zoo taiping beri diskaun
Sumber : https://www.facebook.com/zootaipingnightsafari/

Walaupun dikatakan ada sesetengah tempat atau premis tertentu melarang kanak-kanak dibawah umur 12 tahun , tetapi lain pula ceritanya di Zoo Taiping. Iyalah, Zoo ini pula memang kawasan yang menarik perhatian kanak-kanak untuk melihat pelbagai jenis haiwan.

Bermula pembukaan hari ini, kanak-kanak dibenarkan mengunjungi Zoo Taiping dan Night Safari dengan syarat memakai alat pelindung diri setiap waktu.

Exco Perumahan, Kerajaan Tempatan dan Pelancongan negeri, Datuk Nolee Ashilin Mohammed Radzi berkata, berbanding keadaan pasar raya yang sesak, pembukaan semula zoo kepada orang awam dilakukan dengan pembudayaan normal baharu termasuk menghadkan kemasukan pengunjung bagi satu-satu masa.

"Tidak ada peraturan yang spesifik dari segi umur pengunjung, tetapi kita anjurkan bagi kanak-kanak untuk sentiasa memakai topeng muka.

"Bagi memastikan tidak berlaku kesesakan, kapasiti pengunjung di sini telah dihadkan kepada 500 orang sahaja bagi satu-satu masa dalam tempoh satu ke dua jam," katanya pada program pembukaan semula Zoo Taiping dan Night Safari di sini hari ini.

Terdahulu Zoo Taiping dan Night Safari mengumumkan pembukaan semula operasi kepada orang awam bermula hari ini dengan tawaran diskaun harga sebanyak 20 peratus.

Waktu operasi Zoo Taiping adalah dari jam 8.30 pagi hingga 6 petang manakala waktu operasi Night Safari pula dari 8 hingga 10 malam.

Nolee Ashilin berkata, kerja-kerja disinfeksi akan dilakukan setiap hari di seluruh kawasan zoo bagi memastikan pengunjung berasa selamat dan yakin.

"Kita faham keadaan masyarakat yang masih dalam situasi kebimbangan kerana itu beberapa syarat dan langkah keselamatan perlu dipatuhi, ini termasuklah persediaan fizikal dan pencegahan kesihatan," katanya.

Seorang pengunjung, Raja Zuhairi Raja Jaafar, 51, memuji pematuhan prosedur operasi standard (SOP) ketat yang dilaksanakan di kawasan berkenaan yang disifatkan teratur dan terkawal.

"Saya kira tiada apa perlu dibimbangkan selagi kita patuhi SOP dan dengar arahan diberikan petugas.

"Sejak masuk tadi, saya nampak penjarakkan sosial dijaga dan pengunjung serta petugas memakai pelitup muka (topeng muka), itu membuatkan suasana di sini selamat," katanya.

Raja Zuhairi dari Kuala Kangsar mengambil kesempatan pembukaan hari pertama Zoo Taiping dan Night Safari hari ini dengan membawa isteri dan tiga anaknya bercuti di Taiping selepas tiga bulan berkurung di rumah.

"Anak-anak memang tak sabar ajak bercuti dan saya kebetulan zoo dah dibuka, jadi sesuai sangatlah kami ke sini," katanya.

Terdahulu, Kementerian Kesihatan (KKM) menyokong usaha pasar raya tertentu yang meletakkan syarat had umur bagi mencegah golongan berisiko tinggi terdedah kepada jangkitan koronavirus (Covid-19).

Ia termasuk warga emas yang berusia 60 tahun dan kanak-kanak berusia di bawah 12 tahun.

Sumber : Sinar Harian

Kami Kongsi. Anda Terokai0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Selamat Datang ke Surga Route. Kami suka berkongsi pengalaman menjelajah seluruh dunia.
26 February 2021
Perkhidmatan feri Langkawi-Kuala Perlis disambung 27 Februari

Perkhidmatan feri untuk pelancong dari Terminal Feri Langkawi ke Kuala Perlis akan dibuka semula Sabtu ini (27 Februari 2021) bagi memenuhi permintaan pelancong ketika ini. Bagaimanapun, hanya satu perjalanan dijadualkan beroperasi setiap hari setakat ini manakala bagi laluan masuk Langkawi dari Terminal Feri Penumpang Kuala Kedah pula akan ditambah lagi satu perjalanan menjadikan dua perjalanan […]

Selanjutnya
26 February 2021
Jambatan ikonik bakal dibuka di Tasik Kenyir pada Mei 2021

Jika sebelum ini Terengganu terkenal dengan jambatan ikon 'drawbridge atau Jambatan angkat di Kuala Terengganu, nampaknya selepas ini kita semua akan menyaksikan pembukaan sebuah lagi jambatan ikonik di negeri tersebut. Terbaru, Tasik buatan manusia terbesar di rantau Asia, Tasik Kenyir bakal memiliki satu lagi tarikan baharu apabila jambatan ikonik yang dikenali sebagai Jambatan Pulau Poh […]

Selanjutnya
25 February 2021
Malaysia Airlines mahu perkenal pas kesihatan perjalanan pasca COVID-19

Syarikat penerbangan nasional Malaysia Airlines merancang untuk memperkenalkan Pas Kesihatan Perjalanan Digital bagi membolehkan perjalanan udara yang selamat dalam tempoh pasca Covid-19. Syarikat penerbangan itu menjelaskan kad kesihatan itu akan menyepadu dengan modul daripada Pas Perjalanan yang dilaksanakan Persatuan Pengangkutan Udara Antarabangsa (IATA), sekali gus membolehkan penumpang membuat pasport digital pada aplikasi mudah alih Malaysia […]

Selanjutnya
23 February 2021
Kerajaan cadang pasport vaksin COVID-19, dokumen pengesahan selepas suntikan

Kerajaan bercadang mengeluarkan pasport vaksin sebagai dokumen pengesahan bagi individu yang telah menerima suntikan vaksin COVID-19, kata Menteri Kesihatan Datuk Seri Dr Adham Baba. “Ketika ini, kita cadangkan dua kaedah iaitu dipaparkan (terima suntikan) di aplikasi MySejahtera dan dokumen secara fizikal iaitu dalam bentuk pasport yang boleh diterima negara lain,” katanya. Bercakap pada sidang media selepas menyambut ketibaan […]

Selanjutnya
23 February 2021
COVID19 berakhir pada awal 2022 - Pakar

Pengarah Serantau Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) untuk Eropah, Hans Kluge, percaya bahawa pandemik COVID-19 akan berakhir pada awal tahun depan, lapor Agensi Berita Anadolu. Bercakap kepada saluran penyiaran Denmark, DR.Kluge berkata, COVID-19 masih merebak pada 2021 tetapi akan lebih terkawal berbanding tahun lalu. Sambil menyifatkan senario terburuk kini berakhir, beliau berkata, sudah ada lebih banyak […]

Selanjutnya
cross
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram