5
(1)

Antara perkara yang sangat sinonim dengan taman tema adalah kemeriahan dan suasana riuh dek kerana jeritan menaiki permainan yang menggerunkan , ketawa dan gurau-senda serta keseronakan.

Tetapi, cuba anda bayangkan mengunjungi taman tema namun tidak dibenarkan menjerit. Ironi bukan ?

Itulah saranan yang disuarakan oleh sebuah persatuan mewakili syarikat pengurusan taman tema di Jepun apabila dibuka semula selepas krisis pandemik COVID-19 di negara matahari terbit itu kian reda.

Walaupun taman tema dibuka semula buat orang ramai bersuka ria, tetapi persatuan tersebut mencadangkan set panduan atau prosedur operasi standard (SOP) dinamakan  “Guidelines to Prevent the Spread of Infection of the Novel Coronavirus” yang perlu dipatuhi oleh pengunjung. Antara isi penting di dalam SOP tersebut adalah :

  • Jumlah pengunjung taman tema perlu dihadkan berbanding kapasiti asal
  • Proses sanitasi perlu dilakukan dengan lebih kerap di kawasan Taman Tema
  • Pengambilan suhu badan pengunjung di pintu masuk taman tema
  • Penggunaan topeng muka bagi pengunjung taman tema adalah diwajibkan.
  • Memastikan pintu atau tingkap bagi kawasan tertutup sentiasa dibuka bagi memastikan pengudaraan yang baik

    Tetapi, yang menjadi perhatian ramai adalah :
  • Pengunjung dilarang untuk bersentuhan apatah lagi high-five dan peluk maskot adiwira pujaan di sekeliling taman tema tersebut.
  • Selain itu, pengunjung yang memasuki rumah hantu harus tetap menjaga jarak sosial kerana kerana ada kemungkinan mendapat jangkitan jika bersentuhan. Maklumlah, coronavirus tidak takutkan hantu.
  • Tetapi, yang paling ironi sekali adalah pengunjung DILARANG menjerit ketika menaiki roller coaster dan juga ketika melakukan aktiviti lain. Macamana tu?

Panduan baru ini bukan dicadangkan oleh satu taman tema sahaja. Tetapi, cadangan ini disuarakan oleh sebuah persatuan mewakili beberapa pihak pengurusan taman tema yang bernama The East Japan and West Japan Theme Park Associations .

Persatuan ini bukan biashe-biashe , mereka terdiri daripada 30 syarikat pengendali taman tema di Timur dan Barat Jepun. Antara syarikat pengendali dalam persatuan ini adalah Universal Studios Japan dan Oriental Land Company iaitu syarikat yang mengendalikan Tokyo Disneyland dan Tokyo Disneysea.

SOP atau garis panduan ini tular selepas dimuatnaik oleh Nagashima Resort hot spring facility yang terletak di Mie Prefecture di laman sesawang mereka.

Sudah pasti set garis panduan yang dicadangkan ini bertujuan menjaga keselamatan semua yang berada di taman tema tersebut, baik pengunjung mahupun pekerja dari terkena jangkitan Coronavirus.

Walaupun sekali baca macam tak masuk akal, tetapi bila dilihat betul-betul, semua arahan ini mempunyai alasan yang kukuh.

Pertama , menjerit memungkinkan keluarnya titisan air dari mulut seseorang yang akhirnya boleh merebakkan kuman, bakteria ataupun virus kepada orang lain.

Kedua, sebahagian pekerja tidak sesuai memakai topeng muka sebagai contoh mereka yang memakai maskot dan pelakon di rumah hantu, sebab itu pengunjung perlu jarakkan diri.

Selain dari itu, terdapat beberapa lagi garis panduan yang dicadangkan antaranya adalah mengenai khidmat pelanggan. Sebarang komunikasi antara pelanggan dan pekerja perlu diminimakan.

"Cara baru khidmat pelanggan, walaupun anda memakai topeng muka, anda masih boleh gabungkan ekspresi mata, gerakan tangan untuk komunikasi dengan pengunjung."
Kata salah seorang yang mencadangkan.

Mereka juga mencadangkan fasiliti hiburan untuk menggalakkan pembayaran nirtunai (cashless) dan pembelian tiket yang lebih awal bagi mengurangkan tempoh masa diambil bagi beratur dan menguruskan wang.

“Panduan ini mungkin tidak akan membuatkan jangkitan menjadi sifar tapi sekurangnya, ia boleh mengurangkan risiko jangkitan,” kata seorang pengendali taman tema.

Selain daripada garis panduan tersebut, beberapa taman hiburan telah menerapkan peraturan mereka sendiri.
Fuji-Q Highland, taman tema di kaki Gunung Fuji yang terkenal dengan pengalaman rumah berhantu, hanya membuka tempat tarikan luarannya (outdoor) dan hanya membenarkan pengunjung yang tinggal di wilayah Yamanashi, Nagano, Niigata dan Shizuoka untuk memasuki taman tema tersebut.

Untuk rekod, pelbagai taman tema di Jepun telah ditutup sejak Februari 2020 yang lalu sebagai usaha membendung jangkitan COVID-19 yang lebih mudah tersebar di kawasan padat dengan manusia. Kini beberapa taman tema di Jepun telah kembali menerima pengunjung berikutan krisis COVID-19 yang kian reda.

Bagaimanapun, Taman tema paling terkenal di Jepun, Tokyo Disneyland dan Universal Studios Japan masih belum dibuka sehingga sekarang dan belum ada tarikh ditetapkan untuk kedua-duanya beroperasi semula. Tetapi jika mereka beroperasi dan anda mahu berkunjung, tolong diam dan jangan terjerit-jerit .

Sekian dari bilik berita, Surgaroute

Artikel Ini Menarik?

Klik pada bintang untuk menilai!

Purata 5 / 5. Vote count: 1

No votes so far! Be the first to rate this post.

0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Selamat Datang ke Surga Route. Kami suka berkongsi pengalaman menjelajah seluruh dunia.
Shop Online for 31% off Purchase, Get 20RM Promo Code
18 October 2020
3 lagi syarikat penerbangan antarabangsa kembali beroperasi di KLIA

0 (0) Tiga syarikat penerbangan antarabangsa telah kembali beroperasi di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumput (KLIA) bermula pada Oktober 2020 setelah menghentikan seketika operasi mereka akibat wabak pandemik COVID-19. Syarikat penerbangan tersebut ialah British Airways yang menawarkan empat penerbangan seminggu dari KLIA ke United Kingdom, Oman Air yang membuat penerbangan dua kali seminggu ke Muscat […]

Selanjutnya
17 October 2020
Firefly akan menggunakan jet bermula Q1 2021, perkukuh laluan domestik dan ASEAN

0 (0) Firefly, merupakan salah sebuah anak syarikat di bawah Malaysia Airlines Group (MAG) akan memulakan operasi pesawat berkuasa jet bermula awal tahun hadapan. Susulan itu, syarikat penerbangan itu akan menambah 10 pesawat jet berbadan sempit (narrowbody) secara berperingkat mulai suku pertama 2021. Mengulas perkembangan itu, Ketua Pegawai Eksekutif Malaysia Aviation Group (MAG), Kapten Izham […]

Selanjutnya
17 October 2020
Firefly jadi syarikat penerbangan nasional jika Malaysia Airlines 'bungkus'

0 (0) Berhubung krisis kewangan yang melanda Malaysia Airlines akibat wabak COVID-19, pemegang saham syarikat penerbangan tersebut iaitu Khazanah Nasional Bhd mempunyai pilihan untuk menyalur modal kepada Firefly sekali gus menjadikannya sebagai syarikat penerbangan nasional dalam memenuhi keperluan pengangkutan udara negara jika Malaysia Airlines terpaksa ditutup. Ia adalah pilihan yang terakhir dipertimbangkan sayap pelaburan kerajaan […]

Selanjutnya
10 October 2020
New Zealand kini punyai passport paling berkuasa di dunia, Malaysia tangga ke-21

0 (0) Ini adalah saat yang menggembirakan bagi pelancong dari New Zealand kerana passport mereka merampas tempat teratas dalam ranking passport paling berkuasa di dunia. Buku hitam yang menjadi dokumen perjalanan NZ memang tela h perbaiki ranking mereka di dalam indeks sedikit demi sedikit selama bertahun-tahun, dan akhirnya mereka telah mengalahkan Jepun di tempat pertama. […]

Selanjutnya
10 October 2020
Tourism Malaysia Surfcasting Tour 2020, acara hebat buat kaki pancing

0 (0) Hadiah wang tunai RM75,500, 50 unit hamper dan 10 unit barangan aktiviti luar jenama Igloo adalah antara hadiah menarik yang ditawarkan kepada para pemenang pertandingan memancing ‘Tourism Malaysia Surfcasting Tour 2020’ (TMST 2020) yang akan berlangsung semula . Pertandingan memancing persisiran pantai anjuran bersama Tourism Malaysia dan Wakjali Event Management ini telah menyingkap […]

Selanjutnya
cross
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram