Seperti diketahui, ketika ini kita sedang berada dalam fasa 1 Pelan Pemulihan Negara (PPN) yang menyaksikan bahawasa majoriti sektor ekonomi ditutup dan arahan bekerja dari rumah telah dikeluarkan buat kebanyakan sektor serta larangan merentas negeri juga daerah.

pelan pemulihan negara
Infografik Pelan Pemulihan Negara. Sumber : Kementerian Kesihatan Malaysia

Ramai yang tertanya-tanya, setelah tamatnya fasa 1 yang dijangkakan akan berlaku sekitar pertengahan atau akhir julai, apakah yang menanti ? Bagaimanakah pula perincian SOP pada fasa 2,3 & 4 PPN ini.

FASA 2

Number 2 Pictures | Download Free Images on Unsplash
Kredit : Unsplash.com

kata Menteri Kanan (Kluster Keselamatan) Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob, pergerakan merentas daerah dan negeri masih tidak dibenarkan pada Fasa 2 Pelan Pemulihan Negara, kecuali bagi pergerakan guru sekolah dan pelajar kelas peperiksaan. Manakala untuk pasangan jarak jauh , merentas negeri adalah dibenarkan bagi kes kecemasan dan khas sahaja dengan kelulusan Polis Diraja Malaysia.

Dalam fasa 2 nanti, operasi beberapa lagi aktiviti ekonomi dalam sektor pembuatan serta sektor perdagangan dan pengedaran akan dibenarkan, dengan sektor pembuatan melibatkan automotif (kenderaan dan komponen), seramik, kilang perabot bagi tujuan eksport, getah, besi dan keluli serta simen.

Sektor perdagangan dan pengedaran pula membabitkan kedai buku dan alat tulis, komputer dan telekomunikasi, barangan elektrik, kedai cuci kereta dan kedai gunting rambut (perkhidmatan gunting rambut asas sahaja). Kebenaran beroperasi kedua-dua sektor adalah dari 8 pagi hingga 8 malam.

Manakala operasi restoran, kedai makan, gerai makan, kenderaan bersaji, penjaja tepi jalan, penjaja beredar, medan selera, pusat penjaja, gerai makan tepi jalan atau kiosk masih beroperasi dari 6 pagi hingga 10 malam.

Dalam fasa kedua, pasar tani dan pasar pagi dibenarkan beroperasi dari 7 pagi hingga 11 pagi dan terhad kepada enam komoditi iaitu sayur-sayuran, buah-buahan, barangan runcit, ayam proses, makanan laut dan daging. Bagaimanapun, pasar minggu, pasar malam dan pasar tamu masih tidak dibenarkan dibuka.

Bagi aktiviti sukan dan sosial pula, semua aktiviti sukan dan rekreasi secara individu dan tidak bersentuhan fizikal dibenarkan dalam fasa 2 Pelan Pemulihan Negara

FASA 3

Number 3 Wallpapers - Wallpaper Cave
Kredit : Wallpaper Cave

Mengenai SOP fasa 3 pula, semua aktiviti ekonomi adalah dibenarkan beroperasi kecuali aktiviti yang berisiko tinggi dan disenaraikan dalam senarai negatif seperti spa, kecantikan dan kesihatan kuku, pub dan kelab malam.

Pergerakan rentas daerah dibenarkan sepanjang fasa 3 manakala pergerakan rentas negeri masih tidak dibenarkan. Makan di restoran (dine-in) akan dibenarkan terhad kepada dua orang satu meja dengan mematuhi penjarakan fizikal.

Pengangkutan awam seperti teksi dan perkhidmatan e-hailing, serta kenderaan persendirian, jumlah kapasiti ditingkatkan kepada tiga orang termasuk pemandu.

Pasar malam, pasar tani, pasar minggu dan pasar tamu juga dibenarkan beroperasi mengikut SOP semasa. Salon kecantikan turut dibenarkan beroperasi ketika di fasa 3 dengan mematuhi SOP ketat yang telah ditetapkan.

Dalam pada itu, beliau berkata pembukaan sektor pendidikan termasuk sekolah, institusi pengajian tinggi awam dan swasta, institusi latihan kemahiran dan institusi-institusi pendidikan lain di bawah Kementerian Pendidikan (KPM), Kementerian Perumahan dan Kerajaan Tempatan (KPKT) dan Kementerian Pembangunan Luar Bandar (KPLB) serta agensi lain tertakluk kepada takwim KPM dan Kementerian Pengajian Tinggi (KPT) serta penilaian risiko semasa KKM.

Aktiviti sosial besar-besaran masih tidak dibenarkan semasa fasa tiga. Bagaimanapun, kelonggaran untuk menerima tetamu atau pelawat di kediaman dibenarkan terhad kepada 10 orang pada satu-satu masa.

Aktiviti pelancongan dibenarkan dengan syarat pelancongan dalam negeri sahaja. Pembukaan tarikan pelancong masih tertakluk kepada penilaian risiko semasa dan SOP yang ketat. Industri kreatif juga dibenarkan di fasa tiga, sebagai contoh acara langsung tanpa penonton.

FASA 4

Four Pictures | Download Free Images on Unsplash
Kredit : Unsplash.com

Fasa 4 pula dapat dilaksanakan apabila bilangan kes COVID-19 rendah, sistem kesihatan awam pada tahap selamat dan program vaksinasi telah mencapai tahap imuniti kelompok.

Fasa4 yang merupakan fasa terakhir PPN ini akan membolehkan kita semua kembali semula kepada norma kehidupan seharian yang mana hampir kesemua sektor dibenarkan sepenuhnya, tertakluk kepada SOP sedia ada yang telah ditetapkan.

0 0 votes
Article Rating
Categories:
Subscribe
Notify of
1 Comment
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

[…] BACA : FASA-FASA PPN, APA YANG BOLEH DAN TIDAK BOLEH ANDA LAKUKAN […]

Selamat Datang ke Surga Route. Kami suka berkongsi pengalaman menjelajah seluruh dunia.
8 September 2021
Mulai 16 September, Malindo Air terbang 6 kali sehari ke Langkawi

Syarikat penerbangan Malindo Air menawarkan enam penerbangan setiap hari ke Langkawi susulan pembukaan semula sektor pelancongan secara gelembung perjalanan ke pulau itu, bermula 16 September ini. Ketua Pegawai Eksekutif Malindo Air, Kapten Mushafiz Mustafa Bakri, berkata lima daripada penerbangan itu adalah dari Lapangan Terbang Sultan Abdul Aziz Shah atau dikenali sebagai Subang Skypark dan satu […]

Selanjutnya
1 September 2021
'Malaysia Street' di Gaza, hadiah ulangtahun kemerdekaan ke-64

Sumbangan Malaysia terhadap perjuangan rakyat Palestin akhirnya diabadikan dan dijadikan 'sebahagian' daripada negara Palestin. Malaysia berdiri tegus bersama perjuangan rakyat Palestin mengakhiri pendudukan haram Israel dan mencapai kemerdekaan bermula daripada usaha perdamaian, desakan di peringkat antarabangsa, misi kemanusiaan dan solidariti. Terbaru, Palestin menzahirkan penghargaan terhadap segala sumbangan dan sokongan dari Malaysia dengan mengabadikan nama 'Malaysia' […]

Selanjutnya
11 August 2021
Malaysia Airlines tawar tambang istimewa buat penerima lengkap dos vaksin COVID-19

Malaysia Airlines Bhd menawarkan tambang istimewa serendah RM89 dalam kategori 'Economy Lite' bagi destinasi domestik kepada pasangan suami isteri serta ibu dan bapa yang sudah lengkap menerima dua dos vaksin COVID-19 untuk bertemu orang tersayang. Malaysia Airlines dalam satu kenyataan hari ini berkata, promosi istimewa itu tersedia untuk tempahan mulai 10 Ogos sehingga 30 September, […]

Selanjutnya
11 August 2021
MATA minta pengunjung dan pekerja patuhi SOP bendung penularan COVID-19

Berikutan kebenaran merentas negeri bagi tujuan pelancongan domestik untuk individu lengkap dua dos vaksin Covid-19 , Persatuan Agensi Pelancongan Malaysia (MATA) berharap agar semua ahlinya memastikan setiap pengunjung dan pekerja mematuhi sepenuhnya prosedur operasi standard (SOP) yang ditetapkan. Presidennya Datuk Mohd Khalid Harun berkata, bagi ahli MATA terutama hotel dan inap desa, ia sudah tentu […]

Selanjutnya
7 August 2021
Kebenaran tunai umrah dijangka diberi tahun 2021 ini

Rakyat Malaysia dijangka dibenarkan mengunjungi Arab Saudi termasuk menunaikan ibadah umrah dalam tahun ini (2021), Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Agama) Datuk Zulkifli Mohamad Al-Bakri berkata rakyat Malaysia dijangka dibenarkan mengunjungi Arab Saudi termasuk menunaikan ibadah umrah dalam tahun ini (2021). Bagaimanapun, beliau berkata keputusan itu bergantung kepada situasi semasa COVID-19 di negara […]

Selanjutnya
cross
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram