feri pulau pinang langkawi

Jom Naik Feri ! Feri Pulau Pinang Percuma Sepanjang 2022

Dikemas Kini: 15 Disember 2023
Surga Route

Sejak 1 Julai 2021, kerajaan negeri Pulau Pinang telah melancarkan program feri percuma dan sukacita dimaklumkan kerajaan negeri Pulau Pinang telah bersetuju untuk menyambung pembiayaan tambang feri pejalan kaki Pulau Pinang selama setahun lagi iaitu mulai 1 Januari sehingga 31 Disember 2022.

Sehubungan itu, semua warganegara Malaysia termasuk warga emas, orang dewasa, kanak-kanak dan golongan orang kurang upaya (OKU) adalah layak untuk menikmati perkhidmatan itu secara percuma.

Penumpang hanya perlu membawa MyKad dan perlu sentuh di peranti pengimbas MyKad yang disediakan oleh pihak Penang Port Sdn. Bhd. (PPSB) untuk mendapatkan tiket percuma sebelum menaiki feri.

Program tersebut turut digandingkan dengan program Pas Mutiara bagi perkhidmatan Rapid Penang, ia sekali gus menjadikan Pulau Pinang sebagai satu-satunya negeri di mana keseluruhan jaringan pengangkutan awam sama ada melalui air atau darat adalah percuma.

Harap dengan pembiayaan tambang feri pada saat-saat kritikal ini sedikit banyak dapat membantu mengurangkan bebanan kos perjalanan rakyat yang berulang-alik menggunakan pengangkutan awam.

0 0 votes
Article Rating
Konsikan Artikel:
Kategori: Tag:

Ditulis oleh Surga Route

Kami kongsikan segalanya berkenaan Halal & Muslim-Friendly Travel.

Baca Juga:
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram