Bagi peminat sesetengah orang, melakukan perjalanan darat dengan tren mewah pasti menjadi impian. Kiranya macam trips of a lifetime lah gitu !

Mungkin kita sering membayangkan Venice Simplon-Orient-Express yang begitu sinonim di Eropah. Antara route yang sinonim dengan mereka adalah Venice- London , Paris-Venice , Paris-Verona.

Tetapi tahukah anda, perkhidmatan tren mewah sebegini juga terdapat di Malaysia ! Kami kongsikan kepada anda Eastern & Oriental Express , iaitu syarikah perkhidmatan keretapi mewah dari Singapura-Bangkok.

Tren ini bergerak bermula dari Woodlands Checkpoint, Singapura dan berakhir di stesen Hua Lamphong, Bangkok. Dalam perjalanan tersebut, tren ini berhenti di beberapa stesen iaitu Kuala Lumpur, Butterworth, dan Kanchanaburi. Jadi, anda boleh pertimbangkan untuk menaiki tren ini dari Malaysia sahaja tanpa perlu bermula dari Singapura ataupun Bangkok.

Keseluruhan perjalanan tren ini mengambil beberapa hari bergantung kepada pakej yang diambil. Perjalanan paling singkat memakan masa 3 Hari 2 Malam.

Pada awalnya, perkhidmatan ini mula diperkenalkan pada 1993 menghubungkan hanya Singapura dan Bangkok melalui Malaysia untuk memberi perkhidmatan tren dengan mengutamakan keselesaan, kemewahan dan makanan yang eksklusif kepada para penumpang. Kiranya, mereka ini menggabungkan pengembaraan dengan kemewahan.

Sejak tahun 2007 tren mewah ini telah melakukan perjalanan antara Bangkok dan Vientiane, ibu kota Laos. Makin jauh dia pergi.

Penginapan

Walaupun perjalanan beberapa hari mungkin perjalanan yang panjang di dalam tren biasa, namun jika disaluti kemewahan di atas tren ini sambil menikmati pemandangan 3 negara, mungkin tak terasa langsung tempoh perjalanan yang panjang tu. Tengok sahajalah bagaimana mewahnya kabin Tren ini.

Terdapat 4 jenis kabin penginapan yang boleh dipilih iaitu Presidential Cabin, State Cabin, Pullman Cabin dan juga Pullman Cabin Single. Cabin yang paling hebat sudah tentulah Presidential Cabin, tetapi bagi kami kalau dapat Pullman Cabin Single pun dah bersyukur !

Presidential Cabin

State Cabin

Pullman Cabin

Pullman Cabin Single

Makanan On-Board

Sepanjang perjalanan, anda akan dihidangkan dengan makanan mewah 3 kali sehari. Tetapi, ada hal yang memang buat mood jadi tak best . Setakat carian kami, Eastern & Oriental Express tidak menyediakan secara spesifik menu halal. Anda akan ditanyakan pilihan makanan dan sebarang alahan ketika membuat tempahan. Selain itu, Alkohol juga dihidangkan.

Nasihat kami : Anda perlu meminta Secara Peribadi Makanan Halal atau Makanan Laut tanpa Alkohol . Selain itu, kami nasihatkan anda untuk membawa sedikit bekalan makanan sendiri

Eastern & Oriental Express ini sebenarnya dioperasikan oleh Belmond Ltd. Mereka adalah syarikat perhotelan dan rekreasi yang mengendalikan hotel mewah, perkhidmatan kereta api dan pelayaran sungai di seluruh dunia. Sehingga tahun 2015, mereka mempunyai 35 hotel mewah, 7 kereta api pelancongan, 3 pelayaran sungai dan restoran di 22 negara. Perkhidmatan tren mewah yang terkenal, banyak dioperasikan oleh mereka.

Kereta api ini pula dibina di Jepun pada tahun 1972 dan beroperasi sebagai Silver Star di New Zealand. Kesemua 31 gerabak kemudian dikendalikan oleh Orient-Express Hotels.

Pada tahun 2014 mereka menjenamakan semula syarikat kepada Belmond Ltd. oleh A&G Price of Thames, New Zealand.

Pembinaan dalaman dan pemasangan dalaman serta lukisan dan lencana luaran yang luas dilakukan di depot penyelenggaraan mereka yang baru di Keppel Road Singapura. Reka bentuk pengubahsuaian itu dilakukan oleh Gérard Gallet, yang banyak melakukan kerja reka bentuk dan pengubahsuaian produk Belmond lain seperti British Pullman dan Venice Simplon-Orient-Express. Sebab itu tidak hairanlah, Eastern & Oriental Express ini cukup mewah, membawa kita seolah-olah ke zaman Penerokaan Barat ke Asia satu ketika dahulu.

Fasiliti lain

Jadi bagaimana, nak cuba tak ? Perjalanan tren ini bukanlah setiap hari tetapi ada tarikh tertentu. Harga pakej juga berbeza. Jadi, untuk memudahkan anda, kami sertakan terus link untuk anda buat tempahan disini. Tempahan keseluruhan tren juga boleh dibuat dengan had minima 80 orang.

Perjalanan yang memakan beberapa hari ini pasti memerlukan kita melakukan kewajiban Solat Fardhu di atas tren. Bagaimana caranya? Kami akan buatkan artikel itu kepada anda, di SurgaRoute !

4 1 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Selamat Datang ke Surga Route. Kami suka berkongsi pengalaman menjelajah seluruh dunia.
26 February 2021
Perkhidmatan feri Langkawi-Kuala Perlis disambung 27 Februari

Perkhidmatan feri untuk pelancong dari Terminal Feri Langkawi ke Kuala Perlis akan dibuka semula Sabtu ini (27 Februari 2021) bagi memenuhi permintaan pelancong ketika ini. Bagaimanapun, hanya satu perjalanan dijadualkan beroperasi setiap hari setakat ini manakala bagi laluan masuk Langkawi dari Terminal Feri Penumpang Kuala Kedah pula akan ditambah lagi satu perjalanan menjadikan dua perjalanan […]

Selanjutnya
26 February 2021
Jambatan ikonik bakal dibuka di Tasik Kenyir pada Mei 2021

Jika sebelum ini Terengganu terkenal dengan jambatan ikon 'drawbridge atau Jambatan angkat di Kuala Terengganu, nampaknya selepas ini kita semua akan menyaksikan pembukaan sebuah lagi jambatan ikonik di negeri tersebut. Terbaru, Tasik buatan manusia terbesar di rantau Asia, Tasik Kenyir bakal memiliki satu lagi tarikan baharu apabila jambatan ikonik yang dikenali sebagai Jambatan Pulau Poh […]

Selanjutnya
25 February 2021
Malaysia Airlines mahu perkenal pas kesihatan perjalanan pasca COVID-19

Syarikat penerbangan nasional Malaysia Airlines merancang untuk memperkenalkan Pas Kesihatan Perjalanan Digital bagi membolehkan perjalanan udara yang selamat dalam tempoh pasca Covid-19. Syarikat penerbangan itu menjelaskan kad kesihatan itu akan menyepadu dengan modul daripada Pas Perjalanan yang dilaksanakan Persatuan Pengangkutan Udara Antarabangsa (IATA), sekali gus membolehkan penumpang membuat pasport digital pada aplikasi mudah alih Malaysia […]

Selanjutnya
23 February 2021
Kerajaan cadang pasport vaksin COVID-19, dokumen pengesahan selepas suntikan

Kerajaan bercadang mengeluarkan pasport vaksin sebagai dokumen pengesahan bagi individu yang telah menerima suntikan vaksin COVID-19, kata Menteri Kesihatan Datuk Seri Dr Adham Baba. “Ketika ini, kita cadangkan dua kaedah iaitu dipaparkan (terima suntikan) di aplikasi MySejahtera dan dokumen secara fizikal iaitu dalam bentuk pasport yang boleh diterima negara lain,” katanya. Bercakap pada sidang media selepas menyambut ketibaan […]

Selanjutnya
23 February 2021
COVID19 berakhir pada awal 2022 - Pakar

Pengarah Serantau Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) untuk Eropah, Hans Kluge, percaya bahawa pandemik COVID-19 akan berakhir pada awal tahun depan, lapor Agensi Berita Anadolu. Bercakap kepada saluran penyiaran Denmark, DR.Kluge berkata, COVID-19 masih merebak pada 2021 tetapi akan lebih terkawal berbanding tahun lalu. Sambil menyifatkan senario terburuk kini berakhir, beliau berkata, sudah ada lebih banyak […]

Selanjutnya
cross
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram