Ramai ibu-bapa yang fobia bila sebut pasal travel dengan anak kecil kan? Ibu-bapa yang tidak pernah ada pengalaman pun seram sejuk je memikirkan macam mana lah nak bawa anak kecil travel sekali. Sebenarnya, bawa anak kecil travel ni tidaklah sesusah dan seteruk yang anda sangkakan. Jika anda rancang dengan teliti percutian anda dan melakukan persediaan yang rapi In shaa Allah semuanya akan baik-baik sahaja.

Jom kita lihat tips travel bersama bayi/anak kecil :-

1) Tips persediaan ibu-bapa

Pertama sekali mengenai pengurusan masa. Ibu-bapa kena awal dalam melakukan segala perkara. Awal merancang, awal mengemas dan tiba awal di airport.

Kedua, anda mesti rancang betul-betul iternari anda. Maksudnya anda perlu memilih tempat dan musim yang sesuai. Ingat, anda bukan travel solo ataupun dengan partner sahaja, anda travel dengan anak kecil .

Ketiga, anda jangan pula buat amalan 'main redah' dengan erti kata 'last minute'. 'Last minute' untuk booking hotel. Naya nanti bila dah sampai ke destinasi baru nak cari tempat untuk menginap. Dibuatnya anak meragam , lagi pening kepala jadinya. Selain itu, anda juga telah membazir masa mencari hotel yang sepatutnya diluangkan untuk benda lain. Untuk bassinet/ baby cot, anda perlu menempah dengan lebih awal kerana tidak semua kapal terbang mempunyai bassinet/ baby cot.

Keempat, latihan percutian (dekat dekat je dulu) Ibu: pakai beg sling sahaja mudah untuk letak passport purse handphone. Tak perlu fancy-fancy

Keperluan yang perlu dibawa

Sebelum anda mula mengemas, anda perlu ada 2 beg yang berasingan untuk membawa keperluan bayi atau anak kecil anda. 1 beg galas untuk anda bawa kemana sahaja, 1 lagi beg biasa yang akan ditinggalkan di hotel.

Pastikan di dalam beg galas khas bayi anda, mempunyai barang-barang seperti berikut:-

1) Pakaian yang bersesuaian

Anda pilihla baju yang bersesuaian dengan musim dan sebaiknya bawa lebih 2-3 helai baju. Nanti senang, kalau anak anda termuntah atau kotor terkena najis, anda boleh tukar baju anak anda. Tips:- Letakkan set baju dan seluar anak anda di dalam plastik 'ziplock' supaya senang tidak tercicir baju / seluar dan plastik itu boleh diletakkan baju kotor didalamnya.

2) Bawa peralatan untuk susukan anak anda

Jika anak anda masih menyusu badan, anda boleh 'skip' point ini. Jika anak anda sudah mula menyusu botol, jangan lupa bawa serbuk susu,botol susu dan thermos. Sebaiknya anda gunakan dispenser untuk menyimpan serbuk susu dan thermos yang bersaiz kecil untuk memudahkan anda membancuh susu.

3) Bawa ubat-ubatan

Anda jangan lupa bawa ubat-ubatan yang wajib mengikut kepada jenis penyakit anak kecil anda. Namun, jika tiada apa apa penyakit yang serius, anda juga sebaiknya membawa ubat demam, krim atau minyak gamat. Hanya sebagai langkah berjaga-jaga, tidak salah kan?

4) Makanan ringan

Makanan ringan seperti biskut, roti . Kot kot nanti anak anda meragam lapar tapi taksampai ke destinasi atau restoran lagi. Haa boleh la bekalan ni untuk alas perut sementara cari kedai makan.

Keperluan tambahan:-

- Tisu basah

Senang nak lap kalau ada air, makanan tertumpah atau anak anda termuntah. Kalau guna tisu biasa je nanti ada lekit-lekit lagi.

- Plastik kosong

Plastik kosong ni banyak kegunaanya nanti. Andai kata anda takjumpa tong sampah, nak buang 'pampers' bayi anda kat mana kan? Jadi spare plastik sampah

- Tuala kecil

Tuala kecil ni untuk lap apa apa sahaja yang banyak kuantitnya. Contohnya macam muntah atau air liur bayi kan.

- 'Stroller Compact'

Jika anak anda memerlukan stroller, lebih baik anda bawa stroller compact bersama. Anda senang nak bawa dan anak pun senang hati bila naik stroller. Takdelah meragam penat banyak berjalan kan? Rekomendasi kami anda boleh lihat jenama 'pockit'.

- 'Baby Carrier'

'Baby carrier' adalah benda yang paling senang untuk dibawa jika dibandingkan dengan stroller. Cuma ada la kelebihan dan kekurangannya yang terendiri kan. Kalau anda gunakan 'baby carrier', mungkin nanti bahu anda cepat lebuh. Jadi terpulang kepada anda!

- Buku 'Colour' atau mainan baru

Bagi mengelakkan anak anda meregek atau menangis, anda boleh berikan kepada mereka buku 'colour' untuk menghilangkan kebosanan mereka. Anda juga boleh memberikan mainan baru dengan syarat mainan itu tidak berbunyi atau boleh menganggu orang lain. Contohnya seperati tanah liat ataupun lego.

Sebelum naik flight:-

Sebolehnya anda ambil flight di sebelah malam untuk memudahkan anak anda tidur tapi andai kata anda tiada pilihan terpaksa untuk ambil di waktu siang, anda biarkan anak-anak anda bermain sehingga dia penat dan jangan kenyangkan anak sebelum naik flight. Apabila anda sudah naik flight, anda boleh berikan makanan kepada mereka dan mereka akan tidur dalam kekenyangan dan kepenatan.

Semasa naik flight:-

1) Orang terakhir naik ke pesawat

Kebiasaanya kabin krew akan memberi keutamaan dengan memanggil ibu-bapa yang mempunyai anak kecil dahulu untuk naik ke pesawat tapi ini tidak bermakna anda wajib naik dahulu. Cuma diberi keutamaan dan terserah kepada anda untuk ikut atau tidak. Jadi, sebaiknya anda memilih untuk menjadi antara orang yang terakhir naik ke pesawat. Kenapa?

Sebab jika anda naik dahulu, anak kecil anda akan cepat berasa bosan dan kemungkinan besar akan menangis kerana rimas dengan sesakan ramai orang yang sedang sibuk mencari tempat duduk dan meletakkan beg. Namun, jika anda menjadi antara orang yang terakhir naik, anak kecil anda tidak perlu menunggu lama sebelum 'take off' dan tidak rimas kerana kebanyakannya ketika itu semua orang sudah dalam keadaan yang tenang dan bersedia untuk 'take off'.

2) Gunakan babycot/bassinet

Buat pengetahuan ibu-bapa sekalian, jika anak anda masih bayi atau anak kecil anda memerlukan buaian untuk tidur, anda boleh menempah babycot/bassinet awal semasa anda menempah tiket flight atau selewat-lewatnya 2 minggu sebelum tarikh berlepas flight anda.

3) Redakan tangisan anak anda dengan mainan baru/buku 'colour'

Anda bawa sekali 1 atau 2 buku 'colour' sebagai langkah berjaga-jaga andai kata anak anda menangis taknak duduk diam, anda suruh anak anda mewarna sampai dia rasa penat nanti dia akan tidur. Ataupun anda berikan mainan baru kepada anak anda, mereka akan 'excited' untuk main dengan mainan baru.

4) Anda boleh meminta air panas pada kabin krew

Jika anak anda menangis nak susu, anda boleh meminta air panas kepada kabin krew. Mereka boleh berikan kepada anda.

5) Tukar lampin di 'Changing table' di dalam tandas

Anda jangan risau, di dalam tandas pesawat anda disediakan 'changing table' khas untuk ibu-bapa menukarkan lampin anak-anak mereka. Anda jangan panik okay kalau anak anda 'melabur' nanti. Hehe

Jadi, itulah sedikit sebanyak perkongsian yang dapat kami kongsikan bersama anda. Kami mencuba sedaya upaya membuat panduan dan tips yang lengkap untuk ibu-bapa diluar sana bersiap sedia dan membina keyakinan untuk membawa anak kecil travel bersama mereka.

Semoga bermanfaat dan selamat bercuti ! Kami kongsi, Anda terokai

0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Selamat Datang ke Surga Route. Kami suka berkongsi pengalaman menjelajah seluruh dunia.
26 February 2021
Perkhidmatan feri Langkawi-Kuala Perlis disambung 27 Februari

Perkhidmatan feri untuk pelancong dari Terminal Feri Langkawi ke Kuala Perlis akan dibuka semula Sabtu ini (27 Februari 2021) bagi memenuhi permintaan pelancong ketika ini. Bagaimanapun, hanya satu perjalanan dijadualkan beroperasi setiap hari setakat ini manakala bagi laluan masuk Langkawi dari Terminal Feri Penumpang Kuala Kedah pula akan ditambah lagi satu perjalanan menjadikan dua perjalanan […]

Selanjutnya
26 February 2021
Jambatan ikonik bakal dibuka di Tasik Kenyir pada Mei 2021

Jika sebelum ini Terengganu terkenal dengan jambatan ikon 'drawbridge atau Jambatan angkat di Kuala Terengganu, nampaknya selepas ini kita semua akan menyaksikan pembukaan sebuah lagi jambatan ikonik di negeri tersebut. Terbaru, Tasik buatan manusia terbesar di rantau Asia, Tasik Kenyir bakal memiliki satu lagi tarikan baharu apabila jambatan ikonik yang dikenali sebagai Jambatan Pulau Poh […]

Selanjutnya
25 February 2021
Malaysia Airlines mahu perkenal pas kesihatan perjalanan pasca COVID-19

Syarikat penerbangan nasional Malaysia Airlines merancang untuk memperkenalkan Pas Kesihatan Perjalanan Digital bagi membolehkan perjalanan udara yang selamat dalam tempoh pasca Covid-19. Syarikat penerbangan itu menjelaskan kad kesihatan itu akan menyepadu dengan modul daripada Pas Perjalanan yang dilaksanakan Persatuan Pengangkutan Udara Antarabangsa (IATA), sekali gus membolehkan penumpang membuat pasport digital pada aplikasi mudah alih Malaysia […]

Selanjutnya
23 February 2021
Kerajaan cadang pasport vaksin COVID-19, dokumen pengesahan selepas suntikan

Kerajaan bercadang mengeluarkan pasport vaksin sebagai dokumen pengesahan bagi individu yang telah menerima suntikan vaksin COVID-19, kata Menteri Kesihatan Datuk Seri Dr Adham Baba. “Ketika ini, kita cadangkan dua kaedah iaitu dipaparkan (terima suntikan) di aplikasi MySejahtera dan dokumen secara fizikal iaitu dalam bentuk pasport yang boleh diterima negara lain,” katanya. Bercakap pada sidang media selepas menyambut ketibaan […]

Selanjutnya
23 February 2021
COVID19 berakhir pada awal 2022 - Pakar

Pengarah Serantau Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) untuk Eropah, Hans Kluge, percaya bahawa pandemik COVID-19 akan berakhir pada awal tahun depan, lapor Agensi Berita Anadolu. Bercakap kepada saluran penyiaran Denmark, DR.Kluge berkata, COVID-19 masih merebak pada 2021 tetapi akan lebih terkawal berbanding tahun lalu. Sambil menyifatkan senario terburuk kini berakhir, beliau berkata, sudah ada lebih banyak […]

Selanjutnya
cross
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram