0
(0)
zoo taiping beri diskaun
Sumber : https://www.facebook.com/zootaipingnightsafari/

Walaupun dikatakan ada sesetengah tempat atau premis tertentu melarang kanak-kanak dibawah umur 12 tahun , tetapi lain pula ceritanya di Zoo Taiping. Iyalah, Zoo ini pula memang kawasan yang menarik perhatian kanak-kanak untuk melihat pelbagai jenis haiwan.

Bermula pembukaan hari ini, kanak-kanak dibenarkan mengunjungi Zoo Taiping dan Night Safari dengan syarat memakai alat pelindung diri setiap waktu.

Exco Perumahan, Kerajaan Tempatan dan Pelancongan negeri, Datuk Nolee Ashilin Mohammed Radzi berkata, berbanding keadaan pasar raya yang sesak, pembukaan semula zoo kepada orang awam dilakukan dengan pembudayaan normal baharu termasuk menghadkan kemasukan pengunjung bagi satu-satu masa.

"Tidak ada peraturan yang spesifik dari segi umur pengunjung, tetapi kita anjurkan bagi kanak-kanak untuk sentiasa memakai topeng muka.

"Bagi memastikan tidak berlaku kesesakan, kapasiti pengunjung di sini telah dihadkan kepada 500 orang sahaja bagi satu-satu masa dalam tempoh satu ke dua jam," katanya pada program pembukaan semula Zoo Taiping dan Night Safari di sini hari ini.

Terdahulu Zoo Taiping dan Night Safari mengumumkan pembukaan semula operasi kepada orang awam bermula hari ini dengan tawaran diskaun harga sebanyak 20 peratus.

Waktu operasi Zoo Taiping adalah dari jam 8.30 pagi hingga 6 petang manakala waktu operasi Night Safari pula dari 8 hingga 10 malam.

Nolee Ashilin berkata, kerja-kerja disinfeksi akan dilakukan setiap hari di seluruh kawasan zoo bagi memastikan pengunjung berasa selamat dan yakin.

"Kita faham keadaan masyarakat yang masih dalam situasi kebimbangan kerana itu beberapa syarat dan langkah keselamatan perlu dipatuhi, ini termasuklah persediaan fizikal dan pencegahan kesihatan," katanya.

Seorang pengunjung, Raja Zuhairi Raja Jaafar, 51, memuji pematuhan prosedur operasi standard (SOP) ketat yang dilaksanakan di kawasan berkenaan yang disifatkan teratur dan terkawal.

"Saya kira tiada apa perlu dibimbangkan selagi kita patuhi SOP dan dengar arahan diberikan petugas.

"Sejak masuk tadi, saya nampak penjarakkan sosial dijaga dan pengunjung serta petugas memakai pelitup muka (topeng muka), itu membuatkan suasana di sini selamat," katanya.

Raja Zuhairi dari Kuala Kangsar mengambil kesempatan pembukaan hari pertama Zoo Taiping dan Night Safari hari ini dengan membawa isteri dan tiga anaknya bercuti di Taiping selepas tiga bulan berkurung di rumah.

"Anak-anak memang tak sabar ajak bercuti dan saya kebetulan zoo dah dibuka, jadi sesuai sangatlah kami ke sini," katanya.

Terdahulu, Kementerian Kesihatan (KKM) menyokong usaha pasar raya tertentu yang meletakkan syarat had umur bagi mencegah golongan berisiko tinggi terdedah kepada jangkitan koronavirus (Covid-19).

Ia termasuk warga emas yang berusia 60 tahun dan kanak-kanak berusia di bawah 12 tahun.

Sumber : Sinar Harian

Kami Kongsi. Anda TerokaiArtikel Ini Menarik?

Klik pada bintang untuk menilai!

Purata 0 / 5. Vote count: 0

No votes so far! Be the first to rate this post.

0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Selamat Datang ke Surga Route. Kami suka berkongsi pengalaman menjelajah seluruh dunia.
Shop Online for 31% off Purchase, Get 20RM Promo Code
18 October 2020
3 lagi syarikat penerbangan antarabangsa kembali beroperasi di KLIA

0 (0) Tiga syarikat penerbangan antarabangsa telah kembali beroperasi di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumput (KLIA) bermula pada Oktober 2020 setelah menghentikan seketika operasi mereka akibat wabak pandemik COVID-19. Syarikat penerbangan tersebut ialah British Airways yang menawarkan empat penerbangan seminggu dari KLIA ke United Kingdom, Oman Air yang membuat penerbangan dua kali seminggu ke Muscat […]

Selanjutnya
17 October 2020
Firefly akan menggunakan jet bermula Q1 2021, perkukuh laluan domestik dan ASEAN

0 (0) Firefly, merupakan salah sebuah anak syarikat di bawah Malaysia Airlines Group (MAG) akan memulakan operasi pesawat berkuasa jet bermula awal tahun hadapan. Susulan itu, syarikat penerbangan itu akan menambah 10 pesawat jet berbadan sempit (narrowbody) secara berperingkat mulai suku pertama 2021. Mengulas perkembangan itu, Ketua Pegawai Eksekutif Malaysia Aviation Group (MAG), Kapten Izham […]

Selanjutnya
17 October 2020
Firefly jadi syarikat penerbangan nasional jika Malaysia Airlines 'bungkus'

0 (0) Berhubung krisis kewangan yang melanda Malaysia Airlines akibat wabak COVID-19, pemegang saham syarikat penerbangan tersebut iaitu Khazanah Nasional Bhd mempunyai pilihan untuk menyalur modal kepada Firefly sekali gus menjadikannya sebagai syarikat penerbangan nasional dalam memenuhi keperluan pengangkutan udara negara jika Malaysia Airlines terpaksa ditutup. Ia adalah pilihan yang terakhir dipertimbangkan sayap pelaburan kerajaan […]

Selanjutnya
10 October 2020
New Zealand kini punyai passport paling berkuasa di dunia, Malaysia tangga ke-21

0 (0) Ini adalah saat yang menggembirakan bagi pelancong dari New Zealand kerana passport mereka merampas tempat teratas dalam ranking passport paling berkuasa di dunia. Buku hitam yang menjadi dokumen perjalanan NZ memang tela h perbaiki ranking mereka di dalam indeks sedikit demi sedikit selama bertahun-tahun, dan akhirnya mereka telah mengalahkan Jepun di tempat pertama. […]

Selanjutnya
10 October 2020
Tourism Malaysia Surfcasting Tour 2020, acara hebat buat kaki pancing

0 (0) Hadiah wang tunai RM75,500, 50 unit hamper dan 10 unit barangan aktiviti luar jenama Igloo adalah antara hadiah menarik yang ditawarkan kepada para pemenang pertandingan memancing ‘Tourism Malaysia Surfcasting Tour 2020’ (TMST 2020) yang akan berlangsung semula . Pertandingan memancing persisiran pantai anjuran bersama Tourism Malaysia dan Wakjali Event Management ini telah menyingkap […]

Selanjutnya
cross
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram