tempat duduk ekonomi premium dari emirates

Emirates telah melancarkan kabin terbaru bagi pesawat A380 yang akan membuat perjalanan dari Dubai ke London Heathrow dengan satu kelas ekonomi baharu iaitu Ekonomi Premium.

Sewaktu syarikat penerbangan lain membuat beberapa pembaharuan untuk menjimatkan kos, Emirates terus ke hadapan dengan memperkenalkan kelas ekonomi terbaru ini dengan 56 kerusi disusun secara 2-4-2.

Permintaan Yang Tinggi

Adel Al Redha, Ketua Pegawai Eksekutif Emirates berkata, kelas terbaru Ekonom Premium ini terhasil daripada permintaan tinggi penumpang mereka yang mahukan sesuatu servis dan layanan lebih daripada Ekonomi, tetapi berada dalam julat harga yang mampu milik.

Beliau juga berkata , 5 lagi pesawat A380 dengan kelas ekonomi premium akan diperkenalkan dalam masa terdekat manakala 55% dari keseluruhan pesawat mereka akan turut dilengkapi kelas ekonomi premium, dari masa ke semasa .

Setiap kerusi pula direka secara ergonomik menggunakan kulit premium anti kotoran dengan kelebaran 19.5 inci, ruang seluas 40 inci dan kerusi boleh dilaras sehingga 8 inci. Turut melengkapi setiap kerusi adalah meja kecil bagi meletakkan gelas dan juga sajian penerbangan atau kebiasaannya dipanggil 'dining and cocktail table' dan juga ruang pengecas gajet.

Di bahagian kepala, 'head rest' di kerusi ini boleh dilaraskan kepada 6 arah. Di bahagian bawah, terdapat 'calf' dan 'leg rest' yang menambah kenyamanan.

Untuk hiburan, skrin bersaiz 13.3 inci disediakan dengan lebih 4,500 siaran muzik, filem, dokumentari, telefilem, berita dan lain-lain kandungan untuk ditonton 😁 menjadikan Emirates sebagai pemilik kepada skrin kelas ekonomi terbesar di atas udara.

'Window Blind' yang ada di kelas ekonomi premium pula menggunakan 'electric window blind'. Lihat video pengenalan bagi kelas terbaharu ini disini :

Tidak keterlaluan jika kami katakan kelas Ekonomi Premium terbaru dari Emirates ni sebenarnya sudah boleh mengalahkan kelas perniagaan bagi sesetengah syarikat penerbangan.

Tidak akan dijual lagi

Buat masa ini, Emirates mengatakan bahawa mereka tidak akan menjual tiket penerbangan bagi kelas ekonomi premium sehingga jumlah pesawat beroperasi bagi seluruh rangkaian mereka mencapai tahap yang sepatutnya.

Sebaliknya, buat masa sekarang, naik taraf percuma akan diberikan kepada ahli elit program kesetiaan Emirates iaitu Skywards dan juga buat penumpang ekonomi dengan kelas tambang tertentu. (Kemungkinan penumpang ekonomi kelas Y iaitu tambang penuh)

Pembaharuan bagi kabin

Selain daripada itu, Emirates juga membuat pembaharuan bagi kabin kelas lain. Ruang bagi penumpang kelas pertama dan kelas perniagaan menerima sedikit perubahan walaupun tidak ketara.

Kelas Pertama (Lebih privasi dan kemewahan)

Buat penumpang kelas pertama, Emirates memberikan privasi. Pintu dan dinding bagi 'Suite' penumpang dibina lebih tinggi dan beberapa perubahan dari segi kemasan dalam antaranya adalah bagi bilik mandi dan spa.

Kelas Perniagaan (Kemasan dalam yang lebih mewah)

Kesemua 76 kerusi kelas perniagaan telah ditukar warna dan kemasan seperti meja sajian telah ditukar kepada kemasan kayu , diinspirasikan dari kemasan mewah jet peribadi.

Kelas Ekonomi (Kerusi baharu bagi keselesaan)

Emirates telah menukar kesemua 338 kerusi kepada kerusi baharu dengan rekabentuk ergonomik , sama seperti yang dipasang di pesawat B777 terbaru mereka.

4 1 vote
Article Rating
Categories:
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Selamat Datang ke Surga Route. Kami suka berkongsi pengalaman menjelajah seluruh dunia.
8 September 2021
Mulai 16 September, Malindo Air terbang 6 kali sehari ke Langkawi

Syarikat penerbangan Malindo Air menawarkan enam penerbangan setiap hari ke Langkawi susulan pembukaan semula sektor pelancongan secara gelembung perjalanan ke pulau itu, bermula 16 September ini. Ketua Pegawai Eksekutif Malindo Air, Kapten Mushafiz Mustafa Bakri, berkata lima daripada penerbangan itu adalah dari Lapangan Terbang Sultan Abdul Aziz Shah atau dikenali sebagai Subang Skypark dan satu […]

Selanjutnya
1 September 2021
'Malaysia Street' di Gaza, hadiah ulangtahun kemerdekaan ke-64

Sumbangan Malaysia terhadap perjuangan rakyat Palestin akhirnya diabadikan dan dijadikan 'sebahagian' daripada negara Palestin. Malaysia berdiri tegus bersama perjuangan rakyat Palestin mengakhiri pendudukan haram Israel dan mencapai kemerdekaan bermula daripada usaha perdamaian, desakan di peringkat antarabangsa, misi kemanusiaan dan solidariti. Terbaru, Palestin menzahirkan penghargaan terhadap segala sumbangan dan sokongan dari Malaysia dengan mengabadikan nama 'Malaysia' […]

Selanjutnya
11 August 2021
Malaysia Airlines tawar tambang istimewa buat penerima lengkap dos vaksin COVID-19

Malaysia Airlines Bhd menawarkan tambang istimewa serendah RM89 dalam kategori 'Economy Lite' bagi destinasi domestik kepada pasangan suami isteri serta ibu dan bapa yang sudah lengkap menerima dua dos vaksin COVID-19 untuk bertemu orang tersayang. Malaysia Airlines dalam satu kenyataan hari ini berkata, promosi istimewa itu tersedia untuk tempahan mulai 10 Ogos sehingga 30 September, […]

Selanjutnya
11 August 2021
MATA minta pengunjung dan pekerja patuhi SOP bendung penularan COVID-19

Berikutan kebenaran merentas negeri bagi tujuan pelancongan domestik untuk individu lengkap dua dos vaksin Covid-19 , Persatuan Agensi Pelancongan Malaysia (MATA) berharap agar semua ahlinya memastikan setiap pengunjung dan pekerja mematuhi sepenuhnya prosedur operasi standard (SOP) yang ditetapkan. Presidennya Datuk Mohd Khalid Harun berkata, bagi ahli MATA terutama hotel dan inap desa, ia sudah tentu […]

Selanjutnya
7 August 2021
Kebenaran tunai umrah dijangka diberi tahun 2021 ini

Rakyat Malaysia dijangka dibenarkan mengunjungi Arab Saudi termasuk menunaikan ibadah umrah dalam tahun ini (2021), Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Agama) Datuk Zulkifli Mohamad Al-Bakri berkata rakyat Malaysia dijangka dibenarkan mengunjungi Arab Saudi termasuk menunaikan ibadah umrah dalam tahun ini (2021). Bagaimanapun, beliau berkata keputusan itu bergantung kepada situasi semasa COVID-19 di negara […]

Selanjutnya
cross
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram