Selepas penduduk Wuhan diarahkan untuk menjalani perintah berkurung, pelbagai fasiliti dan tarikan pelancongan di kawasan itu juga mengalami nasib yang sama iaitu larangan beroperasi dan menerima pengunjung buat 4 bulan.

Namun, siapa sangka Wuhan yang merupakan lokasi pertama Covid-19 ini dikesan, kini antara kawasan terawal boleh menunjukkan tindakan berani melakukan perhimpunan beramai-ramai ibarat tiada kegusaran jika wabak itu kembali menyerang dengan gelombang ke-2.

Kali ini, penduduk di wilayah itu sekali lagi mencetus kebimbangan ramai, apabila sebuah taman tema Happy Valley dilaporkan mula beroperasi dan kini sedang dipenuhi dengan ribuan pengunjung.

Taman tema yang mula beroperasi sejak 2012 itu mula menerima kehadiran sebanyak 3,000 pengunjung pada 19 Mei walaupun timbul kebimbangan masyarakat dunia terutamanya badan autoriti Pertubuhan Kesihatan Dunia (WHO) mengenai kemungkinan akan berlaku gelombang kedua wabak tersebut di China.

Pembukaan taman tema tersebut adalah kerana kerajaan China telah melonggarkan sekatan dan membatalkan perintah berkurung serta membenarkan penduduk di Wuhan kembali menjalani kehidupan seperti biasa secara perlahan dan beransur-ansur memandangkan pelbagai langkah sudah dilakukan kerajaan untuk memerangi wabak itu.

Bagaimanapun, penduduk dunia tidak perlu terlalu gopoh membuat penilaian. Ini kerana taman tema tersebut hanya dibuka untuk kunjungan 20% sahaja dari kapasiti asal. Pengunjung juga perlu membuat tempahan awal dan suhu badan mereka akan diambil sebelum memasuki taman tema tersebut.

Saringan buat penduduk Wuhan

Sementara itu, ujian saringan yang dilakukan secara besar-besaran kepada penduduk Wuhan telah pun bermula pada 14 Mei lalu. Taman dan ruang awam kini digunakan sebagai stesen sementara untuk penduduk membuat saringan secara percuma.

Setiap ujian saringan itu mengambil masa selama tiga minit dan ia adalah percuma kepada orang awam. Walaupun penduduk tidak diwajibkan untuk mengambil bahagian dalam kempen ujian saringan tersebut, pihak berkuasa menggambarkannya sebagai satu tanggungjawab.

Ujian saringan itu menyasarkan warga emas dan kanak-kanak yang lazimnya tidak akan menjalani ujian dalam kuantiti yang besar semasa perintah berkurung dikuatkuasakan oleh pihak kerajaan di bandar tersebut.

Pihak berkuasa tempatan percaya bahawa ia adalah cara terbaik untuk memastikan sekolah dan perniagaan boleh berjalan seperti biasa.

Untuk rekod, wabak itu menampakkan tanda-tanda reda di China apabila negara tersebut kini bukan lagi di kalangan 10 negara teratas dalam senarai negara dengan bilangan tertinggi jangkitan pandemik COVID-19.

Walau bagaimanapun, mereka masih mengamalkan langkah berjaga-jaga dan tidak mahu menolak kemungkinan bahawa gelombang kedua mungkin akan meletus.

Sekian dari unit berita di rumah, Surgaroute

0 0 votes
Article Rating
Categories:
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Selamat Datang ke Surga Route. Kami suka berkongsi pengalaman menjelajah seluruh dunia.
18 July 2021
Kenderaan masuk Kelantan dari arah Utara meningkat 5 peratus

Kemasukan kenderaan dari arah utara ke negeri ini menerusi Jalan Gerik-Jeli meningkat lima peratus sejak 16 Julai. Timbalan Ketua Polis Kelantan, Senior Asisten Komisioner Abdullah Muhammad Piah, berkata pertambahan jumlah kenderaan dikesan dari Perak, Kedah dan Perlis. Bagaimanapun, katanya, tidak berlaku pertambahan jumlah kenderaan di pintu masuk di sekatan jalan raya Gua Musang dan Pasir […]

Selanjutnya
18 July 2021
Polis Terengganu perketat kawalan di pintu masuk, elak cubaan rentas negeri secara haram

Polis negeri Terengganu mengadakan kawalan ketat di pintu masuk utama ke negeri ini iaitu sempadan Terengganu/Kelantan dan Terengganu/Pahang serta laluan tikus bagi memastikan tiada cubaan rentas negeri secara tidak sah menjelang Aidiladha. Bagi memastikan kawalan berjalan lancar, pihak polis negeri Terengganu menambah kekuatan anggota di setiap sekatan jalan raya (SJR) iaitu daripada empat kepada enam […]

Selanjutnya
18 July 2021
Rakyat diingatkan tidak rentas daerah & negeri bagi sambutan Aidiladha 1442H

Timbalan Perdana Menteri Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob, mengingatkan rakyat supaya tidak merentas daerah dan negeri untuk menyambut Aidiladha 1442 Hijrah minggu depan. Beliau berkata pertambahan kes dan kluster akibat rentas negeri ketika menyambut Aidilfitri pada Mei lepas perlu dijadikan iktibar kepada semua pihak. “Rentas daerah dan negeri dalam Fasa Satu dan Dua Pelan Pemulihan […]

Selanjutnya
18 July 2021
Perlis akan adakan Solat Aidiladha di tanah lapang, larang individu rentas negeri untuk turut serta

Seperti perayaan Aidilfitri sebelum ini, Perlis membenarkan solat sunat Aidiladha pada 20 Julai ini dilaksanakan di tanah lapang. Raja Muda Perlis Tuanku Syed Faizuddin Putra Jamalullail bertitah ia selaras dengan sunnah selain dapat mengurangkan risiko jangkitan wabak COVID-19 dibandingkan solat yang ditunaikan di tempat tertutup. "Solat akan dilaksana pada 8 pagi di tanah lapang pekarangan […]

Selanjutnya
18 July 2021
Kelonggaran SOP buat penerima dua dos vaksin COVID-19 : Kemungkinan dibenarkan rentas daerah & makan di restoran ?

Kerajaan sedang mempertimbangkan untuk memberi kelonggaran pergerakan kepada individu yang melengkapkan dua dos vaksinasi COVID-19 bagi membolehkan kehidupan rakyat kembali seperti biasa secara berperingkat dan satu inisiatif untuk terus bergerak ke hadapan sewaktu pandemik. Perdana Menteri berkata, kelonggaran tersebut sama ada dari segi perjalanan atau pun pergi ke kedai dan makan di restoran. Beliau turut […]

Selanjutnya
cross
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram