Selepas penduduk Wuhan diarahkan untuk menjalani perintah berkurung, pelbagai fasiliti dan tarikan pelancongan di kawasan itu juga mengalami nasib yang sama iaitu larangan beroperasi dan menerima pengunjung buat 4 bulan.

Namun, siapa sangka Wuhan yang merupakan lokasi pertama Covid-19 ini dikesan, kini antara kawasan terawal boleh menunjukkan tindakan berani melakukan perhimpunan beramai-ramai ibarat tiada kegusaran jika wabak itu kembali menyerang dengan gelombang ke-2.

Kali ini, penduduk di wilayah itu sekali lagi mencetus kebimbangan ramai, apabila sebuah taman tema Happy Valley dilaporkan mula beroperasi dan kini sedang dipenuhi dengan ribuan pengunjung.

Taman tema yang mula beroperasi sejak 2012 itu mula menerima kehadiran sebanyak 3,000 pengunjung pada 19 Mei walaupun timbul kebimbangan masyarakat dunia terutamanya badan autoriti Pertubuhan Kesihatan Dunia (WHO) mengenai kemungkinan akan berlaku gelombang kedua wabak tersebut di China.

Pembukaan taman tema tersebut adalah kerana kerajaan China telah melonggarkan sekatan dan membatalkan perintah berkurung serta membenarkan penduduk di Wuhan kembali menjalani kehidupan seperti biasa secara perlahan dan beransur-ansur memandangkan pelbagai langkah sudah dilakukan kerajaan untuk memerangi wabak itu.

Bagaimanapun, penduduk dunia tidak perlu terlalu gopoh membuat penilaian. Ini kerana taman tema tersebut hanya dibuka untuk kunjungan 20% sahaja dari kapasiti asal. Pengunjung juga perlu membuat tempahan awal dan suhu badan mereka akan diambil sebelum memasuki taman tema tersebut.

Saringan buat penduduk Wuhan

Sementara itu, ujian saringan yang dilakukan secara besar-besaran kepada penduduk Wuhan telah pun bermula pada 14 Mei lalu. Taman dan ruang awam kini digunakan sebagai stesen sementara untuk penduduk membuat saringan secara percuma.

Setiap ujian saringan itu mengambil masa selama tiga minit dan ia adalah percuma kepada orang awam. Walaupun penduduk tidak diwajibkan untuk mengambil bahagian dalam kempen ujian saringan tersebut, pihak berkuasa menggambarkannya sebagai satu tanggungjawab.

Ujian saringan itu menyasarkan warga emas dan kanak-kanak yang lazimnya tidak akan menjalani ujian dalam kuantiti yang besar semasa perintah berkurung dikuatkuasakan oleh pihak kerajaan di bandar tersebut.

Pihak berkuasa tempatan percaya bahawa ia adalah cara terbaik untuk memastikan sekolah dan perniagaan boleh berjalan seperti biasa.

Untuk rekod, wabak itu menampakkan tanda-tanda reda di China apabila negara tersebut kini bukan lagi di kalangan 10 negara teratas dalam senarai negara dengan bilangan tertinggi jangkitan pandemik COVID-19.

Walau bagaimanapun, mereka masih mengamalkan langkah berjaga-jaga dan tidak mahu menolak kemungkinan bahawa gelombang kedua mungkin akan meletus.

Sekian dari unit berita di rumah, Surgaroute

0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Selamat Datang ke Surga Route. Kami suka berkongsi pengalaman menjelajah seluruh dunia.
25 February 2021
Malaysia Airlines mahu perkenal pas kesihatan perjalanan pasca COVID-19

Syarikat penerbangan nasional Malaysia Airlines merancang untuk memperkenalkan Pas Kesihatan Perjalanan Digital bagi membolehkan perjalanan udara yang selamat dalam tempoh pasca Covid-19. Syarikat penerbangan itu menjelaskan kad kesihatan itu akan menyepadu dengan modul daripada Pas Perjalanan yang dilaksanakan Persatuan Pengangkutan Udara Antarabangsa (IATA), sekali gus membolehkan penumpang membuat pasport digital pada aplikasi mudah alih Malaysia […]

Selanjutnya
23 February 2021
Kerajaan cadang pasport vaksin COVID-19, dokumen pengesahan selepas suntikan

Kerajaan bercadang mengeluarkan pasport vaksin sebagai dokumen pengesahan bagi individu yang telah menerima suntikan vaksin COVID-19, kata Menteri Kesihatan Datuk Seri Dr Adham Baba. “Ketika ini, kita cadangkan dua kaedah iaitu dipaparkan (terima suntikan) di aplikasi MySejahtera dan dokumen secara fizikal iaitu dalam bentuk pasport yang boleh diterima negara lain,” katanya. Bercakap pada sidang media selepas menyambut ketibaan […]

Selanjutnya
23 February 2021
COVID19 berakhir pada awal 2022 - Pakar

Pengarah Serantau Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) untuk Eropah, Hans Kluge, percaya bahawa pandemik COVID-19 akan berakhir pada awal tahun depan, lapor Agensi Berita Anadolu. Bercakap kepada saluran penyiaran Denmark, DR.Kluge berkata, COVID-19 masih merebak pada 2021 tetapi akan lebih terkawal berbanding tahun lalu. Sambil menyifatkan senario terburuk kini berakhir, beliau berkata, sudah ada lebih banyak […]

Selanjutnya
23 February 2021
Genting SkyWorlds bakal dibuka pada Q2 2021

Setelah menunggu bertahun-tahun lamanya, akhirnya ada juga berita gembira berkenaan Genting Highlands. Menurut laporan, Taman tema Genting SkyWorlds bakal dibuka kepada orang ramai pada suku kedua tahun ini (2021), sekali gus akan merancakkan semula sektor pelancongan negara kita selepas bergelut dengan pandemik COVID-19. Genting SkyWorlds adalah taman tema paling dinantikan di Asia Tenggara buat ketika […]

Selanjutnya
23 February 2021
Khazanah suntik RM3.6b untuk penstrukturan semula Malaysia Airlines

Khazanah Nasional Berhad akan menyuntik dana RM3.6 bilion kepada syarikat induk Malaysia Airlines Berhad, Malaysia Aviation Group (MAG), bagi menampung kos syarikat itu sepanjang tempoh penstrukturan sehingga 2025. MAG dalam satu kenyataan malam ini memaklumkan Khazanah Nasional telah menyatakan komitmen berkenaan dalam rangka penting program penstrukturan semula berkenaan. Kenyataan itu menyusul selepas Mahkamah Tinggi United […]

Selanjutnya
cross
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram