Zoo Taiping kembali dibuka dengan diskaun 20%, benarkan kemasukan kanak-kanak. Jom cuti bersama keluarga !

Dikemas Kini: 15 Jun 2020
Surga Route
zoo taiping beri diskaun
Sumber : https://www.facebook.com/zootaipingnightsafari/

Walaupun dikatakan ada sesetengah tempat atau premis tertentu melarang kanak-kanak dibawah umur 12 tahun , tetapi lain pula ceritanya di Zoo Taiping. Iyalah, Zoo ini pula memang kawasan yang menarik perhatian kanak-kanak untuk melihat pelbagai jenis haiwan.

Bermula pembukaan hari ini, kanak-kanak dibenarkan mengunjungi Zoo Taiping dan Night Safari dengan syarat memakai alat pelindung diri setiap waktu.

Exco Perumahan, Kerajaan Tempatan dan Pelancongan negeri, Datuk Nolee Ashilin Mohammed Radzi berkata, berbanding keadaan pasar raya yang sesak, pembukaan semula zoo kepada orang awam dilakukan dengan pembudayaan normal baharu termasuk menghadkan kemasukan pengunjung bagi satu-satu masa.

"Tidak ada peraturan yang spesifik dari segi umur pengunjung, tetapi kita anjurkan bagi kanak-kanak untuk sentiasa memakai topeng muka.

"Bagi memastikan tidak berlaku kesesakan, kapasiti pengunjung di sini telah dihadkan kepada 500 orang sahaja bagi satu-satu masa dalam tempoh satu ke dua jam," katanya pada program pembukaan semula Zoo Taiping dan Night Safari di sini hari ini.

Terdahulu Zoo Taiping dan Night Safari mengumumkan pembukaan semula operasi kepada orang awam bermula hari ini dengan tawaran diskaun harga sebanyak 20 peratus.

Waktu operasi Zoo Taiping adalah dari jam 8.30 pagi hingga 6 petang manakala waktu operasi Night Safari pula dari 8 hingga 10 malam.

Nolee Ashilin berkata, kerja-kerja disinfeksi akan dilakukan setiap hari di seluruh kawasan zoo bagi memastikan pengunjung berasa selamat dan yakin.

"Kita faham keadaan masyarakat yang masih dalam situasi kebimbangan kerana itu beberapa syarat dan langkah keselamatan perlu dipatuhi, ini termasuklah persediaan fizikal dan pencegahan kesihatan," katanya.

Seorang pengunjung, Raja Zuhairi Raja Jaafar, 51, memuji pematuhan prosedur operasi standard (SOP) ketat yang dilaksanakan di kawasan berkenaan yang disifatkan teratur dan terkawal.

"Saya kira tiada apa perlu dibimbangkan selagi kita patuhi SOP dan dengar arahan diberikan petugas.

"Sejak masuk tadi, saya nampak penjarakkan sosial dijaga dan pengunjung serta petugas memakai pelitup muka (topeng muka), itu membuatkan suasana di sini selamat," katanya.

Raja Zuhairi dari Kuala Kangsar mengambil kesempatan pembukaan hari pertama Zoo Taiping dan Night Safari hari ini dengan membawa isteri dan tiga anaknya bercuti di Taiping selepas tiga bulan berkurung di rumah.

"Anak-anak memang tak sabar ajak bercuti dan saya kebetulan zoo dah dibuka, jadi sesuai sangatlah kami ke sini," katanya.

Terdahulu, Kementerian Kesihatan (KKM) menyokong usaha pasar raya tertentu yang meletakkan syarat had umur bagi mencegah golongan berisiko tinggi terdedah kepada jangkitan koronavirus (Covid-19).

Ia termasuk warga emas yang berusia 60 tahun dan kanak-kanak berusia di bawah 12 tahun.

Sumber : Sinar Harian

Kami Kongsi. Anda Terokai0 0 votes
Article Rating
Konsikan Artikel:
Kategori: Tag:

Ditulis oleh Surga Route

Kami kongsikan segalanya berkenaan Halal & Muslim-Friendly Travel.

Baca Juga:
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram