Kalau sebelum ni anda hanya tahu 'canopy walk' di Kl sahaja, di Kedah kita ada Sungai Sedim! Sungai Sedim ini terletak di Karangan ,Kedah. Lebih kurang 22KM jarak Sungai Sedim ni dari Kulim. Ya, Sungai Sedim ini di bawah daerah Kulim di kawasan hutan Gunung Inas.

Tree Top Walk Sungai Sedim ini..

siap dibina pada tahun 2005. Bahan atau besi yang digunakan disaluti aluminium bagi mengelakkan karat dan sudah diuji keselamatannya. Jadi jangan risau dan ragu-ragu untuk datang kesini. Walaubagaimanapun, had maksima bilangan orang pada satu masa hanyalah 10-15 orang dewasa.

Tahukah anda, Tree Top Walk Sedim ini adalah yang terpanjang di dunia jika dibandingkan dengan 'canopy walk' yang lain. Panjangnya 950M dengan ketinggiannya 26M dari aras tanah. Anda boleh rujuk senarai 'canopy walk' di Malaysia pada gambar dibawah:-

Fakta menarik , Tree Top Sungai Sedim ini jika anda naik jambatannya, anda tidak akan sedar yang sebenarnya jambatan ini merentas hutan dan hampir berbentuk segi empat. Sedikit sejarah pembinaan Tree Top Walk sungai Sedim ini dibuat secara berperingkat. Anda boleh melihat video sejarah ini apabila anda kesana nanti. Harganya juga tidak berubah walaupun zaman sentiasa berubah. Harganya tetap RM10 bagi dewasa dan RM6 bagi kanak-kanak. Harga ini juga terpakai untuk bukan warganegara. Murah kannn !

Anda bukan sahaja boleh meneroka alam flora, tidak lengkaplah flora tanpa fauna kan? Anda juga boleh melihat pelbagai jenis haiwan dan binatang di sini! Daripada mergastua sampai ke jinak pun ada di Sungai Sedim ni. Kalau anda bawa anak-anak, boleh la ajar anak-anak mengenal haiwan dan binatang secara 'live' tapi kena rajin-rajinlah tengok pokok-pokok barulah nampak bintang yang kecil-kecil.

Anda tidak akan berasa penat berjalan di atas jambatan dek terpukau dengan keindahan alam semulajadi ini. Banyak spot yang cantik untuk diambil gambar, cuma kena pandai pilih 'angle' sahaja. Kalau anda rasa serabut, penat memikirkan masalah-masalah kerja ataupun masalah lain, datanglah kesini untuk meringankan kepala anda dan menikmati udara segar yang mendamaikan ini.

Disini kami ringkaskan maklumat penting jika anda mahu ke Tree Top Walk Sungai Sedim ini.

Tree Top Walk Sungai Sedim
Hari operasi: Isnin - Ahad
Masa operasi: 9.00am - 5.30pm
Harga tiket: RM 10 (Dewasa) dan RM 6 (kanak-kanak berusia 7-17 tahun)

Alamat:- Kg Ulu Riau Tree Top Walk Kg Ulu, 09700 Karangan, Kedah

Peringatan manja dari kami : anda digalakkan untuk memakai topi atau penutup kepala ,takut-takut ada serangga yang jatuh menghinggap di kepala anda. Selain itu, sebaiknya anda pakailah pakaian dan kasut yang bersesuaian yaa. Kemudian, sebagai langkah berjaga-jaga anda boleh menyembur diri anda dengan semburan anti-serangga bagi mengelakkan dari nyamuk dan seangkatan dengannya menggigit anda. Jika anda tidak kisah dan inginkan pengalaman baru ,anda boleh datang bersahaja je. Tiada masalah.

Setakat ini sahaja perkongsian kami mengenai Tree Top Walk Sungai Sedim, Jom masukkan destinasi ini di dalan senarai percutian anda yang seterusnya. Selamat bercuti bersama yang tersayang dari kami SurgaRoute.

Kami kongsi, Anda terokai.

0 0 votes
Article Rating
Categories:
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Selamat Datang ke Surga Route. Kami suka berkongsi pengalaman menjelajah seluruh dunia.
9 January 2022
Berangan Jadi Mr.Pilot Dengan Simulator SimflightKL Serendah RM59 !

Jika anda teringin untuk merasa menjadi juruterbang atau nak tahu bagaimana rasanya mengendalikan kapal terbang, boleh cuba menjadi juruterbang pesawat melalui simulator Airbus A320. Simulator ini terletak di Simflightkl Malaysia , Lapangan Terbang Subang atau dikenali sebagai Subang Skypark. Harganya tidak terlalu mahal, ada pakej paling murah bermula RM59 seorang. Dengan pakej ini, anda dapat […]

Selanjutnya
9 January 2022
Avante Bandar Utama : Hotel 5 Bintang Mesra Kanak-Kanak Terbaru di Lembah Klang Hanya RM 150 Semalam

Kami sebenarnya 'tak boleh brain' , macamana hotel 5 bintang ini belum viral lagi, sebab hotel ini mempunyai pelbagai kelebihan yang tak ada di tempat lain. Hotel 5 bintang di Lembah Klang selalunya adalah hotel bisnes yang digunakan oleh golongan korporat bagi tujuan penginapan, mesyuarat, seminar dan pelbagai lagi. Senang kata, hotel di Lembah Klang […]

Selanjutnya
5 January 2022
Malindo Air Buka Laluan Baharu Kota Bharu-Langkawi Bermula 27 Januari 2021

Buat warga Pantai Timur terutamanya dari negeri Kelantan, selepas ini semakin mudah untuk melancong ke Pulau Langkawi. Tak perlu transit di lapangan terbang lain lagi dah, sekaligus memudahkan dan memendekkan lagi perjalanan. Yelah, sebelum ini perlu transit di Kuala Lumpur dulu ataupun melakukan perjalanan darat yang meletihkan. Terbaru, Malindo Air telah memperkenalkan laluan penerbangan baharu […]

Selanjutnya
5 January 2022
Taman Eko Burung Merak Perai dibuka Mulai 1 Januari 2022

Orang ramai kini berpeluang untuk menyaksikan sendiri pelbagai spesies burung merak yang juga dikenali sebagai burung tercantik dunia di Taman Eko Burung Merak Perai di Taman Kimsar yang telah dibuka untuk kunjungan orang ramai bermula 1 Januari lepas. Terletak bersebelahan dengan Sungai Perai, Presiden Persatuan Rekreasi Burung Merak Eco Perai Pulau Pinang, D Paranthaman berkata, […]

Selanjutnya
4 January 2022
Rollerwa : Pusat Luncur Terbaru Dari Korea Selatan Dibuka di 1 Utama

Kompleks membeli-belah 1 Utama sememangnya terkenal di kalangan warga Lembah Klang sebagai sebuah gedung membeli-belah terbesar di Malaysia dan mempunyai pelbagai tarikan. Bukan sahaja destinasi membeli-belah, terdapat juga pusat hiburan seperti panggung wayang, auditorium, dan pelbagai lagi. Terbaru, sebuah pusat luncur terbaru berasal dari Korea Selatan iaitu Rollerwa telah dibuka di District K, tingkat 1 […]

Selanjutnya
cross
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram