Kerajaan pertimbang kelonggaran termasuk kebenaran rentas negeri buat mereka yang lengkap dos vaksin COVID-19

Dikemas Kini: 21 Jun 2021
Surga Route

Kerajaan sedang memperhalusi beberapa kelonggaran termasuk kebenaran untuk merentas negeri kepada mereka yang sudah melengkapkan dos vaksin COVID-19.

Menteri Penyelarasan Program Imunisasi COVID-19 Kebangsaan, Khairy Jamaluddin berkata, jawatankuasa kumpulan kerja teknikal yang dianggotai oleh kumpulan pakar kesihatan dan sains akan mengemukakan syor untuk memberi kelonggaran kepada penerima dos lengkap vaksin COVID-19 kepada Majlis Keselamatan Negara (MKN), sebelum ia dimuktamadkan.

Lengkap dos vaksin COVID-19? Kerajaan perhalusi kelonggaran termasuk rentas negeri - Khairy
Khairy Jamaluddin. Gambar fail Astro Awani

Syor itu, katanya akan turut meneliti data-data yang diguna pakai negara-negara yang pada ketika ini memberi beberapa kelonggaran kepada rakyat mereka.

Dalam pada itu, Khairy turut menjelaskan prestasi Malaysia bagi peratusan penduduk yang menerima sekurang-kurangnya dos pertama vaksin COVID-19 adalah masih kompetitif walaupun negara-negara maju seperti Amerika Syarikat (AS), United Kingdom (UK) dan Kanada membolot pembelian vaksin COVID-19,

Menurutnya, jika dibandingkan dengan negara-negara jiran besar dan maju seperti Jepun, Malaysia tidak jauh ketinggalan.

0 0 votes
Article Rating
Konsikan Artikel:
Kategori: Tag:

Ditulis oleh Surga Route

Kami kongsikan segalanya berkenaan Halal & Muslim-Friendly Travel.

Baca Juga:
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram