0
(0)

Selepas penduduk Wuhan diarahkan untuk menjalani perintah berkurung, pelbagai fasiliti dan tarikan pelancongan di kawasan itu juga mengalami nasib yang sama iaitu larangan beroperasi dan menerima pengunjung buat 4 bulan.

Namun, siapa sangka Wuhan yang merupakan lokasi pertama Covid-19 ini dikesan, kini antara kawasan terawal boleh menunjukkan tindakan berani melakukan perhimpunan beramai-ramai ibarat tiada kegusaran jika wabak itu kembali menyerang dengan gelombang ke-2.

Kali ini, penduduk di wilayah itu sekali lagi mencetus kebimbangan ramai, apabila sebuah taman tema Happy Valley dilaporkan mula beroperasi dan kini sedang dipenuhi dengan ribuan pengunjung.

Taman tema yang mula beroperasi sejak 2012 itu mula menerima kehadiran sebanyak 3,000 pengunjung pada 19 Mei walaupun timbul kebimbangan masyarakat dunia terutamanya badan autoriti Pertubuhan Kesihatan Dunia (WHO) mengenai kemungkinan akan berlaku gelombang kedua wabak tersebut di China.

Pembukaan taman tema tersebut adalah kerana kerajaan China telah melonggarkan sekatan dan membatalkan perintah berkurung serta membenarkan penduduk di Wuhan kembali menjalani kehidupan seperti biasa secara perlahan dan beransur-ansur memandangkan pelbagai langkah sudah dilakukan kerajaan untuk memerangi wabak itu.

Bagaimanapun, penduduk dunia tidak perlu terlalu gopoh membuat penilaian. Ini kerana taman tema tersebut hanya dibuka untuk kunjungan 20% sahaja dari kapasiti asal. Pengunjung juga perlu membuat tempahan awal dan suhu badan mereka akan diambil sebelum memasuki taman tema tersebut.

Saringan buat penduduk Wuhan

Sementara itu, ujian saringan yang dilakukan secara besar-besaran kepada penduduk Wuhan telah pun bermula pada 14 Mei lalu. Taman dan ruang awam kini digunakan sebagai stesen sementara untuk penduduk membuat saringan secara percuma.

Setiap ujian saringan itu mengambil masa selama tiga minit dan ia adalah percuma kepada orang awam. Walaupun penduduk tidak diwajibkan untuk mengambil bahagian dalam kempen ujian saringan tersebut, pihak berkuasa menggambarkannya sebagai satu tanggungjawab.

Ujian saringan itu menyasarkan warga emas dan kanak-kanak yang lazimnya tidak akan menjalani ujian dalam kuantiti yang besar semasa perintah berkurung dikuatkuasakan oleh pihak kerajaan di bandar tersebut.

Pihak berkuasa tempatan percaya bahawa ia adalah cara terbaik untuk memastikan sekolah dan perniagaan boleh berjalan seperti biasa.

Untuk rekod, wabak itu menampakkan tanda-tanda reda di China apabila negara tersebut kini bukan lagi di kalangan 10 negara teratas dalam senarai negara dengan bilangan tertinggi jangkitan pandemik COVID-19.

Walau bagaimanapun, mereka masih mengamalkan langkah berjaga-jaga dan tidak mahu menolak kemungkinan bahawa gelombang kedua mungkin akan meletus.

Sekian dari unit berita di rumah, Surgaroute

Artikel Ini Menarik?

Klik pada bintang untuk menilai!

Purata 0 / 5. Vote count: 0

No votes so far! Be the first to rate this post.

0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Selamat Datang ke Surga Route. Kami suka berkongsi pengalaman menjelajah seluruh dunia.
Shop Online for 31% off Purchase, Get 20RM Promo Code
18 October 2020
3 lagi syarikat penerbangan antarabangsa kembali beroperasi di KLIA

0 (0) Tiga syarikat penerbangan antarabangsa telah kembali beroperasi di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumput (KLIA) bermula pada Oktober 2020 setelah menghentikan seketika operasi mereka akibat wabak pandemik COVID-19. Syarikat penerbangan tersebut ialah British Airways yang menawarkan empat penerbangan seminggu dari KLIA ke United Kingdom, Oman Air yang membuat penerbangan dua kali seminggu ke Muscat […]

Selanjutnya
17 October 2020
Firefly akan menggunakan jet bermula Q1 2021, perkukuh laluan domestik dan ASEAN

0 (0) Firefly, merupakan salah sebuah anak syarikat di bawah Malaysia Airlines Group (MAG) akan memulakan operasi pesawat berkuasa jet bermula awal tahun hadapan. Susulan itu, syarikat penerbangan itu akan menambah 10 pesawat jet berbadan sempit (narrowbody) secara berperingkat mulai suku pertama 2021. Mengulas perkembangan itu, Ketua Pegawai Eksekutif Malaysia Aviation Group (MAG), Kapten Izham […]

Selanjutnya
17 October 2020
Firefly jadi syarikat penerbangan nasional jika Malaysia Airlines 'bungkus'

0 (0) Berhubung krisis kewangan yang melanda Malaysia Airlines akibat wabak COVID-19, pemegang saham syarikat penerbangan tersebut iaitu Khazanah Nasional Bhd mempunyai pilihan untuk menyalur modal kepada Firefly sekali gus menjadikannya sebagai syarikat penerbangan nasional dalam memenuhi keperluan pengangkutan udara negara jika Malaysia Airlines terpaksa ditutup. Ia adalah pilihan yang terakhir dipertimbangkan sayap pelaburan kerajaan […]

Selanjutnya
10 October 2020
New Zealand kini punyai passport paling berkuasa di dunia, Malaysia tangga ke-21

0 (0) Ini adalah saat yang menggembirakan bagi pelancong dari New Zealand kerana passport mereka merampas tempat teratas dalam ranking passport paling berkuasa di dunia. Buku hitam yang menjadi dokumen perjalanan NZ memang tela h perbaiki ranking mereka di dalam indeks sedikit demi sedikit selama bertahun-tahun, dan akhirnya mereka telah mengalahkan Jepun di tempat pertama. […]

Selanjutnya
10 October 2020
Tourism Malaysia Surfcasting Tour 2020, acara hebat buat kaki pancing

0 (0) Hadiah wang tunai RM75,500, 50 unit hamper dan 10 unit barangan aktiviti luar jenama Igloo adalah antara hadiah menarik yang ditawarkan kepada para pemenang pertandingan memancing ‘Tourism Malaysia Surfcasting Tour 2020’ (TMST 2020) yang akan berlangsung semula . Pertandingan memancing persisiran pantai anjuran bersama Tourism Malaysia dan Wakjali Event Management ini telah menyingkap […]

Selanjutnya
cross
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram