COVID-19 dibandingkan solat yang ditunaikan di tempat tertutup. "Solat akan dilaksana pada 8 pagi di tanah lapang pekarangan […]

Selanjutnya
18 July 2021
Kelonggaran SOP buat penerima dua dos vaksin COVID-19 : Kemungkinan dibenarkan rentas daerah & makan di restoran ?

Kerajaan sedang mempertimbangkan untuk memberi kelonggaran pergerakan kepada individu yang melengkapkan dua dos vaksinasi COVID-19 bagi membolehkan kehidupan rakyat kembali seperti biasa secara berperingkat dan satu inisiatif untuk terus bergerak ke hadapan sewaktu pandemik. Perdana Menteri berkata, kelonggaran tersebut sama ada dari segi perjalanan atau pun pergi ke kedai dan makan di restoran. Beliau turut […]

Selanjutnya
cross
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram