Selepas penduduk Wuhan diarahkan untuk menjalani perintah berkurung, pelbagai fasiliti dan tarikan pelancongan di kawasan itu juga mengalami nasib yang sama iaitu larangan beroperasi dan menerima pengunjung buat 4 bulan.

Namun, siapa sangka Wuhan yang merupakan lokasi pertama Covid-19 ini dikesan, kini antara kawasan terawal boleh menunjukkan tindakan berani melakukan perhimpunan beramai-ramai ibarat tiada kegusaran jika wabak itu kembali menyerang dengan gelombang ke-2.

Kali ini, penduduk di wilayah itu sekali lagi mencetus kebimbangan ramai, apabila sebuah taman tema Happy Valley dilaporkan mula beroperasi dan kini sedang dipenuhi dengan ribuan pengunjung.

Taman tema yang mula beroperasi sejak 2012 itu mula menerima kehadiran sebanyak 3,000 pengunjung pada 19 Mei walaupun timbul kebimbangan masyarakat dunia terutamanya badan autoriti Pertubuhan Kesihatan Dunia (WHO) mengenai kemungkinan akan berlaku gelombang kedua wabak tersebut di China.

Pembukaan taman tema tersebut adalah kerana kerajaan China telah melonggarkan sekatan dan membatalkan perintah berkurung serta membenarkan penduduk di Wuhan kembali menjalani kehidupan seperti biasa secara perlahan dan beransur-ansur memandangkan pelbagai langkah sudah dilakukan kerajaan untuk memerangi wabak itu.

Bagaimanapun, penduduk dunia tidak perlu terlalu gopoh membuat penilaian. Ini kerana taman tema tersebut hanya dibuka untuk kunjungan 20% sahaja dari kapasiti asal. Pengunjung juga perlu membuat tempahan awal dan suhu badan mereka akan diambil sebelum memasuki taman tema tersebut.

Saringan buat penduduk Wuhan

Sementara itu, ujian saringan yang dilakukan secara besar-besaran kepada penduduk Wuhan telah pun bermula pada 14 Mei lalu. Taman dan ruang awam kini digunakan sebagai stesen sementara untuk penduduk membuat saringan secara percuma.

Setiap ujian saringan itu mengambil masa selama tiga minit dan ia adalah percuma kepada orang awam. Walaupun penduduk tidak diwajibkan untuk mengambil bahagian dalam kempen ujian saringan tersebut, pihak berkuasa menggambarkannya sebagai satu tanggungjawab.

Ujian saringan itu menyasarkan warga emas dan kanak-kanak yang lazimnya tidak akan menjalani ujian dalam kuantiti yang besar semasa perintah berkurung dikuatkuasakan oleh pihak kerajaan di bandar tersebut.

Pihak berkuasa tempatan percaya bahawa ia adalah cara terbaik untuk memastikan sekolah dan perniagaan boleh berjalan seperti biasa.

Untuk rekod, wabak itu menampakkan tanda-tanda reda di China apabila negara tersebut kini bukan lagi di kalangan 10 negara teratas dalam senarai negara dengan bilangan tertinggi jangkitan pandemik COVID-19.

Walau bagaimanapun, mereka masih mengamalkan langkah berjaga-jaga dan tidak mahu menolak kemungkinan bahawa gelombang kedua mungkin akan meletus.

Sekian dari unit berita di rumah, Surgaroute

0 0 votes
Article Rating
Categories:
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Selamat Datang ke Surga Route. Kami suka berkongsi pengalaman menjelajah seluruh dunia.
17 May 2022
Perbaharui Pasport Hanya Melalui Atas Talian Mulai 11 Mei 2022. Ini Cara-Caranya

Sejak pembukaan sempadan negara, ramai dah mula nak melepaskan gian untuk 'travel' ke luar negara. Bila check passport, rupanya dah tamat tempoh dan perlu perbaharui. Memang beratur panjanglah pejabat imigresen tu. Mungkin disebabkan itu, Jabatan Imigresen Malaysia memaklumkan bahawa prosedur terkini untuk memperbaharui pasport adalah hanya menggunakan atas talian. 'Walk-in' dah tidak diterima ya. Melainkan […]

Selanjutnya
13 May 2022
MyAirline, Syarikat Penerbangan Tambang Murah Terbaharu Bakal Diperkenal

Untuk mereka yang selalu menaiki penerbangan bagi tujuan domestik atau perjalanan serantau, ada berita baik untuk anda. Sebuah lagi syarikat penerbangan tambang murah tempatan telah diperkenalkan dan bakal memulakan operasi tidak lama lagi. Sebuah syarikat penerbangan tambang murah yang baharu itu adalah MYAirline Sdn Bhd (MYAirline) berpengkalan di Kuala Lumpur yang telah diberikan kelulusan bersyarat […]

Selanjutnya
13 May 2022
Padang Kota Lama Kembali Dibuka Dengan Wajah Baru ! Kos Penambahbaikan RM12.9 Juta !

Wah, seronoklah orang Penang. Sekarang¬†dah boleh bersiar-siar dan menikmati pemandangan pesisir pantai di Padang Kota Lama dengan lebih selesa selepas projek pengukuhan dan penambahbaikan tembok laut Padang Kota Lama telah selesai sepenuhnya. Projek sepanjang kira-kira 570 meter dari Medan Selera Renong ke Pangkalan Tentera Laut Diraja Malaysia itu mula dibina pada 2016 dan dikatakan menelan […]

Selanjutnya
12 May 2022
Silverlakes Village Outlet Bakal Dibuka di Batu Gajah, Perak. Hanya 30 Minit Dari Bandaraya Ipoh !

Sebuah 'outlet village' di Batu Gajah, Perak telah hampir siap sepenuhnya dan bakal dibuka. Outlet tersebut dengan nama Silverlakes Village Outlet dijangka akan dibuka sekitar pertengahan tahun 2022 atau selewat-lewatnya pada Q4 2022. Selepas ini, bolehlah sebelum balik beraya di kampung singgah sini dulu. Lokasinya hanya 30 Minit dari Bandaraya Ipoh.Kalau dari Lebuhraya PLUS boleh […]

Selanjutnya
12 May 2022
Kafe Belibis Tawar Pengalaman Unik Makan Dalam Koc Keretapi di Pekan, Pahang

Kalau cakap mengenai pelancongan di Negeri Pahang, ramai dari kita pasti terfikir mengenai Cameron Highlands, Genting Highlands, Cherating, Bukit Fraser dan Kuantan sahaja kan. Sebenarnya banyak lagi tau tempat menarik di sekitar negeri terbesar Semenanjung Malaysia ini. Misalnya, kalau anda ke Pekan jangan lupa untuk melawat Muzium Sultan Abu Bakar (Muzium Pahang). Apa yang menarik […]

Selanjutnya
cross
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram