Umum mengetahui, di bawah Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB) yang bermula sejak 4 Mei yang lalu sehingga 9 Jun nanti, hampir kesemua aktiviti harian dibenarkan oleh kerajaan , termasuk aktiviti riadah di kawasan terbuka dan taman-taman awam.

Susulan itu, pihak Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL) telah membuka kesemua taman-taman rekreasi di bawah seliaan mereka seperti Taman Rekreasi Pudu Ulu, Taman Tasik Titiwangsa, Taman Tasik Perdana, Taman Bukit Kiara dan beberapa lagi.

Pembukaan itu bagaimanapun dibenarkan dengan syarat mengikut prosedur operasi standard (SOP) yang ditetapkan Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM).

Bagaimanapun, pada hari ini (28 Mei 2020) Taman Tasik Titiwangsa kembali ditutup sepenuhnya kepada awam sehingga satu tarikh yang akan dimaklumkan kelak.

Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL) menerusi hantaran Facebooknya hari ini memaklumkan, penutupan tersebut, bertujuan mengelakkan penularan wabak COVID-19 ekoran kehadiran ramai pengunjung ke taman tersebut.

“Bagaimanapun, aktiviti berjoging masih dibenarkan di luar atau di sekeliling taman,” menurut hantaran tersebut.

Menerusi hantaran tersebut, DBKL turut memuat naik beberapa gambar yang memaparkan notis makluman penutupan itu, digantung di pintu pagar taman tersebut.

Untuk rekod, Taman Tasik Titiwangsa baru sahaja dibuka semula kira-kira 5 bulan yang lalu dengan wajah baru setelah melalui fasa pengubahsuaian berskala besar selama 1 tahun.

Pembukaan semula taman tersebut pada Disember lalu dengan wajah baru telah menarik ramai kunjungan warga kota untuk beriadah dan menjadi salah satu taman rekreasi utama di Kuala Lumpur.

Menelan perbelanjaan RM99.88 juta, hasilnya ternyata memberi satu kepuasan buat warga kota yang berkunjung untuk beriadah sampai terpaksa ditutup kembali kerana terlalu ramai pengunjung.

SUMBER : BERNAMA

Artikel dalam negara disini

0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Selamat Datang ke Surga Route. Kami suka berkongsi pengalaman menjelajah seluruh dunia.
26 February 2021
Perkhidmatan feri Langkawi-Kuala Perlis disambung 27 Februari

Perkhidmatan feri untuk pelancong dari Terminal Feri Langkawi ke Kuala Perlis akan dibuka semula Sabtu ini (27 Februari 2021) bagi memenuhi permintaan pelancong ketika ini. Bagaimanapun, hanya satu perjalanan dijadualkan beroperasi setiap hari setakat ini manakala bagi laluan masuk Langkawi dari Terminal Feri Penumpang Kuala Kedah pula akan ditambah lagi satu perjalanan menjadikan dua perjalanan […]

Selanjutnya
26 February 2021
Jambatan ikonik bakal dibuka di Tasik Kenyir pada Mei 2021

Jika sebelum ini Terengganu terkenal dengan jambatan ikon 'drawbridge atau Jambatan angkat di Kuala Terengganu, nampaknya selepas ini kita semua akan menyaksikan pembukaan sebuah lagi jambatan ikonik di negeri tersebut. Terbaru, Tasik buatan manusia terbesar di rantau Asia, Tasik Kenyir bakal memiliki satu lagi tarikan baharu apabila jambatan ikonik yang dikenali sebagai Jambatan Pulau Poh […]

Selanjutnya
25 February 2021
Malaysia Airlines mahu perkenal pas kesihatan perjalanan pasca COVID-19

Syarikat penerbangan nasional Malaysia Airlines merancang untuk memperkenalkan Pas Kesihatan Perjalanan Digital bagi membolehkan perjalanan udara yang selamat dalam tempoh pasca Covid-19. Syarikat penerbangan itu menjelaskan kad kesihatan itu akan menyepadu dengan modul daripada Pas Perjalanan yang dilaksanakan Persatuan Pengangkutan Udara Antarabangsa (IATA), sekali gus membolehkan penumpang membuat pasport digital pada aplikasi mudah alih Malaysia […]

Selanjutnya
23 February 2021
Kerajaan cadang pasport vaksin COVID-19, dokumen pengesahan selepas suntikan

Kerajaan bercadang mengeluarkan pasport vaksin sebagai dokumen pengesahan bagi individu yang telah menerima suntikan vaksin COVID-19, kata Menteri Kesihatan Datuk Seri Dr Adham Baba. “Ketika ini, kita cadangkan dua kaedah iaitu dipaparkan (terima suntikan) di aplikasi MySejahtera dan dokumen secara fizikal iaitu dalam bentuk pasport yang boleh diterima negara lain,” katanya. Bercakap pada sidang media selepas menyambut ketibaan […]

Selanjutnya
23 February 2021
COVID19 berakhir pada awal 2022 - Pakar

Pengarah Serantau Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) untuk Eropah, Hans Kluge, percaya bahawa pandemik COVID-19 akan berakhir pada awal tahun depan, lapor Agensi Berita Anadolu. Bercakap kepada saluran penyiaran Denmark, DR.Kluge berkata, COVID-19 masih merebak pada 2021 tetapi akan lebih terkawal berbanding tahun lalu. Sambil menyifatkan senario terburuk kini berakhir, beliau berkata, sudah ada lebih banyak […]

Selanjutnya
cross
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram