0
(0)

Bagi peminat sesetengah orang, melakukan perjalanan darat dengan tren mewah pasti menjadi impian. Kiranya macam trips of a lifetime lah gitu !

Mungkin kita sering membayangkan Venice Simplon-Orient-Express yang begitu sinonim di Eropah. Antara route yang sinonim dengan mereka adalah Venice- London , Paris-Venice , Paris-Verona.

Tetapi tahukah anda, perkhidmatan tren mewah sebegini juga terdapat di Malaysia ! Kami kongsikan kepada anda Eastern & Oriental Express , iaitu syarikah perkhidmatan keretapi mewah dari Singapura-Bangkok.

Tren ini bergerak bermula dari Woodlands Checkpoint, Singapura dan berakhir di stesen Hua Lamphong, Bangkok. Dalam perjalanan tersebut, tren ini berhenti di beberapa stesen iaitu Kuala Lumpur, Butterworth, dan Kanchanaburi. Jadi, anda boleh pertimbangkan untuk menaiki tren ini dari Malaysia sahaja tanpa perlu bermula dari Singapura ataupun Bangkok.

Keseluruhan perjalanan tren ini mengambil beberapa hari bergantung kepada pakej yang diambil. Perjalanan paling singkat memakan masa 3 Hari 2 Malam.

Pada awalnya, perkhidmatan ini mula diperkenalkan pada 1993 menghubungkan hanya Singapura dan Bangkok melalui Malaysia untuk memberi perkhidmatan tren dengan mengutamakan keselesaan, kemewahan dan makanan yang eksklusif kepada para penumpang. Kiranya, mereka ini menggabungkan pengembaraan dengan kemewahan.

Sejak tahun 2007 tren mewah ini telah melakukan perjalanan antara Bangkok dan Vientiane, ibu kota Laos. Makin jauh dia pergi.

Penginapan

Walaupun perjalanan beberapa hari mungkin perjalanan yang panjang di dalam tren biasa, namun jika disaluti kemewahan di atas tren ini sambil menikmati pemandangan 3 negara, mungkin tak terasa langsung tempoh perjalanan yang panjang tu. Tengok sahajalah bagaimana mewahnya kabin Tren ini.

Terdapat 4 jenis kabin penginapan yang boleh dipilih iaitu Presidential Cabin, State Cabin, Pullman Cabin dan juga Pullman Cabin Single. Cabin yang paling hebat sudah tentulah Presidential Cabin, tetapi bagi kami kalau dapat Pullman Cabin Single pun dah bersyukur !

Presidential Cabin

State Cabin

Pullman Cabin

Pullman Cabin Single

Makanan On-Board

Sepanjang perjalanan, anda akan dihidangkan dengan makanan mewah 3 kali sehari. Tetapi, ada hal yang memang buat mood jadi tak best . Setakat carian kami, Eastern & Oriental Express tidak menyediakan secara spesifik menu halal. Anda akan ditanyakan pilihan makanan dan sebarang alahan ketika membuat tempahan. Selain itu, Alkohol juga dihidangkan.

Nasihat kami : Anda perlu meminta Secara Peribadi Makanan Halal atau Makanan Laut tanpa Alkohol . Selain itu, kami nasihatkan anda untuk membawa sedikit bekalan makanan sendiri

Eastern & Oriental Express ini sebenarnya dioperasikan oleh Belmond Ltd. Mereka adalah syarikat perhotelan dan rekreasi yang mengendalikan hotel mewah, perkhidmatan kereta api dan pelayaran sungai di seluruh dunia. Sehingga tahun 2015, mereka mempunyai 35 hotel mewah, 7 kereta api pelancongan, 3 pelayaran sungai dan restoran di 22 negara. Perkhidmatan tren mewah yang terkenal, banyak dioperasikan oleh mereka.

Kereta api ini pula dibina di Jepun pada tahun 1972 dan beroperasi sebagai Silver Star di New Zealand. Kesemua 31 gerabak kemudian dikendalikan oleh Orient-Express Hotels.

Pada tahun 2014 mereka menjenamakan semula syarikat kepada Belmond Ltd. oleh A&G Price of Thames, New Zealand.

Pembinaan dalaman dan pemasangan dalaman serta lukisan dan lencana luaran yang luas dilakukan di depot penyelenggaraan mereka yang baru di Keppel Road Singapura. Reka bentuk pengubahsuaian itu dilakukan oleh Gérard Gallet, yang banyak melakukan kerja reka bentuk dan pengubahsuaian produk Belmond lain seperti British Pullman dan Venice Simplon-Orient-Express. Sebab itu tidak hairanlah, Eastern & Oriental Express ini cukup mewah, membawa kita seolah-olah ke zaman Penerokaan Barat ke Asia satu ketika dahulu.

Fasiliti lain

Jadi bagaimana, nak cuba tak ? Perjalanan tren ini bukanlah setiap hari tetapi ada tarikh tertentu. Harga pakej juga berbeza. Jadi, untuk memudahkan anda, kami sertakan terus link untuk anda buat tempahan disini. Tempahan keseluruhan tren juga boleh dibuat dengan had minima 80 orang.

Perjalanan yang memakan beberapa hari ini pasti memerlukan kita melakukan kewajiban Solat Fardhu di atas tren. Bagaimana caranya? Kami akan buatkan artikel itu kepada anda, di SurgaRoute !

Artikel Ini Menarik?

Klik pada bintang untuk menilai!

Purata 0 / 5. Vote count: 0

No votes so far! Be the first to rate this post.

0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Selamat Datang ke Surga Route. Kami suka berkongsi pengalaman menjelajah seluruh dunia.
5 August 2020
MHholidays perkenal promosi bawa anak menaiki penerbangan dan menginap secara percuma ! Begini caranya

0 (0) Untuk yang masih belum tahu, Malaysia Airlines telah bekerjasama dengan syarikat TUI International Holiday telah memperkenalkan MHholidays. Dalam MHholidays ini, anda boleh memilih perkhidmatan untuk percutian lengkap merangkumi penerbangan, penginapan, perkhidmatan pengangkutan darat ataupun memilih pakej percutian dalam satu platform sahaja. Senang kan? Tak perlu lagi gigih-gigih geledah semua laman web untuk siapkan […]

Selanjutnya
24 July 2020
Harga tiket penerbangan kembali normal bermula november 2020 nanti

0 (0) Harga tiket penerbangan dijangka akan kembali normal kepada harga purata pada tahun 2019 menjelang November ini, selepas syarikat penerbangan kembali menyediakan perkhidmatan penerbangan dengan kapasiti sebenar. Menteri Pengangkutan Datuk Seri Wee Ka Siong berkata, perkara itu bagaimanapun bergantung kepada situasi pandemik COVID-19 berdasarkan analisa yang dilaksanakan Suruhanjaya Penerbangan Malaysia (MAVCOM), Beliau berkata, syarikat penerbangan dijangka memerlukan masa antara […]

Selanjutnya
24 July 2020
Menarik, Perkampungan Al-Quran dan masjid ke-3 akan dibangunkan di Putrajaya

5 (2) Alhamdulillah, nampaknya Putrajaya bakal memiliki Perkampungan Al-Quran yang dicadang dibangunkan dengan kos kira-kira RM150 juta. Menteri Wilayah Persekutuan, Tan Sri Annuar Musa, berkata antara lain perkampungan itu akan menempatkan sebuah masjid baharu berkonsepkan 'al-Quran' bernilai RM50 juta. KONGSI DENGAN MASYARAKAT "Di sini kita akan memperluaskan Putrajaya sebagai satu tempat bagaimana ilmu al-Quran itu […]

Selanjutnya
24 July 2020
Tips memilih ' Travel Partner' supaya percutian anda tidak sendu

0 (0) Travel berseorangan sememangnya lebih senang. Bebas untuk pergi kemana yang kita mahu, tak perlu buang masa untuk tunggu orang lain bersiap, boleh tukar plan sesuka hati. Senang cerita kita bebas nak buat apa sahaja tanpa mengira hal dan perasaan orang lain! Anda juga perlu percaya bahawa travel bersama kawan/partner juga ada kelebihannya! Contohnya, […]

Selanjutnya
22 July 2020
Jom ke Jepun dengan penerbangan bersama Malaysia Airlines dan Japan Airlines bermula 25 Julai 2020

0 (0) Malaysia Airlines (MH) dan Japan Airlines (JL) akan melancarkan perkongsian perniagaan bersama, pada 25 Julai 2020, di mana kedua syarikat penerbangan itu akan bekerjasama secara komersial dalam penerbangan antara Malaysia dan Jepun. Melalui Perniagaan Bersama ini, JL dan MH akan menempuh cabaran baru untuk meningkatkan lagi kemudahan antara Jepun dan Malaysia dan membolehkan […]

Selanjutnya
cross
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram