Antara perkara yang sangat sinonim dengan taman tema adalah kemeriahan dan suasana riuh dek kerana jeritan menaiki permainan yang menggerunkan , ketawa dan gurau-senda serta keseronakan.

Tetapi, cuba anda bayangkan mengunjungi taman tema namun tidak dibenarkan menjerit. Ironi bukan ?

Itulah saranan yang disuarakan oleh sebuah persatuan mewakili syarikat pengurusan taman tema di Jepun apabila dibuka semula selepas krisis pandemik COVID-19 di negara matahari terbit itu kian reda.

Walaupun taman tema dibuka semula buat orang ramai bersuka ria, tetapi persatuan tersebut mencadangkan set panduan atau prosedur operasi standard (SOP) dinamakan  “Guidelines to Prevent the Spread of Infection of the Novel Coronavirus” yang perlu dipatuhi oleh pengunjung. Antara isi penting di dalam SOP tersebut adalah :

  • Jumlah pengunjung taman tema perlu dihadkan berbanding kapasiti asal
  • Proses sanitasi perlu dilakukan dengan lebih kerap di kawasan Taman Tema
  • Pengambilan suhu badan pengunjung di pintu masuk taman tema
  • Penggunaan topeng muka bagi pengunjung taman tema adalah diwajibkan.
  • Memastikan pintu atau tingkap bagi kawasan tertutup sentiasa dibuka bagi memastikan pengudaraan yang baik

    Tetapi, yang menjadi perhatian ramai adalah :
  • Pengunjung dilarang untuk bersentuhan apatah lagi high-five dan peluk maskot adiwira pujaan di sekeliling taman tema tersebut.
  • Selain itu, pengunjung yang memasuki rumah hantu harus tetap menjaga jarak sosial kerana kerana ada kemungkinan mendapat jangkitan jika bersentuhan. Maklumlah, coronavirus tidak takutkan hantu.
  • Tetapi, yang paling ironi sekali adalah pengunjung DILARANG menjerit ketika menaiki roller coaster dan juga ketika melakukan aktiviti lain. Macamana tu?

Panduan baru ini bukan dicadangkan oleh satu taman tema sahaja. Tetapi, cadangan ini disuarakan oleh sebuah persatuan mewakili beberapa pihak pengurusan taman tema yang bernama The East Japan and West Japan Theme Park Associations .

Persatuan ini bukan biashe-biashe , mereka terdiri daripada 30 syarikat pengendali taman tema di Timur dan Barat Jepun. Antara syarikat pengendali dalam persatuan ini adalah Universal Studios Japan dan Oriental Land Company iaitu syarikat yang mengendalikan Tokyo Disneyland dan Tokyo Disneysea.

SOP atau garis panduan ini tular selepas dimuatnaik oleh Nagashima Resort hot spring facility yang terletak di Mie Prefecture di laman sesawang mereka.

Sudah pasti set garis panduan yang dicadangkan ini bertujuan menjaga keselamatan semua yang berada di taman tema tersebut, baik pengunjung mahupun pekerja dari terkena jangkitan Coronavirus.

Walaupun sekali baca macam tak masuk akal, tetapi bila dilihat betul-betul, semua arahan ini mempunyai alasan yang kukuh.

Pertama , menjerit memungkinkan keluarnya titisan air dari mulut seseorang yang akhirnya boleh merebakkan kuman, bakteria ataupun virus kepada orang lain.

Kedua, sebahagian pekerja tidak sesuai memakai topeng muka sebagai contoh mereka yang memakai maskot dan pelakon di rumah hantu, sebab itu pengunjung perlu jarakkan diri.

Selain dari itu, terdapat beberapa lagi garis panduan yang dicadangkan antaranya adalah mengenai khidmat pelanggan. Sebarang komunikasi antara pelanggan dan pekerja perlu diminimakan.

"Cara baru khidmat pelanggan, walaupun anda memakai topeng muka, anda masih boleh gabungkan ekspresi mata, gerakan tangan untuk komunikasi dengan pengunjung."
Kata salah seorang yang mencadangkan.

Mereka juga mencadangkan fasiliti hiburan untuk menggalakkan pembayaran nirtunai (cashless) dan pembelian tiket yang lebih awal bagi mengurangkan tempoh masa diambil bagi beratur dan menguruskan wang.

“Panduan ini mungkin tidak akan membuatkan jangkitan menjadi sifar tapi sekurangnya, ia boleh mengurangkan risiko jangkitan,” kata seorang pengendali taman tema.

Selain daripada garis panduan tersebut, beberapa taman hiburan telah menerapkan peraturan mereka sendiri.
Fuji-Q Highland, taman tema di kaki Gunung Fuji yang terkenal dengan pengalaman rumah berhantu, hanya membuka tempat tarikan luarannya (outdoor) dan hanya membenarkan pengunjung yang tinggal di wilayah Yamanashi, Nagano, Niigata dan Shizuoka untuk memasuki taman tema tersebut.

Untuk rekod, pelbagai taman tema di Jepun telah ditutup sejak Februari 2020 yang lalu sebagai usaha membendung jangkitan COVID-19 yang lebih mudah tersebar di kawasan padat dengan manusia. Kini beberapa taman tema di Jepun telah kembali menerima pengunjung berikutan krisis COVID-19 yang kian reda.

Bagaimanapun, Taman tema paling terkenal di Jepun, Tokyo Disneyland dan Universal Studios Japan masih belum dibuka sehingga sekarang dan belum ada tarikh ditetapkan untuk kedua-duanya beroperasi semula. Tetapi jika mereka beroperasi dan anda mahu berkunjung, tolong diam dan jangan terjerit-jerit .

Sekian dari bilik berita, Surgaroute

0 0 votes
Article Rating
Categories:
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Selamat Datang ke Surga Route. Kami suka berkongsi pengalaman menjelajah seluruh dunia.
17 May 2022
Perbaharui Pasport Hanya Melalui Atas Talian Mulai 11 Mei 2022. Ini Cara-Caranya

Sejak pembukaan sempadan negara, ramai dah mula nak melepaskan gian untuk 'travel' ke luar negara. Bila check passport, rupanya dah tamat tempoh dan perlu perbaharui. Memang beratur panjanglah pejabat imigresen tu. Mungkin disebabkan itu, Jabatan Imigresen Malaysia memaklumkan bahawa prosedur terkini untuk memperbaharui pasport adalah hanya menggunakan atas talian. 'Walk-in' dah tidak diterima ya. Melainkan […]

Selanjutnya
13 May 2022
MyAirline, Syarikat Penerbangan Tambang Murah Terbaharu Bakal Diperkenal

Untuk mereka yang selalu menaiki penerbangan bagi tujuan domestik atau perjalanan serantau, ada berita baik untuk anda. Sebuah lagi syarikat penerbangan tambang murah tempatan telah diperkenalkan dan bakal memulakan operasi tidak lama lagi. Sebuah syarikat penerbangan tambang murah yang baharu itu adalah MYAirline Sdn Bhd (MYAirline) berpengkalan di Kuala Lumpur yang telah diberikan kelulusan bersyarat […]

Selanjutnya
13 May 2022
Padang Kota Lama Kembali Dibuka Dengan Wajah Baru ! Kos Penambahbaikan RM12.9 Juta !

Wah, seronoklah orang Penang. Sekarang dah boleh bersiar-siar dan menikmati pemandangan pesisir pantai di Padang Kota Lama dengan lebih selesa selepas projek pengukuhan dan penambahbaikan tembok laut Padang Kota Lama telah selesai sepenuhnya. Projek sepanjang kira-kira 570 meter dari Medan Selera Renong ke Pangkalan Tentera Laut Diraja Malaysia itu mula dibina pada 2016 dan dikatakan menelan […]

Selanjutnya
12 May 2022
Silverlakes Village Outlet Bakal Dibuka di Batu Gajah, Perak. Hanya 30 Minit Dari Bandaraya Ipoh !

Sebuah 'outlet village' di Batu Gajah, Perak telah hampir siap sepenuhnya dan bakal dibuka. Outlet tersebut dengan nama Silverlakes Village Outlet dijangka akan dibuka sekitar pertengahan tahun 2022 atau selewat-lewatnya pada Q4 2022. Selepas ini, bolehlah sebelum balik beraya di kampung singgah sini dulu. Lokasinya hanya 30 Minit dari Bandaraya Ipoh.Kalau dari Lebuhraya PLUS boleh […]

Selanjutnya
12 May 2022
Kafe Belibis Tawar Pengalaman Unik Makan Dalam Koc Keretapi di Pekan, Pahang

Kalau cakap mengenai pelancongan di Negeri Pahang, ramai dari kita pasti terfikir mengenai Cameron Highlands, Genting Highlands, Cherating, Bukit Fraser dan Kuantan sahaja kan. Sebenarnya banyak lagi tau tempat menarik di sekitar negeri terbesar Semenanjung Malaysia ini. Misalnya, kalau anda ke Pekan jangan lupa untuk melawat Muzium Sultan Abu Bakar (Muzium Pahang). Apa yang menarik […]

Selanjutnya
cross
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram