Travel dalam negara dengan pengangkutan awam? Kini boleh dengan kapasiti penuh

Dikemas Kini: 12 Jun 2020
Surga Route

Mesyuarat Khas Khas Menteri-menteri telah bersetuju membenarkan semua pengangkutan awam termasuk bas, kereta api aliran ringan, feri dan pesawat beroperasi dengan kapasiti penuh.

Menteri Kanan (Kluster Keselamatan), Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob berkata, kesemua perkhidmatan itu juga dibenarkan beroperasi seperti biasa tanpa had masa.

Namun begitu katanya, orang ramai perlu mematuhi prosedur operasi standard (SOP) seperti memakai topeng muka dan hidung, memuat naik aplikasi MySejahtera dan menggunakan cecair pembasmi kuman. 

"Bagi yang membenarkan penumpang untuk berdiri, penumpang perlu mengamalkan kawalan kendiri penjarakan sosial," katanya pada sidang media di Putrajaya di sini, pada Khamis.

Berikut adalah SOP yang ditetapkan mengikut pengangkutan awam:

Bas ekspres

- Pengusaha bas ekspres perlu mendaftar penumpang-penumpang mereka melalui aplikasi MySejahtera atau secara manual.

- Penumpang termasuk pemandu bas ekspres perlu memakai topeng muka pada setiap masa.

- Pengusaha bas perlulah memeriksa suhu badan penumpang sebelum menaiki bas dan menyediakan topeng muka kepada mereka yang tiada serta mensanitasi bas selepas setiap perjalanan.

Bas awam, feri, keretapi dan keretapi aliran ringan

- Bagi yang membenarkan penumpang untuk berdiri, penumpang perlu mengamalkan kawalan kendiri penjarakan sosial.

- SOP yang ditetapkan perlu dipatuhi pada setiap masa termasuk memakai topeng muka, memuat turun aplikasi MySejahtera dan penggunaan hand sanitiser.

Pesawat

- Suhu penumpang perlu direkodkan terlebih dahulu dan diwajibkan untuk memakai topeng muka. Bagi kami, ini adalah satu berita baik buat pengusaha industri penerbangan dan juga penumpang.

Sebelum ini, kerajaan mengarahkan pesawat penerbangan mengimpimentasikan penjarakan sosial di dalam kapal terbang menyebabkan kapasiti pesawat dikurangkan. Ini akhirnya menyebabkan kos tambang penerbangan naik dengan mendadak, baca disini. Tak cukup dengan itu, dikatakan pengusaha feri di Langkawi juga mengenakan caj tambaha penjarakan sosial kerana bilangan penumpang yang dibawa terpaksa dikurangkan. Baca disini

Diharapkan dengan arahan terbaru ini memberi kesenangan kepada para pengusaha dan juga para penumpang. Yang penting jangan abaikan keselamatan .

Sumber : Astro Awani.

0 0 votes
Article Rating
Konsikan Artikel:
Kategori: Tag:

Ditulis oleh Surga Route

Kami kongsikan segalanya berkenaan Halal & Muslim-Friendly Travel.

Baca Juga:
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram