United Nations World Tourism Organization (UNWTO) menyatakan terdapat hanya lebih kurang 25 juta kehadiran pelancong di seluruh dunia pada 1950. Namun, 68 tahun kemudian (2018) , jumlah kehadiran pelancong di seluruh dunia telah meningkat kepada 1.4Billion pelancong, per tahun. Ini menunjukkan peningkatan sebanyak 56 kali ganda. Ini membuktikan aktiviti melancong sebagai salah-satu aktiviti normal masyarakat , bukan sahaja di Malaysia, tetapi di serata dunia.

Hal ini berlaku disebabkan kadar tambang perjalanan udara jarak jauh yang menjadi lebih berpatutan saban tahun seiring peningkatan teknologi yang digunapakai oleh syarikat penerbangan. Antaranya pesawat moden menggunakan bahan bakar dengan lebih cekap dan sebagainya. Secara mudah, industri penerbangan betul-betul mengubah landskap industri pelancongan, mobiliti masyarakat dan juga hal logistik.

Namun, bermula di awal tahun 2020, nampak gayanya ada sesuatu yang bakal berubah dek kerana COVID-19. Walaupun pandemik COVID-19 ini dijangka tidak berlaku terlalu lama (selepas ini akan dikenali sebagai endemik jika tiada penularan besar-besaran), namun kesan daripada krisis pandemik ini pasti akan mengubah corak dunia normal yang kita diami hari ini. Bak kata pepatah, sekali air bah, sekali pantai berubah.

Dengan syarikat penerbangan di seluruh dunia tergugat kesan daripada pandemik COVID-19 , perjalanan antarabangsa juga dijangkakan akan menerima impak yang lebih besar berbanding ramalan awal sebelum ini. International Air Transport Association (IATA) menerusi kajian global terbaru mereka, menjangkakan perjalanan antarabangsa melalui penerbangan awam tidak mungkin akan kembali ke tahap pra-koronavirus sehingga tahun 2023 nanti.

"Hari ini kami telah menerbitkan ramalan baru mengenai potensi pemulihan lalu lintas udara, dan apa yang kami lihat ialah keadaan akan kembali normal pada tahun 2023, yang lebih lambat daripada ramalan kami sebelumnya,"

kata ketua eksekutif IATA Alexandre de Juniac kepada ABC News Breakfast pada 14 Mei.

Mereka juga mengatakan bahawa permintaan untuk perjalanan udara telah menurun lebih dari 90% di Eropah dan Amerika Syarikat sejak bermulanya wabak ini, dan memberi amaran bahawa pemulihan akan menjadi lebih perlahan jika penutupan dan sekatan perjalanan dilanjutkan.

Walaupun beberapa perjalanan antarabangsa mungkin akan dimulakan semula dalam tempoh 12 bulan akan datang, ramalan IATA mengatakan bahawa impak COVID-19 pada perjalanan udara dunia , khususnya perjalanan jarak jauh akan lebih parah dan untuk jangka masa yang lebih lama daripada yang dijangkakan pada mulanya.

Ini kerana beberapa perjalanan antarabangsa yang akan disambung operasi pada tahun hadapan (2021) kemungkinan besar hanya akan digunakan oleh golongan profesional, usahawan, orang kenamaan, atau yang mereka yang mempunyai urusan penting sahaja.

Peraturan dan pelbagai prosedur yang dikenakan oleh kerajaan antaranya mewajibkan seseorang untuk melalui proses saringan dan kuarantin selepas pulang dari luar negara dan penutupan sempadan kebanyakan negara menjadikan perjalanan travel secara suka-suka atau percutian saja-saja tidak praktikal buat masa ini. Yelah, siapa nak bercuti kalau kena isi segala macam borang dan proses.

Antara perkara yang paling tidak mahu dihadapi oleh orang ramai adalah proses kuarantin selepas pulang dari luar negara. Dalam kajian IATA, Lebih dari 2/3 responden mengatakan bahawa mereka akan mempertimbangkan untuk membatalkan rancangan untuk travel sepenuhnya jika mereka diwajibkan menjalani proses kuarantin 14-hari selepas pulang.

IATA juga mengatakan perjalanan antarabangsa pada tahap yang sama seperti 2019 adalah sangat mustahil sehingga vaksin dapat dihasilkan dan diberikan kepada kerajaan pelbagai negara untuk kegunaan umum.

Walaupun begitu, setelah vaksin tersedia secara meluas dan krisis pandemik ini berakhir sekalipun, kepercayaan dan keberanian orang ramai untuk kembali melakukan perjalanan antarabangsa akan memakan masa bertahun-tahun untuk dipulihkan, yang bermaksud syarikat penerbangan terpaksa menggunakan hanya sedikit pesawat mereka, membawa kepada kerugian bertahun-tahun.

Secara keseluruhan , mereka mengatakan bahawa kita akan kembali ke dunia penerbangan yang progesif pada tahun 2023, dan perkembangan itu akan dimulakan dengan penerbangan domestik

Sebelum ini, Atmosphere Research Group (ARG) yang berpengkalan di San Fransicso, Amerika Syarikat telah terlebih dahulu mewar-warkan penemuan analisis mereka. Mereka mengatakan dunia penerbangan memerlukan sekurang-kurangnya 24 bulan atau 2 tahun untuk kembali ke keadaan normal melalui beberapa fasa.

FASA 1 :
Perjalanan 6-9 bulan pertama pasca-coronavirus (pertengahan akhir tahun 2021, insyaAllah) kita akan melihat apa yang digelar oleh ARG sebagai 'tiptoe travelers'.

Walaupun kumpulan ini akan merangkumi beberapa business travelers, namun penerbangan pada fasa ini dijangkakan penerbangan yang bersifat peribadi dan percutian. Kumpulan yang terbang pada fasa ini dijangkakan mempunyai pendidikan dan juga pendapatan yang tinggi. Mungkin kebanyakan mereka akan memfokuskan perjalanan domestik , tetapi sebahagian yang lain akan pergi ke luar negara.

FASA 2 :
Di antara 8-16 bulan berikutnya (hingga pertengahan 2022) ARG meramalkan gelombanng yang mereka gelar sebagai 'perintis'. Kumpulan ini akan didahului oleh business travelers dan juga frequent travelers dari kelompok pertengahan hingga tinggi, dengan pendapatan isi rumah sebanyak AS $ 125k dan lebih tinggi. Mereka dijangka untuk melakukan penerbangan jarak jauh.

FASA 3:
Di 12-18 bulan berikut, mereka akan disertai oleh 'fast followers', keraa pada masa itu industri penerbangan dilihat menerima penumpang 'business travelers' pada kadar normal dan tempahan kabin peremium, dan first class yang memberangsangkan. Dijangka pada akhir 2022, keseluruhan business travel atau sebahagian besarnya akan kembali normal. Paling busuk pun, hampir normal.

FASA 4:
Di tahap 16-24 bulan selepas COVID-19 berada dalam kawalan, travalers yang lain akan ikut join. Dijangkakan pada masa itu, jumlah penumpang penerbangan ada 80%-90% pada kadar normal sebelum krisis COVID-19.

FASA 5:
24 bulan ke atas selepas krisis pandemik COVID-19, industri penerbangan dijangkakan akan kembali normal seperti sebelum ini.

Untuk lebih banyak berita penerbangan, klik disini

0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Selamat Datang ke Surga Route. Kami suka berkongsi pengalaman menjelajah seluruh dunia.
25 February 2021
Malaysia Airlines mahu perkenal pas kesihatan perjalanan pasca COVID-19

Syarikat penerbangan nasional Malaysia Airlines merancang untuk memperkenalkan Pas Kesihatan Perjalanan Digital bagi membolehkan perjalanan udara yang selamat dalam tempoh pasca Covid-19. Syarikat penerbangan itu menjelaskan kad kesihatan itu akan menyepadu dengan modul daripada Pas Perjalanan yang dilaksanakan Persatuan Pengangkutan Udara Antarabangsa (IATA), sekali gus membolehkan penumpang membuat pasport digital pada aplikasi mudah alih Malaysia […]

Selanjutnya
23 February 2021
Kerajaan cadang pasport vaksin COVID-19, dokumen pengesahan selepas suntikan

Kerajaan bercadang mengeluarkan pasport vaksin sebagai dokumen pengesahan bagi individu yang telah menerima suntikan vaksin COVID-19, kata Menteri Kesihatan Datuk Seri Dr Adham Baba. “Ketika ini, kita cadangkan dua kaedah iaitu dipaparkan (terima suntikan) di aplikasi MySejahtera dan dokumen secara fizikal iaitu dalam bentuk pasport yang boleh diterima negara lain,” katanya. Bercakap pada sidang media selepas menyambut ketibaan […]

Selanjutnya
23 February 2021
COVID19 berakhir pada awal 2022 - Pakar

Pengarah Serantau Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) untuk Eropah, Hans Kluge, percaya bahawa pandemik COVID-19 akan berakhir pada awal tahun depan, lapor Agensi Berita Anadolu. Bercakap kepada saluran penyiaran Denmark, DR.Kluge berkata, COVID-19 masih merebak pada 2021 tetapi akan lebih terkawal berbanding tahun lalu. Sambil menyifatkan senario terburuk kini berakhir, beliau berkata, sudah ada lebih banyak […]

Selanjutnya
23 February 2021
Genting SkyWorlds bakal dibuka pada Q2 2021

Setelah menunggu bertahun-tahun lamanya, akhirnya ada juga berita gembira berkenaan Genting Highlands. Menurut laporan, Taman tema Genting SkyWorlds bakal dibuka kepada orang ramai pada suku kedua tahun ini (2021), sekali gus akan merancakkan semula sektor pelancongan negara kita selepas bergelut dengan pandemik COVID-19. Genting SkyWorlds adalah taman tema paling dinantikan di Asia Tenggara buat ketika […]

Selanjutnya
23 February 2021
Khazanah suntik RM3.6b untuk penstrukturan semula Malaysia Airlines

Khazanah Nasional Berhad akan menyuntik dana RM3.6 bilion kepada syarikat induk Malaysia Airlines Berhad, Malaysia Aviation Group (MAG), bagi menampung kos syarikat itu sepanjang tempoh penstrukturan sehingga 2025. MAG dalam satu kenyataan malam ini memaklumkan Khazanah Nasional telah menyatakan komitmen berkenaan dalam rangka penting program penstrukturan semula berkenaan. Kenyataan itu menyusul selepas Mahkamah Tinggi United […]

Selanjutnya
cross
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram