DBKL perkenal lintasan pejalan kaki ala 'Shibuya Crossing' di Bukit Bintang bermula 19 Jun

Dikemas Kini: 20 Jun 2021
Surga Route

Nampaknya mereka yang melawat kawasan Bukit Bintang akan dapat melihat atau merasai pengalaman ratusan pejalan kaki melintas persimpangan jalan melalui pelbagai arah secara serentak seperti lintasan pejalan kaki yang terkenal iaitu 'Shibuya Crossing' yang terletak di Tokyo, Jepun.

Shibuya crossing - Tokyo - Arrivalguides.com
Shibuya Crossing yang terletak di Tokyo, Jepun. Kredit : Arrivalguides.com

Bermula Sabtu iaitu 19 Jun 2021, DBKL telah mengaplikasikan “scramble pedestrian crossing” persimpangan Jalan Bukit Bintang dan Jalan Sultan Ismail yang menjadi ikon Kuala Lumpur. Antara mercu tanda terkenal di persimpangan tersbut adalah gedung membeli belah Lot 10, Bangunan Yayasan Selangor, Wolo Hotel dan McDonalds Bukit Bintang.

Bukit Bintang - Wikipedia bahasa Indonesia, ensiklopedia bebas
Persimpangan Bukit Bintang yang terkenal

Sebelum ini, kawasan tersebut mendapat jolokan sebagai 'Times Square' melihatkan kepada banyaknya skrin dan paparan LED di persimpangan tersebut, persis Times Square di New York. Persimpangan tersebut juga terkenal dek kerana cawangan McDonalds di situ pernah menggunakan sland 'Mekdi' di papan tanda mereka.

McDonald's Bukit Bintang Changed Their Sign To 'Mekdi' And We're Lovin' It
Tulisan 'Mekdi' di McDonals Bukit Bintang. Sumber : SAYS

'Scramble pedestrian crossing’, juga dikenali sebagai ‘X-crossing’, ialah satu sistem yang menghentikan aliran trafik semua kenderaan dari pelbagai arah bagi membolehkan pejalan kaki untuk melintas persimpangan dari semua arah termasuklah secara menyerong , semuanya secara serentak.

Menurut DBKL, cara ini dibenarkan beroperasi selepas kajian menyeluruh dilakukan oleh DBKL dan ia akan memudahkan kesemua pengguna jalanraya yang berada di lokasi itu dengan mengoptimumkan waktu melintas serta mengurangkan risiko kemalangan.

Wah, lepas ini boleh lah kita melintas jalan sambil feeling-feeling berada di Shibuya !

0 0 votes
Article Rating
Konsikan Artikel:
Kategori: Tag:

Ditulis oleh Surga Route

Kami kongsikan segalanya berkenaan Halal & Muslim-Friendly Travel.

Baca Juga:
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram