Setelah hampir dua tahun sempadan antarabangsa ditutup akibat penularan wabak Covid-19 yang turut menyaksikan Tambak Johor yang menghubungkan Malaysia-Singapura turut sepi, kini langkah pembukaan sempadan telah mula diambil melalui program Perjalanan Lengkap Vaksin (VTL) Malaysia-Singapura.

Kumpulan pertama program Laluan Perjalanan Lengkap Vaksin (VTL) Darat Malaysia-Singapura yang terdiri daripada 46 orang pengembara telah tiba di Larkin Sentral pada jam 9:10 pagi 29 November 2021 dengan menaiki bas TranStar dari Singapura.

46 pengembara dari Singapura tiba di Larkin di bawah VTL
Foto : Sinar Harian

 

Kesemua mereka yang disambut Penasihat Menteri Besar, Datuk Tee Siew Keong perlu menjalani ujian pengesanan pantas (RTK), On Arrival Test (OAT) Covid-19 semasa tiba di balai ketibaan Larkin Sentral bagi mematuhi prosedur operasi standard (SOP) yang ditetapkan Kementerian Kesihatan.

OAT adalah ujian saringan yang dibuat sebaik pengembara tiba di Terminal Pengangkutan Awam Larkin selain ujian saringan Covid-19 yang wajib dibuat di Singapura dua hari sebelum berlepas.

Setibanya di Larkin Sentral, semua pengembara perlu mengemukakan Vaccination Travel Pass (VTP) serta keputusan ujian Covid-19 yang dilakukan di negara itu.

Hanya pengembara yang disahkan negatif sahaja dibenarkan meneruskan ke destinasi lain, namun jika didapati positif pula, Kementerian Kesihatan akan mengambil alih pengurusan pengembara berkenaan.

Perjalanan darat antara Singapura dan Johor Bahru hanya merangkumi pemegang pas jangka panjang bagi mereka yang bekerja di Singapura dan Johor Bahru.

Selain diwajibkan divaksinasi penuh, laluan VTL hanya menggunakan bas sebagai mekanisme pengangkutan.

Perkhidmatan bas VTL darat ditetapkan ke Singapura menerusi Terminal Bas Larkin Sentral sebagai lokasi turun naik penumpang di Malaysia, manakala Terminal Queen Street dijadikan pusat turun naik penumpang di Singapura.

Sebelum itu, seramai lima orang warganegara Malaysia yang mempunyai permastautin tetap (PR) Singapura menggunakan VTL Darat menaiki bas Causeway Link yang berlepas pukul 7.30 pagi dari Larkin Sentral menuju ke republik Singapura.

Secara keseluruhan, dijangkakan seramai 1,440 individu akan menggunakan VTL darat antara Malaysia dan Singapura yang dilaksanakan serentak dengan VTL udara.

0 0 votes
Article Rating
Categories:
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Selamat Datang ke Surga Route. Kami suka berkongsi pengalaman menjelajah seluruh dunia.
9 January 2022
Berangan Jadi Mr.Pilot Dengan Simulator SimflightKL Serendah RM59 !

Jika anda teringin untuk merasa menjadi juruterbang atau nak tahu bagaimana rasanya mengendalikan kapal terbang, boleh cuba menjadi juruterbang pesawat melalui simulator Airbus A320. Simulator ini terletak di Simflightkl Malaysia , Lapangan Terbang Subang atau dikenali sebagai Subang Skypark. Harganya tidak terlalu mahal, ada pakej paling murah bermula RM59 seorang. Dengan pakej ini, anda dapat […]

Selanjutnya
9 January 2022
Avante Bandar Utama : Hotel 5 Bintang Mesra Kanak-Kanak Terbaru di Lembah Klang Hanya RM 150 Semalam

Kami sebenarnya 'tak boleh brain' , macamana hotel 5 bintang ini belum viral lagi, sebab hotel ini mempunyai pelbagai kelebihan yang tak ada di tempat lain. Hotel 5 bintang di Lembah Klang selalunya adalah hotel bisnes yang digunakan oleh golongan korporat bagi tujuan penginapan, mesyuarat, seminar dan pelbagai lagi. Senang kata, hotel di Lembah Klang […]

Selanjutnya
5 January 2022
Malindo Air Buka Laluan Baharu Kota Bharu-Langkawi Bermula 27 Januari 2021

Buat warga Pantai Timur terutamanya dari negeri Kelantan, selepas ini semakin mudah untuk melancong ke Pulau Langkawi. Tak perlu transit di lapangan terbang lain lagi dah, sekaligus memudahkan dan memendekkan lagi perjalanan. Yelah, sebelum ini perlu transit di Kuala Lumpur dulu ataupun melakukan perjalanan darat yang meletihkan. Terbaru, Malindo Air telah memperkenalkan laluan penerbangan baharu […]

Selanjutnya
5 January 2022
Taman Eko Burung Merak Perai dibuka Mulai 1 Januari 2022

Orang ramai kini berpeluang untuk menyaksikan sendiri pelbagai spesies burung merak yang juga dikenali sebagai burung tercantik dunia di Taman Eko Burung Merak Perai di Taman Kimsar yang telah dibuka untuk kunjungan orang ramai bermula 1 Januari lepas. Terletak bersebelahan dengan Sungai Perai, Presiden Persatuan Rekreasi Burung Merak Eco Perai Pulau Pinang, D Paranthaman berkata, […]

Selanjutnya
4 January 2022
Rollerwa : Pusat Luncur Terbaru Dari Korea Selatan Dibuka di 1 Utama

Kompleks membeli-belah 1 Utama sememangnya terkenal di kalangan warga Lembah Klang sebagai sebuah gedung membeli-belah terbesar di Malaysia dan mempunyai pelbagai tarikan. Bukan sahaja destinasi membeli-belah, terdapat juga pusat hiburan seperti panggung wayang, auditorium, dan pelbagai lagi. Terbaru, sebuah pusat luncur terbaru berasal dari Korea Selatan iaitu Rollerwa telah dibuka di District K, tingkat 1 […]

Selanjutnya
cross
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram