United Nations World Tourism Organization (UNWTO) menyatakan terdapat hanya lebih kurang 25 juta kehadiran pelancong di seluruh dunia pada 1950. Namun, 68 tahun kemudian (2018) , jumlah kehadiran pelancong di seluruh dunia telah meningkat kepada 1.4Billion pelancong, per tahun. Ini menunjukkan peningkatan sebanyak 56 kali ganda. Ini membuktikan aktiviti melancong sebagai salah-satu aktiviti normal masyarakat , bukan sahaja di Malaysia, tetapi di serata dunia.

Hal ini berlaku disebabkan kadar tambang perjalanan udara jarak jauh yang menjadi lebih berpatutan saban tahun seiring peningkatan teknologi yang digunapakai oleh syarikat penerbangan. Antaranya pesawat moden menggunakan bahan bakar dengan lebih cekap dan sebagainya. Secara mudah, industri penerbangan betul-betul mengubah landskap industri pelancongan, mobiliti masyarakat dan juga hal logistik.

Namun, bermula di awal tahun 2020, nampak gayanya ada sesuatu yang bakal berubah dek kerana COVID-19. Walaupun pandemik COVID-19 ini dijangka tidak berlaku terlalu lama (selepas ini akan dikenali sebagai endemik jika tiada penularan besar-besaran), namun kesan daripada krisis pandemik ini pasti akan mengubah corak dunia normal yang kita diami hari ini. Bak kata pepatah, sekali air bah, sekali pantai berubah.

Dengan syarikat penerbangan di seluruh dunia tergugat kesan daripada pandemik COVID-19 , perjalanan antarabangsa juga dijangkakan akan menerima impak yang lebih besar berbanding ramalan awal sebelum ini. International Air Transport Association (IATA) menerusi kajian global terbaru mereka, menjangkakan perjalanan antarabangsa melalui penerbangan awam tidak mungkin akan kembali ke tahap pra-koronavirus sehingga tahun 2023 nanti.

"Hari ini kami telah menerbitkan ramalan baru mengenai potensi pemulihan lalu lintas udara, dan apa yang kami lihat ialah keadaan akan kembali normal pada tahun 2023, yang lebih lambat daripada ramalan kami sebelumnya,"

kata ketua eksekutif IATA Alexandre de Juniac kepada ABC News Breakfast pada 14 Mei.

Mereka juga mengatakan bahawa permintaan untuk perjalanan udara telah menurun lebih dari 90% di Eropah dan Amerika Syarikat sejak bermulanya wabak ini, dan memberi amaran bahawa pemulihan akan menjadi lebih perlahan jika penutupan dan sekatan perjalanan dilanjutkan.

Walaupun beberapa perjalanan antarabangsa mungkin akan dimulakan semula dalam tempoh 12 bulan akan datang, ramalan IATA mengatakan bahawa impak COVID-19 pada perjalanan udara dunia , khususnya perjalanan jarak jauh akan lebih parah dan untuk jangka masa yang lebih lama daripada yang dijangkakan pada mulanya.

Ini kerana beberapa perjalanan antarabangsa yang akan disambung operasi pada tahun hadapan (2021) kemungkinan besar hanya akan digunakan oleh golongan profesional, usahawan, orang kenamaan, atau yang mereka yang mempunyai urusan penting sahaja.

Peraturan dan pelbagai prosedur yang dikenakan oleh kerajaan antaranya mewajibkan seseorang untuk melalui proses saringan dan kuarantin selepas pulang dari luar negara dan penutupan sempadan kebanyakan negara menjadikan perjalanan travel secara suka-suka atau percutian saja-saja tidak praktikal buat masa ini. Yelah, siapa nak bercuti kalau kena isi segala macam borang dan proses.

Antara perkara yang paling tidak mahu dihadapi oleh orang ramai adalah proses kuarantin selepas pulang dari luar negara. Dalam kajian IATA, Lebih dari 2/3 responden mengatakan bahawa mereka akan mempertimbangkan untuk membatalkan rancangan untuk travel sepenuhnya jika mereka diwajibkan menjalani proses kuarantin 14-hari selepas pulang.

IATA juga mengatakan perjalanan antarabangsa pada tahap yang sama seperti 2019 adalah sangat mustahil sehingga vaksin dapat dihasilkan dan diberikan kepada kerajaan pelbagai negara untuk kegunaan umum.

Walaupun begitu, setelah vaksin tersedia secara meluas dan krisis pandemik ini berakhir sekalipun, kepercayaan dan keberanian orang ramai untuk kembali melakukan perjalanan antarabangsa akan memakan masa bertahun-tahun untuk dipulihkan, yang bermaksud syarikat penerbangan terpaksa menggunakan hanya sedikit pesawat mereka, membawa kepada kerugian bertahun-tahun.

Secara keseluruhan , mereka mengatakan bahawa kita akan kembali ke dunia penerbangan yang progesif pada tahun 2023, dan perkembangan itu akan dimulakan dengan penerbangan domestik

Sebelum ini, Atmosphere Research Group (ARG) yang berpengkalan di San Fransicso, Amerika Syarikat telah terlebih dahulu mewar-warkan penemuan analisis mereka. Mereka mengatakan dunia penerbangan memerlukan sekurang-kurangnya 24 bulan atau 2 tahun untuk kembali ke keadaan normal melalui beberapa fasa.

FASA 1 :
Perjalanan 6-9 bulan pertama pasca-coronavirus (pertengahan akhir tahun 2021, insyaAllah) kita akan melihat apa yang digelar oleh ARG sebagai 'tiptoe travelers'.

Walaupun kumpulan ini akan merangkumi beberapa business travelers, namun penerbangan pada fasa ini dijangkakan penerbangan yang bersifat peribadi dan percutian. Kumpulan yang terbang pada fasa ini dijangkakan mempunyai pendidikan dan juga pendapatan yang tinggi. Mungkin kebanyakan mereka akan memfokuskan perjalanan domestik , tetapi sebahagian yang lain akan pergi ke luar negara.

FASA 2 :
Di antara 8-16 bulan berikutnya (hingga pertengahan 2022) ARG meramalkan gelombanng yang mereka gelar sebagai 'perintis'. Kumpulan ini akan didahului oleh business travelers dan juga frequent travelers dari kelompok pertengahan hingga tinggi, dengan pendapatan isi rumah sebanyak AS $ 125k dan lebih tinggi. Mereka dijangka untuk melakukan penerbangan jarak jauh.

FASA 3:
Di 12-18 bulan berikut, mereka akan disertai oleh 'fast followers', keraa pada masa itu industri penerbangan dilihat menerima penumpang 'business travelers' pada kadar normal dan tempahan kabin peremium, dan first class yang memberangsangkan. Dijangka pada akhir 2022, keseluruhan business travel atau sebahagian besarnya akan kembali normal. Paling busuk pun, hampir normal.

FASA 4:
Di tahap 16-24 bulan selepas COVID-19 berada dalam kawalan, travalers yang lain akan ikut join. Dijangkakan pada masa itu, jumlah penumpang penerbangan ada 80%-90% pada kadar normal sebelum krisis COVID-19.

FASA 5:
24 bulan ke atas selepas krisis pandemik COVID-19, industri penerbangan dijangkakan akan kembali normal seperti sebelum ini.

Untuk lebih banyak berita penerbangan, klik disini

0 0 votes
Article Rating
Categories:
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Selamat Datang ke Surga Route. Kami suka berkongsi pengalaman menjelajah seluruh dunia.
8 September 2021
Mulai 16 September, Malindo Air terbang 6 kali sehari ke Langkawi

Syarikat penerbangan Malindo Air menawarkan enam penerbangan setiap hari ke Langkawi susulan pembukaan semula sektor pelancongan secara gelembung perjalanan ke pulau itu, bermula 16 September ini. Ketua Pegawai Eksekutif Malindo Air, Kapten Mushafiz Mustafa Bakri, berkata lima daripada penerbangan itu adalah dari Lapangan Terbang Sultan Abdul Aziz Shah atau dikenali sebagai Subang Skypark dan satu […]

Selanjutnya
1 September 2021
'Malaysia Street' di Gaza, hadiah ulangtahun kemerdekaan ke-64

Sumbangan Malaysia terhadap perjuangan rakyat Palestin akhirnya diabadikan dan dijadikan 'sebahagian' daripada negara Palestin. Malaysia berdiri tegus bersama perjuangan rakyat Palestin mengakhiri pendudukan haram Israel dan mencapai kemerdekaan bermula daripada usaha perdamaian, desakan di peringkat antarabangsa, misi kemanusiaan dan solidariti. Terbaru, Palestin menzahirkan penghargaan terhadap segala sumbangan dan sokongan dari Malaysia dengan mengabadikan nama 'Malaysia' […]

Selanjutnya
11 August 2021
Malaysia Airlines tawar tambang istimewa buat penerima lengkap dos vaksin COVID-19

Malaysia Airlines Bhd menawarkan tambang istimewa serendah RM89 dalam kategori 'Economy Lite' bagi destinasi domestik kepada pasangan suami isteri serta ibu dan bapa yang sudah lengkap menerima dua dos vaksin COVID-19 untuk bertemu orang tersayang. Malaysia Airlines dalam satu kenyataan hari ini berkata, promosi istimewa itu tersedia untuk tempahan mulai 10 Ogos sehingga 30 September, […]

Selanjutnya
11 August 2021
MATA minta pengunjung dan pekerja patuhi SOP bendung penularan COVID-19

Berikutan kebenaran merentas negeri bagi tujuan pelancongan domestik untuk individu lengkap dua dos vaksin Covid-19 , Persatuan Agensi Pelancongan Malaysia (MATA) berharap agar semua ahlinya memastikan setiap pengunjung dan pekerja mematuhi sepenuhnya prosedur operasi standard (SOP) yang ditetapkan. Presidennya Datuk Mohd Khalid Harun berkata, bagi ahli MATA terutama hotel dan inap desa, ia sudah tentu […]

Selanjutnya
7 August 2021
Kebenaran tunai umrah dijangka diberi tahun 2021 ini

Rakyat Malaysia dijangka dibenarkan mengunjungi Arab Saudi termasuk menunaikan ibadah umrah dalam tahun ini (2021), Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Agama) Datuk Zulkifli Mohamad Al-Bakri berkata rakyat Malaysia dijangka dibenarkan mengunjungi Arab Saudi termasuk menunaikan ibadah umrah dalam tahun ini (2021). Bagaimanapun, beliau berkata keputusan itu bergantung kepada situasi semasa COVID-19 di negara […]

Selanjutnya
cross
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram