Memandu ke luar negara pun kena ada tips ke? Apa bezanya dengan memandu di negara sendiri? Asalkan ada lesen bolehlah memandu kan? Haa, mungkin anda nampak macam sama tapi sebenarnya berbeza. Ya betul , anda perlu ada lesen untuk memandu tetapi anda juga perlu ambil kira persekitaran, peraturan dan gaya memandu bagi setiap negara tidak sama. Jom kita lihat 4 tips memandu ke luar negara...

1) Lesen memandu antarabangsa

Lesen memandu yang anda semua ada sekarang tidak valid untuk digunapakai di kebanyakan negara luar. Ada beberapa negara yang menerima lesen memandu Malaysia seperti Australia, New Zealand, Thailand, Singapura dan beberapa negara Eropah.

Namun ada sesetengah negara yang memerlukan lesen memandu antarabangsa sebagai permit untuk kita bawa kereta di sana. Kebiasaanya negara yang kedudukan pemandu nya di sebelah kiri. Oleh itu, sila semak negara pilihan anda sama ada perlukan lesen antarabangsa ataupun tidak.

Jika ya, anda boleh membuat lesen memandu antarabangsa di JPJ dengan membawa IC, Lesen memandu, dan sekeping gambar. Perlu diingatkan bahawa lesen memandu anda mestilah aktif sekurang-kurangnya setahun. Harga yang perlu dibayar adalah RM150.

2) Ketahui peraturan jalanraya

Peraturan asas jalanraya- Anda perlu tahu anda sebagai pemandu perlu duduk di bahagian mana, had kelajuan dan kenalpasti serta memahami papan tanda di jalan. Anda juga perlu tahu kegunaan lampu besar di tempat yang betul.

Papan tanda isyarat- Peraturan jalanraya seperti papan tanda isyarat jalan raya yang umum selalunya sama sahaja di negara mana-mana pun tapi jika ada papan tanda isyarat tambahan lain di negara pilihan anda, itu anda perlu belajar dan ambil tahu.

tips : Ambil tahu dan hafal bentuk-bentuk yang digunakan di papan tanda kerana itu cara universal untuk kita memahami maksud papan tanda.

3) Pastikan kereta sewa dalam keadaan yang baik & selamat

Perkara yang paling penting sekali ialah anda perlu periksa enjin,minyak hitam,air, angin kereta dan keseluruhan kereta. Selain iu, jika terdapat calar atau apa apa kerosakan, beritahu tuan kereta dahulu dan ambil gambar sebelum anda membawanya. Takut-takut anda pula yang dipersalahkan.

tips : Sebaiknya cuba untuk menempah kereta sewa daripada syarikat yang dipercayai.

4) Ambil masa untuk sesuaikan diri anda

Kedudukan pemandu bagi kereta di Malaysia disebelah kanan ( jalan kiri ) , namun mengikut data, kebanyakan di negara di dunia ini pemandunya di sebelah kiri ( jalan kanan). Jadi anda perlukan masa untuk menyesuaikan diri anda dengan kedudukan pemandu disebelah kiri dan memegang gear menggunakan tangan kanan. Jika anda pemandu yang handal anda cuma mungkin memerlukan 2-3 jam sahaja untuk biasakan diri anda, namun kepada yang masih tidak mahir memandu anda akan memerlukan masa yang lebih lama.

tips : bawa perlahan dan jangan tergopoh-gopoh dan ambil masa anda untuk sesuaikan diri anda.

5) Ketahui budaya pemanduan negara tersebut

Ini sangat penting apabila anda memandu di negara luar. Jika di negara Malaysia anda biasa hon-hon bila anda marah. Tetapi mungkin di negara lain, hon itu membawa maksud yang lain. Sebagai contoh, ada beberapa tempat di Indonesia dibunyikan setiap kali kenderaan melalui selekoh tajam sebagai isyarat kepada kenderaan lain.

6) Beli insurans

Anda belilah insurans untuk langkah berjaga-jaga. Malang tidak berbau. Insurans domestik anda mungkin tidak boleh diguna pakai di luar negara jadi dapatkan insurans auto antarabangsa yang mengikut undang-undang. Jangan ambil remeh tentang keselamatan anda.

7) Kaji jalan yang anda akan lalu

Anda perlulah melihat jalan yang akan gunakan di peta terlebih dahulu untuk mendapat sedikit gambaran. Jika anda terus mengikut peta sambil anda memandu dan anda tidak mengkajinya terlebih dalu, peratusan untuk anda sesat dan tersilap jalan sangat tinggi. Hal ini juga bahaya kerana jika anda hanya fokus 100% kepada GPS, konsentrasi anda terhadap pemanduan dan jalanraya akan terganggu.

Tips : Jika anda was-was dan inginkan kepastian, lebih baik anda bertanya dahulu kepada penduduk tempatan.

8) Peka dengan cuaca

Sebelum anda memulakan perjalanan anda, periksa terlebih dahulu cuaca. Jika cuaca hujan, lebih baik anda elakkan diri anda memandu pada cuaca hujan. Jangan ambil risiko untuk memandu ketika waktu hujan tambahan pula anda di tempat yang baharu. Periksa juga jika ada jalan yang tutup dan jalan alternatif yang anda disediakan.

9) Jangan terlalu ghairah dengan 'plan' anda

Mungkin kalau dah dapat memandu di negara orang, kita sedaya-upaya untuk memandu sejauh mungkin dan juga sebanyak mungkin destinasi sebab tak mahu rugi. Tetapi, sebaiknya anda elakkan perkara ini. Jangan memandu terlalu jauh dan lama kerana badan anda perlukan rehat yang cukup. Apatah lagi, aktiviti pelancongan yang dilakukan pun telah menggunakan tenaga yang banyak.

Pemanduan yang baik dan konsentrasi 100% pada jalanraya hanya akan dapat dilakukan jika badan tidak terlalu keletihan. Jadi, jangan nak kejar trip sangat !

10) Keluar awal pagi dan balik sebelum malam

Untuk menggunakan hari anda sepenuhnya, sebaiknya anda keluar dari penginapan sebaik mungkin. Pilih untuk pergi ke destinasi paling jauh pada hari tersebut untuk anda pergi terlebih dahulu kemudian ke destinasi lain dalam perjalanan pulang.

Ini kerana, jika anda membuat keputusan menuju ke tempat yang dekat dahulu, anda mungkin perlu keluar lebih lewat kerana menunggu waktu operasi destinasi anda dan sebagainya. Nampaknya, anda membazirkan banyak waktu .

Sebaiknya, keluar seawal pagi yang boleh supaya anda dapat jimatkan masa dan boleh pulang sebelum malam. Ini penting kerana pemanduan malam di kawasan yang kita tak biasa mungkin membahayakan diri kita sendiri.

11) Pilih kereta yang kecil sahaja

Jika anda tidak mempunyai barangan yang besar dan banyak , atau travelmate yang ramai , seeloknya pilihlah kenderaan sewa yang kecil. Ini dapat membantu anda dari segi kos penggunaan minyak , lebih senang dipandu, dan paling penting lebih senang untuk 'parking' !

12) Sekurang-kurangnya 2 pemandu

Rancang sebaiknya dengan travelmate anda mengenai siapa yang perlu memandu kereta. Jika semuanya enggan memandu dan tinggal hanya anda seorang, lebih baik lupakan sahaja hasrat untuk menyewa kenderaan.

Ini kerana badan anda akan terlalu keletihan akibat memandu berseorangan sepanjang percutian. Jadi, minta rakan anda untuk menjadi pemandu ke-2 untuk ditukarkan bila anda keletihan.

Tips : keputusan untuk mempunyai 2 pemandu perlu dibuat awal dan diberitahu kepada agensi kereta sewa supaya anda mendapat insurans tambahan

Sekarang, anda sudah tahu beberapa tips untuk memandu di luar negara. Kami harap artikel ini dapat membantu anda untuk membuat persediaan sebelum anda memulakan percutian anda. Jangan buat 'last minute' nanti kelam kabut dibuatnya. Selamat bercuti dan bergembira dari kami SurgaRoute.

Untuk lebih banyak tips travel disini. Kami kongsi,Anda terokai.

0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Selamat Datang ke Surga Route. Kami suka berkongsi pengalaman menjelajah seluruh dunia.
21 June 2021
Kolam renang lutsinar buatkan anda seperti terapung di tengah London

Baru-baru ini, sebuah kolam renang lutsinar yang dibina antara dua bangunan tinggi di barat daya London mula menjadi perhatian ramai. Disifatkan sebagai jambatan kolam renang lutinsar pertama dunia dan struktur akrilik terbesar, Sky pool terletak antara dua bangunan kediaman mewah iaitu Embassy Gardens di Nine Elms. Dengan ketinggian 30 meter, kolam lutsinar itu mempunyai kedalaman […]

Selanjutnya
21 June 2021
Kerajaan pertimbang kelonggaran termasuk kebenaran rentas negeri buat mereka yang lengkap dos vaksin COVID-19

Kerajaan sedang memperhalusi beberapa kelonggaran termasuk kebenaran untuk merentas negeri kepada mereka yang sudah melengkapkan dos vaksin COVID-19. Menteri Penyelarasan Program Imunisasi COVID-19 Kebangsaan, Khairy Jamaluddin berkata, jawatankuasa kumpulan kerja teknikal yang dianggotai oleh kumpulan pakar kesihatan dan sains akan mengemukakan syor untuk memberi kelonggaran kepada penerima dos lengkap vaksin COVID-19 kepada Majlis Keselamatan Negara […]

Selanjutnya
21 June 2021
Industri penerbangan dijangka pulih bermula 2022

Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan AirAsia, Tan Sri Tony Fernandes menjangkakan industri penerbangan akan kembali pulih bermula tahun 2022 dengan pembukaan semula perjalanan rentas negeri dan sempadan antarabangsa secara berperingkat. Beliau turut menyarankan pelaksanaan dasar yang lebih baik untuk menghindari sebarang gangguan dalam perjalanan sambil menambah kerajaan seharusnya memutuskan apa yang diperlukan untuk membuka sempadan termasuk […]

Selanjutnya
20 June 2021
DBKL perkenal lintasan pejalan kaki ala 'Shibuya Crossing' di Bukit Bintang bermula 19 Jun

Nampaknya mereka yang melawat kawasan Bukit Bintang akan dapat melihat atau merasai pengalaman ratusan pejalan kaki melintas persimpangan jalan melalui pelbagai arah secara serentak seperti lintasan pejalan kaki yang terkenal iaitu 'Shibuya Crossing' yang terletak di Tokyo, Jepun. Bermula Sabtu iaitu 19 Jun 2021, DBKL telah mengaplikasikan “scramble pedestrian crossing” persimpangan Jalan Bukit Bintang dan […]

Selanjutnya
20 June 2021
Pakar kesihatan Thailand desak tangguh pembukaan Phuket untuk pelancong bermula 1 Julai

Baru-baru ini kerajaan Thailand melalui Perdana Menteri mereka mengumumkan bahawa kerajaan negara tersebut bersedia membuka sempadan untuk sektor pelancongan bermula 1 Julai 2021 di Phuket melalui program Phuket Sandbox dan seterusnya akan diperluaskan lagi ke wilayah-wilayah lain sehingga Oktober 2021. Keputusan tersebut dilakukan setelah mempertimbangkan kelangsungan hidup rakyatnya dan pemberian vaksin COVID-19 yang telah bermula. […]

Selanjutnya
cross
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram